» »

Vprašanje o trinitronih

Vprašanje o trinitronih

AtaStrumf ::

OK vsi vemo, da imajo Trinitroni eno pomanjkljivost insicer dve črti, ki kazita sliko, a za to odtehta ostrina slike. Zdaj pa imam eno vprašanje. A imajo Trinitroni še kako serijsko napako? Semopazil že na treh trinitronih in to enem čist novem 19" Samsungu 959NF, da imajo na levi strani malo rumenkastega sija, ki po kakem centimetru popolnoma izgine in od tam naprej je slika 1 A. A je to serijski problem al mam samo jaz tako srečo.

Kekec ::

ne nimajo vsi tega moji 19' IIYAME nimajo!

AtaStrumf ::

Saj vidno je le če je belo ozadnje na namizju, ali pa pri Outlook Expressu k je čist bel (mam Win2000)! A je lahk kriva brezžična miš ali pa zvočniki. Secer sem jih odstranil sam ne pomaga. Je lahko kriva grafična k mi je čist isto delal na prejšnjem monitorju?

AtaStrumf ::

Mi je ratalo popravit, tako da sem Purity v tistem vogalu spremenil. Hvala bogu sem že mislil, da bom moral to 100 tonsko zadevo nazaj vozit. Pismo sej je komaj v Cliota pršla (v škatli).

kuglvinkl ::

Purity? To maš prek Mousrceena?
Your focus determines your reallity

AtaStrumf ::

Ne to maš v OSD-ju pod Screen, čeprav moram reči, da se mi zdi da se tist šit vrača. Čudn tole. Več ne vem a se mi blede al res vidim rumen sij.

govno ::

hehe pjebi, pa kupte flatrona, ne pa trinitrona ...
TineL Studio :: http://tinel.stjost.si
TineL Studio vici :: http://tinel-vici.stjost.si
TineL Studio wap :: http://tinel-wap.stjost.si

AtaStrumf ::

Sej me ni treba vikat govno, lahk pa mal razložiš zakaj je boljš flatron.

kuglvinkl ::

Še zdej ne vem, kje si to staknu.

Sicer pa. Tudi jaz sem opazil v desnem spodnjem kotu rumenkasto barvo. In me kap. OK, čik + kava, da se misli zbistre. Probam Degauss, kul ampak še vedno nekaj ostane in se po nekaj časa vrne. Khm, kje je fora? In nato na nekem forumuj naletim na podobno težavo. Skratka, kaj je bil pri meni keč? Podatkovni kabel (VGA) je bil skupaj z ostalimi štrom kabli pod podstavkom lično speljan. In zgleda, da je ravno to motilo monitor. Potem sem kabel dal nad stojalo oz. ločil od vseh ostalih in problem je izginil.

Aja, da bi si namesto trinitrona nabavil fletrona bi bil resnično govnač.
Your focus determines your reallity

Zgodovina sprememb…

AtaStrumf ::

O upam da imaš prav, sam šit k sem zdele v službi pa ne morem probat. Sem dons zjutraj probal še na drug računalnik (od brata) pa je bil isti sranje, sam tolk da sem izločil grafično. Sem pa ko sem menjal monitor zamenjal tudi vse kable, vključno z napajalnim. Samo speljani so pa čist isto. Moram probat! Pol je imel mogoče tud un tastar monitor isti problem, ker kable imam pa res vse prepletene.

Za Flatron pa predvidevam, da je un fake flat a la Samsung DynaFlat (DFX). No thanks!

Zgodovina sprememb…

AtaStrumf ::

Sem klical dons na servis, pa mi je tipo reku, da imajo vsi onitorji kako napako in da če ni ful vidno, da nima kaj naredit. Ma ja kva nabija. Če bi se mi dalo bi šel takoj tja pokazat, sam se mi ne da. Sej sem nekako popravil s tistim Purity, tako da ni frke. Sam predolg v belo bult pomoje ni zdravo za oči. Hvala bogu, da je Slo-tech črn :D.

