» »

Odprta srca, odprte denarnice za pravo stvar

Odprta srca, odprte denarnice za pravo stvar

sivi01 ::

Pozdrav.

Ob vsem tem trpljenju, ki ga spremljamo preko poročil iz Azije, se je marsikomu odprlo srce in je daroval nekaj sredstev v dobrodelne namene.

Meni osebno se je porodila dilema, kateri organizaciji darovati in ali bo moj denar prišel v prave roke, ali bodo posredniki pobrali velik del provizije, če ne drugega, bo banka zaračunala strošek transakcije ...

OK, dal sem pač da imam mirno vest, vendar me ta misel vseeno preganja ... ali bodo potrebni sploh dobili ves ta dobrodelni denar, ali le vsi skupaj debelimo denarnice redkim izbrancem.

lp
Sivi

Phil ::

Podatek koliko % donacij dobrodelne organizacije porabijo zase, bi tudi jaz zelo rad videl. Če bi predpisali z zakonom, da morajo ta podatek dobrodelne organizacije objaviti, bi si lahko fino konkurirale.
LP

Thomas ::

Ne vem kako je. Vem pa, da je nekoč neka študija v New Yorku pokazala, da stane razdelitev 24 milijonov dolarjev pomoči revežem 20 milijonov dolarjev. 4 milijone neto so potem dobili tisti, ki jim je bila zadeva namenjena.

V Aziji je stroškov+korupcije manj? Ne vem.

To, da Rdeči Križ in Karitas (podobno kot država) nista sposobna dati detaljnega moneyflowa na net, je po moje simptomatično. Stroški so tako visoki, da bi ljudje nemara izgubili veselje dajati po 100 SIT, če jih od tega pride skozi manj od polovice. Ugibam pač, koliko to je.

NoUse4AName ::

rdeči križ in karitas imata v sloveniji precej slab track record...

jsmith ::

NLB Klik ne zaračuna transakcije, če nakažeš preko izbire "plačila" - "Nakazilo v humanitarne namene".

Rdeči križ ima na spletni strani objavljena poročila za pretekla leta. Novo vodstvo je obljubilo, da nepravilnosti pri poslovanju ni več. Denarja, ki ga je posojalo prejšnje vodstvo, pa še vedno niso dobili nazaj.

Thomas ::

A daš link?

AlienGT ::

Zanimivo, tudi informacije o stroških katere ima UNICEF do katerih sem prišel jaz pravijo, da si vzamejo 85% za kritje lastne režije (to je pravzaprav identično 20/24). Torej, če bi se odločil in želel podariti znesek pomoči v vrednosti 10.000 SIT, bi v prave roke od tega prišlo le 1.500 SIT, kar pa za moje pojme in v skladu z neko donacijo ni ravno sprejemljivo.
Važno je da se dela, pa četudi škoda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AlienGT ()

Thomas ::

Kaže tako ja. Da je biznis dobrodelništva dokaj nekonkurenčen, če gledamo, kakšne stroške ima.

Ne morem reči, da so vse dobrodelne ustanove iste - kakšni morda celo zmanjka sredstev še prej, preden prvi dolar pride do končnega naslovnika, kakšna pa je morda visoko ućinkovita.

Dokler ne da na net analitičnih kontov, jest nobeni ustanovi ne zaupam. Ne državi Sloveniji in ne RK. Razen seveda privatnim firmam, ki itak po definiciji skrbijo zase in mi ni njihovo poslovanje nič mar, če nisem dacar ali delničar.

----------------

Kako pomagati prebivalcem ob Indijskem Oceanu? Da drugič ne bo mrtev eden od 1000, ampak morda le še eden ali celo nobeden od milijon?

Naučiti jih tega, kar vemo gledalci National Geographica in Discovery Channela plus še kaj zraven. Kar vejo tisti cigani recimo, bi bilo tudi za silo dovolj.

