» »

Radiator

Radiator

steev ::

A ma kdo radiator od Renualt 4 (Katrca). A mi poveste iz kašnga materjalo je pa kakšne so brbližne mere.

8-) Urke™ 8-)
  • spremenil: steev ()

frenk ::

sej za chiller ne rabš raditorja:)

ru7 ::

Jst ga mam doma, mere so 21*15cm (v*š)
Uff, še slikca :D

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Predator ()

steev ::

Ru7: TNX
frenk: okoli procesorja ni težko izolirat okol grafe, diska pa northbridge-a je pa to mau bol težko, zato bom te tri stvari haldil z navadnim vodnim hlajenjem.
0:)

Alexius Heristalski ::

Iz katerega materiala pa je ta radiator?
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

ru7 ::

Mislim, da je material Al/Pl (ne me držat za jezik, sam mislim, da je). Še ena slikca...;)

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: OwcA ()

gamer ::

help... nism hotu odpirat še enga topica... zato...
mam sledeč problem kupu sm radiator od stoenke... in ma mal večje prključke... in sm jih zrezu... tko da loh cevi gor dam... in so tolk gor... da so gor:D , in mal puša... zanima me pa če zdej lahk samo na konc mal s super glujem na konc prlepm da nau pušal... a bo to držal?

ru7 ::

..no ob obledu teme sem se spomnu, da ga mam v garaži tega od R4, pa sem ga dons spucu mal pa to (celo ne pušča) in ma kar dobr pretok zraka skozi rebra, sem probu na 80mm ventu. Tudi voda se mi zdi da ne ovira tko, sam glede na mere ne hladi najbolje pomoje. Material zgleda isti kot R5 (al/pl), ki ga mam tudi doma, sam je velik.

Jst mam tudi 1 vprašanje. Ta rediator ma tudi majhno odzračevalno cevko, a pol ni treba met T člena pa tist gor? Za cevko mislim, da se vidi na sliki zgoraj v desnem kotu

m.i.h.a. ::

Jaz mam ta radiator od katrce v sistemu in je zelo zanič, ker:
-je majhen in gre v njega malo vode in tako trpi hlajenje
-na njemu ni nič bakrenega kar tudi vpliva na hlajenje
-ima butaste priključke, kateri so plastični (no vsaj spodnji) in štrilijo na oba konca in tako odžirajo še tako pomemben prostor
-tako butastega pretoka vode, kot je v njemu še nisem videl, ker je na vsaki strani radiatorja komora v katerega pride voda in ta gre potem naravnost po cevkah čez radiator na drugo stran kjer je spet enaka komora in potem iz nje izstopi, torej brez kakršnih koli ovinkov
... po še kaj se najde

Skratka, jaz si že iščem drugega in tokrat ne bom gledal na velikost (no vsaj toliko kot prvič ne). Premislite.
Govorim pa iz lastnih izkušenj.

VASkO ::

taki radiatori s komorami so boljsi od onih z zvito cevjo, ce se ne motim

ru7 ::

m.i.h.a. kak proc pa hladiš?

Vesoljc ::

voda KROŽI, torej količina vodev radiatorju ni pomembna ;)

sam imam tudi pečko od R4, za moje pojme so rebra pregosto postavljena... no ja, en ploščat šraufnciger, pa maš kar naenkrat večji pretok :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

steev ::

Dons grem izkt oboje radiator in pečko. Pred gasilsko postajo sta ble zadnč dve r4. Če se ne motem je na radiatorju en dost velk vent k je prkloplen na akumolator torej 12V.

