» »

klima - samogradnja ?

klima - samogradnja ?

Kaboom ::

vem osnove delovanja klime, in v glavi tudi imam majhen načrt kako bi si jo naredil s peltierji, ampak me zanima (ker na googlu nisem našel), če ste kje zasledili url, kjer jo je kdo naredil in opisal na net postopek, ker če lahko delaš nekaj po že prej sprobanem postopku imaš več šans... hvala
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Brane2 ::

Eno vprašanjce:

Te stvari imajo moč cca 2KW. Če misliš kolikor tolikor ekonomično prečrpat recimo 1KW, rabiš verjetno peltierje z 2-4 x večjo deklarirano močjo.
Si mogoče zaposlen v proizvodnji teh stvari ?8-O


Drgač pa se mi zdi bolj izgledna vodno-evaporacijska varinta. Pač ne rabiš štroma za gretje/hlajenje, toploto odnaša voda. Nisem pa videl nikjer take komercialne izvedbe. Je kak bolj tehten razlog za to, razen vlage v izpustu ?

PaJo ::

No karkoli boste dognali, se jaz tudi priporocam za kak nacrt, ker v moji sobi je enostavno savna, konstantno je vsaj 30 stopinj celzija:( V glavnem sranje na kvadar, no zdaj ce kdo kaj bolj enkonomicnega od kupljene klime pogrunta in seveda za pameten kes se popolnoma priporocam:))
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

DrSergioDJ ::

mrzu tus + pc v eni nepropustni vrecki? :D
...

Kaboom ::

hmja, tistih 2kw sta napisana za celotno klima napravo ko je vklopljena, ne pa za realno hlajenje z dvema kilowattima. poleg tega deluje večina sobnih klima naprav na osnovi zamrzovalne skrinje / hladilnika, kompresor stisne tekočino in potem ko gre ta tekočina skozi drugo komoro, se zelo ohladi, in potem se uporabi za hlajenje prostora.
zato ne potrebujem peltierja z 2kw, pač pa mi je čisto dovolj če ohladim neko tekočino na 15°C, to tekočino speljem skozi hladilna rebra, preko katerih piha ventilator. in to bi bilo po moje dovolj da ohladim svojo podstrešno sobico z 8 m^2. če ima kdo kako boljšo idejo... na sonce z njo...
jaz pa nameravam še kaki teden trpet to prekleto vročino, pol pa si nabavim material pa se zamrznem v sobi...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Brane2 ::

Tako enostavno tole verjetno ne bo šlo.

Tu črpaš toploto iz enega ambienta (soba) na verjetno toplejši medijum (zunanji okolišnji zrak), torej za to rabiš solidno energijo IIRC, enako energiji prečrpane toplote pa še nekaj čez.

Ravno zato ne maram konvencionalnih klim- so narejene proti mojim načelom gospodarnosti in varčnosti.

Pri navadni klimi ta ta energijski skok uporabljaš elektriko- najbolj žlahtno in dargo energijo, ki je danes poznana človeštvu. Kot rezultat pa dobiš toplotno energijo, ki je bistveno manj kakovostna, ker si jo po tem dejanju praktično izgubil- praktično nemogoče jo je potem dobiti učinkovito iz prečrpane toplote nazaj.

Obenem so tovrstna hladila še bistveno manj učinkovita od grelcev (ki so 100% učinkoviti, saj vso električno energijo spremenijo v toploto).

BTW: kje pa je tvoja soba; v bloku ali v bajti, kaj si lahko privoščiš pr izdelavi ?

Na primer, ali lahko zunaj sobe skoplješ luknjo v tleh za zunanji rezervoar ?


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Kaboom ::

saj te čist razumem brane, meni tudi ni všeč da bom plačeval jurja (pri porabi 300W in ~6ur na dan) več na mesec elektrike, ampak za hladno sobo bom riskiral.
že s tem da sem v podstrešni sobi izpade opcija zunanjega podzemnega rezervoarja za vedno hladno vodo... poleg tega sem 17m nad tlemi, torej ja, v bloku. imel bi pa opcijo kakšne solarne panele, samo vrži poleg par tisoč evrov za investicijo... odplačalo bi se mi dvajset let po moji smrti...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Loksorr ::

Sicer nisem nevem kak znalec na področju klim, sam kolikor jst vem imajo hladilni stroji v večini učinkovitost večjo kot 100% prof od fiz pa je reku, da so izdelali tudi take, ki gredo preko 300% (seveda pri fiz nisem najbolj priseben tko da sm ga lahko narobe zastopu)

