» »

Procesorske vojne je konec

Procesorske vojne je konec

The inquirer - Novinarji, predvsem iz ekonomskih krogov, nas vsak dan bolj presenečajo. Tako je po poročanju Inquirerja Business Week v enem od člankov pokopal AMD in razglasil konec procesorske vojne. Lep primer, kaj se zgodi, ko ljudje presežejo strokovne okvire in začnejo prikazovati neresnice.

Kot lahko preberemo, naj bi bili razlogi, zaradi katerih naj bi AMD odstopil od nadaljnega razvoja, predvsem ekonomski, tesno pa jim sledi tehnološka nezmožnost prehoda na 90-nanometrsko tehnologijo. Kljub vsemu je smisel članka drugje, saj nam Mike Magee poskuša prikazati, kako bi zgledal trg mikroprocesorjev brez enega igralca.

Seznam se začne z ustavljenim razvojem, nadaljuje preko zmanjšane odgovornosti medijem in zvečane poslušnosti proizvajalcev matičnih plošč in se končno ustavi pri aspektu, ki bi najbolj prizadel širšo javnost. Gre seveda za cene, ki bi se lahko nesorazmerno povečale, pri tem pa je treba še upoštevati, da bi temu sledilo še zmanjšanje izdaje hitrejših modelov.

Kot avtor ugotovi na koncu, tudi zagrizeni privrženci Intela potrebujejo AMD, če ne drugače, pa zaradi lastnega žepa. Klik.

Kljub vsemu, kakor se je pokazalo tudi v Sloveniji, tudi največji monopolist prej ali slej dobi konkurenco...

84 komentarjev

«
1
2

Tito ::

Hja tako hitro pa se tudi ne bo predal ...

pingec ::

bogi amd
Normalnost je povprečje nenormalnih ljudi.

ferdo ::

bullshit...

natolcevanje, za 1x.... bomo vidli, so rekli slepi.


Nekdo hoče čimveč iztržit iz teh špekulacij...

PS: opteron je pa iz stiroporja?? There's a lot wrong with this analysis
.: w w w . s l o - t e c h . c o m :.
.: I can`t believe the news today :.

Zheegec ::

Lol, sem mislil da se je ravno (ponovno) začela.
Po mojem ima ravno Intel težave s prehodom na 0.09u tehnologijo - vsaj tako zgleda dosedaj. Za AMD še ne vemo, samo glede na to da sodeluje z IBMom pa po mojem ne bo tako hudo kot pri Intelu.
Poleg tega lahko AMD še nekaj iztisne iz 0.13u SOI, tako da preden Intel udejani Prescotta bo AMD lahko prilezel še do 3600+ na 0.13u.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

undefined ::

Hvala Bogu. Nisem Intel "zagrizenec", ampak AMD mi pa res nikoli ni bil všeč. Upam, da bo na trg prišel bolj sposoben tekmec, kot je recimo IBM - ta bi mi bil dosti bolj všeč kot konkurent Intelu, pa morda ga sčasoma celo prekosi, ampak to niti ni pomembno. :)

zile ::

SSV :D

Zheegec ::

Tako je IceMan - bolj sposobnega tekmeca bi rabili.
Ne takšnega ki ima boljše (in cenejše) procesorje, temveč takšnega ki bi imel boljše (in cenejše) procesorje in pa marketing oddelek ki bi bil to sposoben povedati kupcem, ne pa da samo nekaj geekov ki berejo teste ve za to :D >:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

undefined ::

> in pa marketing oddelek ki bi bil to sposoben povedati kupcem, ne pa da samo nekaj geekov ki berejo teste ve za to

Marketinga je imel AMD dovolj. Imel je podobno število reklam, kot Intel, celo filmskih po televiziji. Kot geek, si to zgleda zelo slabo spremljal. Problem pa je nastal, ko so se razne računalniške firme otepale AMDja kot se medicina otepa nadležnega virusa. Stvar le ni bila tako dobra, kot bi jo nekateri radi povzdignili in s tem se je geekom najtežje soočit - z realnostjo (tudi na drugih področjih;). Ker če bi bil AMD res tako dober, kot trdiš, ne bi propadel. Dobre stvari ne propadejo. Tudi 3dfx ni propadel, dokler ni postal slab. Pred takimi dejstvi si zatiskati oči je neumno. :)

AtaStrumf ::

Playing second fiddle to a rival it can never hope to catch.

