» »

Konec interneta v 2006

Konec interneta v 2006

Slashdot - Pred nekaj dnevi se je na Arstechinca pojavil članek, v katerem Dr. Hannu H. Kari napoveduje, da se bo internet sesul do leta 2007. Ja, to je isti Hannu Kari, ki je že leta 2001 izjavil da "daje internetu 5 let".

Glavni razlogi, ki jih navaja, bi naj bili naglo povečanje vseh stvari, ki naredijo internet neuporaben ter neprijeten kraj. To so v prvi vrsti spam, virusi, trojanci ter ostala zalega ki kroži okoli. Sicer so njegove napovedi na trenutke pretirane, vseeno pa napiše nekaj dobrih argumentov.

Zanimivo branje za tiste, ki jih ni požrl milenijski hrošč.

42 komentarjev

Gandalfar ::

Napovedujem zaton interneta in ero kjer bo vse ena velika Wikipedia!

mlamat ::

Če bo Bush izvoljen bo res čez dve leti vsega konec... :D

AtaStrumf ::

Mogoče se tipo niti ne moti tolk. Včeraj sem eni kolegici naštamal njen prvi internet (dial up 56k) in takoj ko se je povezala na net je fasala Blasterja. Še dober, da sem se spomnil quickfixa: shutdown -a in pol smo za silo par stvari opravil, ampak slabo. Skratka ker ima Win XP SP1 sem ji rekel , da naj počaka da uletim z SP2 in AV programom preden kaj preveč hodi na net, ker drugače je res KRIZA. Kot vojna cona. Če si začetnik lahko zelo hitro zajebeš winse z vsem možnim spyware-om, virusi, popupi, dialerji, ... Ni več kar tako iti na internet :D.

nikooo ::

Ne verjamem!!! :P

blue96 ::

atastumf, na nyse.com že ni dobila virusov in dialerjev, drži pa, da si je hitro privoščila pronografijo ali kaj podobnega >:D

NoOrdinary ::

ne morem si pomagat da ne bi reku ce ne bi mela windowsov ne bi mela tega problema :)
brez ideje sem za podpis

BigWhale ::

Hja, saj nic ni izkljuceno, samo zelo neverjetno.... Skoraj tolk neverjetno, kot to, da nas zadane en 'armageddon' meteorit/komet ;)

Rastla bo kolicina neuporabnega traffica (spam, packets, ...) ampak kabli bodo tudi vedno bolj 'debeli'. Tako da... Let's wait and see. :)

suntrace1 ::

Dr. Hannu H. Kari , dr. česa - vedeževanja ? >:D

Kr neki, škoda prostora na strani.

Matev ::

Primer basanja linij z nepotrebnim prenosom smo imeli par dni nazaj, ko je nek model vremenski program, ki vsakih nekaj minut osvežuje podatke spisu.

GRainbow ::

Na masini mas dost programov, ki skoz berejo podatke z neta. Tisti te nic ne motijo?

Ze vidim nasmeh na ustih taksnih ljudi, ki so to napovedovali ze leta nazaj. Like en moj nazadnjaski sosolec v srednji soli .. Ce je pobiral stave bo kaj kmalu lahko sluzil mastne dnarce :)

Dami ::

blue96: da blasterja fašeš je dost da si online, ne rabiš it na nobeno stran.
Don't worry about me. The bleeding is just the begining of a healing process.

WhiteAngel ::

Dami: Kuko misliš, da je dost biti že on-line. Hočeš reči, da samo dvakrat klikneš na povezavo, daš poveži in čez nekaj minut si že okužen al kaj? (in sploh ne odpiraš ne IE, ne mIRCa, ne nič, samo on-line si)8-O

Kar se pa neznanega prometa tiče iz in na računalnik, pa za mojega Debiana vem, da nič nesramnega ne počne (vsaj lučka od mrežne utripa in disk dela sam takrat, ko jest hočem:D).

|SNap| ::

tocno to misli ;)

Tito ::

Poleg tega ,da so uporabniki butasti, je še posebaj neprimerno da so administratorji butasti. Saj se da Antivirusno in antispamovsko zaščititi že strežnik. In največji hec je, da je polno free programja, ki to opravlja za nas. Torej vse kretenske administratorje na cesto vršt ... :\

Sploh ne vidim problema. Le ta problem, da bodo ko se uredi kak zakon na tem področju ljudje ostajali brez službe ob takih trenutkih. Torej če pride do vdora izgubi administrator službo in tako se bo ustvarila normalno cirkulacija dela, katere na tem področju do sedaj ni bilo in je bil skoraj vsak lahko administrator ... (WinXP + Apache ... jao ...).