Tilen ::

Pa od kod ti stroski? Meni enostavno ni jasno. Ce jaz dam 10 miljonov na racun ne vem Unicefa in ce majo oni potem racun kam mora to it dalje direkt da pride ta pomoc do njih res ne vem zakaj bi do koncnega "uporabnika" prisla samo miljon in pol!

To IMO ni normalno! Torej ce v dobrodelni akciji se zbere 100 milijonov dobijo oni samo 15 al kaj? Pa je ta podatek 100% resnicen? Vejo to tisti, ki donirajo recimo 100k+ sit(kaksne firme)?

To je kriminal, blefiranje. ;( ;((

A do kje ti stroski napisani?

Kako pride do tega da morajo odtrgat 85% 8-O 8-O ??

Ko vids na TV-ju da so recimo za Posocje zbrali 100 mio sit in si mislis jah nekaj malega bodo pa ze lahko s tem... pol (zdaj) pa zves da je do njih dejansko prislo samo 15 mio? In kaj naj s tem ob taki katastrofi?

Zmanjkalo mi je besed.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Timor ::

Da Thomas...ampak...kako to nardit? Spet ustanovit inptitucijo? Al osebno it poucevat?

Z inštitucijo se ti spet nalozijo stroski, osebno pa noben nima casa/volje.

Inštitucija bi mogla bit mednarodna(ali kar vec institucij ki bi konkurirale za kak sklad denarja recimo), strogo nadzorovana(evo spet stroski) in predvsem iskrena. Na papirju tudi.
Meeeee! Mhheeee!

Thomas ::

Kdo nej plača učenje? Jah ... vlade iz davkov in iz kazni za graditelje, ki ne upoštevajo cunamijskih regelcev.

Kar pomeni, da morajo skoraj preplonkat zakone Floride, ki merijo na naravne ujme. Tam so reči kar uspešne. Pa ne od vedno.

jsmith ::

www.rks.si - "vstop" - "zbiramo pomoč" - "Zakaj darovati RKS?" - "Poročilo o pridobljenih in porabljenih sredstvih"

O odstotkih pa je še največ napisanega tukaj:
okrogla miza o dobrodelnosti v Sloveniji

Thomas ::

Mene zanima samo tole:

Leta 2003 smo zbrali X tolarjev. Y smo jih namenili za ... Z smo jih namenili za ...

Pa zraven še %, analitično po kontih ki so jasni ...

Vse drugo je BLUZ.

mchaber ::

Danes tako za svoje
potrebe porabi 30-odstotkov zbranega denarja. Pri Karitas je ta
številka 14-odstotkov, a priznavajo, da zaradi delovanja v
prostorih župnij ne plačujejo najemnin. Za Unicef je v javnosti
veljal podatek, da za svoje potrebe porabijo okoli 30-odstotkov
denarja, a je vodstvo poslalo nov izračun s podatkom 6-
odstotkov.

??:\
.

Thomas ::

Bi rad vidu (revidirana) poročila.

Thomas ::

Kako urediti "socialne transfere" v celem svetu - jest ne vem.

Vem pa, kako v okviru Slovenije. Vsak državljan ima transakcijski račun. Proračunski socialni transferji (100 milijard SIT letno) gredo pa avtomatično (dnevno?) na tiste transakcijske račune (davčne številke), ki imajo:

- najmanj prometa

- njihov saldo je manjši od neke, periodično določene vsote. Začetna je recimo 100000 SIT.

Tako bodo najbolj revni dobili denar.

p.s.

Vem seveda, da "je to nemogoče". Ribiči v kalnem bodo našli 1000 "vzrokov" zakaj ne. Kršenje pravice do zasebnosti, neučinkovitost takega sistema ...

Thomas ::

Karitas in Rdeči križ pa potem lahko delujeta tudi profitno ali kakorkoli. Vsaj navznoter države, jih ne rabimo več. Sta pa seveda svobodna, da delata.

attackiko ::

Ne vem, če jim gre za zaupat, ampak CARE se na svoji strani hvali, da gre 92% denarja za reveže.

jsmith ::

Mislim, da tako Karitas kot Rdeči križ še kako potrebujemo.