Second fiddle my a$$. Al pa da je Athlon ownal P III-jko in 4-ko dokler ni le-ta dosegel 2 GHz, kar je bilo zelo dolgo in da celeron še vedno nima za burek proti Athlonu za isto ceno. Đisz so butli tile financarji k mislija da kaj vejo o PC-jih. Edin kar spašava Intel je njihov brainwashing naivnega folka in to da je AMD tudi če bi prodal vse kar bi lahko naredil še vedno 4x manjši od njega.

Intelovci se lahko samo zahvaljo AMD-ju da zdaj ne kupujejo P4-ke 1,7 GHz z 256 kb L2 cache-a in 400 MHz FSB-jem za 80 čukcov.

Man do I wonna kick some Olga Kharif ass ;((!!!

Zheegec ::

Ker če bi bil AMD res tako dober, kot trdiš, ne bi propadel

Saj ni propadel :D Delnice so v nekaj mesecih prišle iz $5 na $14, če se ti to zdi znak da podjetje propada...
Pravim da folk ne ve, kateri CPUji so boljši in poznajo samo Intel. Celo proizcajalci softwera že dolgo pišejo na CDje "Intel xxx or compatible", namesto "IBM compatible", kot bi bilo prav.
Kar se tiče performanse/cena je AMD prvi, kar se tiče samo performans je pa A64 kar močan v primerjavi s P4 3.2GHz (recimo da sta izenačena, odvisno katere teste gledamo), samo je A64 cenejši od P4 3.2GHz.
A64 FX in P4 EE sta druga zgodba, samo P4 EE ni na trgu.
Opteron v 4-way kombinaciji je boljši od katerekoli Intelove ponudbe na serverskem segmentu.
Naslednje leto bo imel AMD celo najhitrejši superračunalnik na svetu (Red Storm).

Torej trdiš da AMD propada ali da bi moral propasti? Saj mogoče bo propadel, samo pravim da ima boljše CPUje ter da Intel nujno rabi konkurenta, drugače se bo razvoj ustavil (razen če se na koncu res IBM odloči in kupi AMD).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

undefined ::

> Kar se tiče performanse/cena je AMD prvi,

BIL! V prvih fazah P4. In potem nikoli več.

Pozabil pa si tudi omenit, da se je AMD grel in kuril. Na servise je šlo 90% AMDjev proti 10% Intelovih procesorjev. Zato so tudi razne trgovine ukinile AMD prodajo in zato imat sedaj AMD težave. Ja? :)

Brane2 ::

Mislim, da je ta zgodba še ena novinarska raca.

Nat tem bi mogoče celo kaj bilo, če Opteronov ne bi bilo še zunaj.

Tako pa, kot je videti, stvar celo dela. Ravno na Infosu mi je kolega razlagal, da čeprav prodajajo in suportirajo uradno samo serverje in postaje na Intelovih Xeonih, imajo neko hudo(a) naročilo(a) za AMD Opterone in jih čaka predelava ohišij za AMD.

Ne bi rekel, da je AMD "izgubil vojno". Sploh, ker ima za naprej odprtih kar nekaj opcij. Saj pri teh cenah ne rabi nujno še zdaj 90 nm tehnologije. Tudi ko jo bo rabil, bo pač lahko zakupil del IBMovih kapacitet. Če spretni Sanders ne bo medtem iznašel kaj tretjega...

Edino, kar jih trenutno še je*e, so donosi (torej odsotnost škarta) in s tem povezane visoke cene Opteronov. Pa tudi tu Barton trenutno rešuje stvar.

Kje je torej tak problem ?

Brane2 ::

Aja, pa še nekaj. Cel članek- poročilo je pisan iz perspektive nekoga, ki kupuje čiperaj v ogromnih količinah in se sekira, ker AMD ni zadostna konkurenca Intlu, s katero bi ga izsiljeval.

Sam nisem v isti poziciji. Sekira me cena Opterona in plate zanj, ta pa ni nujno neposredno sorazmerna AMD-jevemu položaju...

Biti "Second fiddle" Intelu verjetno niti ni tako slabo. Kdo v sloveniji ali recimo raje Evropi se lahko pohvali s čim podobnim ?

flipflop ::

Pozabil pa si tudi omenit, da se je AMD grel in kuril. Na servise je šlo 90% AMDjev proti 10% Intelovih procesorjev. Zato so tudi razne trgovine ukinile AMD prodajo in zato imat sedaj AMD težave. Ja?