TESKAn ::

Par možnosti sem premišljeval.
1. Dobiš si eno staro skrinjo, v kateri hladiš vodo na ~5°C. Seveda jo imaš na balkonu, v senci. Potem pa po izoliranih ceveh spelješ vodo v krogu v sobo, skozi hladilna rebra, nazaj ven. Na rebra še en ventilator in imaš.
2. Varianta, ki verjetno ne bi toliko ohladila. Vzameš en lavor mrzle vode in pumpaš skozi zrak - le - ta se pri tem ohladi. Bi bil pa problem, ker bi moral dolivat in menjat vodo, pa tudi vlaga bi se povečala v sobi.ž
3. Kupiš si laptop, greš na morje/h kaki reki, se uležeš v senco in uživaš. Ko je prevroče, skočiš v vodo in si frišn:). Aja laptop mora bit nepremočljiv pa met eno verigo gor, da ti ga kdo ne sune, ko uživaš v vodi:D.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Brane2 ::


. Varianta, ki verjetno ne bi toliko ohladila. Vzameš en lavor mrzle vode in pumpaš skozi zrak - le - ta se pri tem ohladi. Bi bil pa problem, ker bi moral dolivat in menjat vodo, pa tudi vlaga bi se povečala v sobi.ž


Ravno ta varianta bi po moje solidno hladila.
Niti ne rabiš mrzle vode, lahko je na temperaturi zunanjega okolja.
Jaz bi mogoče uporabu tisti del kapljic, ki niso odhlapele in so padle dol. Te so verjetno najhladnejše, ker jih je odhlapeli del pobral toploto za spremembo agregatnega stanja.

Tako bi dobil vodo, ki je nekoliko hladnejša od ambienta, ki bi jo spustil čez radiatorje ( ki jih pozimi itak verjetno uporabljaš za gretje).

Klima itak ne sme dosegati prevelikih temperaturnih razlik. Baje ne priporočajo razlik, večjih od 5°C zaradi možnosti toplotnega udara, ko stopiš iz take sobe...

Zrak, nasičen z vlago, bi pa speljal kam ven. Verjetno bi se dvigoval v ozračju do večernih ur, nato pa bi se iz njega počasi izločal kondenz, ki bi se ulegel na okolico kot jutranja rosa...


KOt sem uspel prebrati, je folk z majhnimi "bongi" za evaporacijsko hlajenje ko od šale dosegeal temperature za 5-7°C izpod okolice. Po moje bi lahko z malo truda prišel do recimo 12°C, to je pa verjetno že zadosti za hlajenje. Edini problem, je ker je to tip naredu za hlajenje AMD-ja, Za sobo bi rabu verjetno bistveno večji/boljši bong, pardon evaporator :8)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Loksorr ::

Pa če bi pri 1 možnosti spustu krog vode? Zvrtaš eno luknico pa daš rebra vn, hladilo pa notr, pa en ventilator odzat pa je.

Jst sm imel eno idejo na to temo, ki vem, da ne bi delovala, sam mi ni jasno zakaj ne.

Vzameš eno cev in jo povežeš z rezervoarjem. Potem namestiš na en konec obtežen bat in umetelno izdelan prehod, ki se odpre ko bat doseže najvišjo točko in zapre ko doseže najnižjo. Potem v rezervoar stočiš neko tekočino In nato ga povežeš z notranjim in zunanjimi rebri. v zunanjih bat tekočino močno stisne in ta se segreje na recimo 60 stopin in odda odvečno energijo nato pa steče v notranja rebra kjer energijo odvzame okolici. Namestiš še ventilator in imaš narejeno primitivno klimo. Nekaj energije pridobiš nazaj, če dodaš še en krog ki deluje ravno obratno kot prejšnji in ti daje energijo. Pol rabiš samo še en sistem, da ti poganja bat. (Predlagam, da si kupiš sobno kolo in to narediš z močjo lastnih mišic.

Loksorr ::

Na tak princip delujejo najenostavnejši hladilni stroji, tako da učinkovitost ni nevemkaj. Pa verjetno bi bilo fino, da se ti tekočina znotraj spremeni v plino zunaj pa v kapljevino(pod tlakom) in tako dobiš največji izkoristek.