Urke

m.i.h.a. ::

Hladim palomino 1800+ navitega na 1805MHz, ampak ne mi govorit da velikost in pretok ne vplivata na hlajenje, v sistemu imam 2.5 dcl vode in to je občutno premalo za hlajenje, pa tudi če voda z enim šusom pride na drugo stran ni to nobeno hlajenje, kare navsezadnje je smisel radiatorjev, da voda v njem ostane nek daljši čas, da se tako bolje odvede na kovino. Vi govorite kar hočete ampak jaz sem se na lastne oči prepričal da tako hlajenje s tem radiatorjem ni učinkovito. Res, da nanj super pašeta dva 12cm venta (vsak iz ene strani) ampak tako imam narejeno in ni velikega uspeha.

ru7 ::

Kaj pa temperature m.i.h.a. kake maš kaj, da vidmo kako je "porazen" rediator, ker tko kok je navit nisi povedu dosti, pa še to, Palomino se itak grejejo "dosti" več od kakih TbredB ali Barton, tko da maybe ni tko slab (vrhunski NI, to vemo, sam za neOC-erskega je pa čist ql pomoje).

Mere so pa tko lepe, da gre v vsako kištico (midi) kr uizi, pa tudi uni prključki ne "štrlijo" tko velik ven in gre kolegu kr lepo v midi kištico (meni tudi).

Dej povej res kako maš temperature (na original nastavitvah in pol na OC) pa to, da vem, čene začnem iskat kaj drzga (jst čakam na kakega Kadetta D ali E, Corsa se težko dobi), sam moj kolega pa prav, da mu je kr luštkan ta od R4, ker ne rabi nič kište menjat pol. On bi hladil z tem rediatorjem Bartona 2500+ ki proizvede , če gre zaupati linku tukaj 68.30W, tvoj Palomino pa
66W tko da sta kr izenačena pr tem in bi bla fajn primerjava.

Hvala :)

steev ::

Vsi teli radiatorji so tok tenki, a obstaja kšn radiator mau debeljši?

tiborrr ::

Zato pa sem si omislil veliki bakreni kuler od Lade Rive. Dvakrat debeljsi od Yugotovega. Decki, saj pa ni taksen problem narediti karoserije za ventilatorje, ce ze gledate samo na to, da ventilatorji lepo pasejo na njih. Sam sem na Yugotov bakren kulercek gor kar z sekundnim lepilom prilepil dva 120mm Titanova ventilatorja (7V)...
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

ru7 ::

ma ne gre se za karoserije. Gre se za to, če se pač da recmo s takim hladilnikom kaj poganjat (kolega pač bi B2500+), pa zdej je vprašenje kako pa kaj.

glede na m.i.h.a.-tov post je tudi boljše pomoje, če ma to sceno s skupnimi komorami, pa pol sam po cevkah do dol spet v komoro.

...še citat od ene izmed starejše teme, ki sem jo pisal Morphu glede R5 rediatorja:
"Ta radiator bo dobro hladil vodo, problem je ker tudi bolj ovira pretok vode, saj je narejen v stilu kondenzatorjev, se pravi ena dolga cev večkrat zavita, tudi pretok zraka je kar oviran samo to je manjši problem kot pretok vode.
Probaj kako teče na tvoji pumpi."

morphling1 ::

Količina vode res bolj malo vpliva in tudi predpostavka da dalj časa ko je voda v radiatorju bolje je, je napačna. Tako kot pri bloku je tudi v radiatorju, hitrejši pretok boljši za boljše odvajanje toplote. Od katre radiatorja še nisem videl, ima pa TESKAn radiator iz R5ke in pravi da hladi dobro. Sicer pa heater core ali grelec notranjosti je še vedno dosti boljša rešitev predvsem ker zelo malo ovira pretok. Dve komori ena polovica noter, druga ven, v vsaki komori pa cel kup tankih ploščatik cevi ki maksimizirajo površino kjer je voda v kontaktu, prevsem kontaktna površina je dosti manjša v kondenzatorskem tipu radiatorja.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

m.i.h.a. ::