Sem kabel odpletel vseh ostalih kablov pa z unim Purity zgleda kar v redu. Sem bil v Media Svetu dons in sem si ma ogledal une monitorje tam in sem videl da 17" Natural Flat Samsung nima tega Purity. Zanimivo. Mogoče se te zadeve bolj pojavljajo pri 19" in večjih. Sam pa tud nimel nič rumenkastega sija, je bila pa slika za en drek napram mojmu. Najbrš zarad 60 HZ na katerih je utripal ( ne dajo več k imajo več monitorjev naenkrat povezanih pa nebi vsi preživel, če bi dal 1024*768*85).

BoO ::

Ata :

Tu imaš en program (kar dober) od Mitsubishi-ja za nastavljanje monitorja (tudi za LCD-je).
An approximate solution to the right problem is more desirable than a precise solution to the wrong problem.

govno ::

hehe, enostavno: flatron nima črt ...

BoO ::

S programom v mojem postu zgoraj probaj nastaviti spodobno geometrijo, pa boš videl zakaj ne mara flatrona.

DiamondTron je zakon. 8-)
An approximate solution to the right problem is more desirable than a precise solution to the wrong problem.

AtaStrumf ::

Flatron ma LG ane? Nisem še videl zadeve v akciji tako da en morem soditi, samo ko sem kupil tega starega Sony-jevega Trinitrona (pa čeprav 15") sem vedel, da na navaden monitor jaz ne gre več. Sam še trinitrončki :D.

BoO ta tvoj link ne dela. Se ga da še kje dobit?

kuglvinkl ::

Za te stvrai naj bil bil top DisplayMate.
Your focus determines your reallity

Matek ::

Jaz imam Flatrona 775FT od LG-ja, sem kar zadovoljen, tistih dveh črt ni, pika je fajn majhna, pa geometrija je super. Mogoče bo koga motila nizka zmogljivost (1024x768@85Hz), meni sicer čisto ustreza, ker ne uporabljam višjih ločljivosti. Prednost trinitroncev so predvsem kontrast in bolj žive barve. Dejstvo pa je, da ni pomembno kakšen flat monitor si kupiš, oči se navadijo, da je katodna cev popolnoma ravna, in ko prideš k nekomu, ki ma kaki cheap ne-flat 15" monitor, maš občutak da gledaš v akvarij, vse se zdi neravno, barve so čudne, slika je nekako meglena, center ekrana pa prav vidiš da je konveksen.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

AtaStrumf ::

A se da kakšen demo dobit od tega DisplayMate-a? Na njihovi strani nisem nič našel.

kuglvinkl ::

Bil je na enem CDju (revija Klik). Če ga najdem ti ga pošljem po mailu, če ni prevelik.
Your focus determines your reallity

AtaStrumf ::

Mislim, da piše na on-line purchase da je ful majhen, tako da se priporočam. Moj mail.

kuglvinkl ::

Ne najdem. Morda je še na kakšnem arhivskem CDju. Če bom našel, ziher dobiš.
Your focus determines your reallity

kuglvinkl ::

Eh, mi je šinlo, da je morda še na ZDnetu. In je. Vendar! je demo tudi na njihovi strani.
In da, tudi na Klikovem CDju je bil demo, ne pa full verzija.
Your focus determines your reallity

AtaStrumf ::

Super hvala že DL-jam. Sem pazil, da ima ta monitor še en problem. Vaskič ko ugasnem računalnik za dalj časa se slika malo spusti. In to ne prav malo. Dovolj da vsaj 1/3 start ikone ne vidim. To tud ni glih cool a?

kuglvinkl ::

Tudi meni da. Monitor se mi "segreva" okoli 5 minut. Nič posebnega, poznajo tudi drugi.

Med nama. Kljub temu, da je ta monitor ultra purfl, seveda obstajajo še boljši. Npr. Eizo, ki pa je tudi še enkrat dražji. Tako, da za mojih 70k SIT oz. tvojih 100k SIT imava zagotovo daleč najboljši price/performance.