Ne. Pa kake bedarije si ti še misliš namislit na tem forumu? 90% AMD-jev je šlo na servise. Zakaj pa? Zato ker taki vrli serviserji kot si ti ne znajo hlajenja za 3k zrihtat? Pa katere trgovine so ukinile AMD prodajo? Kr neki na pamet.:\

undefined ::

> Pa katere trgovine so ukinile AMD prodajo? Kr neki na pamet.

Dosti jih je, kar malo potelefoniraj. In pol jih še povprašaj, zakaj so ukinili. Pa se potem na njih raspizdi, da so nesposobni serviserji, ko ne znajo za 3k zrihtat hlajenja, Mislim, da kaj več kot odložitev slušalke na nasprotni strani ne boš dosegel. Na pamet pa le ti govoriš in to tud sam dobro veš. Ko boš pa mel mal več stika s firmam, se pa to zna tud spremenit. :))

Bakunin ::

Icemann:

Ker če bi bil AMD res tako dober, kot trdiš, ne bi propadel. Dobre stvari ne propadejo. Tudi 3dfx ni propadel, dokler ni postal slab. Pred takimi dejstvi si zatiskati oči je neumno.


V preteklosti je ze par dobrih stvari propadlo ne zaradi tehnicne inferiornosti (prej obratno!), ampak zaradi "clovenske/politicne narave".

Beta video kasete, OS/2, Alpha procesor.....

Za razmislek - kaksen procesor bi vzdrzevalci/administratorji/uporabniki najraje imeli v pisarniskih racunalnikih ?

uporabniki - delujoc ter tih
administratorji - delujoc
vzdrzevalci - da ima cimmanj dela z njim (hlajenje ipd.)

Hitrost/zmogljivost (bst bang for the buck) tukaj ni na prioritetni listi. Racunalnik itak placa podjetje.

nodes ::

propdu bo zato ker dela prehitre procesorje. V eni kovinski firmi bi rabili ene par 64-tk.
Vse ostalo so lahko Celeroni in 810 plate.

wishmaster ::

Glede AMD-ja. Za mene je sux.Greje se preveč.In to je največji vzrok da ga nimam.Do sedaj sem imel dva Amd-ja (Athlona 700 in thunderbirda 1200) in oba je vzel hudič v roku pol leta.Celerona 1300 pa že imam 1 leto in pol.

Intel in AMD se še sedaj ne moreta primerjati z Alpha procesorji.Res škoda da Ms ne podpira več alpha procesorjev.Jaz mam domam alpha server in sem z njim zelo zadovoljen.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Rambo ::

Tukaj bi se strinjal z IceMan-om. Res je, da so neketere trgovine ukinile prodaja AMD procesorjev. Čisti primer je MIRON SG, ki prodaja samo še Intelove produkte. Rekli so da so imeli prevec reklamacij z AMD-jem. So pač nesposobni. Vsekakor pa se ne stinjam da je bilo 90% AMD-jav na servisih.
Lp

WhiteAngel ::

Ampak server ti laufa na *nix sistemu na Alphi? Ker osebno še nism slišov, da bi M$ ne vem kako propagirov svoje sisteme na Alpha procih. Sej veš... bi bla slaba marketinška poteza, pa preveč dobrega storjenega :).

Magic1 ::

cradle: Kdo ti je kriv, če si nesposoben pogledat kater hladilnik je potreben za določen procesor. Pa dej en pentimu 1 hladilnik na P4 pa meri sekunde:O . Aja pentium je totaln drek ratu zato.
Pa kot vem se pentiumi grejejeo nič man kot AMDji, oz. se bojo bolj v kratki prihodnosti. Seveda folk govori neki napamet, v kateri je pa malo pameti(za določene stvari).
Dejte se vsaj malo informirat preden govorite.

cekr ::

Za večino defektov AMD-jevih procesorjev so v največji meri krivi nesposobni sestavljalci. Po veliko firmah na hitro zmečejo vse skupaj potem pa prodajo. Če je sreča, škatle ne bo nazaj. V zelo veliko primerih, sestavljalci sploh ne uporabijo termalne paste, da bi se kakšen prepričal, če hladilnik dobro stoji na procesorju, je pa že visoka znanost.
V veliko primerih so po firmah zaposleni sestavljalci, ki sploh nimajo primerne izobrazbe. Kar me sicer ne moti, samo veliko jih ne pozna osnov elektrotehnike in vsaka njihova napaka lahko pomeni veliko izgubo za firmo.