Ja morphling tega pa nisem pričakoval od tebe, če imaš v sitemu 2 dcl vode bo vsekakor hladilo slabše kot pa če imaš v njemu pol litra, pa se tukaj sedaj zjokajte zaradi mene ampak tako je, ker sam ne vidim načina kako bi povečal količino vode bom menjal tak majhen radiator za večjega. Dejte doma v en pisker 2 dcl vode in v drugega pol litra in mi potem povejte katera bo prej zavrela. Če imaš toplo vodo v sistemu ti nič ne pomaga dober pretok, če sam radiator ne prevzame neke toplote iz vode, vsekakor pa bo bolje prevzel toploto radiator v katerem se bo voda dalj časa zadržala in potem šla hladnejša do proca, kot pa, da se topla voda samo spusti v enkratnem prehodu čez in nato nadaljuje pot k procesorju. To kar govorite, da količina vode in sam pretok skozi radiator ne vpliva na hlajenje je čisti nesmisel in popolnoma skregano z logiko, zakaj pa potem uporabljamo radiatorje, ker če bi bilo res vseeno bi lahko uporabili nekaj centimetrov dolgo cev, skozi katero bi bil pretok odličen pa še vode ne bi veliko rabil. Res, pa je da nočem prezapletenega in prepredenega radiatorja, ampak nekoliko več kot ta bi pa že lahko bil.

Temperature imam pa za 3 stopinje slabše kot pri zračnem hlajenju in se s tem ne morem sprijazniti, ker sem navsezadnje za vodno dal 20k, za tisti ušivi vent pa 6k. Temperature se pa niso veliko spremenile od takrat ko imam oc.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m.i.h.a. ()

morphling1 ::

Nimaš prav. Voda se uporablja samo kot medij za prestop toplote iz bloka na vodo ter prestop na drugem koncu iz vode na radiator ter naprej na zrak. Večja količina vode ti v učinkovitem sistemu čisto niče ne koristi razen tega da deluje kot buffer, ki rabi dalj časa da doseže temperaturo pri kateri ima radiator svoj optimum odvajanja toplote.
Seveda pa vode ne sme bit manj kot sistem omogoča (zrak v sistemu je no-go). Tako da še enkrtat ni važen volumen vode pač pa izmenjevalna površina v kontaktu z vodo. Idealno bi bilo recimo imeti zelo tanke ploščate cevi, kjer bi bila površina ogromna in bi bilo dosti več molekul vode v kontaktu s to površino, debela okrogla cev kot izmenjevalec je totalno zanič saj večina vode ni v kontaktu s steno cevi, moraš vedet da je voda v primerjavi s kovino totalno zanič prevajalec toplote. Edini problem preveč tankih cevi je trenje vode ob steno in s tem močno povečani pretočni upori, kar v domačem sistemu s tako nezmogljivo pumpo kot so akvarijske ni dobro.

Edit: še enkrat, večji radiator ni boljši od manjšega zaradi večjega volumna vode, pač pa samo zaradi dosti večje izmenjevalne površine.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

Zgodovina sprememb…

m.i.h.a. ::

Ko dobim nov radiator bom poročal, do tedaj pa ne napišem nič. Sem pa prepričan, da bodo rezultati boljši kot pa s tem radiatorjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m.i.h.a. ()

ru7 ::

Ja dej m.i.h.a. če lahk sam napišeš kok je to stopinj celzija, ker meni 3˝C več kot prej ne pove nič. Lahko si mel prej 30˝C, če me razumeš.
Pa če lahko poveš kaka je temp. na original frekvenci, pa še na 1805MHz.

Plizzz;)

m.i.h.a. ::

Ja na evo 51 pri obremenjenemin46 pri neobremenjenem, pri zracnem pa sem imel za 3 stopinje nizje temperature. To je nezadovoljivo (vsaj zame), ker navsezadnje hocemimeti bolse rezultate kot pa pri zracnem. Kot vidis so temperature se v mejah normale, ampak z vodnim bi moralobiti vseeno bolse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: m.i.h.a. ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katalog radiatorjev evropskih avtomobilov (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
46569075 (37144) lufy
»

Tiborrr in nov megakuler :)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
322560 (1454) tiborrr
»

Malo pozno a vseeno. Moja Antec Silver wb. kištica :)

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252077 (1265) morphling1
»

moje vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
628371 (5779) bodom
»

Hipoteza: "VODNO HLAJENJE" >>>>resnica čaka

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252249 (1676) VASkO

Več podobnih tem