Tu je problem ...;(

poweroff ::

WhiteAngel: DA.

Namestiš npr. Windowse 2000 z SP4 integriranim.
Nastaviš DialUp povezavo.
Se priključiš na internet - in NE surfaš, NE bereš mailov, NE ircaš. Nimaš odprtega nobenega programa, samo na net si povezan.
20 minut, recimo.

Poiskusi. >:D
sudo poweroff

Piranha ::

Moje mnenje je to, da je ta zaton ineterneta realen, ampak to velja samo za računalnike z Microsoftovim sistemom. Razlog, zakaj tako mislim je ta, da se vsak dan pojavi ne vem koliko novih virusov in trojancev.

Tudi če bo za Windowsom postal dominanten sistem Linux ali pa kateri drug, ga čaka nekoč enaka usoda kot Windows. Torej, problem ni v sistemu, problem je v uporabnikih.

Microsoft bo po mojem enega dne kolabiral pod pritiskom, saj ne bo več uspel tako hitro delati popravkov, sam pa tudi ne želim cele dneve prebiti pred računalnikom in mu dodajati nove popravke.

Lahko, da se bo zgodilo tudi to, da bodo ljudje kar naenkrat mrzlično zamenjali sisteme na Linux, kot se je to že zgodilo pri IE in FireFoxu in potem se bo zgodil zaton Windowsa in ne Interneta... pomislite, kako bi to zgledalo?
Piranha

Krofojed ::

Bojim se, da je odgovor na tezave, ki pestijo internet, kaksna taka grdobija, kot je 'trusted computing'. Ki ima kajpada svoje dobra plati in pri kateri slabih velik del uporabnikov niti ne bi cutil, za uporabnike, kakrsni beremo Slo-tech, je pa to dokaj neugodna zadeva.

Tody ::

Ah ja to je pač slaba stran interneta.... izjava je pa na ravni "čez 5 let ne bo več nobenega prometa (tako kopenskega kot zračnega in morskega) ker se preveč ljudi ubije/poškuduje"

AndrejS ::

Če je to res potem bom brezposeln ;(

Jeebs ::

Jst mislm, da je glede na sedajšnje stanje vse odvisno od razvoja Internet Exploderja oziroma osveščanja uporabnikov o njegovih slabostih. Ne glede na vsa opozorila v zadnjem času ga namreč glede na moje izkušnje še vedno uporablja večina ''newbijev'', pisci virusov in ostale nesnage pa lepo izkoriščajo njegove pomankljivosti in pomankljivosti Windows. Sam sem naprimer šel samo 1x na internet brez firewall pa antivirusa (iz meni neznanega razloga se nista naložila ob zagonu), pa sem takoj fasal na IE novo orodno vrstico. Rajši ne pomislim, kakšno imajo potem tisti, ki so vedno brez kakršnekoli zaščite.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

Littleman ::

Men sam neki ni jasno ako to da meni ki imam samo WinXP pozor BREZ popravkov kakšrnihkoli. Pa redno uporabljam tako Ie kot FF (FF je za 90% uporabe Ie le za takšne strani ki se jih ne da odpret z FF oz ne podpirajo določenih stvari npr http://www.tomattrick.org) Mam pa še en progi imenovan XoftSpy ki ga poženem vsakih nekaj dni.

Je pa res da sem veliko primarno vključenih podprogramov v Windowsih kot tudi vse tiste ki bi se radi ob zagonu zagnali izključil v msconfigu( neizkušenim ne priporočam da se igrajo z njim).

Taka je moja zgodba in moram reči od karimam zgoraj omenjeni progi sem zadovoljen uporabnik Windowsov.

Kar se pa tiče IE-ja bi pa rekel da bi mogl tako anredit kot je Ue naredila WMP še to izključt iz os operaciskega sistema :)

Boeing ::

Ko smo že pri virusih...

Pisce virusov (trojancev, spywarea itd itd), pedofile in posiljevalce - pred strelski vod...

