» »

Kaj pa AMD?

Kaj pa AMD?

CNet - AMD to leto ni bil ravno pretirano aktiven, saj je bolj utrjeval svoj položaj s svojimi Athlon procesorji. To pa ne pomeni, da se bo naslednje leto ponovil isti scenarij, saj ima AMD kar nekaj asov v rokavu, s katerimi lahko Intelu povzroči kar nekaj preglavic. Še pred začetkom naslednjega leta, bo AMD agresivno napadel trg prenosnikov s procesorjema Duron, ki bo deloval s frekvenco 1.2 GHz in 1.3 GHz Athlonom. V prvi polovici pa bo AMD napadel prenosnike še z 1.3 GHz Duronom, 1.5 GHz (1800) Athlonom in Athlonom 1900 (Pentium rating). Vsi ti trije čipi se bodo ponašali z manjšo porabo energije, saj bodo bazirali na jedru Thoroughbred (Athlon) ali Appaloosa (Duron). Na desktop računalnikih ne bo nič manj živahno, saj se nam obetajo Athlon 2200, 2400 in 2600, proti koncu leta 2002 pa bo jedro Thoroughbred zamenjal Barton, ki bo vseboval tehnologijo SOI. S pomočjo te tehnologije, bodo Athloni postali še bolj varčni z energijo in obenem še bolj zmogljivi kot prej. AMD po Intelovemu vzoru načrtuje še serverske Athlone, ki bodo vsebovali večjo količino predpomnilnika. Čeprav je prihodnost tehnološko zelo obetavna, pa AMD-jevci ne spijo na lovorikah in se že uspešno prilagajajo 0.09 mikronski tehnologiji, ki jo bomo v živo videli v procesorjih, ki bodo prišli iz proizvodnje leta 2003.
Ni kaj, desktop in laptop trg se je kar pošteno razgibal, vendar pa po AMD-jevemu mnenju tisto pravo šele prihaja, saj veliko stavijo na procesorje Hammer, ki naj bi bili pravi strup za Itaniume, ker bodo (bojda) poceni in ne bodo potrebovali posebej napisane programske opreme, saj bodo lahko delovali tako z 32 kot s 64 bitnim aplikacijam. Lažja različica se bo imenovala Clawhammer, "težkokategornik" pa se bo imenoval Sledgehammer. Prvega bomo lahko videli že v prvi polovici leta 2002 (sicer le v inženirski izvedbi) in bo namenjen prenosnikom ter destop računalnikom, drugi pa bo v trgovine prišel z manjšo zamudo - šele v prvi polovici leta 2003.
S svojimi procesorji bo AMD zagotovo požel veliko zanimanja, vendar pa nekateri analitiki opozarjajo, da bo AMD kljub vsemu do druge polovice prihodnjega leta ostal v rdečih številkah. Če pa bo podjetje uspelo uspešno poslovati naprej, pa si bo moralo pridobiti večjo naklonjenost podjetij kot so Compaq, Dell ali HP. Z IBM-om pa bo težko, saj je to podjetje že dalj časa eden izmed glavnih Intelovih partnerjev.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imperij vrača udarec: Intel Core 2 Duo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
7511008 (7881) Jan987
»

AMD XP proci,...

Oddelek: Kaj kupiti
432205 (1361) SlaveMaster
»

AMD Athlon 1.6 Ghz zadnji Athlon procesor to leto

Oddelek: Novice / Procesorji
72326 (2326) element
»

Cestni načrt

Oddelek: Novice / Procesorji
52230 (2230) OZZY
»

AMD-jeva prihodnost (na kratko)

Oddelek: Novice / Procesorji
52089 (2089) bostjan1s

Več podobnih tem