Sedaj pa tudi neko dejstvo: dosedanji vpenjalni sistem za hladilnike je pri AMD-zadevah zelo problematičen in če se mu ne posvetiš dovolj dobro, pride do problemov. Predvsem pri cenejših hladilnikih je to včasih zelo problematično.
Predvsem me moti, ko nekateri dajo za procesor 50 ali pa še več tisoč, za dober hladilnik je pa škoda. Je pa tudi res, da poznam kar precej hladilnikov, ki so po dva ali tri jurje pa so precej boljši kot njihovi dražji sorodniki.

Če imaš pa seveda denar, je pa izbira samo INTEL. Če si pa vsaj malo matematik, pa tega ne boš storil.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Mate ::

Ne vem zakaj zaboga men moj Barton dela glih tok stabilno k mi je delu P3 600 pa ATH 1600+. Ene tri dni nazaj se mi je reseteru brez razloga prej pa dolg ne. Seveda odvisno kolk stvar navijes. Ce pa procesor tiscis k cistim zgornjim mejam in potem stvar ne dela tako kot bi mogla, pa to ni krivda strojne opreme ampak uporabnika -- tako kot pri vecini problemov.

Pyr0Beast ::

Za AMD privržence bi morali zamenjati AMD z INTEL-om in obratno
Za INTEL privržence pa naj pustijo tko kot je.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

wishmaster ::

WhiteAngel,na alpha procesorjih laufajo windowsi NT.To je bil edini MS os ki je podpiral alpha procesorje.In vsaj za mene najbolj stabilen.

Magic1,Tega me ne bo nihče prepričal da se intel bolj greje kot AMD.Jaz imam na pentiumu 4 1.8 gHZ temperaturo okoli 40 stopinj.(ZALMANOV HLADILNIK).Pri AMD-ju pa nisem videl z zalmanom hladilnikom temperature pod 60 stopinj.
Sam delam na računalniškem servisu in to je tud čista resnica koliko računalnikov dobimo nazaj (velika večina AMD) ravnozaradi pregrevanja.AMD je vsaj za mene zgrešen procesor že AMD k5 100 je slovel po pregrevanju.Meni lahko šenkajo 64 bitnega AMD-ja pa ga ne bi imel.In še eno vprašanje: Kdaj si videl multiprocesorski računalnik z Amd-jevimi procesorji ?
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

Brane2 ::


Kdaj si videl multiprocesorski ra?unalnik z Amd-jevimi procesorji ?


Na cem pa denimo laufa slo-tech ? Na Xeonih ?

RisPo ::

Že dovgo imam AMD in skoz dela brez problema. Nekoč sem imel Pentium II in crknalo mi je okoli 10 procesorjev v garanciji!!!! Crknil pa mi ni samo procesor, ampak zraven še posledično mama plata, pa se ne spomnem zakaj že. Z Intelovimi Pentium II pa je moj fotr tud imel fulll problemov, pa osebno so me Celeroni tud zajebavali, k so kr preprosto crknali, moj kolega je mel P1 mu je tud skoz neki brejkal,....

Moje načelo kupi AMD pa ti bo vse delalo pa še cenejš dobiš in boljše, kupi Intel, bankrotiraj, obiskuj servis za menjavo procesorjev in izgubljaj dragocen čas brez rač.

Pa še to trenutno imam Athlon XP 2200+ pa se nikoli ne segreje čez 40C (Zalman AlCu), mam pa še XP1800+ pa se nikoli ne segreje čez 35C (Zalman Cu)

ferdo ::

bla-bla-bla...BLA... pišete offtopic, bom pa še jaz!

Primer XXX trgovine v Novem mestu.
Odločili so se da bodo prodajali samo Intel procesorje. IN.... napočil je čas, ko so videli "UVIDELI", da se jim prodaja niža, zaradi njihove poslovne politike "PREPRIČANJA njihovega šefa" . Sedaj prodajo več AMD procesorjev kot kadarkoli prej, prodaja intel procesorjev pa nekako stagnira. To mi je reku kolega, ki je srviser v tej fermi. Podobno je z grafičnimi. samo še ATi, nVIDIA grafe težko prodajo. Pa majo vse to našteto na zalogi, določene stvari lahko pa samo naročiš "tisto kar ni na zalogi" .

