»

Palomino 2200 potrjen

X-Bit Labs - Novica je potrjena. Kdaj bo izšel, se še ne ve - a izšel bo. AMDjev Athlon XP, temelječ na Palomino jedru. Razen hitrosti je enak šibkejšim bratcem, saj ima 1.75 volta na jedru, je grajen v 0.18 mikronski tehnologiji, delovna frekvenca pa bo 1800 MHz. Po prvih poročilih naj bi bila ta frekvenca tudi zgornja meja Palomino jedra, kar pomeni dvoje - naslednji procesor bo (najverjetneje) že zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji, kot drugo pa bo zadeva neprijazna navijanju. Ah ja, čakanje bo še dolgo :D.

0 komentarjev

Kaj pa AMD?

CNet - AMD to leto ni bil ravno pretirano aktiven, saj je bolj utrjeval svoj položaj s svojimi Athlon procesorji. To pa ne pomeni, da se bo naslednje leto ponovil isti scenarij, saj ima AMD kar nekaj asov v rokavu, s katerimi lahko Intelu povzroči kar nekaj preglavic. Še pred začetkom naslednjega leta, bo AMD agresivno napadel trg prenosnikov s procesorjema Duron, ki bo deloval s frekvenco 1.2 GHz in 1.3 GHz Athlonom. V prvi polovici pa bo AMD napadel prenosnike še z 1.3 GHz Duronom, 1.5 GHz (1800) Athlonom in Athlonom 1900 (Pentium rating). Vsi ti trije čipi se bodo ponašali z manjšo porabo energije, saj bodo bazirali na jedru Thoroughbred (Athlon) ali Appaloosa (Duron). Na desktop računalnikih ne bo nič manj živahno, saj se nam obetajo Athlon 2200, 2400 in 2600, proti koncu leta 2002 pa bo jedro Thoroughbred zamenjal Barton, ki bo vseboval tehnologijo SOI. S pomočjo te tehnologije, bodo Athloni postali še bolj varčni z energijo in obenem še bolj zmogljivi kot prej. AMD po Intelovemu...

0 komentarjev

Hitri Palomino

Guru 3D - V sredini septemba bo AMD izdal nov Athlon procesor. Šlo bo za 1,5 GHz Athlona 4 (Palomino jedro). AMD se bo v prihodnje spustil tudi v tekmo z Intelom, ne samo pri cenah (kjer je AMD nesporni zmagovalec), ampak tudi v hitrosti procesorjev.
AMD bo v prihodnjih mesecih (gre namreč za dolgoročni načrt) poizkušal ujeti Intel, ki vodi s frekvencami svojih P4 procesorjev. Vsi vemo, da se Athlon 1 GHz veliko bolje obnese kot P3 ali P4 pri isti frekvenci (razen v nekaterih v nekaterih aplikacijah za P4). To bo nedvomno v pomoč AMD-ju, ker bo verjetno zagovarjal performanse pred hitrostjo. Vsaj dokler ne prehiti Intela...

13 komentarjev

Kladivo

Van's hardwere - Novice so se pojavile tukaj, da je AMD že začel s proizvodnjo svojega 64-bit -nega procesorja Hammer (dve verziji sta; SladgeHammer in ClawHammer). Hammer-ji bodo izdelani v 0.13 mikronski tehnologiji, s SOI postopkom izdelave. Tovarna v Dresdenu, Nemčija je namreč začela izdelovati prve primerke Hammer procesorjev. To je zelo zanimivo, ker bodo po AMD-jevem roadmap-u Hammer-ji načrtovani šele v drugi polovici prihodnjega leta (H2 '02). Še bolj čudno pa je, da so začeli s proizvodnjo Kladiv, ko še niso začeli masovne produkcije 0.18 mikronskih Palominov.
Zakaj se AMD-ju kar naenkrat tako mudi mi ni jasno. Verjetno hoče vstopiti na trg pravočasno, preden mu Intel odje velik del tržišča 64-bit nih procesorjev. Bomo videli...

