» »

Prvi prototip laserskega televizorja

1
2
»

Luka Percic ::

komentar?
Imo ta stvar nima perspektive, ker nam spet prinasa osvezevanje.
Nekako si ne predstavljam, da bi v doglednem casu uspeli napravit cca 80 000 000 (mehanskih) premikov na sekundo.

bbf ::

uporček, točno tak sistem sem si zamislil.

če bi kdo rad experimentiral: v laserskem tiskalniku imamo tako vrteče zrcalo, ki dela ravno to, kot naš laserski projektor. samo laser je treba zamenjati za vidnega, in že se da vidt črto na steni.
problem je vertikalnega prštukat zraven - ni placa pa preozek je. bi blo treba zdrejat drugačnega. hitrosti teh zrcal so sicer veliko premajhna, a se da vidt idejo.
druga ideja je, da so že horizontalna zrcala nagjena, ampak to prinese fiksno rezolucijo po vertikali, pa še polno število vrstic bi mogli zajemat, to je 625 zrcal za eno standard sliko. mal preveč.

leče bi mele pa zanimivo funkcijo, z njimi bi fokusiral žarek tako, da nebi bilo prevelikega razmaka med vrsticami slike, nekako kot astigmatizem pri starejših osciloskopih.

Wirko ::

Še moja špekulacija.

Stvar torej vsebuje laserje in DLP. Laserjem se da modulirati izhodno moč (ne vem, če tudi zvezno). DLP čip z zrcali služi edino modulaciji svetlobe (ne zvezno, ampak preklopi so tako hitri, da je učinek zvezen). Zakaj bi dve komponenti opravljali isto funkcijo?

Razlaga X: na DLP čipu so mikro zrcala, ki se obračajo. Kaj, če se jih ne izkoristi za modulacijo, ampak pa za usmerjanje žarka, da doseže celo površino zaslona?

Razlaga Y: DLP pomeni Digital Light Processing. Kaj, če kišta sploh nima notri čipa z zrcalci, ampak samo matematični algoritem za moduliranje laserjev, soroden tistemu, ki ga poznamo iz sedanjih DLP projektorjev?

Došpekulacija W: Kišta bo "dvakrat tanjša", ampak od česa? V primerjavi z LCD-ji ali samo s projekcijskimi TV-ji? K vragu pa ta marketing talk.

Wirko ::

Še izum Q:

V vodoravno vrsto, tako na široko kot je širina zaslona, bi montiral 1920 trojic R-G-B laserskih diod. Par deset mW vsaka, recimo, in z natančno vzporedno usmerjenimi žarki. Svetlobo bi potem s pomočjo
ene same vrteče prizme z vodoravno osjo, spet tako široke kot zaslon, usmerjal na sam zaslon, od vrha do dna. Skratka, kombinacija LED "laserskega" tiskalnika in ražnja za vola pečt. Stvar bi delala, vendar s pogojem, da bi bila mogoča zvezna regulacija moči diod. Aja, saj verjetno je nekdo to že izumil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Wirko ()

uporcek ::

gundolf Dej mi povej kako frugače bo pa lahko tale laserska tv delovala, če deluje preko DLP tehnologije oz prek tega pol ni več laserska tv! AMPAK JE PROJEKTOR OZ PROJEKTORSKA TV

Gundolf ::

Kakšen projektor neki. Ravno toliko je to projektor, kot so to CRT zasloni. Laser od zadaj osvetli zaslon. Laser je enobarven (infrardeč) in ko zadane pixel, ta zasveti s primerno barvo (barvo pixla ne laserja, čeprav intenzivnost je pa verjetno z laserjem modulirana). To zame ni projektor.

cojss ::

Tu bodo laserji trije in bo tudi veliko malih, hitro se premikajočih delov. Teh bo 3 x toliko (če bo uporabljen en DMD 1 x toliko) kot je pixlov na zaslonu. Hitri bodo pa tako, da lahko z njihovim prestavljanjem dosežeš zadostno število različnih barv. In barva pixla bo odvisna od barve laserja, katera bo tja svetila in ne samega pixla. In je projektor. Tip televizije pa je projekcijski. Tako kot so to crt, dlp in lcd projekcijski tv-ji. In če ne bi bilo zraven marketinga, bi bil to le dlp projekcijski tv, ki uporablja že en peti različni vir svetlobe.

Gundolf ::

Hmmm, res je. Jaz sem gledal eno zblojeno novico na
Daily Telegraph, kjer omenja infrardeč laser, pa še eno kjer nekaj v zvezi s tem tudi razlaga a je zdajle na hitro ne najdem več. Verjetno v zvezi s kako drugo tehnologijo. Vsekakor pa ta TV iz novice očitno res uporablja tri laserje. Čeprav so z njihovo izhodno močjo še majčkeni problemi, ki jih pa tudi pridno rešujejo.

Se opravičujem tudi za tip televizije - če se temu reče projekcijski - ok. Samo jaz si predstavljam projektor kot napravo, ki sama od sebe še ni dovolj za sliko, saj rabi platno. Tale TV pa platna ne rabi. Če se že glede terminologije ne strinjamo pa upam da glede tega se :)

cojss ::

Imaš prav. Drugače pa so projekcijski tv-ji že kar stara zadeva. Najprej so uporabljali crt, potem lcd in nazadnje dlp projektorje. Sliko pa projicirajo na zaslon, ki je v bistvu "rear-projection" platno.

Definicija iz wikipedije:
Rear projection: Most very large screen TVs (up to over 100 inch (254 cm)) use projection technology. Three types of projection systems are used in projection TVs: CRT-based, LCD-based, and DLP (reflective micromirror chip) -based. Projection television has been commercially available since the 1970s, but at that time could not match the image sharpness of the CRT; current models are vastly improved, and offer a cost-effective large-screen display. A variation is a video projector, using similar technology, which projects onto a screen.


In pa še " How projection tv works".

uporcek ::

Ej fantje jest mislm dasem pogruntov kako dela ta projektor oz mini vrjanta al pa bi se dal tako narest. najprej bi morali narest odklon laserskih žarkov mogoče kr uporaba RGB led diod. No skratka tako kot pri CRT monitorjih. Žarki se projecirajo na neko površino. Ta površina nekako mora delovati iz zadnje strani je vir bele svetlobe. na drugi strani pa je izhodna stran. Na tej strani pa je nekako neka plast, zadržuje svetlobo kot fosfor v crtjih, in bistveni del plast ali folija, ki ob osvetljitvi sprednje strani naredi nek barvni filter, in tako lahko bela svetloba pronica skozi to plast. Ta plas naj bi služila namenu pridobivanja črne svetlobe, z RGB virom svetlobe....

To je za enkrat vse :) prijetno branje !!!!!!!!
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

IFA 2019

Oddelek: Zvok in slika
212482 (1816) andrej69
»

Laser TV kmalu v prodaji

Oddelek: Zvok in slika
103551 (2292) Furbo
»

tehnologije prikazovalnikov

Oddelek: Šola
71169 (1024) fireice
»

kuugla agejn..

Oddelek: Izdelava spletišč
161603 (1145) kuugla
»

ThePirateBay se je vrnil

Oddelek: Novice / Varnost
328714 (7243) Tilen

Več podobnih tem