Sicer pa, ravno te dni prelamljam krajevni časopis. Kaj bi dal za 2×959 NF (BTW, se vidi cela A4 stran 1:1 na devetnajstkah?) in Matrox P ...
Your focus determines your reallity

TESKAn ::

jah, monitor rabi nekaj časa, da se ogreje. Rešitev je, da zjutraj vklopiš, zvečer izklopiš in nimaš vklopljenega monitor stand - bya.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

AtaStrumf ::

A4 ne pride 1:1 na 19". Zmanjka glih ene 1" v višino. Če pa gledaš ležeče pol pa pride, pa še dost ti ostane. Za kaj tekega boš pa pomoje rabu kar 21".

Ta DisplayMate sem sprobal sam ni nič kaj posebej pametnega, svaj za to kar jaz rabim ne. Mene ne zeza geometrija ampak enostavno rumen sij na levem robu, še najbolj na zgornjem. Sem ravno mal prej prestavu monitor v bratovo sobo na njegov comp, da je vse drugo od rač. do kablov, do sobe in mislim da dejansko je malo bolje, sam izgine pa še vedno ne. A bi mogoče moral monitor priklopit direkt na vtičnico ne pa na razdelilc, kjer jo gor že moj comp, ki z Athlonom in GF4Ti4400 in CD-RW in DVD in 60GB Disk in... na 300W ~26 A na 5V liniji pomoje kar velik porab, pa še zvočniki, ki tudi niso kar tako so na istem razdelilcu. Sam nimam nobenga utikača dost bliz. Rabim nov razdelil iz druge vtičnice?

kuglvinkl ::

Nisem štromar, tako da sklepi niso nujno pravilni. Glede štroma; po moje tu ni težav, ker monitor zihr dobi "dovolj" štroma. Bolj ga jebe "sevanje" od drugih kablov.

Brane2 bi vedel, kakšna jeba je to. Ali se da kako kable zaščitim, jih denimo oviti v Alu folijo (something)?
Your focus determines your reallity

BoO ::

Še drug link.

Pa še en drug program.

AtaStrumf ::

Mah po moje ni nič takega, ker sem delal vse živo, tud prestavil sem ga v drugo sobo na drug računalnik z drigimi kabli in vse. Pomoje je kar monitor kriv in zato grem jutri če bo le čas dopuščal do PCX-a reklamirat tole zadevščino.

kuglvinkl ::

Ok, poročaj tu.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Nisem uspel tkole na brzino prechekirat celga threada, zato če sem kaj spregledal me opozorite.

Čistost barv v foglih je problem vseh monitorjev. Ta problem je bil včasih nočna mora, ker so ga reševali samo z navadnimi magnetnimi obročki. Danes se tako stvari naštelajo samo v grobem, nato pa z elektromagneti korigirajo, glede na trenutno pozicijo žarka.

"Color impurity" nastane, ko topovi ne zadevajo samo svojega fosforja, ampak tudi sosednje barve. Pravazprav je trinitron v marsičem idealna cev in tudi pri tem ima ta problem samo v horizontalni smeri, madtem ko muči vse ostale cevi tusdi v vertikalni.

Na kratko, trinitron je cool, ker:

1.fosfor na zaslonu ni v pikah, ampak v vertikalnih črtah.

-Tako pokriva praktično več kot 90% površine stekla, kar daje barvi tisto značilno polnost, tudi v temnejših delih
-je ločljivost v vertikalni smeri teoretično neomejena, v praksi pa omejena samo s sposobnostjo fokusiranja žarka
-zaradi tega so tudi posamezni pixli kvadratni-tako kot je bog ukazal in ne trikotni ali v kaki drugi obliki, kot pri konkurenci. Pravzaprav je pri konkurenci v praksi piksel podoben snežni kepi, ki jih mularija meče pozimi v fasado. Vidiš odtis, oblika pa je pač..kepasta.
- ta razpored pomeni, da je za trinitron cev bilo povsem naravno, da je povsem ravna v vertikalni smeri. Zadnje izboljšave so trinitron zravnale tudi v horizontali.

