» »

Z genetiko do bleščečega jutri?

Z genetiko do bleščečega jutri?

Bleščoriba

vir: GloFish
Slashdot - Ste se naveličali dolgočasnih barv? Potem vam ne preostane drugega kot da odplaknete svojo zlato ribico in si naročite GloFish!
Podnevi je "pomirjujoče" (živo) rdeča, ko se spusti mrak in jo obsije ultravijolična svetloba pa zasije fluresenčno. Ne, ne gre za kakšno eksotično vrsto, gojite jo lahko kar v domačem ribniku, le dostop do genetskega laboratorjia rabite in košček koralnega grebena (vsaj dokler se njegov DNK zapis ne pojavi na internetu [;)]).

Da, Bleščoriba je prva genetsko modificirana žival "za domačo uporabo". Sama po sebi uvedba genov v obsotječ organizem ni nič novega, je pa to prva raba te tehnologije v "proizvodu" namenjenemu izključno zabavi in je kot takša seveda sprožila nov plaz polemik.

Kot kaže se velja kar sprijazniti z genetiko na vsakem koraku, a to še zdaleč ne pomeni nekaj slabega. Vse kar lahko na ta način ustvarimo mi, bi lahko tudi Mati narava, akoravno za devetimi vodami in devetimi gorami. Le gonilo je drugačno, namesto evolucij očitno ponudba in povpraševanje.

42 komentarjev

OrkAA ::

/me od smeha pade iz stola :D

Thomas ::

Polkovnik Ponudba in general Povpraševanje, oba služita pod njenim veličanstvom, Krvavo Kraljico Evolucijo I.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

OmegaBlue ::

Tolk neumne ideje pa še ne :\
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

OldSkul ::

In potem bo en norec tole ribo spustil v kakšen potok ali jezero in potem lahko nastane kakšna pizdarija s telimi genetsko spremenjenimi ribami!

Dr_M ::

glowing fish :) :) :D :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Beat-O ::

Kje ste zdej modifikatorji, tole bi super pasalo k vašim UV lampicam v ohišju. Ko bi le lahko vodno hlajenje priredil tako, da bi notri lahko živela riba. :D >:D

Jaffa ::

Aaaaawsome !!! Gotta get opne of thissss... 8-)
www.markosoft.si | www.markoshop.si
GRYPHON Z87|i7-4770k@4200MHz|16GB VENGEANCE 1866MHz
2x SAMSUNG 850PRO 256GB|GTX960|LIAN LI|BENQ BL3201PT 4K

Thomas ::

Bleščeče živali so že. Tudi če tale "uide v Naravo" - pa kaj? Narava bo samo še lepša, vsaj za moj okus.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

CCfly ::

Tale riba v naravi tako ali tako ne bi preživela več kot 3 sekunde. Je kot neonski napis "poceni suši".

OwcA ::

Ali pa "strupena sem". Tudi močeradi so pisani in nenazadnje tudi zelene mambe. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

rekunius ::

Kaka pizdarija bi nastala, če bi jo spustil v naravo?
najbrž kej podobnega kokr če bi spustil gensko spremenjene losose v naravo -
navadni losos 'ma neko dolžino, a ne? No genski losos je v enakem času daljši in močnejši in debelejši od navadnega => samica se raje parijo s genskim kakor z navadnim => izumrtje navadnega lososa + kup ekološkega sranja (ki pa se ga zdajle ne spomnim :'( )

Sicer pa, bi najbrž kaj podobnega bilo s to ribico.
Sicer pa : "only time will tell, time will tell," :D

Thomas ::

Če je "umetni" losos tako dobra riba, da bo nadomestil "naravno", bo tudi v naravi slejkoprej prišlo do take mutacije, pa bo šla "dosedanja" riba v pozabo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Nekateri menijo, da "Narava" je tista teta, ki je hranila Supermeda v risanki. Ki točno ve, katere genetske spremembe so košer, potem pa izvaja samo take. Novica: "Narava" dela povsem random genetske spremembe in kar preživi ... preživi. Ostalo vse pocrka.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Lucifix ::

A je že kdo pomislil kako bodo te ribe zaspale? Namreč ta prokl?!* luč ne ugasne kar tako >:D

awatar ::

bojo pa podnev spale, če jim bo ratal. drugač bojo pa uv luč razbile in se ne bojo več svetile.

