» »

Logično pojasnilo ??

Logično pojasnilo ??

Mamaplata ::

Živjo!

Danes ponoči se nama je z ženo zgodilo nekaj smešnega.Pogledala sva film in ugasnila televizijo (Goldstar stara 10 let) in hotela it spat nakar se je začelo na ekranu dogajat nekaj čudnega. Televizija je bila ugasnjena kako minuto ,na ekranu pa so se kazale svetle lise sicer zelo bledih barv pa vendar zelo dobro vidne ,kar sva videla oba.Potem sem vklopil televizijo malo preklapljal po kanalih in zopet izklopil. Bilo je dobro ,nato pa zopet čez kako minutko se je videlo NA SREDINI zaslona kot bi bil znak od POP tv Rdeč Zelen Moder v velikosti okoli 5 cm vse skupaj pa je nekako izgledalo tako kot da utripa. Hitro sem skočil iz postelje po kamero in hotel posnet ,ko pa sem prišel nazaj v sobo ,da bi posnel je izginilo.Celo noč sem prižigal ter ugašal televizijo ,da bi posnel ampak lise se niso hotele več prikazat.
Vem vsaj približno kako deluje CRT cev zato mi ni jasno kako se je lahko pri izključeni televiziji pokazalo kaj takega.
Ali se komu kaj sanja kaj bi lahko bilo narobe s televizijo?

STASI ::

Enako se zgodi na mojem starem televizorju ko ga ugasnem nekaj sekund še vedno je nekaj na tv-ju, amoak to ponoči. Ampak na novem Loweju pa teh problemov ne opazim. 0:)
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

sid911 ::

ja res z mojo 22 let staro iskro je tut tak....zadnja scena pred ugasnitvijo je vidna še cirka dve minuti....

Mamaplata ::

Ja ampak to mi ni jasno kako od kod barve in to po eni minuti od izklopa.Za tiste zelene lise ,ki ostanejo še nekaj časa po izklopu mi je jasno to sem že videl.

Kaufmann ::

Te svetle premikajoče lise pomoje nastanejo zaradi statične elektrike na ekranu.Probaj kdaj z roko po ekranu takoj ko ugasneš tv, lise(svetloba) bo sledila tvoji roki.
ni podatka

Mamaplata ::

Tudi to mi je znano samo pri razelektritvi ni nobenih barv prisotnih
Pa ko sem šel potem tudi z roko šlatat ni bilo nobene razelektritve v bistvu sem najprej pomislil ,da gre za to.
Pa še to me bega ,da sem skoraj celo noč vklapljal in izklapljal pa se nič ni pokazalo.Pred tem mi je televizija delala normalno in nikoli nisem videl česa podobnega .
Ker ne verjamem v prikazni in duhove bi rad našel logično razlago v zvezi s tem.
Pri nekaterih televizorjih sem opazil tisto zelenkasto piko ko sem izklopil je ostala lisa sredi zaslona .
V mojem primeru pa se je pojavila šele čez kako minutko.Prav žal mi je ,da nisem mogel posneti.

andromedar ::

Mogoče se bo čudno slišalo...mogoče tudi nima nobene zveze s tem in najverjetneje se bo vsem čudno zdelo. Sonce (ja, ona zvezda na sredini sistema) je baje trenutno v taki fazi, ko oddaja zelo veliko nabitih delcev (posledice so motnje komunikacij, severni in južni polarni sij, enkrat je prišlo tudi do izpada električne energije v celotni S Ameriki zaradi tega). Temne pege baje izginjajo...konec 11-letnega cilklusa. Zdaj pa...glede na to, da je notranji premaz ekrana občutljiv na trke nabitih delcev...a ma lahko kako zvezo s tem?
Eh?

Mamaplata ::

Na to sem tudi že pomislil samo ne vem koliko teh delcev pride ponoči do mojega ekrana ,pa še to če bi se ti ali katerikoli drugi delci razelektrili na mojem ekranu bi bila lisa vedno zelenkasta ,barva fosforja pač.
Tukaj je bilo pa očitno nekaj v zvezi s topovi torej RGB.

TESKAn ::

Maš RGB pixle na zaslonu, en je iz treh pik, rdeče, modre, zelene. Tako da ti top le prižiga piko, določa intenziteto barve, sama barva točke pa je določena v fabrki.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Mamaplata ::

Teskan to velja za LCD jaz imam pa CRT televizor ,pri teh gre za tri elektronske tope eden za rdečo drugi za zeleno tretji za modro barvo.

neoto ::

ej mamaplata: misliš da ti ti topovi streljajo rdeče, zelene ali modre elektrončke, ki se razbijejo na zaslonu v svoji barvi?
Vsi elektronski topovi "izstreljujejo" žarek identičnih elektronov, razlika je le v postavitvi topov. Namreč vsak od topov strelja pod določenim kotom proti zaslonu, kjer je fina mreža. Za mrežo so pa po tri snovi, ki fotofosforirajo v različnih barvah. rdeči top zadene s curkom elektronov vedno tisto snov, ki potem zasveti rdeče, modri top modro, ... skica

Brane2 ::

Hehe. Kaj vse ste že (in še boste) pogruntali na to temo... :D

V glavnem, razlaga je precej preprosta.

Sam sem "dol padu" bo tem pojavu, ko sem še kot mulc nabavil kar nekaj kakovostnih BW monitorjev od terminalov v Iskri. Takrat nisem imel denarja niti za črnobeli monitor, kaj šele za barvni, zato sem kupil kakovostni monitorski modul za vdelavo v Iskrin računalnik in pač poskusil sestaviti zase monitor za svoj računalnik. (Sinclair QL- čudo tehnike... :D )

Problemov je bilo dosti in premagoval sem jih počasi. V glavnem, enkrat sem sredi projekta izčrpan v stolu zaspal, mislim da nekje ob 3h zjutraj. Čez uro ali dve se zbudim v stolu z dlanjo prislonjeno na monitorsko cev in ugotovim, da bi se bilo bolje uleč in ugasnit luč (posteljo imam zraven mize).

