» »

ATI: Insajdersko trgovanje

ATI: Insajdersko trgovanje

The Globe and Mail - Torej, podjetje ATI je trgu končno ponudilo več kot le konkurenčen izdelek, v javnosti pa so se pojavile obtožbe, da naj bi vodilni v podjetju izkoristili interne podatke ter z manipuliranjem ustvarili 7.9 MIO USD ekstraprofita.

Osumljeni naj bi (saj vemo -- nedolžen do dokaza krivde [0:)]) vedoč, da bo vrednost delnic upadla drastično (beri: 42 %), v okviru terminskega posla nakupili delnice ter prodajne opcije, nato -- po padcu -- pa jih seveda ugodno prodali; prodajna opcija namreč omogoča, da se delnice v danem trenutku v prihodnosti prodajo po vnaprej določeni ceni, česar se poslužujejo predvsem manipulanti.

3 komentarji

*TV* ::

em zanimivo slisat o ovih prodajnih opcijah se zunaj sole :)

Intl ::

Definicija opcije ter pravična vrednost (ťfair valueŤ) opcijske pogodbe

Definicija opcije je v sodobni finančni ekonomiji že tako znano dejstvo, da je že težko najti strokovnjaka, ki je ne bi vedel. Osemdeseta leta nekateri celo imenujejo za desetletje opcij.
Drugi spet trdijo, da so bila osemdeseta leta finančnih lastniških opcij in drugih finančnih lastniških izvedenih oblik oziroma instrumentov, devetdeseta leta pa bodo v znamenju finančnih dolžniških opcij in drugih izvedenih finančnih dolžniških instrumentov oz. oblik. (Brady, str. 3-10, str. 19-20).
Opcija je izvedeni instrument oziroma oblika, to pomeni, da je njena vrednost povezana z osnovnim instrumentom oziroma obliko (underlying asset), na katerega je napisana, izstavljena, izdana. Tako je vrednost opcije na določeno delnico tesno povezana z vrednostjo te delnice, opcija na devizo oziroma določeno valuto z vrednostjo te devize oziroma valute itd.
Opcija na določen osnovni instrument oziroma obliko je pravica, ne pa obveznost, kupiti – to je nakupna opcija (call) – oziroma prodati – to je prodajna opcija (put) – osnovni instrument oziroma obliko po vnaprej določeni ceni na določen dan v prihodnosti (evropska različica), v določenem obdobju v prihodnosti (ameriška različica) ali ob posebni vnaprej določeni priložnosti (ťkvaziŤ ameriška različica). Prodajalec opcije je dolžan na zahtevo kupca opraviti ali izvršiti nakup ali prodajo osnovnega instrumenta, na katerega se glasi opcija, pod pogoji, ki so določwni v opcijski pogodbi. Za to svojo obveznost dobi premijo, ki mu jo plača kupec opcije, ne glede na to, ali bo pravico iz opcije izkoristil ali ne oziroma ali bo opcija vnovčena ali ne.
Ali povedano drugače, če je cena delnice pod pogodbeno ceno nakupne opcije na dan njene dospelosti, je opcija za kupca brez vrednosti. Prodajalec opcije bo v teh okoliščinah zadržal celotno nakupno premijo.
Če tečaj delnice raste preko pogodbene cene, ob tem ko se opcija približuje dnevu dospelosti, se bo vrednost kupčeve pozicije zviševala vzporedno s ceno delnice, medtem ko se bo skladno s tem prodajalčeva/izdajateljeva pozicija slabšala....

GTi ::

BULLSHIT >:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delniske opcije, obdavcitev

Oddelek: Loža
122675 (2296) user4683
»

Telekom Slovenije draži stare pakete (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
6723613 (19098) BigWhale
»

V živo: dan D za Twitter

Oddelek: Novice / Rezultati
128303 (6252) frke
»

Qimonda rešena

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
84497 (3371) Gavran
»

Trgovanje z delnicami

Oddelek: Loža
2311984 (11311) LoneWolf

Več podobnih tem