TESKAn ::

Potem bi pa mogoče blo najbolje kar eno odtočno cev z premerom 12 cm kupit, nanjo priklopiš spodaj en T člen, zgoraj namontiraš tuš, spodaj narediš odtok, še en ventilator, da vleče skoz zrak - pa maš klimo:).
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Brane2 ::

Saj tip je to tko naredu. Jaz bi pa razmislu o dveh izboljšavah:

1. Vode, ki pade na dno cevi se ne bi znebu, ampak bi RAVNO TO ponucu.

2. Vlažen zrak, ki pride na vrhu cevi ven, bi speljal (npr. skozi okno) v okolico.

Tako ne bi mel problemov z vlago v sobi in še manj z odpadno vodo.
Po drugi strani bi na ta način porabil recimo 10 l vode dnevno. Še vedno bolje kot štrom...

cekr ::

Mislim, da boš še najceneje prišel skozi, če dobiš kje kakšno rabljeno klimo. Sploh pa tudi nove-prenosne niso toliko drage.

MadMax ::

Brane2:
Enostavna resitev: naredis ogrodje, ki drzi malo morje navpicnih trakov iz npr. tekstila, sirokih recimo 3-4 cm, po sirini vzporednih, med njimi recimo 1/2 cm lufta. Traki so napeti.
Na dnu te konstrukcije ena plasticna kad (prostornine par litrov), kamor se steka voda iz trakov.
Ena mala crpalkica za vodo (kao za vodno hlajenje), ki vodo crpa na vrh trakov, da so trakovi vedno mokri.
Na eni strani trakov velik, relativno tih ventilator, ki piha zrak skozi trakove.

Probaj, pa mi javi.

Vlaznost v prostoru res poveca, ampak hladi pa tudi.
Res pa moras od casa do casa preluftat prostor, saj bolj ko je zrak vlazen, manj zadeva hladi.

Aja: ce je kriza, namesto vode dodajas led, da se malo pridobis;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brane2 ::

Težava je v tem, da je tako vlažen zrak neugoden za bivanje.
Bistveno lažje je prenašat vročino v suhem zraku, kot v zraku, nasičenem z vlago.

Variante s tekstilom- no ja. Tip je s tuš ročko naredu zadosti majhne kapljice- zdi se zadosti dobro- zakaj bi izumljal kaj drugega ?

MadMax ::

tekstil: povrsina tekstila vs. povrsina kapljic?
S kapljicami imas vecjo porabo vode, rabis mocno (beri: glasno) pumpo ali pa zadeva ni prenosna, ker jo imas privezano na pipo in odtok.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Brane2 ::


tekstil: povrsina tekstila vs. povrsina kapljic?


Površina = k * količina odparjene vode = K2 x količina prenesene toplote.

Poleg tega ne verjamem, da bi tovrstna stvar uspela prečrpati in odpariti potrebno količino vode v neki pametni velikosti.
Pa tud tekstil bi naredu toplotni "kurcshlus" med toplo vodo, ki je šele prišla not in tisto, ki je že prepotovala svojo pot po njemu in celo deloma odparela.

Pri vodni kapljici pa tega ni (ali ne toliko). Med padanjem po zraku odhlapeva in preostanek štrbunkne ohlajen na dno. V času hlajenja se pač ni dotikala nilčesar drugega, kar bi jo lahko segrelo.


S kapljicami imas vecjo porabo vode, rabis mocno (beri: glasno) pumpo ali pa zadeva ni prenosna, ker jo imas privezano na pipo in odtok.


Pri tem odtoka ne rabiš. Po moje pa bi pri dobro izvedenih šobah zadoščala že kaka pumpa za akvarij, kar se hlajenja vode tiče. Ohlajeno vodo pa goniš skozi radiatorje s klasično pumpo, to bi moral itak...


TESKAn ::

Uporabiš pumpo za centralno ogrevanje. Zadeva je MOČNA (beri 6 barov) in zelo tiha.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

barbarpapa1 ::

Pozdravljeni

Pumpe za centralne NISO narejene za doseganje velikih tlačnih razlik! (premagovati morajo pretočne upore, ne pa dosegati velike višinske (beri: tlačne) razlike). Tistih 6 barov pa je najverjetneje statični tlak tekočine v črpalki. do katerega še sme obratovati (če je večji, jo lahko raztrga tudi, če pumpa ne dela!)

Pa fajn se hladite...jaz bi se tudi rad...

LP

Jože

Yohan del Sud ::

Moj point. Thomas ima prav, v tem delu, da je umazana bomba, lahko hudo nevarna. Hipotetično. Realno: Dvomim.





krucymucy ::

Kolega mi je dal danes eno hudo idejo ... ki pa je nažalost ne more izvesti vsak (le redki) ta predpogoj pa je da maš štirno ... Vodo spumpaš v hladilnik (od tovornjaka recimo) in skozenj pihaš zrak ... 10˙C ali manj garantirano :D

||_^_|| ::

Yohan: ja, to bi definitivno ohladilo sobo. lol

MadMax ::

Iščem službo. Znam vse.