Ko sem se ulegel, me je skoraj infarkt, ker sem pred seboj v temi zgledal žareč fosfor cevi monitorja, na njem pa obris moje roke ! Ni kaj, tisti monitorji so pa res imeli kakovosten fosfor z visoko persistenco...

Gre za to, da fosfor izseva fotone v določenem obsegu valovnih dolžin, vendar ga moramo prej "napumpati". To lahko storimo z elelktronskim žarkom, lahko pa tudi z recimo osvetlitvijo. Sprazni se pa seveda ne hipoma.

To je del tega, kar vidiš na zaslonu.
Kar se spreminjajočih se bolik tiče, so te posledica deževanja elektronov na fosfor po tem, ko se katoda ohladi in ne seva več veliko. Naboji v TVju ne izginejo takoj ko ga ti ugasneš. Takrat tudi različni mehanizmi, ki so zavirali in fokusirali žarek, odpovedo.

Pri mnogih straih TVjih je na sredini ekrana nastala bela pika, kar je logično, če ti pri ugasnitvi zaslona najprej odpove denimo odklonska elektronika, je pa štroma še dosti za prelet elektronov.

Nč bat, ne gre za duhove umrlih... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

neoto ::

to je vse res brane, samo mamaplata razlaga da se je videl znak poptv na sredini zaslona... ???

Mamaplata ::

Ja res je zelo podobno je bilo kot POP tv s tem da je bilo na sredini zaslona in je imelo premer okoli 5cm .Najbolj pa me čudi to da se ni pojavil takoj ko sem ugasnil TV ampak čez kako minutko.
Za tiste zaslone z intenzivnim fosforjem mi je pa znano ja ampak to ni to tukaj so bile lise ločene na barve kot RGB ma sem tako jezen da nisem mogel posnet.
Čudi me tudi to ,da mi nikakor ne uspe tega stanja ponoviti.
Torej danes ponoči bom spet presedel par uric pred TV in poizkušal .

leinad ::

Pa dobro no človek, onim, ko se je marija prikazala niso bili tako navdušeni:\

Scorpia ::

Jaz sem to že na več tv-jih videl. Tv more delat več časa da se to pojavi. More bit ful temno da se opazi in počakat morete da se vam zenice razširijo(ker ko gledate se skrčijo da manj svetlobe zajamejo) in takrat opazite ta pojav. Zato verjeten prej niste opazili. Pri mojemu 8 let staremu tv-ju in grunding 12 let, že standard. Sam pri novem tv-ju sony tega ne opazim. Zakaj si videl POP tv, mogoče takrat ko pri starih tv-jih ugasneš in se slika skup spravi in slika ob kotih gre not in se povečajo npr. črke pop tv????:\ pri novih tv-jih pa se mal drgač ugasnejeo.

Mamaplata ::

No lepo ,verjetno je to povezano tudi s starostjo TV ,bilo je res temno ,ampak me čudi ,da še nikoli nisem tega prej videl.

Azrael ::

Nič posebnega, ekran gre proti koncu.

Katode so že precej iztrošene in takrat se to začne pojavjati, običajno mora biti TV star vsaj 7 do 10 let, preden se to opazi. Pri ČB ekranu je en žarek in v takem primeru se na zaslonu pojavi svetla pika ali večja pega, pri barvnih pa zažarijo tri, vsaka v svoji barvi, če se prekrivajo se barve mešajo. V tem primeru nastane nekaj podobnega znaku POP TV.

Če te moti je rešitev (precej nepriročna), da se pred izklopom TVja odpre svetlobo in kontrast do konca, potem bodo zaostali elektroni izsevani skoraj trenutno in lis ne bo. Popraviti pa se te težave ne da, razen menjave same katodne cevi, kar se danes ne splača več.

Za fosforno prevleko so nevarne samo zelo drobne pike, ki bi uničile prevleko, drugače je to bolj zanimiv pojav.

Sicer se tak pojav včasih pojavi pri čisto novih ekranih, vendar le takoj po izklopu.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Matev ::

A zakaj stvar migeta?
Zato ker jo gledamo z paličicami v očesu ki so občutljive na svetlobo, čepki v očesu so pa na barve... paličice so razporejene bolj po robovih vidnega polja, čepki so pa v sredini - makuli.
Zato ponoči bolje vidimo kako zadevo če je ne pogledamo natančno z središčem pogleda, ampak z kotičkom očesa - nekako posrani ali tko kot da je ne gledamo. Takrat svetloba objekta pade na paličice ki jo registrirajo.

Najbolj znan primer tega je slika Mone Lize - barvno je narisana tako da ne deluje da bi se smejala, če jo pa tko bežno z robom vidnega polja pogledamo pa vidimo svetlobo te slike - in voila - svelobno je narisana tako kot da bi se smejala, ko jo ponovno pogledamo z pogledam pa zopet čepki in zopet barve in nasmeh izgine.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pokvarjen TV

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
275937 (4493) M@73Y
»

Prvi prototip laserskega televizorja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
5910363 (7159) uporcek
»

korekcijska ocala.

Oddelek: Loža
242392 (1943) BigWhale
»

Namesto MONITORJA kar TV

Oddelek: Strojna oprema
262857 (2296) schurda
»

Vprašanje o trinitronih

Oddelek: Pomoč in nasveti
402214 (1622) Hux

Več podobnih tem