» »

Poceni in dober strežnik

Poceni in dober strežnik

hpetercek ::

Pozdrav vsem!

Jaz sem tukaj čisto nov obiskovalec in tole je moj prvi post.
Glede na to, da ste tukaj vec ali manj vsi, ki se dobro spoznate na računalnike imam eno prošnjo. Rad bi si kupil en poceni "strežnik". Cene, ki sem jo pripravljen placat raje ne bom povedal, ker boste potem rekli, da je to nemogoce, itd. Rabim nekaj, kar bi solidno in zadovoljivo neslo spletni streznik Apache in aplikacijski strežnik Tomcat. Ne potrebujem monitorja in ostalih stvari.

Prosim vas, če bi lahko našteli osnovo in cca ceno ("od oka").
Mogoce tudi kaksna zmogljivejsa alternativa osnove.

Hvala in lep dan vsem!

Peter

ADF ::

Jaz mislim, da je najboljše da vzameš en desktop ali pa tower. Če pa se ti zdi, da bi lahko nabavil tudi kakšno dražjo različico, potem pa predlagam rack.

Cena "od oka" za te stvari se giblje nekje med 20.000 in 20.000.000 SIT.

Konkretnih specifikacij nima smisla naštevat, ker zna bit nemogoče ustreči tvojim željam v okviru tvojih finančnih zmožnosti.

hpetercek ::

Saj težava je v tem, da razen nizke cene in dobrega delovanja nimam nekih želja po določenih znamkah itd. Zadnji čas nisem nič sledil gibanju procesorjev, rama, diskov, osnovnih plošč, tako da mi lahko prodajo tudi mačka v žaklju. Borba med AMD in Intel. Ne vem zakaj ampak vedno sem imel raje Intel... so še zmeraj razlogi?

Se splača kupit osnovno poščo z SATA RAID (0,1)? ali je to bolj ko ne samo šmika, če hočeš kaj resnejšega pa itak rabiš scsi raid kontroler? itd.

Peter

borchi ::

pride tip v trgovino pa reče "dejte mi orodje prodat".

a se ti še ni posvetlo pri temule:

Cena "od oka" za te stvari se giblje nekje med 20.000 in 20.000.000 SIT.


mislim, da je že čas, da izkašljaš kaj hočeš od serverja. a hočeš "google" server al boš mel 3 obiske svoje strani na vsak kvartal?
l'jga

SasoS ::

Takole od oka ti težko kaj kdo pove. Odvisno od tvojih potreb. Za domačo stran in nekaj 10 obiskovalcev na dan zadostuje p200 z 128MB rama in 10GB diska. Ako rabiš stran tipa Suprnova, potem ti ne uide dual opteron, 4GB rama in gore diskovja v RAIDu...

hpetercek ::

Ja saj osnovni problem je v tem da ne vem. Drugače ne bi spraševal.
Je zame nekaj čisto novega, čisto novi projekt in pojma nimam kako bi začel, kolk bo strežnik obremenjen, itd. Ker bi na njem tekla spletna aplikacija mislim, da bi za začetek na njem bilo sočasno recimo do 50 userjev. Ampak ker je to začetek ne bi rad že naslednji mesec iskal nove rešitve ko bo 100 sočasnih uporabnikov. S sočasnim imam v mislih uporabnike, ki so v sistemu vendar si ne konkurirajo.

Če ti rečem, da iščem nekaj poceni za začetek ne vem kaj ti je dalo mislit na google strežnik in 20.000.000 SIT. To da zgornje cene ni to vem tudi sam.

Ne gre za domačo stran.
Gre za spletno aplikacijo, ki je v začetku.
Apache + tomcat + mysql.
Diskovja je dovolj tudi če je samo en disk.
Neka minimalna varnost pred sesutjem.

Namreč boli me to, da človek že samo omeni strežnik pa že cene skočijo za več kot 100 jurjev gor. Ali je to opravičeno ali ne pa ne vem. V čem je dejansko sploh razlika v teh "entry level" strežnikih in malo boljših delovnih postajah.
Pri tem borchi ne it spet v google variante. :)

ADF ::

Je zame nekaj čisto novega, čisto novi projekt in pojma nimam kako bi začel,

... najprej se sprosti. Poskusi nekajkrat globoko vdihniti (in izdihniti). Tukaj te namreč nihče noče okrasti.

Lepo da si naštel nekaj stvari (kot je npr 50 uporabnikov), jasno je namreč da P200 za kaj takega verjetno ne bo dovolj.

