» »

CaluSErbo Linux?

CaluSErbo Linux?

ZDNet - V obveščenih krogih se šušlja, da naj bi v torek trije proizvajalci Linux distribucij, Caldera, SuSE in Turbolinux, svetu oznanili delo na skupni in enotni distribuciji operacijskega sistema Linux. Klik!

Sam vsekakor upam, da se bo to dejansko zgodilo. Moje mnenje o razdrobljenosti trga oz. distribucij ter težavah, ki jih ta "raznovrstnost" prinaša, se pač sklada s povedanim na ZDNetu. Ta distribucija pa bo tudi na ekonomsko-poslovnem področju veliko bolj kredibilna, saj danes nekako zgolj Red Hat uživa neko avtoriteto, posebno na področju certifikatov. Je tako, FlyOnNet? [:D]

6 komentarjev

dr.J ::

Skrajni čas je že za to!

FlyOnNet ::

Najprej mi razloži kakšno povezavo imajo certifikati z avtoriteto??? Me res zanima. Potem pa ti šele lahko povem če je tako. :))

Ziga Dolhar ::

FlyOnNet: zadnjič, ko pisal o študiji, po kateri je Linux sistem zopet cenejši od Okenskega (kot je vsaka druga študija dokaj različna), si mojo novico spodbijal s tem, da o tem (ekonomiji?) nimam pojma, ker nimam RedHatovih certifikatov, kot jih imaš ti. Toliko o TVOJI avtoriteti.

Drugače pa je bila avtoriteta mišljena na način, moč oz. veljavo, ki jo ime mnenje oz. dejanje Red Hata v primerjavi z drugimi podjetji. Kot ima AMD večjo avtoriteto kot Cyrix (...), ko recimo pride do izjav o procesorjih.

Dodatek: certifikati: kaj se bolj upošteva, Brainbench certifikati o windows administraciji ali mcp-ji? :]

FlyOnNet ::

ziggga ti bom navedel enostaven primer: pri nas izhajata časopisa Slovenske Novice in Delo (poleg ostalih seveda) in kateri časopis piše o stvareh ki se dejansko zgodijo in kateri piše o nekih pompih in izmišljenih zgobah samo zato da bi si pridobili naivne bralce? Isto je na internetu.

Prvič tvojo novico sem spodbijal s tem da je Linux cenovno cenejši od oken in zakaj, kar je to znano dejstvo in ni potrebno ne vem kakšnih raziskav delati in da to ni nobena novica, vsaj omembe ne vredna. Da povem samo en primer, da je to tako res in ZAKAJ (okoli tega zakaj si imel ogromno povedati, od tod to tvoje znanje ekonomije) Amazon.com Inc. je v enem kvartalu znižal stroške poslovanja za skoraj 25% zaradi prehoda na Linux operacijski sistem.. Z uporabo Linuxa podjetja prihranijo predvsem pri licencah, ki jih ni potrebno plačevati. Lansko leto je Amazon.com v prvih devetih mesecih porabil 189 mio $ kar je manj kot lani, ko je bil ta znesek 200 mio $. Amazon je sporočil, da je razlog za takšno znižanje zgolj zaradi migracije na Linux.

Potem pa si začel o nekem znanju Linuxa in me je samo zanimalo če si na kakšnem posebnem izobraževanju, ki ga organizira Linux pridobil status z uspešno pridobljenim nazivom Certified Engineer-ja. (to pomeni da si maher v linuxu in je ni ovire ki je nebi mogel premagati)
Od tod certifikati, ki nimajo nič z avtoritetami.

Tako, da ne mi on nekih MOJIH avtoritetah in raje določene stvari malo večkrat preberi da jih boš bolje zastopil in seveda tudi pravilno napisal in povedal.

Pa ne misli da imam kaj proti tebi, samo včasih ko je kriza z novicami ima človek občutek da pišete kar neki iz obupa in histerije da nebi bralci na vas pozabili. Včasih je bolje biti tiho kot kalnfati traparije.

Ziga Dolhar ::

Joj, FlyOnNet.

Bistvo moje novice ni bilo poročati o tem, da je Linux dražji, ampak o študiji, ki je to "dokazala". Saj sem omenil nekaj o tem, da so rezultati po študijah "rahlo" alternirajoči? Torej... Linux cernejši... okna cenejša... linux cenejši...

O tem delajo VELIKE raziskave. Ekonomija od tega živi. Kaj čmo. Glede znanja Linuxa si začel sam, če me spomin ne vara, ne?

Glede TVOJE avtoritete. Ne vem, kako si ti to predstavljaš, ampak v mojih očeh ima marsikdo, ki opravi teste pri-znanih izvajalcev, avtoriteto na nekem področju. Če boš to zanikal, potem ne vem, kaj je sploh bistvo certifikatov? Da sam zase veš, da obvladaš sceno? Hmmm, kaj niso certifikati zelo uporabna stvar pri iskanju službe v specifičnih krogih? Menda!

In od tod TVOJA avtoriteta. Imaš certifikate PRIZNANEGA izvajalca. Red Hat. Če se od nekje pojavim jaz s certifikati Mujo Corporation in se midva obadva potegujeva za službo, koga bodo vzeli?

In tako je bila mišljena avtoriteta. V mojih očeh ima tukaj Red Hat veliko prednost pred ostalimi.

McLion ::

Ah, toliko se brezveze kregata o tem kdo ima prav etc in ne opazita, da je novica outdated. V torek je bilo najavljeno, da bo v cetrtek uradna novica zunaj. In to se je zgodilo prejsnji teden.

http://www.unitedlinux.com/ je njihov sajt, konec leta pa bo distribucija zunaj, ki bo temeljila na "per seat" licencah... in RMS jim ze tezi...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux - Kje se naučiti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Operacijski sistemi
10117448 (15064) NeMeTko
»

Ekstremadura migrira na Linux Debian (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9930590 (26315) nekikr
»

Ubuntu dopolnil 7 let

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
299614 (7694) donfilipo
»

Microsoft pod ameriško lupo še do leta 2011

Oddelek: Novice / Tožbe
333009 (2359) Ciklamen
»

Primerjava operacijskih sistemov

Oddelek: Operacijski sistemi
64441 (4291) ;-)

Več podobnih tem