Jaz sem denar nakazal preko vseh treh dobrodelnih ustanov. Če bodo par procentov vzeli zase naj kar vzamejo, bo pa vsaj nekaj denarja prišlo na cilj.

bresky30 ::

Spostovani vsi, ki ste na tem forumu razglabljali o azijski katastrofi in o humanitarnih organizacijah ter vsi, ki boste preleteli ta forum.

To, kar se je zgodilo v Aziji, je res katastrofa svetovne razseznosti, ki odmeva po vsem svetu. Tudi sama sem seveda zgrozena nad dogodkom in le k Vsemogocnemu lahko molimo, da se nikoli vec nikjer ne zgodi kaj podobnega.Ampak to ni poanta zakaj odgovarjam na tole temo. Hotela sem povedat, da je pri vsem tem najbolj zanimivo, da so Slovenci bili pripravljeni takoj darovati taksne in drugacne zneske in seveda tudi materialne dobrine v dobrobit tamkajsnjih prebivalcev, ki so ostali brez vsega. Seveda je to vse pohvale vredno, ampak ob vsem tem se sprasujem, KAJ PA NASI OTROCI? IN VSI SLOVENSKI REVEZI, ki so prav tako ostali brez vsega zaradi taksnega ali drugacnega razloga? ZAKAJ SE TUDI NJIM NE POMAGA NA TAKSEN NACIN? Zdaj je pripravljena pomagat vsa Slovenija, ko se gre za tako katastrofo, kljub temu da tudi nasi otroci zivijo v pomanjkanju in bedi. Marsikatera druzina zaradi socialnega standarda nima konec meseca niti za kruh, ker mora recimo 4 clanska druzina v podnajemniskem stanovanju preziveti z 100 tisocaki ali pa se manj na mesec. Dobro je, da se pomaga ce se le lahko, ampak kljub temu, bi lahko drzava ali pa vse obstojece humanitarne organizacije v Sloveniji, od vseh zneskov ki so se nabrali za pomoc Aziji, nekaj namenila tudi za nase "slovenske reveze".
Na koncu bi dodala samo se tole:
Vsi dragi Slovenci, ki ste tako ali drugace pomagali pri pomoci za Azijo, dajte se se kdaj spomniti tudi na to, da tudi slovenski otroci zivijo v bedi, le da tega nihce ne vidi, ker vsi vztrajno gledajo vstran, da nebi videli resnicne slike.
POMAGAJTE TUDI SLOVENSKIM OTROKOM IN SLOVENSKIM REVEZEM TAKO, KOT STE POMAGALI TISTIM V JUGOVZHODNI AZIJI.

Vice ::

Ti še nisi slišala slovenskega pregovora o sosedu in njegovi crknjeni kozi?

bresky30 ::

kak gre že tist pregovor?
Ni važno če mi zadnja krava crkne, samo da sosed nebo več k meni po mleko hodo,ne?

Mr_Globus ::

Jst sem mnenja ako če že dam dam Slovencem, in ako že se odločim nakažem na žiro račun ki ga nardi lokalna skubščina => tipo uno ki so meli v posočju.
Dokler SLO ne postane vodilna gospodarska država mlečne ceste ne dam niti centa drugim. Naj bogati za druge skrbijo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zlikovci izkoriščajo Haiti za bogatenje

Oddelek: Novice / Varnost
215471 (1553) Vanich
»

Rdeči križ z pol milijarde zgradil le šest hiš

Oddelek: Problemi človeštva
122565 (2021) Vanich
»

Prispevki za UNICEF

Oddelek: Loža
192033 (1567) harvey
»

Obvezni Rdeči križ

Oddelek: Problemi človeštva
131663 (1266) solatko
»

Smrtna kazen za žalitev preroka Mohameda on-line (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1107578 (5668) jype

Več podobnih tem