Ker imaš velike težave pri zaupanju cene, do katere si pripravljen iti, ti lahko svetujemo le na blef.

Priporočam ti dvoprocesorski sistem
2-4GB RAM-a
najmanj 2x WD Raptor 74GB v RAID 1

Sedaj sem verjetno nekje okoli 500-700K SIT

Lahko nam pomagaš in poveš, če je to cenovno področje hladno, vroče, mlačno, pa gremo potem dalje.

Če pa imaš na razpolago 100K SIT, potem nabavi navaden PC, vanj daj čimveč RAM-a, po možnosti WD Raptor disk, pa da ne tratimo čas.

kixs ::

Nabavi en navaden PC, ki ima RAID kontroler in nato 2 diska povezes v RAID-1. Instaliras neki Linux po zelji itd...

Ker sam ti ves koliko cvenka bi rad za to porabil... ti priporocam predvsem veliko RAM-a cca 1GB. Diska predvidevam ne rabita bit zelo velika cca 80-120GB 7200, 8Mb (kak hitachi) - ne pozabi na dodatno hlajenje diskov. Procesor ti bo vsak v rangu 2++ Ghz cisto dovolj (kak AMD Barton, ce mas dosti $$$ AMD64). Drugace pa bo dober tudi kak Pentium(tm).

Recimo, da bi tak servercek zadovoljivo poziral uporabnike :)

LP

nurmaln ::

Predlagam da si ogledaš kej tazgale tukaj - Altos G310. Zadeva ma soliden proc, ECC RAM in SATA Raid. Če imaš zaenkrat en disk dovolj ok, če hočeš mal več varnosti dodaš še enga pa vržeš v RAID 1, odvisno od potrebe pa not mečeš dodatni RAM. Če ti pa navadni SATA diski ne bodo več dovolj pa zamenjaš in daš notr WDjeve Raptorje in je zadeva rešena brez SCSI diskov.

cosmos ::

se strinjam z nurmaln-im,
je razlog zakaj cene takoj skočijo, strežnik mora delovati, in mora bit sposoben dajat podatke vsem, kar se da hitro, vsaj po mojem navaden PC, nikoli ne more biti pravi strežnik.

To pa seveda ne pomeni, da nek 200k sit vreden PC ni zmožen delovati podobno kot server. Sam slednje zahte, po mojem, kar precej znanja in dobro izbiro komponent, pa neki sreče >:D

aja pa če rabiš server, bi jaz začel pri tvoji povezavi v svet, kakšen uplink sploh imaš?

upam pa da se bodo oglasil še kakšni k so bol network ozaveščeni in ti dall konkretne nasvete

Mr.B ::

Pokliči na DISS, pa zahtevaj da ti dajo kak server, ki ga imajo v akciji.Imaš tudi online cenik @ponudbe_hp-diss_10012005.xls
Recimo kak ML310 bi moral dobiti za ene 200.000 sit. Če hočeš pa kaj močnjeje si pa omisli kak ml350 ki ima že scsi raid cca 300.000. Če pa hoočeš imeti redundanco z napajalniki, veni in mrežnimi karticami potem pa ML370, to je cca 400.000 sit +
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

photot ::

Bom še jaz pristavil piskrček:

-razmisli še o varnostnih kopijah podatkov (ali zadostuje DVD RW, bo potrebna DLT ali kakšna druga tračna enota, ali je opcija tudi kopiranje podatkov na druge diske v omrežju ...). Poznam že nekaj primerov spletnih (!!) strežnikov, na katerih se je vsebina izgubila (napad, pa tudi pomota uporabnika ), ni bilo "backupa" in potem je bil joooj.

- RAID polje (1 ali 5) je nujen, opcija so SATA IDE ali SCSI diski. Najbolje je RAID z "hardware" kontrolerjem (ala Adaptec, 3ware), malo ceneje je "software" kontroler (nima svojega procesorja in spomina, več dela ima osrednji CPU) (ala nekateri LSI, Promise, ...). SATA sistem je cenejši in skoraj tako hiter, predvsem pri pisanju na diske. Smo že menjali "odletene" diske, diski v resnici tudi crkujejo (!)

- velika količina RAMa je zelo pomembna, saj to v veliko primerih zmanjšuje branje in pisanje po diskovju --> hitrejši sistem.