LP J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Scorpia ::

Kako jaz ne dobim nič? že od začetka avgusta imam windows xp gor nimam nobenega antivirusnega programa, firewalla, pa nisem nič dobil. uporabljam pa firefox, ker prek IE se mi nalagajo ti programčki in marsikaj bednega. na netu je skoz priklopjen k snemam al pa igram multipleyer. če mi kdo ne verjame naj k men pride pa bo videl.:)
////

Scorpia ::

aja pa ne obiskujem nobene take strani, sam slo-tech.com>:D pa nekaj kjer je piše o športu. mogoče zaradi tega, ne dobim nič
////

kopriwa ::

še sam ne veš da ga maš, ampak slej kot prej boš zvedu

Scorpia ::

Sem že večkrat pogledal tudi z ad-aware, pa ni bilo nč, pa tudi v processes ni nič sumljivega
////

Jeronimo ::

Mario - odvisno je kako si priključen oz. kako si preko providerja povezan na net. sam grem gor preko proxija kateri zabriše moj IP. Šel sem na stran katera je preizkusila ranljivost mojega compa. Nisem vključne nobene zaščite, a vendar ni do mojega računalnika vrel noben program. Verjetno ti provider blokira zadeve.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

ripmork ::

Mario-daj si Kaspersky-a dol pa boš videl koliko virusov imaš.
Dobil ADSL,samo šel na stran za registracijo-in naenkrat se mi comp restarta...in še enkrat...in še enkrat.Samo da si online fašeš sranje-100%

Dead_Eye ::

mislim kaj je z vami, najprej inštaliraš wnse, potem sp1, 2 karkoli, potem firewall in potem lahko surfaš po mili volji - s firefoxom, ne z IE>:D
The one and only

Scorpia ::

RIPMORK, dal sem ga dol, pa ni nič najdu. povezavo imam prek adsl pa ip se mi ne zbriše. sam prej ko sem uporabljal IE se mi je pa ful nabiral teh trojancev, odkar firefox uporabljam teh težav ni.
////

Dr_M ::

Namestiš npr. Windowse 2000 z SP4 integriranim.
Se priključiš na internet - in NE surfaš, NE bereš mailov, NE ircaš. Nimaš odprtega nobenega programa, samo na net si povezan.

ah bla bla bla...jest mam trenutno tole kombinacijo, brez firewalla in IE, pa ni nobena panike. no dubu sm neki smeti, ampak nism pa dubu ne blasterja ne saserja in podobnih zadev, ampak ocitno so se me virusi navelical, ker je ze 2 tedna vse cisto :)

zgodi pa se to, kar si povedu z win2003 in XP z sp1.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Tic ::

Kaj pa kakšna alternativa... kakšen SafeInterNet or smth. Na novo postavljeno omrežje, kjer se začne vse od začetka :D
persona civitas ;>

[MYTiX] ::

Dovolj bi bilo da bi zamenjali sistem e-pošte. To mislim, da ne bi lahko vsak pošiljal emailov kar iz neobsotječih naslovov itd.
podpis

windhunter ::

jest pa mislim, da se bo ta zalega od virusov slej ko prej umirila. Sedaj je pač to popularno. In ko bojo vsi imeli sisteme, ki se avtomatično updateajo (kot recimo xpSP2, al pa mogoce se kej novejsega), se bo problem z nesposobnimi administratorji zaključil, blasterji bojo izginili. Na problematiki spama se tudi ze precej dela, tako z zakoni kot tudi na zaščiti in prepoznavanju.

tako, da virusi tako strmo kot so sli dele navzgor, ne bojo vec dolgo ustrajali. Je pa res, da brez virusov nikoli ne bo slo. In verjetno dosti bolje kot je sedaj tudi ne bo več...

jebat ga
There are 10 types of people in this world,
those that understand binary, and those that don't.

poweroff ::

Dr_M - z Gandalfom in Skratom bomo imeli naslednji mesec eno predavanje o tem kako izgleda hekerski napad... tam bomo predstavili primer, ko je bila ena masina pod popolno kontrolo nekega hekerja (oz. script kiddija).
Popravki so bili vsi nalozeni, NortonAntivirus ni nasel nc, Ad-Aware pa tudi ne. Kista je bila pa povezana v botnet, kar sem ugotovil potem, ko sem posnifal (z dovoljenjem lastnika) vse povezave te kiste..
Ko to vidis v zivo, se pac zamislis...
sudo poweroff

kronik ::

Glede virosov:
Ocitno eni ne vejo, da se okno za shutdown pojavi ze ko se hoce kdo povezat na racunalnik (virus seveda). To pomeni, da ni nujno, da je racunalnik okuzen.

