» »

Nov AMD potni načrt

Nov AMD potni načrt

X-Bit Labs - AMD je spremenil svoj potni načrt (roadmap). S tem ne mislim neke manjše spremembe, ki jih tako ali tako nihče ne opazi, ampak kar precejšne razlike od prejšnega roadmap-a.
Prva, in tudi najbolj žalosna, sprememba je, da se je Palomino (Athlon 4) premaknil točno na sredino druge polovice letošnjega leta (pri nas bo seveda kasneje). Razlika je ta, da je v prejšnem roadmap-u Athlon 4 bil načrtovan bolj proti prvi polovici leta (torej tam nekje avgust-september). Sedaj ga lahko pričakujemo september-oktober. O vzrokih za tako AMD-jevo potezo lahko le špekuliramo. Jaz osebno mislim, da AMD želi, preden izide Palomino, prodati čim več Thunderbird-ov. Kajti ko bodo Tbird-e zamenjali Palomini, jih ne bo nihče niti povohal (no ja, če bo cena ugodna...).
Druga sprememba je, da je AMD (verjetno) pojedel besedo. Prej je obljubljal, da je 1.4GHz zadnji procesor iz Thunderbird družine. Očitno temu ni tako. Ker je Intel pred kratkim izdal 1.8GHZ procesor, ki mu bosta septembra sledila še 1.9GHz in 2GHz, in bo AMD zavlačeval z izdajo Palomina, bo izšel še 1.5GHz Thunderbird.
Ker pa zavlačujejo z izdajo Athlona 4 (Palomino) tako dolgo, da bo prej izšla še 1.5GHz verzija Tbird-a, bodo prvi Palomini imeli višjo frekvenco, od tist načrtovane v prvem roadmap-u. Torej prvi Palomino ne bo deloval na 1.53GHz ampak na malo višji frekvenci.
AMD je v roadmapu tudi uradno potrdil, da bo izdeloval nizko-cenovne strežnike. Ko izide Duron na Morgan jedru, bo izšel tudi Duron s podporo MP-ju (več procesorjev). AMD bo nadaljeval s tem programom tudi z Duroni na Appaloosa jedru, izdelnimi v 0.13 mikronski tehnologiji.
Še naprej pa do obstajala Athlon MP družina. Po prejšnem roadmap-u je ni bilo več. AMD je nameraval preseliti MP družino na Palomine potem pa nič več. Danes je to spremenjeno. Athlon MP družina bo šla naprej. Najprej kot Palomini potem Thoroughbred-i in tudi Barton-i. Celo tako je, da bo tudi po izidu Hammer-jev, AMD še naprej prodajal Athlon MP procesorje.
In še zadja velika sprememba; Hammer družina bo razdeljena v tri in ne dva dela, kot je bilo načrtovano prej. Poleg SledgeHammer-ja (4-8 procesorjev v SMP načinu) in ClawHammer-ja (2-4 procesorjev v AMP načinu), bo tu še posebna verzija ClawHammer-ja, ki pa bo namenjena nam, desktop uporabnikom. AMD je to storil zato, ker računa, da bomo tudi za ne-stržniške sisteme radi uporabljali 64bit-ne procesorje. Problem je samo cena, ki bo enormna.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD spreminja smer

Oddelek: Novice / Procesorji
171945 (1945) Ziga Dolhar
»

AMD XP proci,...

Oddelek: Kaj kupiti
432204 (1360) SlaveMaster
»

Kdaj Palomino

Oddelek: Kaj kupiti
71182 (1044) Daishi
»

DDR zmaguje!!!!!!!!!!!

Oddelek: Strojna oprema
261714 (1334) hatch
»

Cestni načrt

Oddelek: Novice / Procesorji
52230 (2230) OZZY

Več podobnih tem