» »

pokvarjen TV

pokvarjen TV

korenje_ver2 ::

A kdo kaj bi lahko bilo narobe pri naši televiziji od gorenja....

Slika je popačena, okvir manjši kot od tvja, je valovita, na sredini se pa vidi močna bela črta. Iz zvočnika se sliši neko hreščanje.

Azrael ::

>okvir manjši kot od tvja

Je to mišljeno, da je slika na zaslonu pomanjšana?

Za začetek zamenjaj elektrolitski kondenzator na vhodu v switcher. Ima 350V in 100 do 220uF (ne vem kateri TV imaš) in prekontroliraj usmerniške diode ali usmerniški mostič pred tem kondenzatorjem.

Priporočam, da TV, dokler ne odkriješ napake, izklopiš iz elektrike. Taka napaka lahko povzroči še večje okvare.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

korenje_ver2 ::

Misliš da je mogoče vizuelno odkriti pokvarjene komponente?

drgac pa ja, slika je pomanjšana in valovita. Tko izgleda, kot da bi uni usmerniki elektronskega snopa odpovedal.

Azrael ::

Če poveš tip televizorja in letnik, bom pogledal, če imam slučajno shemo zanj. V tem primeru bom lahko povedat točne oznake elementov, ki jih moraš preveriti.

Če sheme nimam, slikaj notranjost televizorja, da ti vsaj približno označim kje išči. Diode v usmerniku boš preveril z multimetrom in če bodo v redu (prevajajo samo v eno smer), boš zamenjal elektrolitski kondenzator, saj je izgubil kapaciteto.

Možnost je še, da je kje v switcherju nastal hladen spoj, zato poglej tiskanino in vsa sumljiva mesta ponovno zacini.
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

korenje_ver2 ::

televizija je v bistvu SHARP 70GS-64SC

zdej je ze drugic crknla. tv je pa prizgan 24ur na dan.

Zgodovina sprememb…

Azrael ::

>naši televiziji od gorenja...
>televizija je v bistvu SHARP 70GS-64SC

Aha, lepo, da si se izjasnil.

Videti je, da ima TV sašijo DA100, servisni manual lahko snameš tu (v iskalnik vnesi oznako TV in snemi zadevo, ki je v dveh delih).

Preveri diode D701 - D704 oznaka RF2006. Če je ena prekinjena, menjaj vse 4. Uporabna bodo vse 3A usmerniške diode, ki prenesejo napetost 1000V, vprašaj v tvoji najljubši trgovini z elektroniko kaj imajo trenutno na zalogi. Cena vseh 4. diod naj nebi bila višja od 0.5€.

Če se izkaže, da so diode v redu, menjaj elektrolitski kondenzator C705 68uF 450V. Če se izkaže, da takega kondenzatorja nimajo, lahjko uporabiš večjega: kapaciteta do 100uF, delovna napetost pa naj ne bo manjša od 385V.

Najbolje, da v primeru menjave stari kondi vzameš v trgovino, da bo novi enakih dimenzij, saj so drugače manjše in večje komplikacije z vgradnjo. Cena okoli 2€.

Pri menjavi pazi na polariteto starih in novih elementov, drugače bo ognjemet!

Jasno preden začneš. ne pozabi izklopiti TV iz elektrike, da ne boš šel še ti v popravilo ali še kaj hujšega.
Nekoč je bil Slo-tech.

korenje_ver2 ::

ok se bom dons lotil razstavljanja, ce ne bo fotr kej tezil :P

ma to ne mores verjet. je ze fotr odnesu tv na popravilo :|

me zanima kolk denarja bo stran vrgu.

Zgodovina sprememb…

>>><<< ::

Mene pa zanima kje je lahko vzrok za napako, da se na sliki pojavljajo valovite črte rumene barve (približno 2 krat na sekundo se zgodi tole).
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

>>><<< ::

Nihče ne ve, kaj je vzrok?
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

>>><<< ::

Anyone :\?
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Azrael ::

Mogoče bo pomagalo, če napako opiseš obširno in podrobno (iz tvojega opisa očitno nihče ne pogrunta kaj si hotel povedati) in/ali prilepiš sliko kako stvar izgleda.
Nekoč je bil Slo-tech.

