» »

Zvočno izolacijska pena ne deluje, kako naprej?

Zvočno izolacijska pena ne deluje, kako naprej?

Dr X ::

Pozdravljeni!

Ravnokar sem prišel iz Conrada z, na novo kupljeno, zvočno izolacijsko peno. Na žalost pa je takoj sledilo razočaranje. Peno sem namestil okoli računalnika in ugotovil, da glasnost računalnika ostaja nespremenjena.

Sedaj pa me zanima, kako bi se res moral lotiti utišanja računalnika. Imam namreč idejo, vendar se je ne znam lotiti, saj zgleda, da je potrebno storiti še kaj drugega kot oviti peno okoli računalnika.

Ideja je sledeča. Računalnik ni navit, vse komponente tečejo pri standardnih frekvencah, tako, da nibe smelo biti problema s prekomernim gretjem (vendar o tem nisem prepričan). Računalnik stoji v omarici, pri čemer je levo in desno od računalnika po 2 cm in nad njim 10 cm prostora. To omarico sem nameraval iz notranje strani obleči z zvočno izolacijsko peno. Ne vem še kako bi zaprl sprednjo luknjo. Omarica namreč nima vrat. Zanima pa me kako bi mi vi priporočali, da se lotim problema.

Že v naprej se vam zahvaljujem za morebiten odgovor.

P.S.
Konfiguracija:
P4 2,4 GHz
1024 MB DDR RAM
GF Ti4200 128 MB RAM
40 GB Segate in 160 GB Maxtor
Nič ni nemogoče.

lebronj ::

hm pomoje ni glih dobr ce izoliras racunalnik z izolacijsko peno,ce se ne motim obstajajo bolj tihi ventilatorji,in po moje je to najbols:)

steev ::

Jap, vente na 5 V, pa diska na gumice...
:|

Dr X ::

Kero znamko pa mi priporočata. Drugače pa me še vedno zanimajo rešitve s pomočjo zvično izolacijske pene.
Nič ni nemogoče.

Mulh ::

Najbolše da comp prestaviš kam v klet, pa sm kabel za tipkovnico, miško in monitor potegneš do mize, in bo neslišno >:D

ql000 ::

Če si že kupil peno in jo ovil okrog mašine si dobil samo lepo zapakiran bonbon >:D ! Najprej malo dinamike:
-zakaj je komp tako prekleto glasen? - Zato, ker ma not elemente, ki povzročajo nihanja z določeno amplitudo in frekvenco, ki pa se prenašajo preko vseh (!!) stikov na nogice ohišja in potem na mizo, tla,... Če hočeš eleiminirati vsaj del teh motenj moraš najprej preprečiti prenos vibracij od mame plate na ohišje (pač dač vmes kake gumice, peno,...). Šele potem začneš čarati z ostalimi zadevami! Če hočeš res pravo stvar investiraj v ustrezen napajalnik in tihe ventilatorje, ali pa še bolje pasivne hladilne elemente!

dxx ::

Vse ventilatorje v ohišju zamenjaj s kakšnimi Papst, zaščitno pločevino na ohišju ki stoji pred ventilatorji (mreža) odžagaj ven da se ne bo zrak zaletaval in povzročal dodaten hrup, menjaj procesorski hladilnik za kakšnega popolnoma bakrenega in heat pipami da bo na njem lahko tišji ventilator, disk bo najtišje če ga zapreš v kakšno posebno hlajeno ohišje (rack).
Vse navedene komponente lahko kupiš tudi v Cool PC:
Moja priporočila:
-procesor
-disk
-sistemski ventilatorji
-grafična kartica

steev ::

Kupovanje hladilnika (utiševalnika) za diske je pretiravanje. Diske samo na gumice (da ne bo prenosa vibracij z diska na ohisje, omarico, sobo, stanovanje, blok... ;)) pred disk pa vent na 5 V. :\ :\ :\
:|

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: steev ()

OZZY ::

Kupovanje hladilnika (utiševalnika) za diske je pretiravanje. Diske samo na gumice (da ne bo prenosa vibracij z diska na ohisje, omarico, sobo, stanovanje, blok... ;)) pred disk pa vent na 5 V


Ja k da je disk kriv za ves tisti hrup- k da je motorka al kosilnica al kaj.... Sem mel velik diskov in so vsi skoraj neslišni. Kje pa kdaj slišiš da mal zamelje ampak to samo včasih. Pa mam trenutno 4 diske od ibm, maxtor, samsung, seagate...mam vse firme in vsi so tihi. Ne vem kje mate vi probleme s tem.

vente na5-7V pa je....
Go with the flow.