2. poenostavljen razpored fosforja pomeni:

-veliko tanjšo kovinsko masko, ki je tu ssestavljena samo iz supertankih kovinskih paličic. Tako blokira veliko manjši procent elektronskega toka in nasploh manj vpliva na kakovost slike. Konkurenca ima mrežo, podobno mreži brivnika, ki blokira veliko večji del toka in slabša fokus...

-manj geometrijskih popačenj slike. Pri navadni cevi so trije topovi razporejeni ponavadi v trikotnik, tako kot fosforne pike, pri trinitronu pa so v ravni črti. Veliko manj popačenj.

Tsiti dve vertikalni črti sta majhna cena za ostale kakovosti. Slabost trinitron cevi je (bila) tudi sorazmerno večja masa stekla, ki je bila potrebna zaradi relativno neugodne oblike (ravne površine itd). Sedaj ko so tudi ostale cevi flatscreen, je verjetno tudi konkurenca težja.

Če vidiš trinitron monitor z popačenji, zagotovo ni kriva cev ampak monitor ali pa poceni kitajska kopija cevi. Kolikor vem, trinitron cevi dela samo SONY, razen če so nedavno prodali komu licenco.

Barvna popačenja se popravljajo z "landing" nastavitvami, pnavadi za vsag vogal posebej. Če imaš kaka popačenja, ki jih ne moreš korigirati, le odnesi stvar pogledat na servis.
To, da je slika na enem robu rumenkasta, pomeni da plavi top ( ki je na enem koncu) ne zadane v celoti svojega fosforja pri največjem odklonu žarka. To se mora dat korigirat. Če se ne da, odnesi monitor na servis.

Aja, to da ti slika "leze dol" je definitivno napaka v elektroniki monitorja. Nesi na servis. Te nič ne zanima, če tudi ostali v seriji tako delajo. To morajo zrihtat. Verjetno je to kaka bedna napaka v softverju vdelanega mikrokrmilnika...

TUdi ne vidim, zakaj bi se monitor moral dolgo časa "ogrevati"- razen zaradi slabe elektronike.

Eno od prekletstev trinitron monitorjev v preteklosti je bilo to, ta je SONY drago računal folku za cevi in so potem poskušali prihraniti pri elektroniki. Izdelki so bili dostikrat slabši od monitorjev z navadnimi cevmi...




Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kuglvinkl ::

Ok, samo kako pa potem razložiš to, da je ta rumenkast sij veliko bolj izrazit, če je VGA kabel med ostalimi power kabli? Namreč, zdaj ko sem kabel umaknil je ta sij izginil? Kurchev low-cost non-shielded kabel?
Your focus determines your reallity

Brane2 ::


Ok, samo kako pa potem razložiš to, da je ta rumenkast sij veliko bolj izrazit, če je VGA kabel med ostalimi power kabli? Namreč, zdaj ko sem kabel umaknil je ta sij izginil? Kurchev low-cost non-shielded kabel?


Zanimivo. Težko si to razlagam, sploh ker praviš, da je področje široko 1 cm. Pa se to dogaja tudi, če zmanjšaš osveževanje na 72 Hz ? A se barva te "lise" spreminja, ko premikaš videokabel okrog napajalnih kablov ali je več ali manj enaka ?

ja, ti kabli so ponavadi cheap varianta, samo težko bi se spomnil stvari, ki bi povzročila lepo vertikalno motnjo, ki bi "stala" na zaslonu pri miru-se ne bi pomikala. Pri tvojem osveževanju bi se električna motnja morala ponavljati s frekvenco cca 90 kHz...

kuglvinkl ::

Uf uf, moje oči očitno ne founkcionirajo več dobro. Ko sem prestavil na 60 Hz se mi je zdelo, kot da vse migeta...

Ne, zadeva je ista če premikam kabel (potem bi najbrž bil kriv stik v kablu in vezejm?).

Khm, še en problem se mi je pojavil pred mesecem dni. Bela barva mi "seva" na črno, kako naj rečem, meče senco. Npr. na strani STja, ki ima temno podlago, drsnik je pa svetle barve, imam od drsnika belo senco na podlagi? WTF? Je možno, da bi zjebal to z wooferjem, ki sem ga imel donedavna kakšnih 10 cm od monitorja?
Your focus determines your reallity

Brane2 ::


Uf uf, moje oči očitno ne founkcionirajo več dobro. Ko sem prestavil na 60 Hz se mi je zdelo, kot da vse migeta...