- če se bo kupoval Vanilla sistem (v firmi/doma sestavljen) je potrebno paziti, da ima matična plošča ustrezne PCI reže (npr. če nisi pozoren lahko nabaviš SATA RAID kontrole, ki ima 64 bitno PCI (široko) režo, matična pa le navadne 32 bitne (ozke) PCI reže - v takem primeru bo treba nazaj v trgovino ...)

- če gre za podjetje ali večjo skupino ljudi, je mogoče res najbolje kupiti "Brand name" strežnik s SATA diski (SATA RAID 5) in recimo malo cenejšo DLT VS 40/80GB enoto. Milsil, da je tak HPjev model ML110 (in seveda konkurenčni izdelki ostalih firm).


LP,
Tadej Bregar

Monster ::

eh za tak obisk nabavi neki v rangu AMD 2500, probaj ne vzet semprona ;) ... daj si nevem 160gb disk, dvd pekač za backupe.. al pa še en disk da narediš raid miroing, 512 rama boš pa tudi mel čist dosti ... 100 uporabnikov ni baš neka številka in za takele pizdarije ne rabiš opterona ... razen če misliš kaj velikega z bazami delat ... okol 150k sit maš prek zadost ... pl pa si še en manjsi UPS raj omisli pa bo
Ka zaboga...

mitjaje ::

Jaz si mislim, da je vse skupaj takole:

Fant želi preizkušati kaj novega in ga skrbi, kako bi sploh začel. Kot je razvidno iz postov, ima v namenu prvič postavit nekaj bolj zahtevnega, kar potrebuje svoj strežnik, saj free zadeve ne podpirajo vsega, kar si on želi.
Po mojem mnenju, bi rabil en P III procesor, ramov za tako aplikacijo in uporabnikov vsaj 512, disk pa po tvoji presoji. Mislim, da sem prav razumel tvoje vprašanje. Za podobno zadevo boš npr. na bolha.com našel za cc. 30k SIT, kar bi moralo zadostovati, po mojem menjnju. Če pa je tvoj projek res velik, potem pa bo pIII premalo in se ozri po prejšnjih postih! Ammm.... če misliš kupovat v cenovnem ragu cc 30k sit, potem moreš vsekakor vzeti PIII in nič drugega!!!! (računalnik oz server bo up 356 dni na leto!!! PAZI!!)
Pa eno vodno hlajenje diskov, pa je stvar rešena!
www.ultrasplet.net

hpetercek ::

No fantje, res hvala za pomoc.
Kot je Sony rekel je to res nekaj prvega kar dejansko postavljam v uporabo drugim uporabnikom. Težava je v tem, da ne bi rad zapravil na začetku dosti denarja za nekaj kar ne vem ali bo "laufalo" ali ne. V kolikor bo zadeva videt zanimiva pa ni nobenih ovir, da ne bi šel v nabavo kakšnega solidnega strežnika.

Cena, ki sem jo trenutno pripravljen dati za takšen pilotski projekt je okrog 200 jurjev. Vem, da je to nič za soliden strežnik, ampak kot sem že rekel ne bi rad na začetku preveč investiral v nekaj kar mogoče ne bo steklo. Hkrati bi pa rad, da vsaj tista peščica uporabnikov ne bi dobila živčnega zloma zaradi počasnega delovanja.

Glede na vaše predloge mislim, da se bom za začetek odločil za en soliden PC z dosti rama. Kasneje pa upam, da se bo zadeva razširila tudi na kakšen primeren strežnik (takrat se pa ponovno srečamo).

Glede mreže, linka, itd. To je urejeno.

Hvala vsem!

Damc ::

Rabil bi takšno SSL povezavo, da ko se bi uporabnik prijavil na stran, da bi se izpisalo, da stran teče po varni povezavi, torej stran ki uporablja SSL za prijavo v sistem.

Tako da bom vpisal v explorer https://domena.com


Uporabljam apache server 1.3.33 na windowsih, stran pa je narejena z php skriptami ter mysql bazo.

Pogledal sem že open ssl in apache ssl vendar ne vem kako konfigurirati datoteke.

Za kakšen nasvet bi bil zelo hvaležen.

Lp!
slemo01@siol.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515549 (12644) ta-mau
»

Budget host sistem za virtualne sisteme (VMware) - komentar prosim

Oddelek: Kaj kupiti
121800 (1489) Buggy
»

Western Digital Raptor 150GB? (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
507711 (6559) Smorny
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Strojna oprema
18413580 (9184) matrix2
»

2 sata diska v raid 0 na SCSI

Oddelek: Strojna oprema
9911 (825) Dr_M

Več podobnih tem