Problem resis s vklopom firewalla.

Glede konca interneta: :D
Firefox naprimer nas je odaljil od te moznosti.
Zdaj je potrebno se na novo napisati SMTP protokol, pa bomo lahko lazje zadihali.

Spamerje pa strogo kaznovat!

darkolord ::

Popravki so bili vsi nalozeni
S katerim programom (poleg WU, jasno) si to preveril, ce smem vprasat?

poweroff ::

Samo WU - spletna stran. Hočeš reči, da če WU reče, da ni nobenih novih popravkov, to še ne pomeni, da jih res ni? Ker če je to res, potem WU dobesedno zavaja...

No, res je, da kišta ni imela firewalla. Ampak če uporabnik nekako pazi in ne klika vsake neumnosti, redno nalaga popravke in pregleduje za virusi - pa mu še vedno notri pridejo.. potem se človek malce zamisli, ko nekateri pravijo, da nimajo nobenih popravkov naloženih, pa "nimajo nobenih problemov".

Lepo je živeti v brezbrižnosti, ja...

Aja, uporabnik je uporabljal MSIE, Outlook, Office, TotalCommander, TexPad in še dva specialna softwera za analizo podatkov. Skratka nič posebnega.
sudo poweroff

darkolord ::

V bistvu je vsake toliko časa kak popravek, ki ga Microsoft nekako 'pretihotapi' mimo WUja (ker ni glih critical)...

Dr_M ::

NortonAntivirus ni nasel nc, Ad-Aware pa tudi ne.

hehe, prosm, rec mi da se hecas :)
ad-aware ne itak ne isce virusov in trojancev, norton je pa....ubistvu sam en velk virus. :)
drugac se pa tut splaca kdaj mal med procese pogledat, ce so ksne sumljive zadeve. tm se vedno vidi.
zadnja najbolj zanesljiva moznost je pa se "netstat" :) tko da...
ampak se vedno ti pa garantiram, da prej padejo katerikoli windowsi pred 2k sp4 :) ceprov pa ne trdim da so 2k varni brez dodatne zascite :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

viper ::

bom se js dodal svoj loncek. Sem kolegu sestavu masino, XPje dal gor, priklopu kabel za internet, nastavu pppoe in sel direkt na WU.com in se lotil pobirat dol updejte. Tik pred restartom po instalaciji se je pojavu uni blaster shutdown ... :) pa cisto nic drugega nisem klikal. seveda po restartu tega ini bilo vec, je pa ze to zame bilo dovolj zgovorno dejstvo. je problem, res ...
I've got spinning wheels, baby! Heck let's do this!

poweroff ::

Ad-aware išče spyware.
NortonAntivirus je pa na žalost res precej švoh zadeva, sem že iz večih virov slišal... Ampak hočem reči - ljudje zaupajo, da so varni, ker imajo antivirus (z uveljavljeno blagovno znamko), itd.
Procese smo pa gledali... samo je tako.. v bistvu je treba za vsak sumljiv proces poiskati opis na Googlu. Če imaš precej procesov, je to precej zamudno opravilo. Na roke pregledovat je to precej duhamorno. V bistvu sem takoj videl koliko je ura, ko sem pognal anti-spy.info... samo rad bi videl domačega uporabnika, ki se bo ukvarjal z mašino minuto več, kot je potrebno, ko mu pa vendar "vse dela". :D
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Asus eee počen zaslon

Oddelek: Pomoč in nasveti
101045 (954) Metulj-1
»

Epilog zgodbe o dogovarjanju o cenah LCD-panelov tudi na Kitajskem

Oddelek: Novice / Tožbe
53650 (3040) cegu
»

EU visoko oglobila kartel proizvajalcev LCD-jev

Oddelek: Novice / Tožbe
336595 (5308) joze67
»

Konec interneta v 2006

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
422460 (2460) viper
»

količina informacije

Oddelek: Šola
142853 (2674) boom-bar

Več podobnih tem