1 komentar

Palomino ali Thunderbird?

HardOCP - To je vprašanje, ki si ga je zastavil marsikateri računalničar. Ali se mi splača kupiti Thunderbirda ali je vseeno, če malce počakam in si nabavim tehnološko bolj naprednega Palomina? Odločitev je sicer preprosta; po vseh pravilih, bi moral na odločitvi zmagati Palomino, vendar pa je vse skupaj malce bolj zapleteno. Najnovejše različice čipov niso nikoli bile preveč sigurne, saj obstaja verjetnost, da bodo le-ti vsebovali kakšnega nadležnega hrošča (samo spomnite se i820). Hrošča pa zato, ker vsi proizvajalci čipov le-te stestirajo zelo na hitro, saj bi podrobno testiranje trajalo toliko časa, dokler nebi procesor popolnoma zastarel. Sam sem vedno kupil eno generacijo starejši procesor (ko so na sceno prišli Pentiumi sem kupil 486, ko pa je začel prevladovati Celeron 2, pa sem kupil Celerona 500 katerega lastnik sem še danes), ki so bili že dodobra preizkušeni. Če vas morebitni hrošči ne skrbijo, saj nas AMD s svojimi procesorji še ni razočaral (razen pri nedavnem JPEG, MPEG...

1 komentar

Nov AMD potni načrt

X-Bit Labs - AMD je spremenil svoj potni načrt (roadmap). S tem ne mislim neke manjše spremembe, ki jih tako ali tako nihče ne opazi, ampak kar precejšne razlike od prejšnega roadmap-a.
Prva, in tudi najbolj žalosna, sprememba je, da se je Palomino (Athlon 4) premaknil točno na sredino druge polovice letošnjega leta (pri nas bo seveda kasneje). Razlika je ta, da je v prejšnem roadmap-u Athlon 4 bil načrtovan bolj proti prvi polovici leta (torej tam nekje avgust-september). Sedaj ga lahko pričakujemo september-oktober. O vzrokih za tako AMD-jevo potezo lahko le špekuliramo. Jaz osebno mislim, da AMD želi, preden izide Palomino, prodati čim več Thunderbird-ov. Kajti ko bodo Tbird-e zamenjali Palomini, jih ne bo nihče niti povohal (no ja, če bo cena ugodna...).
Druga sprememba je, da je AMD (verjetno) pojedel besedo. Prej je obljubljal, da je 1.4GHz zadnji procesor iz Thunderbird družine. Očitno temu ni tako. Ker je Intel pred kratkim izdal 1.8GHZ procesor, ki mu bosta septembra sledila še 1.9GHz...

0 komentarjev

Govorice o Hammerjih

Slo-Tech - Še ena OZZYeva novica, ki je več kot primerna za objavo:

Na japonskih internetnih straneh so objavili članek o prvih 64 bitnih AMD procesorjih, ki bi znali biti dokaj zanimivi, ker pa članek temelji na govoricah, jih je treba jemati z rezervo.

Če se vseh nepotrebnih podatkov znebimo in izluščimo le najpomembnejše stvari, bo imel novi Hammer sledeče lastnosti: zelo verjetno bo imel DDR SDRAM kontroler povezan na procesorsko jedro preko sredstev HyperTransporta. Pri izdelavi jih je vodila ideja, da bi izboljšali dostopnost do spomina, kar je bistvenega pomena za multiprocesorske sisteme, zato so uvedli t.i. NUMA (Non-Uniform Memory Access) tehnologijo, ki naj bi poskrbela za pravilno organizacijo spomina in multiprocesorske konfiguracije in tako omogočala procesorjem dostop do svojega spomina kot tudi do spomina drugih procesorjev. Prvi procesor, imenovali so ga ClawHammer, naj bi prišel ven čez kakšno leto, osnovan bo na 0,13 mikronski SOI tehnologiji, osnovna frekvenca pa bo 2GHz....

