» »

Tiborrr in nov megakuler :)

Tiborrr in nov megakuler :)

tiborrr ::

Brez komentarja 0:), v sam radiator gre 1.9L vode, ostalih 2dcL pade na cevi. Zadeva je sicer za 4°C bolj vroca ob full loadu kakor moja prejsnja Lada, je pa res popolnoma neslisna - pasivno. Lada mi je pasivno delala na okoli 56°C, ta pa 44°C. Slisim le napajalnik, pa se ta je sorazmerno tih (Antec TruePower 430W).



Don't test the captain's validity or his vulnerability!
  • zavarovalo slike: OwcA ()

MEDENA ::

dej še notranjost ohišja malo poslikaj :D

tiborrr ::

Bom, bom... Je pa popolnoma prazno zdaj, sploh nevem, kako naj tisti prostor zdaj zapolnim :))
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Golden eye ::

a ne bi blo boljš da bi hladilnik vodoravno obrnil pa ga še mal podložil! Zrak se dviga in daj mu prosto pot.
Drgač pa zanimivo ja.

Napajalnik pa dej na 5V oziroma prek kakšnega potencijometra pa bo.....pregreval se ziher ne bo če bo >5V:))

Golden eye ::

ja pa še to:
Vidm da maš hladilnik od oknu. To ti še dodatno pripomore k hlajenju pozimi oz. ko je mraz zunaj. Kaj pa ko bo poletje :\ . Boš mogu pa kakšen ventilator dat!

tiborrr ::

Golden Eye: Hvala za pripombe. Po vsej verjetno gor pridejo 4 ventilatorji na 5V, zdaj sem imel dva na 7V, ki sta bila prav nemarno glasna, pa sta zaradi tankih rez na sprednji stranici chiefteka zavijala in tulila. Sicer se bom spet oddaljil od prvotnega namena - imeti popolnoma pasiven radiator, a racunam na velik padec temperature, vsaj 10°C ali vec.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

tiborrr ::

Pa se ena od znotraj za MEDENO:

Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

MEDENA ::

baraba TWINMOS-e ma :D

si dal heatsink čez njih ?

Mulh ::

Hehe, sem mel tut js pasivno zadnje 3 mesece >:D

tiborrr ::

Aham ;) Rami so TwinMOS/Winbond CH-5 PC3200 (zal takrat vec ni bilo BH-5, ki so jih pakirali se mesec prej preden sem kupil).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

OZZY ::

Jaz sem mel neki podobnega, samo da je blo prav za vodnonarjen. Mel sem pa MORA 2 radiator. Sem ga dubu zlo pocen (skupi z ptt za 65evrov) na ebayu pa se je dobr obnesu. Samo problem je , ker rabiš mal močnej pumpo, saj je grajen podobno evo radiatoriem. Dobra stvar pa je bla, da sem galahko lepo na stranio ohišja pritrdu in jelpo pasivno hladil.
Go with the flow.

bajro ::

tiborrr lepo lepo .. :)

Lp
survivor, not statistic

'nesposobni so sposobni onesposobit sposobne'

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bajro ()

Golden eye ::

pa si ziher da dober tesni vse! Vidm da maš parket po tleh in nebi blo dober da se kaj polije!
Dej kakšen podstavk al pa kaj da bo ščitl tla , kkašen aluminijast pladenj

dela ::

Tiborr: če že maš tak big ass radiator in si itak skenslal celo mobilnost, bi lahk še zravn posadil en velik bakren rezervoar z recimo 10l vode pa pumpo v potopni mod- s tem bi jo verjetno še utišal, pa še na tempreraturah bi pridobil.

Meni se rahlo zdi, da je učinkovitost vodnega veliko bolj odvisna od količine vode v sistemu, kot pa od same velikosti hladilne površine pri radiatorju.

Sicer pa, zakaj ne bi izvedel oboje? En bakren rezervar ki bi držal 10l vode, bi bil po že po učinkovitosti hlajenja vsega tega bakra enak enemu dobremu killerju, zraven pa pride še benefit ogromne količine vode in vse to, brez da bi izgubil en sam l/h pretoka.

tiborrr ::

Falconeye, hehe, dal si mi idejo. itak, najpomembnejsa je kolicina vode. Zdaj rabi skoraj eno uro, da se ustali, prej se je to zgodilo v 10 minutah.
Goldeneye: Ziher dobro tesni, prikljucki so dobro zalotani gor, do sedaj se ni blo poplave po parketu >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Golden eye ::

dej mal poslikaj da vidmo kako kaj to zgleda?

tiborrr ::

Zdaj sem si izdelal stikalce za vklop in izklop ventilatorjev, ki bodo sla na ta radiator. Ful je dobro, da pasejo ti switchi tocno v reze na sprednji chieftekovi maski, tak da sem jih z epoksijem samo not zalepil 0:). Jutri moram se dva venta it kupit pa se za njidva vezati stikalo (vezem po dva na enega, da ne bi slucajno preobremenil stikala). Potem pa se vente na radiator - high performance kuler pogrni se! >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

DominusSLO ::

falcon3y3: Meni se rahlo zdi, da je učinkovitost vodnega veliko bolj odvisna od količine vode v sistemu, kot pa od same velikosti hladilne površine pri radiatorju.