MadMax ::

OZZY, da nimaš ti probleme s sluhom morda? :D
(ali pa imaš kak PSU, ki je rekorder v glasnosti, pa ostalih zadev ne slišiš)

OK, resno: diske je slišat. In to prekleto slišat, sploh če imaš konzervico 2 metra od pojstle.
Večinoma ropotajo kot kak šrotar za koruzo (po mojih izkušnjah prednjači Maxtor), nekateri pa tudi negravžno žvižgajo že v idlu (WD).
Gumice žvižganja sicer ne preprečijo, zelo pa omilijo ropotanje. Še sploh, če recimo prišraufaš 3 ali 4 diske na kletko, komplet kletko pa na gume.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

steev ::

Oki, mene glasnost ne mot prevec do neke mere, jst diske nimam na gumicah in me ne moti, le venti ss na 5 in 7 V.
Glede prenasanja vibracij: Izklucm disk, dam roko na mizo, uklucm disk, se zacne trest.

a k da je disk kriv za ves tisti hrup- k da je motorka al kosilnica al kaj....
Nocm bit nesramen, samo kaj si hoteu s temu povedati? Pri meni so diski in ventilatorji krivi za hrup, zate pa nevem...:\ :\
:|

dxx ::

Kupovanje hladilnika (utiševalnika) za diske je pretiravanje.


To ni nobeno pretiravanje.:\ On bi imel rad extremno tih sistem. S pomočjo utiševalnikov, izolacijske pene, heatpipe hladilnikov in tihih ventov mu bo to edino lahko uspelo.

dxx ::

Poleg tega je seagate res tih disk in ga da res lahko samo na gumice in je ql, maxtorja bi pa jaz raje dal v "rack".

steev ::

dxx@ mas prav, samo cene so pretirane. Rajsi naj si naredi Spykj™ kišto za utisat disk. Tako sem si jaz naredil za star comp, ki je misljen, da deluje 24/7, in morm rect da odlicno dela - lazje je spati. :\ :\
:|

sparklyslo ::

Če bi hotel ustrezno zvočno izolacijo bi moral peno namestiti znotraj ohišja (pena mora biti na strani iz kjer prihaja zvok), če te prav razumem pa si jo ti namestil zunaj ohišja (okoli računalnika). Če ti to tvoja škatla dopušča pa je drugo.

antonija ::

Za extremno tih sistem:

Fanless napajalnik, papst za procesor (vkolikor ni kaksen pentium m al pa via c3), pa samsung diske na gumice. Ohisje pa seveda tolk odprt da gre topel zrak sam ven (zgornja ploskev mora bit naluknjana). Tak racunalnik je _zlo_ tih.

Ce ti pa prevec dnarja ostaja pol pa kar na zalmanove tnn 500a variante>:D
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

rkb2 ::

Pena za utišanje ne pomaga, raje kišto bolj odpri (mrežice), odstrani vse ventilatorje razen tistega na procesorju (obvezno 80x80 mm (ali večji) in kupi en napajalnik z 120 mm ventilatorjem (lahko najcenejšega). Oba ventilatorja daš na 5V, diske na gumice,na grafično pa pasivno hlajenje, pa kable malo urediš in imaš praktično nesličen računalnik - mene je potem začelo motiti rahlo brnenje trafota za ojačevalnik v zvočnikih ki jih imam v bližini računalnika. Edino kar je še slišat od računalnika je zelo tiho "ssssssssssssss" zaradi vrtenja diska.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako utišati disk u mašini

Oddelek: Strojna oprema
61436 (1131) amigo_no1
»

Hladilnik za trdi disk

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
181714 (1284) IČA
»

Hlajenje diska ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
141362 (1083) tiborrr
»

Tisam kisto-nasveti ipd

Oddelek: Kaj kupiti
111251 (1075) Golden eye
»

Glasnost računalnika-Ohišje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
221696 (1361) nuclear

Več podobnih tem