Ta serviser je povedu, da so imeli reklamacije Athlonov zaradi neumnih kupcev, ko so sami monteral hladilnike "seveda robovi so se malo pokrušli, in procesor fuč". tuki ni garancije! zato so jim kupci težili, bili na slabem glasu, in zato niso prodajali AMD procesorja!!!

Jaz sem 50x sneu hladilnik Cu6000 od zalmana, pa je kompliceran, pa nisem polomu procesorja! 3x tok po lesu.

Zdaj razumete, zakaj nekatere trgovine niso prodajale AMD procesorja, in vzroka za ne prodajo le teh? tuki je vse črno na belem.
In nerabite več pisat o tem, pišite kar se nanaša na novico.

LP

Magic1 ::

Imam 2500+@2020 pa mi na zalmanu 6000Cu dela popolnoma stabilno, z laufajočim foldingom na 40°C.

Matek ::

cekr pravi:
V zelo veliko primerih, sestavljalci sploh ne uporabijo termalne paste, da bi se kakšen prepričal, če hladilnik dobro stoji na procesorju, je pa že visoka znanost.

magic1 pravi:
Imam 2500+@2020 pa mi na zalmanu 6000Cu dela popolnoma stabilno, z laufajočim foldingom na 40°C.

Cradle (ki dela na servisu):
Pri AMD-ju pa nisem videl z zalmanom hladilnikom temperature pod 60 stopinj.

Sam delam na računalniškem servisu in to je tud čista resnica koliko računalnikov dobimo nazaj (velika večina AMD) ravnozaradi pregrevanja.

Opazite kaj >:D
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

OldSkul ::

Ravno danes sem na wap strani od Mobitela prebral da je Intel tretjem četrletju podrl rekord v prodanih procesorjih.Ljudje čedalje več Intelov kupujejo, in tudi naslednji moj procesor bo Intel, rezen če bo AMD ponudil nekaj zelo dobrega po dobri ceni.Zdaj mam AMD-ja 900 Mhz in bi ga najraj s kladivom razbil.

ripmork ::

da,athlončki se pregrevajo neumnim,neumnim fantkom,ki ne poskrbijo za hlajenje procesorja in ga u ibr navijejo.......pol je pa podjetje kriv:| ....

okol pol leta imam athlona xp 2400+(nenavitga) in moram rečt da sem zelo zadovoljen z njim
(tako po hitrosti kot po stabilnosti)...temeratura procesorja pa ni bla še nikol nad 60 stopinj(čeprav poleti ni dost manjkal:D ).....mam pa Zallmana Cu6000

vaše slabe izkušnje s thunderbirdi še niti zdaleč ne pomenijo,da je iste težave pričakovat
z novejšimi procesorji...kar se pa pregrevanja tiče,sta si pa AMD in INTEL čist glih....

edini razlog,da je INTEL tako uspešen je marketinška uspešnost
(kar nekaj folka me je čudn pogledalo,ko sem rekel da mam Athlona-pa so vprašal:
"ja kaj pa je Athlon?"......:'(

Intel služi na mladi naivni "popstars"populaciji ki kupi pentiuma4,ker misli da je to edini procesor,pa zato ker vidiš znak od intela in tisti butasti refren na vsaki televiziji......

da me ne bo kdo narobe razumel,nisem noben AMD fan,ampak vedno izberem samo tisto,kar ima dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo in GUESS WHAT,pentium 4 to že ni...

Tomi ::

Bilo bi zelo lepo, če bi pogledali še izvirno novico in preverili, v kakšnem tonu je napisana.

Ali preprosteje povedano, AMD ne bo propadel tako kmalu, kot napovejejo pri Business Weeku.
metrodusa.blogspot.com

ferdo ::

Seveda Ne bo!, potem takem, bi bilo, že sedaj nekaj hudo narobe z razvojem v AMDju.

To ej čisto natolcevanje, nekdo napihuje določene stvari, in čaka da se bo nekdo tretji tega ustrašu ter posledično cela raja.
Ta, ki je pa to napisu, se bo pa smeju. le kakšne cilje imajo pisci tega, kaj so se menili?...vprašajte sebe, če boste temu verjeli ali bote delovali kot čreda ovac, ena tako misli, potem se pa še druge znjo strinjajo....
Sami sebi v skledo pluvate/mo, če temu verjamete. če verjamete, da bo AMD propadu, se pripravite/mo na povišanje CEN procesorjev.