To si pa totalno mimo usekal... Količina vode ima samo 1 neposreden vpliv na hlajenje in to je čas, ki ga potrebuje voda, da se segreje.
Termodinamika pa pravi, da je temperatura vode v hladilnem sistemu odvisna od toplote, ki jo vodi dovajamo(cpu,gpu,pumpa...) in toplote, ki jo vodi odvajamo(izmenjevalec toplote-radijator, drugje zanemarljivo).

tiborr
Zanima me, če ti tvoj sistem kaj segreje sobo? :D
Sam sem imel neke čudne ideje, da bi uporabil čisto navaden radijator od centralne...:P Pol pa bartona in radeona navit in je gretje. :D

LP

cbelica ::

Jaz sem pa razmisljal v podobni smeri kot tiborr, samo bi tale hladilik speljal na balkon (zraven sobe), pa gor pustu kr tisti ventilator, ki je ze orig. (avtomobilski)...
mogoce... do poletja...

98% of the teenage population does or has tried smoking pot.
If you're one of the 2% who hasn't, copy & paste this in your Signature

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cbelica ()

tiborrr ::

DominusSLO: Ja, posteno se greje zdaj ko ni radiatorja. Sem zgoraj odprl pokrov in namocil not prste. Posteno vroca je ta voda 0:). Zato bom instaliral gor ventice, da bo tak kuler malce bolj izkoriscen.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

dela ::

DominusSLO: Velika količina vode že sama po sebi prinaša dovolj veliko površino hlajenja- saj je ne moremo stisniti recimo na 20x20x20 cm. Poleg tega pa medtem, ko se recimo pol litra vode premika po sistemu, se ostala količine vode hladi- čim večja je, več se je hladi naenkrat- edino, kar je, da rabiš fajn toplotno prevoden rezervoar pa dovolj veliko količino vode- pol lahko tud ukineš radiator- seveda pa je boljše uporabit oboje. Pozabljaš tudi na izhlapevanje, ki pri takem sistemu še pomaga hladiti vse skupaj.
Že pridobiš v glavnem le čas, vendar se v tem času tudi v rezervarju že ostala voda hladi.

Res mi ne pade na misel procesor, ki bi lahko segrel 10l vode v bakrenem rezervarju.

In če bi si tiborrr skup zlotal bakreni rezervoar (iz bakrene pločevine recimo, ki je poceni) za 10l pa ga postavil poleg radiatorja, bi bil isti efekt kot da bi mel zaporedno še vezan eden ali dva radiatorja. Potem bi pa jih lahko še dejansko, ker s to rezervoar-rešitvijo ne bi ubil niti malo pretoka. Sam bi prej šel v to smer, kot pa v smeri ventilatorjev.

DominusSLO ::

falcon3y3
To je posreden vpliv količine vode. Rezervoar, kot si ga ti zamišljaš, pa lahko imenujejemo kar radijator.
10l vode pa ni toliko dosti, kot sam misliš. Če predpostavimo, da pumpa prečrpa 300l/h, je to 10l/2min. Menim, da bi bila temperatura vode v takem sistemu povsod približno enaka. Garantiram tudi, da bi se 10 l vode v takem rezervoarju segrelo več, kot če da tiborr na svoj radijator 4 12cm vente na 5V.

Trik pa tiči v tem, da je toplotna prestopnost med bakrom in mirujočim zrakom, pri majhni razliki temperatur bakra in zraka, zelo majhna. Ena 10l posoda pa ima površine le približno 0,25m2. Računat se mi ne da, zelo na grobo pa ocenjujem, da bi taka posoda dosegla odvajanje ~130w pri razliki 20°C...

Jaka83 ::

Potem pa u bistvu ugotoviš, da ena povprečna črpalka pretoči 1000L/h ali v najslabšem primeru 700L/h, pa ima Dominus še bolj prav. Drugače bi bilo, če bi imela ta posoda še rebra na zunanji strani, kar bi povešalo površino, ampak potem si pa pri zelo velikem radiatorju. Tukaj se ne splača komplicirat, daš tiste vente na 5v ali 7v in je učinek boljši kot pa s povečanjem volumna vode.

dela ::

takšen rezervoar je pretty much najbolj simple stvar za izvest.
Komplikacij ravno ni nekih. Venti so vseeno glasni- beri thread.