>>><<< ::

6 dni je bilo vredu, zdaj se spet isto pojavlja (cela slika utripne rumeno). Za lažjo predstavo sem dogajanje posnel. Klik za download posnetka
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: >>><<< ()

Azrael ::

Vzrok je lahko v televizorju ali zunaj njega.

Če je vzrok zunanji, imaš ground loop (v primeru kabelske in če je na TV priklopljena še neka druga ozemljena naprava (npr. PC). Na TV priklopi samo eno stvar (npr VCR brez priklopljene antene), Če bo slika v redu na TV priklopi samo kabelsko. Če bo še vedno OK, je problem ground loop, sploh če se problem pokaže šele ko je na TV priklopljeno vse. V primeru, da so te motnje vedno je TV v okvari.

Če je problem TV, gre najverjetneje za podobno okvaro, kot sem opisal zgoraj v tej temi ali prebit en od kondenzatorjev v filtru proti motnjam. V tem primeru obstaja možnost, da bodo prišli iz TV dimni signali (če se bo okvarjen kondenzator tako segrel, da se bo začel topiti) ali pa bo lepega dne TV samo mrknil v celoti (če bo okvarjen kondenzator šel v dokončen kratek stik in skuril varovalko v TV), lahko pa bo tudi problem izginil (če bo defekten kondenzator odžgalo).

Manjša možnost je še da je nekaj natobe v vertikalnem odklonu ali separatorju sinhronizacijskih impulzov.
Nekoč je bil Slo-tech.

SasoS ::

Da se še jaz prslinim :D
Meni je Philips TV začel risat modro sliko. Slika začne počasi vlečt na modro, dokler ni zelo modra (no, kaj se dogaja se vidi, ampak črna je recimo temno (ne živo) modra :)). Včasih modra malo utripne in gre nazaj na normalno. Skoraj vedno pomaga če malo ugasneš in prižgeš nazaj...

VolkD ::

Verjetno imaš kak hladen spoj. Najpogosteje se ta nebodigatreba pojavi tam, kjer se elementi grejejo. Poskusi prespajkat celotno ploščico, ki je nataknjena na katodno cev. Seveda pri ugasnjenem TV in pazi, da ne narediš kakega novega spoja:\
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

>>><<< ::

Odklopil sem vse, kar je bilo prikjučeno na TV in utripanje slike v rumeni barvi se je nadaljevalo, tako da je vzrok v televiziji sami. Sam je popravljal ne bom, ker nimam primernega orodja in veščin, ter ne vem če se sploh splača, saj je stara že krepko prek 15 let.
ATI cards are like buses... They're huge, red and have bad drivers.

Gapi ::

Sej kok pa mislis da je zivljensak doba povprecnega TV sprejemnika?? No sej verjetno se kako leto dve bi mogoce delal pol pa popolnoma odpovedal.

VolkD ::

Sej kok pa mislis da je zivljensak doba povprecnega TV sprejemnika??

Po 17-ih letih in treh posegih, moj še vedno dobro služi !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

r5r ::

Naša televizija je delala 15 let, pred kratkim se je začela sama od sebe ugašati in prižigati. Škatlo smo odprli in preverili spoje na tiskanem veziju pri visokonapetostnem transformatorju. Opazili smo, da je lot odstopil, verjetno zaradi same vročine transformatorja. Spoje smo ponovno segreli s spajkalnikom in preverili, če ima sedaj spoj stik.
Televizija spet dela in bo delala tudi, ko ne bo več analognega signala v zraku. :D
And it makes me wonder.

matej_jack ::

Da ne odpiram nove teme. Star tv pri babici je pred kaksnim mesecem zacel delati tezave. Slika je namreč skočila skupaj, tako, da je bila na ekranu le ena vodoravna črta, na sredini ekrana. Z blagim udarcem po ohišju (:D) se je slika spet raztegnila na normalno velikost.

Danes pa je bila slika ob vklopu normalna, po nekaj sekundah pa je skočila skupaj in zdaj je na ekranu samo močna vodoravna črta. Udarci več ne pomagajo, seveda... Zvok je normalen, kanali in vse je vredu, razen slike.

Kaj se da naredit? Vse kar vem o TV je znamka - Daewoo, stara 8 let.