PA še nekaj, AMDju se tudi NE mudi z 90-nanometrsko tehnologijo.
ČE bo AMD hitel s tem, se bo pokopu, AMD bo do konca razvil 0.13mikrona SOI in potem s kom v korporaciji razviju 0.090mikronsko tehnologijo. "tako si jaz pradstavljam"
Kdor pa dvomi v prihodnost AMD, naj pa kr kupuje Intla, da bo to v upanju le tega prej dočaku.

||_^_|| ::

286 - prodal
386 (notebook) še dela kot blagajna
486 - še dela, stoji v kotu
p100 - dela kot pisarniški računalnik
duron 700 - crknu ker sm ga okrušu
athlon TB 1,4 - dela, prodal
Zdej mam pa:
Athlon XP2500+ - dela na 2300MHz, temperatura od 38 -51C s stock coolerjem
P4 2,6 (notebook) - dela, slabše od Athlona (če gre verjeti raznim testom, precejšnja razlika)

Cene pri mlacomu:
AMD Athlon xp2500+ = 26k
Intel P4 2,6 ta cenej = 60k

Tko da fantje, ne buč prodajat.

Tarzan ::

Zaenkrat mi je crknil en procesor in ta je bil od Intela.

Kje je kdo videl Dual CPU plato?
Mam doma! PA ne uporabljam MP procesorjev notri, ampak cenejše XPje. Samo en mostiček sem pobarval in brez problema gonim dva 2400+ v Asus plati in ta sistem raztrga marsikatero Intelovo Dual CPU rešitev. Za 10× več denarja seveda.

Pregrevanje? Poglejte, kakšne hladilnike mora "izumljat" zadnje čase Intel. Intel ima heatspreader, to je njegova dobra lastnost, pa še to ne več, ker jo je prevzel tudi AMD. Sam nisem okrušil (tok-tok) še nobenega jedra Athlonu, pa sem namestil različne hladilnike in vodna hlajenja že več-stokrat. Pač ne smeš delati 200 na uro, ampak si moraš vzeti 2 minuti in namestit procesor kot je treba.

Temperatura okoli 50°C pri prijetno navitem procesorju je zame zadovoljivo nizka.

Navijanje? Intel se izvrstno navija, ampak glede na to, da je precej drag, laufam Athlone raje kot P4-ke. Z vodnim hlajenjem (by Morphling) furam Athlona 2600+ na 2500MHz brez problema že skoraj eno leto! (za božič enkrat bo praznoval eno leto). In to kljub temu, da je nastavljen revež na 2.0V, svoje čase pa je prebavljal celo okoli 2.1V. Aja, temperatura tega procesorja je trenutno okoli 40°C (F@H), poleti pa je redko šla preko 50°C (ko je bilo zunaj 40°C).

Ko se bo prah okoli novih Athlonov (64 in vse njihove izvedbe) polegel, ko se bodo nekoliko pocenili in bodo plate in podnožja za naprej znane (rad bi videl, če bo mogoče vstavljati 90nm procesorje v starejše plošče,...) si bom vsaj en tak sistem z veseljem privoščil. Intel pa je v tem trenutku bolj prodajan zato, ker je šele v zadnjem letu zares po hitrosti povozil AMD. Zdaj ga je fasal nazaj od Hammerjev, bomo videli, kako se bo razpletlo.

Jure

OldSkul ::

Ja, kaj bi dal da bi Centrino še za domače rač. prišel ven.To bi sekalo.

Tarzan ::

Pozabil povedat, preden kdo reče, da Athloni nimajo termalne zaščite (kar že nekaj let imajo). Pumpa mi je pri vodnem crknila, zato se je procesor in blok segrel na temperaturo vrelišča (našel sem zračne mehurčke v vodnem sistemu) in se nato brez posledic ugasnil. Ko sem prišel domov sem računalnik ponovno prižgal, opazil da dela hudo počasi (matična plošča je podpirala CPU trotheling), ko je prišel v windovse se je po hitrem postopku samodejno spet ugasnil. Preveril sem pumpo in opazil, da ne dela. Ko sem le to zamenjal, je sistem ponovno delal BP. Aja, ta procesor je tisti, ki že leto teče na okoli 2.0V in 2500MHz.