Komaj čakam, da naredijo še koruzo, ki se bo ponoči svetila, pa svetleče ščurke, da jih bo laže najti in nenazadnje še miši s klorofilom namesto melanina -> kar se bo nato preneslo tudi v človeški genski kod...

8-O

marS ::

:D Dragi dedek Mraz / Miklavž / etc.. :D :
- prosim eno muco s črnobelim repom, ki ponoči sveti
- 1 kilo mandarin, ki začnejo piskat, ko poteče rok trajanja
- 1 kilo kockastih paradajzov (zaradi lažjega pakiranja)
- papigo z bluetooth (da jo bom lažje krmilil)
- za božično večerjo purana s šestimi kračami.......

------------------------------------------------------------------------------

>:D >:D Začelo se je....:D in ne da se več ustaviti....>:D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

romunov47 ::

Ma kaj ste Slovenci tolk degenerirani že, da ne ločte med naravo in zločlovekom? Kdaj je človek z mutacijami kaj dobrega naredu za naravo? Vprašanje je retorično, kar pomeni, da je odgovor samoumeven.
To kar delamo z naravo in njenimi prebivalci je nezaslišano!

Zdej pa dejmo, adolescentni, mozoljasti, hormonsko nabiti pubertetniki, flame me. :bringiton:

Thomas ::

Mnogo negativnih čustev, nekaj predsodkov in nič racionalnih argumentov nima tale romun. Zdej bi bil pa rad flame mučenik. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Krofojed ::

To kar sestavlja naravo, je plod nakljucnih mutacij in nacela prezivetja mocnejsega (oziroma kako drugace boljsega). Kar pride iz laboratorija, je pa pac nenakljucno, ampak res ne vem, zakaj naj bi bila nakljucnost nekaj dobrega, nacrtnost pa slabega. Podoba narave se spreminja ze od nekdaj, ce bo clovek uvedel kako novo zivalsko vrsto, bodo pa te spremembe pac malo hitrejse.

Thomas ::

Zato, ker Grinpis ne verjame, da gre v naravi za naključne mutacije. Oni mislijo, da gre za modro voden razvoj Matere Narave (iz risanke Supermedo seveda).
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

tale riba je cisti excess cloveske perverzije špilanja boga.

ni problem v tej ribi, ampak zavraga, jaz nočem da bi mi reka, ki mi teče mimo okna, ponoči svetila, ko bosta dve takili ribi ušli...

kar se pa škode ki jo zna človek povzročiti z gensko tehnologijo tiče... spomnite se na avstralijo! tam ni šlo za gensko premembo, ampak za preseljevanje vrst z grozodejnimi učinki... enak efekt.

dejstvo je, da nimamo pojma kaj delamo in to še ni razlog da bi tega delal še več. genska tehnologija ni sama po sebi zlo, problem je nepremišljenost človeka. kontaminacija narave ni kar tako.

btw: Tista s 'free sushi' je pa carska :=)

minmax ::

thomas pozanimaj se kaj je greenpeace...

Thomas ::

Grinpis is a bunch of trublemakers.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

username ::

Grinpis is a bunch of trublemakers.

preach it, brother! :D
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

username ::

To kar delamo z naravo in njenimi prebivalci je nezaslišano!

res, nezaslišano. namreč v dobesednem pomenu napisanega: tega še nihče doslej ni delal. zdaj pač nekdo bo. in?
8-)


dejstvo je, da nimamo pojma kaj delamo in to še ni razlog da bi tega delal še več.

tisti, ki to konkretno delajo, najbrž kar dobro vedo, kaj delajo. sicer tega ne bi znali. a se ti ne zdi?
:D

kontaminacija narave ni kar tako.

in kaj natančno pa je? (definiraj "kontaminacijo narave" ter argumentiraj domnevne negativne posledice. ampak na znanstvenem nivoju, prosim.)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Realist ::

Kontaminacija narave je to, da bomo s temi mutacijami podrli doloceno ravnovesje v naravi, ki se je gradilo veliko let. Pac enkrat je to ravnovesje zamajal komet in kaksna ledena doba, sedaj lahko to stori clovek.

