» »

Mednarodna vesoljska postaja v težavah

Mednarodna vesoljska postaja v težavah

Slashdot - Mednarodna vesoljska postaja, na kateri se trenutno nahajata dva astronavta, Gennady Padalka in Mike Fincke, ima ponovno težave. Tokrat je problem v Elektronu, napravi, ki skrbi, da se molekule vode razcepijo na molekule vodika in kisika. In da je problem še večji, na ISS ni odpovedal samo en Elektron, pač pa vsi trije. Napaka se je tokrat pojavila v analizatorju kisikovega in vodikovega plina, na katerem pa do sedaj še niso opazili napak.

Kako bo v prihodnosti z Elektroni je zelo negotovo, saj je podjetje, ki jih je proizvajalo, šlo v stečaj, inženir, ki jih je zasnoval, pa je umrl. A zaenkrat za astronavte še ni nobene nevarnosti, saj se nahaja na sami postaji še za skupno 58 dni kisika, kar bo dovolj, če bo 26. novembra iztreljena raketa s svežimi zalogami.

16 komentarjev

CaqKa ::

saj je podjetje, ki jih je proizvajalo, šlo v stečaj, inžinir, ki jih je zasnoval, pa je umrl.

nevem al se naj smejem al jočem...

Tezaab ::

Ravno včeraj sem gledal Armageddon... Kjer Bruce Willis patentira neko vrtalno glavo, potem je pa vlada, ki ukrade patent, ne zna sestavit skupaj, tako da pravilno dela in ga pokličejo da jo popravi... Mogoče je tukaj nekaj podobnega :D

Cr00k ::

jah jst osebno ne vidm niti enga dovolj doberga razloga, ki bi upravicil nevem kolk miljard dolarjev za razvoj in izgradnjo ISS-ja..., ki zdaj zivotari na isti nacin okoli zemlje, kot je Mir..., samo s to razliko, da bo zivljenska doba ISS velik krajsa, pa se vprasanje, ce jo bodo sploh do konca zgradil..., preden jo bojo v ocean pognal...

gfighter ::

eh elektron je že star in preizkušen sistem iz Rusije, tko da ni nič čudnega da je šlo podjetje v stečaj, tam je vesoljska tehnika po 1990 izgubila 90% sredstev. Drugače pa so bili rusi ob koncu SZ vodilni kar v 60% vesoljskih tehnologij. Malokdo ve da so imeli (imajo) raketoplan Buran, ki je edino plovilo, ki zna brez pilota, zgolj s svojimi vnaprej programiranimi računalniki vzleteti, voditi polet, se priključiti na drug satelit in se vrniti. Samo kaj, ko denarja nimajo, tako da je sedaj konzerviran v hali v Bajkonurju.

snow ::

58 dni kisika.. če ne bota fejst dihala. :)

Ma ja, jaz tud ne vem kaj morajo gor neke bedarije pošiljat, za ful prevelike denarje.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

OrlyTM ::

Malokdo ve da so imeli (imajo) raketoplan Buran, ki je edino plovilo, ki zna brez pilota, zgolj s svojimi vnaprej programiranimi računalniki vzleteti, voditi polet, se priključiti na drug satelit in se vrniti.


saj pa Buran ni nic dosti drugacen od Space Shutla ... nekoliko vecji in mal bolj po Rusko narejen ... da bi pa bil edin, ki zna sam it in prit nazaj je pa BLA BLA ... mogoc je to drzalo nekaj let nazaj, zdaj pa ze lep cas ne vec ...

in o potrebnosti/nepotrebnosti ISS ... it's space exploration ... velik stvari so gor pogruntal, k jih dons vsi uporabljamo! In se velik jih bojo! :)

lp
OrlyTM
--------------------------------------------------
<b>Fear is in The Eye Of The Beholder. Don't let it be You!</b>

Cr00k ::

hja... buran je bil ucas podoben space shuttlu...

