»

Google Maps gre pod vodo

vir: Google
Google - Več kot tri četrtine zemeljskega površja pokrivajo oceani, zato je naslednja Googlova poteza na nek način logična. Njihov Google Maps je bil doslej omejen na kopno četrtino, sedaj pa so ga obogatili s prvimi panoramskimi podvodnimi posnetki. Za začetek so obiskali šest krajev pod vodo v Avstraliji, na Havajih in Filipinih.

Poslikali so podvodno okolico Wilsonovega otoka, Heronovega otoka in otoka Lady Elliot (vsi trije ležijo na avstralskem Velikem koralnem grebenu), zaliva Hanauma in Molokinija (oba na Havajih) ter otoka Apo na Filipinih. Na vseh teh lokacijah se pod vodo skrivajo koralni grebeni, kjer življa kar mrgoli, tako da je tam kaj videti. Google ni poslikal le golega dna, ampak je ujel tudi precej živali (želv, rib in velikih mant). Na Google Maps...

30 komentarjev

Biogoriva bolj onesnažujejo okolje kot fosilna goriva

Slashdot - Kljub vsesplošni mrzlici zaradi povečanega onesnaževanja okolja in vsesplošnega trenda, da je potrebno čim hitreje preiti na biogoriva, ki jih večina vidi kot rešitev Zemlje zaradi prekomernega onesnaževanja s fosilnimi gorivi, pa najnovejše študije takšnemu razmišljanju nasprotujejo. Tako dve študiji, objavljeni v uglednem tedniku Science trdita, da ko pod drobnogled vzamemo celotno proizvodno verigo biogoriv in kakšne posledice ima njihova proizvodnja na okolje, hitro pridemo do zaključkov, ki oporekajo vsesplošnemu mnenju.

Sama goriva so sicer okolju bolj prijazna, a ker je v skupnem računu potrebno upoštevati še škodo, ki nastane s sečnjo pragozda in pretvorbo travnikov v polja, celotna bilanca izpustov ni več tako rožnata kot bi jo nekateri radi prikazali. Tako za pretvorbo enega pašnika v polje proizvedete 93-krat večji izpust škodljivih emisij kot pa bi na leto prihranili z biogorivom, ki ga lahko tam proizvedete. Etanol, proizveden iz koruze, ki sam sicer predstavlja...

47 komentarjev

Bodo v ZDA pričeli pregledovati pošto brez sodnih odredb?

Slashdot - Kot poroča Seattle Times, je ameriški predsednik Bush 20. decembra lani podpisal zakon, ki prinaša nekatere spremembe v poštno zakonodajo. Obstoječa in spremenjena zakonodaja sicer izrecno prepoveduje pregledovanje pisemskih pošiljk brez odredbe sodišča, vendar pa je Bush priložil podpisano izjavo, v kateri zagovarja pravico, da vlada v primeru nujnih okoliščin brez sodne odredbe odpre in pregleda zaprto pisemsko pošiljko.

V izjavi Bush pravi, da bo "sestavil" izjemo, ki bo omogočila odprtje zaprte pisemske pošiljke v nujnih primerih.

Ti primeri naj bi prišli v poštev v primeru nujnosti, da se zavaruje človeška življenja, varnostjo pred nevarnimi snovmi ter v primeru "potrebe fizične preiskave, ki jo dovoljuje zakon za zbiranje obveščevalnih podatkov". Po interpretaciji Bele Hiše naj ne bi šlo za nekaj novega, saj ustava že sedaj v nekaterih okoliščinah dovoljuje preiskavo brez sodne odredbe.

Kritiki pa po drugi strani opozarjajo, da je Busheve "nujne okoliščine" mogoče...

27 komentarjev

Svetovalec FBI ukradel seznam vseh FBI-jevih gesel

Slashdot - Seattle Times poroča, da je vladni svetovalec Joseph Thomas Colon, ki je za razvijal nov računalniški sistem za FBI, ukradel in z orodji, ki jih je dobil na internetu razbil bazo podatkov z gesli 38.000 zaposlenih v FBI, vključno z geslom direktorja. S tem je pridobil dostop do vseh podatkov, vključno z dostopom do baze podatkov o zaščitenih pričah.