Yohan, zakaj lažeš?
Saj še posta ne prav pošlješ ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Kaboom ::

ufff, sploh nisem vido kdaj ste tolko napostali, očitno je vsem vroče... meni je samo od mature peklensko vroče ne pa še od sonca...

v glavnem, odločo sem se, nič divjega nebom delal, mala zadevica, ki pa bo verjetno dokončana do konca poletja, ker me vročina zelo izmuči in ne morem dolgo delat :D

torej, s trenutnim "bongom" - evaporacijsko thingy (1,5 m naluknjane barene pol colske cevi, ki deluje kot tuš in vodo prši znotraj odtočne cevi s fi 10cm, akvarijska potopna pumpa 600l/h (izmerjeno 150l/h), ventilator (12V 8cm) ki piha skozi razpršeno vodo, na vrhu odtočne cevi imam razne filtre ki del izhlapele vode vrnejo v sistem s tremi litri vode) dosežem temperaturo vode -4°C od začetne temperature oz. sobne temperature.

in ni vrag da s štirikrat več cevi ki deluje kot tuš, in s petkrat bolj močno pumpo, daleč bolj močnim ventilatorjem, vode ne bi ohladil deset stopinj nižje...

in če bi hladil zaprt prostor, in če bi ga ohladil dve stopinji nižje, se bo torej tudi temperatura vode eventuelno znižala za dve stopinji...

zadevico imam narisano ampak jutri imam priložnost da v grm brcnem ustno maturo SJK in DSK zato ni vrag da vseeno naredim klimo prej kot maturo. wuhu :O
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

sketch ::

Bi se dalo te specifikacije kaj videt? Že nekaj časa se poigravam z zamislijo o bong coolerju, a me je motila evaporacija vlage... pa me zanima, kako si urihtal problem z izparevanjem?

lp
s.
Adapt and overcome.

Nico ::

Ne vem če je kdo že omenil, ker nisem bral vsega, ampak največji problem vročine je vlaga v zraku. Če je zrak suh se človek dobro počuti tudi z bistveno višjo temperaturo.
Everybody banana on your head!

Brane2 ::

Jaz sem omenu, a zgleda tega ni noben slišal.

Vlažnega zraka iz bonga ne bi smel speljat v sobo ampak ven, ne glede na temperaturo !
PAr stopinj hladnejši a full z vlago nasičen zrak ti poleti ne koristi dosti.

ZAto je treba uporabit vodo, ki pade na dno bonga in z njo hladit prostor.

ALi pa najt eleganten način za sušenje zraka brez porabe energije, v kar malo dvomim...

Kaboom ::

ne se sekirat, saj zrak s katerim bi hladil vodo, bi speljal skozi okno. nimam namena naredit savne iz svoje sobe (samo pomislite kak vas speče ko nekdo v suhi savni ki je trenutno suha polije vodo po kamenju, zaradi te polite vode se zrak ne segreje, ampak samo nasiči s to vodo).
če bi recimo samo procesor hladil z bongom, se ne bi sekiral, ampak pri klimi pa bi speljal ven...
vodni blok bi zamenjal za killer z ventilatorji, torej razen tam kjer bi zrak za hlajenje vleklo noter, nebi voda nikjer drugje imela stika z zrakom... pa še tam ne bi mogla uhajat v prostor.

malo sem poslikal trenutni bong. ohladi vodo 4°C pod temperaturo okolice. LINK na 460kb slik
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Brane2 ::

Kolk velke luknje si zvrtal v bakreno cev ?
0.5 mm ali manj ?

govno ::

pjebi, ka ne bi šlo kr na navaden način??

en kompresor od skrinje, dve hladilni rešetki, dva ventilatorja ... ena rešetka zunaj hiše (ta vroča), druga rešetka v sobi (ta mrzla) ... skozi obe bi ventilatorja gonla zrak ...

kaj pravite na to? preslabo? težko izvedljivo?