...zdej je pa podoben kupu zeleza in keramike... od kar se je streha hangarja zrusla nanjga...

orlyTM
kero stvar pa tolk uporablamo, da upravici 40+ miliard $$$

gfighter ::

Držalo je nekaj let nazaj, drži še zdaj!!! Če pa misliš drugače, mi pa prosim povej, kdo je naredil kakšen nov raketoplan v zadnjih 15 letih...Američani imajo stara jajca, Rusi imajo stara jajca, vsi ostali pa še tega nimajo :D :D :D

cahahopie ::

Evropejci jih bomo z Ariane povozl... hehehe hahah hoho.
No zdaj pa za res :
Mislim, da so sredstva in znanost preveč vse preveč skoncentrirana v ameriški NASI.
Ni prave konkurence (kar so Sovjeti včasih bli). Zdaj pa je vse preveč vezano na buđet, ki ga odrejajo grmičar (Bush) in senatorji ter donacije podjetij. Torej bolj ali manj je usoda vesoljskih projektov odvisna od tega kdo vedri v beli hiši.
Sigurn bi blo malo drugače če bi američani malo manj zmetali za vojsko in malo več za vesoljske raziskave. Še bolje bi bilo če bi nastala neka močna konkurenca, ki bi bila malo manj vezana na politiko in na monopoliste, ker bi tako morda dali prednost tudi kakšnim alternativnim idejam kot so hladna fuzija, ki pa jo nobeden ni dokazano ovrgel.

jype ::

Cr00k: teflonske ponve in posode, mikrovalovne pecice, elektronske racunalnike, aerogel, soncne celice, miljoni enih merilnih naprav in seveda lepe slikce galaksij za na stene geekov.

BigWhale ::

> teflonske ponve

V podjetju Dupont so razvili teflon, neodvisno od NASE in vesoljskih poletov... Daljnega leta 1930 in nekaj... ;) Tudi Velcro, ki marsikje velja kot 'space technology' je bil patentiran prej... :)

Hm, ce (in ko) ISS pade dol, bo verjetno za precej casa konec cloveskih vesoljskih poletov.

PS: Kar se pa Burana in njegove avtomatike tice... se pred buranom so imeli rusi avtomatsko oskrbovanje svojih vesoljskih postaj. MIR, Soyuz... Res avtomatsko, vse kar je bilo treba narediti je bil pritisk na en gumbek.

jype ::

Ja ampak to ne spremeni dejstva, da so inzenirski problemi (in njih resitve) poletov v vesolje aplikacijo sodobnih tehnologij prinesli v vsako slovensko vas ™.

Jaz nic ne dvomim v to da so vse to razvili tudi sicer in za druge potrebe, ampak to ni noben argument proti kakrsnimkoli znanstvenim programom, tudi proti vesoljskemu ne.

Poleg tega bo treba pocas pobegnit s planeta, ce bomo hoteli obstajati tudi ko bo obvoznica dokoncana.

jype ::

Ruska resitev za avtomatsko oskrbovanje vesoljskih postaj se imenuje Progres in se vedno oskrbuje ISS/Alpha, tehnologija pa v svoji zgodovini ni zatajila niti enkrat (je pa bilo nekaj nesrec zaradi drugih komponent).

Thomas ::

Kdo hudiča, jih je klical na tisto galejo?!

Robote ven v Vesolje, robote!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

BigWhale ::

Jure, nah, jaz nimam nic proti stvarem, ki jih imamo zaradi raziskovanja vesolja. :) Samo teflon in velcro sta dve taki urbani legendi... 'nasa ju je razvila za vesoljske polete'

Ena taka vesoljska stvar, je pa kemicni svincnik... ;)

jype ::

Ja, ampak Rusi so itak nucal pluto za toplotne obloge in navadne HB svincnike za pisat.

Thomas: ce je pa tko lep razgled!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

kemija

Oddelek: Šola
275644 (3452) Abrakada

kako bi lahko greli hiso s kalcijevim oksidom - apno

Oddelek: Znanost in tehnologija
233788 (2988) PaX_MaN
»

"Scientists teleport two different objects" (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1499347 (7510) Dzonson
»

Sevanje gsm oddajnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7515371 (13897) Luka Percic
»

Nanotechnology (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
565007 (4372) Vesoljc

Več podobnih tem