Toliko o trdoživosti.

dr.J ::

Bom še jaz svoj piskrček pristavil. Sem velik potrošnik CPU (bolj natančno FPU) moči in takole iz prve roke vam rečem, da ga tu čez AMD ni. V službi imamo en cluster z dual AMD MPji in zadeva deluj BP, obenem je pa občutno hitrejša od skoraj 2X dražje Xeon izvedbe.

Kdor danes naseda govoricam o pregrevanju in drobljenju AMDjev in na podlagi tega sodi današnje AMD procesorje, že dolgo ni v stiku s stvarnostjo. AMD se ne greje prav nič bolj kot primerljiv Intel.

Enako je tudi glede performans. Intel P4/Xeon je dober za razna kodiranja etc., kjer pride do izraza hitro vodilo. Ko pa je treba računati, se zadeva obrne.

Vsaj za ta namen je cena/zmogljivost še danes na strani Athlonov, Opteroni pa to še bolj potrjujejo.

Tole govorim iz lastnih izkušenj in kdor ne verjame, se lahko pride prepričat na lastne oči. Tako glede gretja, zmogljivosti in cene.

flipflop ::

Eni nimajo razčiščenega pojma pregrevanje. Moj XP 1600+ ma 50 stopinj,poleti jih je imel 60,vendar je delal brez zatikanj,resetiranj in podobnih zadev. Tk da jst ostajam pri AMD-ju ker vem da dela dobr,pa še pocen je. Velik cenejši kot Intel,ki pa tudi ni tako boljši kot bi nekateri radi prikazali.

mrTwelveTrees ::

konec "vojne" my ass

mrTwelveTrees ::

Cene pri mlacomu:
AMD Athlon xp2500+ = 26k
Intel P4 2,6 ta cenej = 60k

Tko da fantje, ne buč prodajat.
-------------------------------------------

točno TAKO !

wishmaster ::

Mal denarja,mal muzike :D :D :D
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

zile ::

Ja ampak res. To velja samo za musko, bučko :D

wishmaster ::

... in za vse ostale stvari (od avtov do procesorjev).
V resnici so pa AMD in intel oboji za en ku***, v primerjavi z motorolinimi PowerPC procesorji.
GIGABYTE GA-K8NXP-SLI,AMD ATHLON 64 X2 4200+,4x1024 RAM (GEIL)
5xWD2000JS(200 GB),Gigabyte Radeon 3870 ...

frenk ::

cekr pravi:
V zelo veliko primerih, sestavljalci sploh ne uporabijo termalne paste, da bi se kakšen prepričal, če hladilnik dobro stoji na procesorju, je pa že visoka znanost.

magic1 pravi:
Imam 2500+@2020 pa mi na zalmanu 6000Cu dela popolnoma stabilno, z laufajočim foldingom na 40°C.

Cradle (ki dela na servisu):
Pri AMD-ju pa nisem videl z zalmanom hladilnikom temperature pod 60 stopinj.

Sam delam na računalniškem servisu in to je tud čista resnica koliko računalnikov dobimo nazaj (velika večina AMD) ravnozaradi pregrevanja.

Opazite kaj >:D
------------------------------------------------------------



...jest bi tukaj logično sklepal da cradle ne zna uporabljati termalne paste:D

martinsm3 ::

Jaoo jaoo
50-60 stopinj mate na AMD-jih , in to z uber hlajenjem.

Pri meni 50 stopinj še povoha ne - pri full load - se razume.

||_^_|| ::

martinsm3: kateri del tega stavka nisi razumel?
Athlon XP2500+ - dela na 2300MHz, temperatura od 38 -51C s stock coolerjem

martinsm3 ::

||_^_||: Saj tvoja temperatura CPU-ja je v redu (celo za AMD:D ),
Samo nekateri pišejo da imajo 50 ali več in , da se jim to zdi "malo"- GROZA
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Povratek Peltierjevih elementov?

Oddelek: Novice / Procesorji
112406 (2406) TribesMan
»

Finci bodo povezovali Irak

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
62514 (2514) frenk
»

Kaj pa vaše oči?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
382418 (2418) Mr.B
»

Malo AMDja

Oddelek: Novice / Procesorji
222437 (2437) ferdo
»

O AMD-ju in njegovi prihodnosti

Oddelek: Novice / Procesorji
272010 (2010) Pyr0Beast

Več podobnih tem