» »

Business Week o sodelovanju IT podjetij s Kitajsko

Business Week o sodelovanju IT podjetij s Kitajsko

BuisnessWeek Online - Business Week se je v članku pred nekaj dnevi razpisal o problemu prodaje visoke tehnologije represivnemu kitajskemu režimu, o čemer smo pred časom že poročali.
Po pokolu na Trgu nebeškega miru, so namreč v ZDA svojim podjetjem v Kitajsko prepovedali prodajo tehnologije, s katero je mogoče izvajati represijo nad državljani.

Vendar pa se prepoved nanaša zgolj na "nizkotehnološke" policijske pripomočke, kot so lisice in puške. Informacijska tehnologija je večinoma izvzeta, njena prodaja v Kitajsko pa strmo narašča. Med to tehnologijo najdemo tudi baze podatkov, ki jih država uporablja za gradnjo dosejejev o političnih oporečnikih, tehnologija za cenzuro interneta, naprave za mobilni dostop do policijskih kartotek, vse skupaj povezano v tim. policenet.

Projekt, s katerim naj bi se Kitajska policija okrepila s sodobno tehnologijo se imenuje Golden Shield (Zlati ščit), zanj pa se po poročanju Business Weeka zanimajo Cisco, EMC, Extreme Networks, IBM, Nortel Networks in Sun Microsystems. V okviru projekta Kitajska želi tudi digitalizirati hukou, register vseh gospodinjstev.

Zahodna podjetja se seveda izgovarjajo, da le prodajajo tehnologijo, konkretna uporaba pa je stvar Kitajske. Morda se komu zdi, da ta izgovor drži vodo. Vprašanje pa je, ali bi isto veljalo tudi v primeru prodaje visoke tehnologije teroristom Al-Kajde...

2 komentarja

G-man ::

Ravno danes sem malce sanjaril in si izmislil tale scenarij. Recimo, da se Kitajci spomnijo ene zvite in požegnajo da Google.cn prevzame največji iskalnik na Kitajskem in si tako zagotovi delež, ki ga bi globalno gledano naredila nepremagljivega (Zakaj? Zato in zato.)

Ampak potem, ko se vse to zgodi, postavijo Kitajci en pogoj: globalna cenzura pokola na Trgu nebeškega miru. How much "evil" can you afford, Google?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: G-man ()

TBit ::

Zahodna podjetja se seveda izgovarjajo, da le prodajajo tehnologijo, konkretna uporaba pa je stvar Kitajske. Morda se komu zdi, da ta izgovor drži vodo. Vprašanje pa je, ali bi isto veljalo tudi v primeru prodaje visoke tehnologije teroristom Al-Kajde...Yuri Orlov: I sell to leftists, and rightists. I sell to pacifists, but they're not the most regular customers. (iz filma Lord of War)

Bistvo je sam denar ... sej na tem zahodna civilizacija temelji, ne se obremenjevat z moralo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Oddelek: Novice / Kiberpipa
102565 (2564) smash
»

"TorButton" za brskalnik Safari

Oddelek: Novice / Zasebnost
93711 (3239) FireSnake

Več podobnih tem