Ce bi riba samo svetila ne bi bilo problemov, pac sveti - las vegas stil. Ampak slej ko prej bo kaksna agresivna varianta te ribe prisla v reko in naredila opustosenje - postala dominantna, izumrle bodo vrste in na ta nacin bodo nastale nove vrste, ki pa bodo nasa stvaritev. Na kak nacin se bo podrlo ravnovesje je neznanka - vprasanje je kako se bomo na to odzvali mi oz. kake posledice bomo nosili.

Poleg tega je zivalstvo na zemlji nekaksna zemljina zapuscina in mi bi mogli to varovati ne pa pomagati pri propadu. Saj varujemo stare gradove, naravne znamenitosti - zakaj nebi se zivali ki so nastale na podlagi zivljenja samega in niso bile sprogramirane za to da bi koristile nam.

Thomas ::

Zemlja je s svojimi kačami, pajki, komarji, bakterijami, virusi ... smrtonosen kraj. Ne samo za nas ljudi, pač pa za vso živino tega planeta. Takole je pač ratalo v biološki evoluciji, ki nima nobenih posebnih "ekoloških ozirov" in nobenega stabilnega ravnotežja, razen stalnega posipavanja obstoječega stanja.

Pravljicam Zelenih, pa še otroci vse manj verjamejo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Aha - Narava je Nepopolna in Nevarna. Torej - preselimo se v podzemne jame, na površju pa z jedrskimi bombami pobijmo vse živo. S tem bomo ubili dve muhi na en mah - a) odstranili bomo nevarnosti in nepopolnosti Narave, ki so se nakopičile skozi evolucijo, ter b) dokazali, da zmoremo "dejavno" posegati v evolucijo. Pa še fino zabavo bomo imeli. Aja, pa ne smemo pozabiti zgraditi Matrice in se uplodati vanjo...

Thomas ::

"Narediti karkoli", ali pa "narediti kr neki", kot predlaga Mattai, je pa spet neumnost. Postavil bo slamnatega moža, ki ga bo potem pretepal, da bi naivni pomislili, kako je obračunal z zagovorniki genetske tehnologije. Švoh.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Realist ::

Thomas..jao razmisljanje kot da si sam n svetu.

Pozabljas, da so te kace ze precej dlje na svetu kot mi, da smo nastali na podlagi te random evolucije.
Kaj te mocijo kace pa komarji pa to? Ti bi vse iztrebu in kaj pol? Komarji so hrana pticam, torej bi bile ptice lacne in bi napadale polja dolocene bi pa izumrle. Kace bi unicil in povecala bi se populacija misi.

Tvoj zadnji post deluje kot da si ti edino zivo bitje in vse je potrebno prilagodit tvojim potrebam. Ego mas ko slon. Zivimo na planetu Zemlji, ki je poseljen z mnozico najrazlicnejsih zivali in pa clovekom. Prostor si delimo...nekateri bi si pa radi vse lastili in uredili po svojih zeljah. Takim bi dal moznost - luno. Pojdite tja in tam ustvarjajte svoje zivljensko okolje. Jaz pa bi raje ostal tu, skupaj s strupenimi kacami, rjavimi medvedi, tecnimi komarji in pravo sosko postrvijo.