Kaboom ::

luknje so kar z 1mm svedrom. ne vem kaj si mislil ampak probi ti s čem manj vrtat po neki okrogli površini... še posebej če so cheap-ass svedri, valda nem dal tri jurje za sveder če že zdaj nisem zlamo nobenega, kupo sem pa štiri :)

govno - ne vem kolko ke pride kompresor, mogoče bi se v kakem servisu pozanimal. če bi dobo sestavljen komplet ne bi blo problemov... poleg tega je treba dat kompresor tudi zunaj sobe, ker se fejst greje, pa še glasen je... pa velka poraba...
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kaboom ()

Brane2 ::


luknje so kar z 1mm svedrom. ne vem kaj si mislil ampak probi ti s čem manj vrtat po neki okrogli površini... še posebej če so cheap-ass svedri, valda nem dal tri jurje za sveder če že zdaj nisem zlamo nobenega, kupo sem pa štiri :)


Jaz bi probu z nekaj potezami rašplje zravnat površino tam, kjer bom vrtal. Dal bi raven konec cevi v šraufštok in vrtal. No, to je teorija. Za razliko od tebe še nisem probal.

Predvsem zato, ker nimam pametnega načina da bi izmeril temperature na različnih koncih.

Dugače pa mislim, da imam v predalu 0.3 mm svedre...

Luigi ::

Ejga. S temle tvojim sistemom ne boš praktično nič profitiral. Ne se matrat in nekaj delat ker boš pogorel na celi črti.

Zadeva ima mnogo premali izkoristek, na koncu pa imaš v prostoru enako ali VEČ vlage. To pa ne odtehta teh nekaj °C ki jih boš pridobil (no izgubil, in resno ne računaj na več kot 2-3°C manj v prostoru). To pa ne boš občutil.

Ne kompliciraj in kupi eno prenosno klimo, al pa še bolje uno okensko zadevo (un kvader, ko je v okno montiran), sigurno bi jo dobil v kakem propadlem salonu za manj kot pa 50 jurjev. Poraba teh zadev je 800W! Kar je za izkoristek (preko 1.600 W hladilne moči) ogromno. Pa še zrak ti bo sušilo.

In, konec koncev, zgledalo bo fletno in deklice se bodo kar trle pri tebi ;).

Kaboom ::

brane, saj se ziher da naredit še manjše luknjice, lahko nesem ka zobarju pa mi jih z laserjem vsmodi... ampak kaj mi bojo koristle, če moja trenutna pumpa nebi mogla porinit vode skozi tak male luknce...

luigi : 1. moj hobby je izdelovanje nečesa česar verjetno sploh nem dokončal oz. sploh nebo delovalo. ampak če mi to kdo pove, v čem je pol fora ? :'(
2. ne verjamem da bo v prostoru več vlage, ker ta dodatna voda sploh ne bo imela stika z zrakom v moji sobi... imela ga bo z zrakom ki bo odhajal ven iz moje sobe...
3. če po tvoje človek ne občuti razlike za 3°C, zakaj mi je potem pri 24°C udobno, pri 27°C pa mi je vroče ?
4. če bi hotel dat 50 jurjov za rabljeno klimo, bi še dal tistih 400 tolarjev za stropno žarnico, ampak jih nem >:D
5. če bi se deklice trle v moji sobi, ziher nebi hotel da bi mi bilo hladno...:D
Če se zatakne - pritisni močneje. Če se zlomi - bil je skrajni čas za nakup novega.

ToniT ::

S tistim laserjem pri zobozdravniku si ne bi mogel nič pomagati. Še pikice ti ne bi naredil na cevi - je prešvoh, pa tudi valovna dolžina ni prava.

bradek ::

TESKAnov post mi je dal malo mislit...na balkon sm privlekel staro skrinjo....dela k nora... v nedeljo grem zal na morje, tko da v roku 14dni pricakuje kak rezultat in kak komentar... zadeva je taka da nameravam v skrinji ohladit zadevo, speljat v kuler od avtomobila, ventilator.... naprej si predstavljajte sami...Naj bo hlad z vami!Brad3K

krucymucy ::

Ni lih pocen tole -- štrom pa to! :D

govno ::

pa kaj imate vsi tolk o štromu govorit??? sej pa skrinja oz. kompresor ne porabi nikol tolk štroma kot klima za dvesto jurjev ... ??


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera klima (strani: 1 2 3 4117 118 119 120 )

Oddelek: Kaj kupiti
59791163323 (3191) darck
»

Katera je danes najboljša prenosna klima (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7830477 (24639) BorutK-73
»

Kako ohladiti sobo? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15744194 (36242) energetik
»

klimatska naprava

Oddelek: Kaj kupiti
414660 (3433) Pyr0Beast
»

Kako hladiti vodo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
223401 (2771) TESKAn

Več podobnih tem