»

Business Week o sodelovanju IT podjetij s Kitajsko

BuisnessWeek Online - Business Week se je v članku pred nekaj dnevi razpisal o problemu prodaje visoke tehnologije represivnemu kitajskemu režimu, o čemer smo pred časom že poročali.
Po pokolu na Trgu nebeškega miru, so namreč v ZDA svojim podjetjem v Kitajsko prepovedali prodajo tehnologije, s katero je mogoče izvajati represijo nad državljani.

Vendar pa se prepoved nanaša zgolj na "nizkotehnološke" policijske pripomočke, kot so lisice in puške. Informacijska tehnologija je večinoma izvzeta, njena prodaja v Kitajsko pa strmo narašča. Med to tehnologijo najdemo tudi baze podatkov, ki jih država uporablja za gradnjo dosejejev o političnih oporečnikih, tehnologija za cenzuro interneta, naprave za mobilni dostop do policijskih kartotek, vse skupaj povezano v tim. policenet.

Projekt, s katerim naj bi se Kitajska policija okrepila s sodobno tehnologijo se imenuje Golden Shield (Zlati ščit), zanj pa se po poročanju Business Weeka zanimajo Cisco, EMC, Extreme Networks, IBM, Nortel Networks in Sun...

2 komentarja

Procesorske vojne je konec

The inquirer - Novinarji, predvsem iz ekonomskih krogov, nas vsak dan bolj presenečajo. Tako je po poročanju Inquirerja Business Week v enem od člankov pokopal AMD in razglasil konec procesorske vojne. Lep primer, kaj se zgodi, ko ljudje presežejo strokovne okvire in začnejo prikazovati neresnice.

Kot lahko preberemo, naj bi bili razlogi, zaradi katerih naj bi AMD odstopil od nadaljnega razvoja, predvsem ekonomski, tesno pa jim sledi tehnološka nezmožnost prehoda na 90-nanometrsko tehnologijo. Kljub vsemu je smisel članka drugje, saj nam Mike Magee poskuša prikazati, kako bi zgledal trg mikroprocesorjev brez enega igralca.

Seznam se začne z ustavljenim razvojem, nadaljuje preko zmanjšane odgovornosti medijem in zvečane poslušnosti proizvajalcev matičnih plošč in se končno ustavi pri aspektu, ki bi najbolj prizadel širšo javnost. Gre seveda za cene, ki bi se lahko nesorazmerno povečale, pri tem pa je treba še upoštevati, da bi temu sledilo še zmanjšanje izdaje hitrejših modelov.

Kot avtor...

84 komentarjev

Procesorji se ceníjo

X-Bit Labs -

Nič ne škodi, če ponovimo že znano dejstvo, da bo Intel v nedeljo znižal ceno večine svojih procesorjev Pentiumov 4, ki se bodo pocenili za 15 do 35 odstotkov, dražji modeli praviloma za večji odstotek. Novost, in to sladka, je, da mu bo AMD po vsej verjetnosti sledil.

Informacije, ki jih imajo na strani X-Bit Labs, so sicer še vedno neuradne, a če bo sreča mila, se kanijo poceniti AMD-jevi Athloni XP 3200+, 3000+ in verjetno še 2800+. Šibkejši modeli se najverjetneje ne bodo pocenili, saj konkurirajo Celeronom in ne Penitumom 4. S cenovnega stališča, seveda. Podrobnejših kvantitativnih podatkov žal še ni. Več o tem.

17 komentarjev

AMD poroča o izgubah

News.com - AMD se že kar nekaj časa utaplja v rdečih številkah, kar potrjujejo tudi danes objavljeni poslovni rezultati. V tretjem četrtletju so izgube znašale 31 milijonov zelencev. Do 28. septembra je podjetje imelo dobrih 950 milijonov ameriških dolarjev prometa. Obdobje se je sicer končalo veliko bolje, kot so napovedovali mnogi analitiki, saj se je prodaja čipov povečala. Izvirna novica in ostale zanimive informacije.

12 komentarjev

AMD po Intelovih poteh?

X-Bit Labs -

Prekomerno in prepogosto menjavanje podnožij, vrst pomnilnika in podobne nečednosti so bile doslej v Intelovi domeni, medtem ko so se uporabniki AMD-jevih sistemov s ponosom hvalili o združljivosti nazaj in naprej. Vendar pa X-Bit Labs poročajo, da odslej položaj ne bo več tako rožnat.

Intel je jeseni leta 1999 na trg poslal Pentium III, ki je sprva "zahteval" RDRAM, ki je bil mnogo predrag, kar je bila voda na mlin AMD-ju. Intelu to seveda ni bilo povšeči, zato so se odločili podpreti še ljudski SDRAM. V roku enega leta smo dočakali nov procesor, ki naj bi po specifikacijah prekašal vse kar je bilo na trgu hitrejše od predhodnika. Spet se je zataknilo pri pomnilniko, AMD pa je prikjetno presenetil z novimi Athloni.

In kaj se dogaja zdaj? AMD skuša kupcem vsiliti drag registrirani ECC pomnilnik za Athlone FX-51. Naslednje leto bo AMD izdal še dve novi podnožji: Socket 754 in Socket 939. Slednja infrastuktura tako sploh ne bo združljiva s Socket 940.

Vse to za AMD ni značilno in jim...

3 komentarji

Ameriški imigracijski sistem zadel virus

Slashdot - V torek je ameriški sistem za imigracijo zadel virus W32.Welchia, ki izkorišča RPC luknjo v Oknih. Zelo kmalu je postalo očitno, da je črv prizadel omrežje do te mere, da je bilo potrebno temeljito čiščenje.

Tako so bili prisiljeni ugasniti celotno omrežje za 9 ur, da so počistili računalnike in namestili zaščito. To je najbolj prizadelo prosilce, ki niso mogli priti do vize. Uradni viri trdijo, da ni bila ogrožena baza, v kateri imajo shranjenih okoli 75000 imen potencialnih teroristov.

9 komentarjev