Thomas ::

Pod enim pogojem se izselim na Luno. Da delate, kar govorite. Da greste nagi v Triglavski narodni park in ne uporabljate ne kamnov in ne palic. Da se, kot govorite, "v Naravo ne vmešavate" bolj, kot se recimo volkovi. Dokler pa bi sprejemali pridobitve civilizacije, nekako nimate moralne pravice govoriti o "blagodatih prvobitne narave" in "imanentnem zlu civilizacije".
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Realist ::

Thomas - brezveze. Lost case. :\

poweroff ::

Tvoj problem Thomas je, da ne znaš razmišljati drugače, kot v ekstremih. Ali gremo totalno nazaj k naravi, ali pa gremo v drugo skrajnost in prisegamo na 100% umetno. Drugim možnosti izgleda pri tebi ni. Nekateri pa zagovarjamo ravno te možnosti - ne iti v Triglavski park goli, ampak ne tudi nepremišljeno genetsko manipulirati. Sam nisem proti genetskim manipulacijam, vendar želim vedeti kakšne bodo posledice. Ne pa kar na pamet nekaj delati, samo zato, ker to kao zmoremo.

Thomas ::

Pomembno je, da izumitelji krmilijo svoje izume. V tem primeru genetiki ribe in podobno. Ker če bi prepustili to neizumiteljem, je razvoja konec. Vedno je vsaj glasna manjšina, ki nasprotuje. Ne sme dobiti veta.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

minmax ::

Thomas, o izumiteljih z najboljšimi nameni pa samo dve besedi: Alfred Nobel

minmax ::

My dynamite will sooner lead to peace than a thousand world
conventions. As soon as men will find that in one instant, whole armies
can be utterly destroyed, they surely will abide by golden peace.
—Alfred Nobel

Njegova prerokba se na žalost ni uresničila.

romunov47 ::

Zmenjeno! Ko prideš na Luno, mi sporoči, pa se kar peš odpravim v planine!
Za enkat še nismo bogovi, in nimamo pravice izkoriščat naravo. Ker pa jo že, bi jo pa lahko saj spoštovali, tako kot tista manjšina brez veta.

Thomas ::

Dinamit Alfreda Nobela je prinesel več dobrega kot slabega. Brez dinamita in drugih vojnih tehnologij, bi bile tudi vojne bolj krvave. Zdaj so pa zaradi oboroženega odvračanja v civiliziranem svetu dokaj malenkosten problem. V Afriki so se pa pripravljeni tudi z lokom in noži. V Ruandi so se recimo poklali kar z mačetami. V Jugoslaviji je pa oborožena sila naredila red - in ne neki "mirovniki". Tako da obsojanje Alfreda Nobela - je ena traparija.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

romunov - ti si sprožil tole izgajanje. Ti najprej pojdi! Sicer je pa tako znano, da jest mislim ponucat vse Zemeljske in Lunine atome za daleč veličastnejšo uporabo, kot je tale zdejle. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

speed machine ::

Thomas, iz kerga stoletja si ti prsu? 34, 35?

minmax ::

thomas, nobla noben ne obsoja.
le primer kako hitro stvari uidejo iz rok in dobrih namenov.

btw: pa si ti resen ko misliš da bi bilo brez dinamita več mrtvih? daj reci da nisi.

poweroff ::

Ne, Thomas trdi, da so zaradi dinamita vojne manj krvave. Seveda je razlika, če ti nekdo prereže vrat in potem izkrvaviš (kar se žal ŠE VEDNO dogaja tudi v Iraku - včeraj so dvema ameriškima vojakoma kljub vsemu sofisticiranemu orožju in ob tem, da sta bila do zob oborožena, sredi ulice prerezali vrat), ali pa če te razstreli na drobne košče in umreš hitro. Samo v obeh primerih si mrtev.

Žal je po tej logiki najbolj humano orožje (sicer malce čudna besedna zveza - kako je orožje lahko humano) ravno jedrsko orožje, oziroma nevtronske bombe.

Bom pa Thomasovo idejo razvil malce naprej (do absurda). Dajmo vsem državam jedrske bombe, pa bomo storili veliko dobrega, saj bodo vojne zaradi te vojaške tehnike manj krvave.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Z&T povezave

Oddelek: Znanost in tehnologija
839769 (33476) snow
»

FAQ

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
129208 (6951) OwcA
»

Pregledi lanskega leta I.

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
62450 (2450) Marjan
»

Prescott, Canterwood in Springdale

Oddelek: Novice / Matične plošče
52004 (2004) keber

Več podobnih tem