Azrael ::

Trimer za vertikalo, ali hladen lot v vertikali.
Nekoč je bil Slo-tech.

matej_jack ::

Pa je to zahtevno doma porihtat?

Azrael ::

Da in ne, odvisno od predznanja.

Če se boš zadeve lotil, najprej boš TV moral spihati, v 8. letih se je prahu nabralo veliko.

V vsakem primeru je dobro dobiti shemo, da še preden snameš pokrov, veš kje iskati. Npr. nekateri TV nimajo več trimerjev, se vse nastavlja čez servisni menu in če je opis okvare točen iščeš najprej hladne spojel in jih odpravljaš.

Če je še kaj drugega videti slabo menjaš še to (napihnjeni in stopljeni kondiji, prekuhani upori).

Če ne najdeš nič očitnega, meriš napetosti na čiperaju in iz tega sklepaš kje bi bila napaka, konec koncev je lahko tudi prekinjena dioda, ki napaja vertikalo.

In še TV ni PC, je zelo verjetno ena sama plošča z elementi in ni modulov, ki bi jih izpulil in pregledal, ta za servisiranje priročen sistem, je žal izumrl.

So pa v TV prisotne nevarne napetosti, zato previdno. Če tega še nisi počel, je zelo dobro, če ti kdo z nekaj izkušnjami na začetku pomaga in te opozori na nevarnosti.
Nekoč je bil Slo-tech.

ZdravkoČolič ::

Samo informativno. Imam katodno cev sony Trinitron. Stara je (mislim da) več kot deset let. Delala je brez napake. Dva dni nazaj se je kar ugasnila in nekaj časa se je ni dalo prižgat. Potem se je prižgala čez nekaj časa, ampak spet ugasnila čez kakšne 50 minut. Potem se je spet nekaj časa ni dalo prižgat (ko je crkavala ni delala niti rdeča lučka dol), ko pa se jo je lahko priklopilo je biu ekran čisto zelen (fosfor verjetno) potem je po nekaj sekundah ekran crknu in bila je neka tenka črta vijolčnih oz. pinki barv. In potem še tv crknu po parih sekundah. Tv je velik in z dobrimi zvočniki, zato mi ga je škoda v kanto vržt. Če gdo približno ve kolko bi biu strošek in kaj je narobe. Hvala.

Edit: model: kv-29e1d.

Lp.

Zgodovina sprememb…

VolkD ::

TV standardi so se v teh več kot 10 letih toliko spremenili, da bo tvoj TV kljub tvoji dobri volji dokaj hitro pristal v kosovnih odpadkih. Menim, da je škoda vlagati vanj denar in energijo. Digitalna tv je pač na pohodu in stopa z velikimi in hitrimi koraki naprej. S koncem leta pa je tvojemu TV aparatu več ali manj odklenkalo.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Pyr0Beast ::

Digitalni sprejemnik je tam 50EUR, ni kak hud denar.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

ZdravkoČolič ::

Ja se zavedam pohoda digitalne televizije. Danes sm kupu novo LCD 117cm. Ampak to bom šezmer verjetno popravu in dov 50 evrov za pretvornik. Zato me pa zanima koliko je popravilo. Dov bi nekje do 50 evrov, 50 je pa pretvornik.

M@73Y ::

Pozdrav, si bom še jaz sposodil temo. Imam problem s sliko. Televizija je starejša nevem točne oznake je pa taka kot tale na sliki -> http://www.google.si/images?um=1&hl=sl&...
Torej, pred enim letom smo priklopili satelitsko preko scart kabla. Slika je bila v redu. Sedaj se pa že pol leta dogaja da slika kar izgine (zvok je prisoten). Začasna rešitev je da malo premikam sprednji rumeni činč priključek in slika se prikaže. Mogoče je kakšen problem med določanjem signala scart-činč spredaj?
Hvala
..jump into psytrance tunnel..


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

CRT TV, problem ni slike

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
192332 (1767) einstein :P
»

popravljanje gramofona

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
192974 (2321) SaXsIm
»

Nabava trafota?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
51260 (1036) jvolk
»

iz monitorja smrdi???

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
91773 (1555) Azrael
»

Merjenje in odkrivanje zanič komponentov

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101606 (1421) Capone

Več podobnih tem