Razlog za vdor? Omenjeni svetovalec je želel usposobiti nov računalniški sistem Trilogy, pri tem pa je bil soočen z nenehnimi "birokratskimi ovirami". FBI je namreč od njega zahteval, da za vsak kos strojne opreme, ki je vključena v sistem pridobi pisno dovoljenje. Colon se brani, da se je s krajo gesel želel le izogniti birokratskim oviram in pospešiti delo na projektu ter dodaja, da so agentje FBI v Springfieldu njegova dejanja odobravali.

Nekoliko manj razumevanja za njegovo početje pa je pokazalo vodstvo, saj je s svojimi dejanji ogrozil varnost celotnega sistema. Doleti ga lahko do 18-mesečna zaporna kazen, prav tako pa je že...

23 komentarjev

Vdovec, umetnik, bioterorist...?

Kiberpipa - Steve Kurtz, član Critical Art Ensemble-a, se v torek zgodaj zjutraj zbudil in ugotovil, da je njegova žena v toku noči preminila. Po klicu na 911 so v njegovo stanovanje v Buffalu prispeli policisti. Hitra policijska preiskava je pokazala, da je bil vzrok smrti naraven (najverjetneje infarkt).

Kmalu za policisti so prispeli še agenti FBI. Z uporabo vseh vzvodov, ki jih na razpolago oblastem daje USA Patriot Act, so Kurtza brez pojasnila aretirali, zaplenili vsebino njegovega stanovanja vključno s truplom njegove žene, celoten stanovanjski blok, v katerem sta živela zakonca Kurtz, pa evakuirali in zaprli.

Precej kafkovski scenarij postane razumljiv, če vemo, s čem se je Kurtz dejansko ukvarjal. Kurtz je kot član CAE-a eden izmed pionirjev na področju kombiniranja tehnologije, biotehnologije in umetnosti. Zadnji projekt CAE-a se imenuje "Free Range Grains" in vsebuje tudi mobilni laboratorij za raziskavo možne transgenske kontaminacije zaradi genetsko spremenjene hrane. Tako je...

13 komentarjev

GB

New Scientist - Mnogo smo že govorili o novih sojih bolezni, ki se pojavljajo, in nas pridno spravljajo v grob. Evolucija pač producira nove in nove viruse, ki nas napadajo na vedno novejše načine. Saj nič osebnega, samo programirani so za replikacijo, tako kot tudi naši geni.

Bi se lahko zgodilo, da bi kakšen virus postal naš zaveznik v boju proti recimo virusu HIV, ki povzroča AIDS? Ravno to se je, tako kaže, zgodilo. Skrivnostni virus GB zavira razvoj virusa HIV in odlaga izbruh končne, terminalne faze bolezni AIDS.

Bakteriofage - viruse, ki uničujejo (kužne) bakterije, so doslej že opazili. Antivirusnega virusa pa še ne. To je prvi tak primer. Zanimivo je tudi to, da deluje ta GBV-C virus podobno, kot nekateri genetski faktorji, virusu HIV neprijazni. Klik.

10 komentarjev

Z genetiko do bleščečega jutri?

Bleščoriba

vir: GloFish
Slashdot - Ste se naveličali dolgočasnih barv? Potem vam ne preostane drugega kot da odplaknete svojo zlato ribico in si naročite GloFish!
Podnevi je "pomirjujoče" (živo) rdeča, ko se spusti mrak in jo obsije ultravijolična svetloba pa zasije fluresenčno. Ne, ne gre za kakšno eksotično vrsto, gojite jo lahko kar v domačem ribniku, le dostop do genetskega laboratorjia rabite in košček koralnega grebena (vsaj dokler se njegov DNK zapis ne pojavi na internetu [;)]).

Da, Bleščoriba je prva genetsko modificirana žival "za domačo uporabo". Sama po sebi uvedba genov v obsotječ organizem ni nič novega, je pa to prva raba te tehnologije v "proizvodu" namenjenemu izključno zabavi in je kot takša seveda sprožila nov plaz polemik.

Kot kaže...

42 komentarjev