1 komentar

Cestni načrt

X-Bit Labs - AMD je posodobil svoj cestni načrt (roadmap). Prvega sem vam predstavil pred okoli enim mesecem. Zdaj, ko je posodobljen, vam ga bom spet. Torej AMD namerava v prihodnje narediti to:
  • Athlon 1.4GHz (Thunderbird) naj bi izšel junija letos
  • Namizni Athlon 4 (Palomino) procesorji naj bi prišli v prodajo avgusta in septembra letos. Izšli bodo v 1.3GHz (200MHz FSB), 1.33GHz (266MHz FSB), 1.4GHz (266MHz FSB), 1.53GHz (266MHz FSB) verzijah.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.6GHz (266MHz FSB) bo izšel oktobra ali novembra letos.
  • Athlon 4 (Palomino) s frekvenco 1.73GHz (266MHz FSB) bo izšel v začetku prihodnjega leta.
  • Athlon v 0.13 mikronski tehnologiji (Thoroughbred) bo izšel febrauarja ali marca 2002.
  • V tretji četrtini prihodnjega leta (Q3 2002) bo AMD izdal procesor v 0.13 mikronski velikosti, narejen s SOI tehnologijo. Procesorju bo ime Barton.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 950MHz bo izšel naslednji mesec.
  • Duron (Spitfire) s frekvenco 1GHz bo izšel julija ali avgusta letos.
  • Avgusta ali...

5 komentarjev

AMD v prihodnosti

X-Bit Labs - AMD bo v prihodnje izdal še (najmanj) dva procesorja na Thunderbird jedru. Torej še 1.4GHz in 1.5GHz različico.
Palomino, ki bo na začetku izšel v 1.533GHz različici, bo predvidoma izšel v tretji četrtini leta (Q3). Imel pa bo tudi nekaj arhitekturnih sprememb. Podpiral bo namreč stopnjevano vejno-ugibalno enoto (branch-prediction unit) in strojno izbolševanje (hardware-prefetching). Glede govoric o daljšem pipeline-u, pa še ni potrjeno. Zaradi zgoraj naštetih razlogov bo Palomino malce hitrejši od Thunderbird-a pri danih frekvencah.
Morgan, nov AMD-jev procesor nizkega cenovnega razreda, se od Palomina ne bo razlikoval po manjšem L2 predpomnilniku, temveč tudi po kraju izdelave. Palomini bodo delani v Dresden-u, Nemčija, kjer uporabljajo bakreno notranje-povezovalno tehnologijo. Morgan-i pa bodo delani v Austin-u, ZDA, kjer uporabljajo aluminijasto notranje-povezovalno tehnologijo.
AMD ne namerava spreminjati velikosti svojih procesorjev, zato ostaja standard SocketA še vedno v...

2 komentarja

AMDjevi načrti za to leto

X-Bit Labs - Na srečanju s svojimi investitorji so AMDjaši predstavili svoje načrte za to leto. Pa poglejmo:
  • V prvi četrtini leta (toda ne januarja...) bodo predstavili 1.3GHz Thunderbirda.
  • V drugem četrtletju bomo videli 1.4 in 1.5GHz TBirde. Prav tako naj bi takrat vsi procesorji dobili Palomino/Morgan jedra, prvi pa bo 1.5GHz TBird. Prav tako so potrdili, da bo razen manjšega in manj požrešnega jedra Palomino vseboval nekatere "arhitekturne spremembe", ki se bodo poznale (pozitivno, seveda) na hitrosti. Zaenkrat se še ne ve točno kaj te "arhitekturne spremembe" pomenijo, toda govori se o izboljšani enoti za predvidevanje (branch prediction).
  • V drugi polovici leta bo AMD upočasnil svoj tempo in izdal le 1.7GHz Athlona. Po teh informacijah sodeč bomo 2GHz procesorje ugledali šele drugo leto. To seveda ni nič dobrega, saj bo 2GHz P4 na voljo že v tretjem četrtletju.
  • Tudi Duronov to leto ne bo prav veliko, le 900MHz model v drugem četrtletju in 1GHz v tretjem. Oba bosta seveda zasnovana na novem...

1 komentar