Ne, zadeva je ista če premikam kabel (potem bi najbrž bil kriv stik v kablu in vezejm?).


In čim ga odmakneš od power kablov je vse v redu ? Če noben od teh kablov ne napaja samega računalnika ali monitorja, poskusi odklopiti kable iz mreže in poglej, če je motnja še tam...


Khm, še en problem se mi je pojavil pred mesecem dni. Bela barva mi "seva" na črno, kako naj rečem, meče senco.


Si ziher, da se je ta problem pojavu pred enim mesecem, ali si ga mogoče takrat prvič opazil ?

No, vsekakor je tvoj monitor zrel za vožnjo v servis...

kuglvinkl ::

OK, tnx. Uveljavim reklamacijo.
Your focus determines your reallity

AtaStrumf ::

Normalno, da ti pri 60 HZ vse migeta. Sej tud pri 100 Hz vse migeta samo ti tega ne opaziš več.

Jaz imam dost tega buljenja v belo. Včasih je malo slabše včasih malo boljše, ampak vedno pa je nekaj. In na kolegovem monitorju tega ni in to je vse kar moram vedet, da jim grem lahk težit, sam upam da uni tam dobr barve ločijo, da se ne bo kdo neumnega delal.

Ja najbrš res rata rumeno, ker mordi žarek fali. Ker ko nastavim purity mi rata tist rumen del (gre za rahel rumenkast sij, da ne bo pomote) bel, tist okoli njega pa rahlo modrikasto. Sem se igral že z konvergenco, pa tudi ne gre stran. Ker cel zgornji levi kvadrant nima enake napake jo torej ne morem popolnoma odstranit, kar za mene pomeni napako, ki opravičuje reklamacijo. Rajt?

Brane2 ::

Res je. Nazaj na servis.

AtaStrumf ::

Evo monitor je na servisu, zdaj pa sledi čakanje. Pravijo da 3-5 dni.

AtaStrumf ::

Evo mene nazaj. Imam dobro novico: dobil sem nov monitor, ki zaenkrat (30min) dela kot se šika. Sem prav živčno opazoval ko se je prižigal, če ne bo imel istega sija in ga hvala bogu ni imel.

Sem pa ugotovil nekaj zanimivega. Ta monitor ni isti kot je bil prejšnji, saj nima BNC priključkov in ima fiksni D-SUB kabel (prejšnji je imel odstranljivega). Še dobr da sem še kable vzel s sabo k sem ji najprej mislil, kar pustiti in dati tiste iz novega monitorja. Ne vem zakaj je dobr (al pa slabo), da imaš fiksni kabel. Kdo ve? Kaj če ti gra kabel rakom žvižgat?

Čist slučajno sem opazil, manufacture date, ki je July 2002 torej ni star niti 2 meseca in je moral biti un prejšnji še iz stare serije (na njem se nisem spomnil, da bi pogledal datum proizvodnje).

So mi pa rekli, da če nebi imel V.I.P. ne bi bilo nič z menjavo. To mi pa ni všeč.

Hux ::

Ja jaz ma tudi fiksni kabel. Sem vido na na listu pise obcija BNC ampak nope ni sans.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nov monitor - 2 črti na ekranu ! (vodoravni)

Oddelek: Pomoč in nasveti
331559 (997) Tr0n
»

A ma kdo Samsung 959NF?

Oddelek: Pomoč in nasveti
271757 (1294) Hux
»

Razlika med Natural Flat in Dyna Flat monitorji

Oddelek: Pomoč in nasveti
221715 (1341) eland
»

MItsubishi Diamond Plus 200 (22 colar) izkušnje ?

Oddelek: Strojna oprema
321776 (1265) Mercier
»

Monitor - na kaj biti pozoren

Oddelek: Kaj kupiti
71018 (890) frudi

Več podobnih tem