130w se mi zdi čisto dovolj odvedene toplote. Tukaj pa še pride zraven IZHLAPEVANJE.

Sploh pa ni tolko point v tem kaj je bolj učinkovito, ker velik rezervoar itak lahko daš zraven brez kakršnih koli žrtev. Ne boš izgibil pretoka in nič. Tako da vedno lahk poleg ventov, radiatora in vsega daš še velik rezervoar.

recimo da se segreje 10l od proca v ~3 urah- do takrat bo pa vse skupaj hladnejše, kot bi bilo z manjšo količino vode. Po moje se že to splača.

če pa 10l ni dovolj pa nardiš 20l... saj voda ni draga.

Pa mogoče greš kdaj kake rekorde podirat- enastovno nekaj leda namečeš zraven v rezervoar.

Kakorkoli že, sigurno se v takem sistemu, ki ga itak ne premikaš zaradi glomaznega radiatorja, ne splača imeti pumpe v pretočnem modusu. Raje jo potopiš v čimveč vode in rezervoar, ki čimbolj pomaga radiatorju pri odvajanju toplote.

Golden eye ::

najbolj kr en 200 litrov sod pa še mal snega oz. leda. Pefrect combination! :D

roli ::

Rezervar v hladilnik:D .
LP!
http://www.r00li.com

tiborrr ::

Decki, ne pretiravat 8-)

Trenutno cakam A64 3000+ in Gigabytko K8NS-Ultra 939, ki sem jo ze narocil, takda naslednji teden na novo sestavim sistem. Ventilatorja sta pripravljena, stikalce sem ze vgradil v kisto, le namestiti ju morem se na kuler.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

tiborrr ::

Evo slikica kulerja z stikalci in stirimi ventilatorji, dvema Papst GLL na 7V in dvema Titanoma na 5V. Na uho prakticno neslisno, mnogo bolje kot prej, ko je zrak srkalo skozi tanke reze v maski Chieftekovega ohisja.


Potrebno je se malo pobarvati (z majhnim copicem) radiator, tako da bo na uc se bolj prijeten. Pa eno rocko gor z epoksijem prilepit (ze kupljena) in namestiti nogice (ze izdelane, a se niso pobarvane in polakirane - so namrec iz lesa).


Vem ja, tale ploscat IDE je grd, a sem ga danes bil prisiljen zamenjati (prejsnji doma narejen okrogli je spustil duso). Blokec je Morphov MK4 z lastno izdelanim adapterjem iz akrilnega stekla. Ce bo ta mesec se kaj denarja, pride v sistem se ena crpalka, saj tale Hydor 1200L/h pri takem radiatorju ze kleca...
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

steev ::

Temperature v primerjavi z prejšno lado??
:|

Jaka83 ::

Bo bolj težko in nesmiselno primerjal, če ima zdaj S939 ali S754, prej je imel pa SocketA. >:D

Brutalno zgleda, sploh so mi všeč mala stikalca na maski ... inovativno nameščena.

tiborrr ::

steev: Res, tako kot ti je Jakoslav rekel - zdaj imam S939 Winnyja, prej pa sem imel S462 0.13u Barton. Tezka bo, razen ce prineses svoj sistem, da probamo 0:)
Jakoslav: Tale mala stikalca dobis v HTE Elektroniki za 113 tolarjev po komadu. Fajn so, ker pasejo direkt not v rezo chieftekove maske - uporabis malo epoksija, pa je >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

steev ::

Aha, sem mislil, da imaš isti sistem. Drgač pa vem, da ne moreš tako primerjati.
:|

tiborrr ::

OMFG, komaj zdaj sem opazil, ko sem odvil pokrov radiatorja in s prstom ocenil pretok, da skorajda ne cutim toka vode, ceprav sem imel prst manj kot cm od kolena, kjer vstopi topla voda. Ma pretok je zdaj pomoje tak oziroma hujsi kot pri Aquarious-u! Ta teden moram obvezno se eno pumpo kupit (pa nekoga it oropat >:D).
Don't test the captain's validity or his vulnerability!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vodna pumpa ropota (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
635006 (4252) SuperHik
»

Vodno hlajenje - test 1

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
292054 (1462) Eddy
»

Radiator

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231736 (1423) m.i.h.a.
»

Moja nova zelo modificirana kišta in blok, veliko slik! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
22517223 (12305) the_unborn
»

klima - samogradnja ?

Oddelek: Loža
393581 (2739) govno

Več podobnih tem