» »

Megaherci: so pomembni ali ne?

Megaherci: so pomembni ali ne?

2CPU - Kot najbrž vsi veste, obstajata glede meganihajev dve mnenji: da so pomembni in da ne. Pristaš prvega mnenja je Intel, za drugega pa navija AMD. Pogled na trg procesorjev pove, zakaj - Intel ima trenutno (po MHz) hitrejše procesorje, AMD pa počasnejše. Vendar ni bilo vedno tako - ob splavitvi Athlonov z hitrostjo čez 1 GHz, ko je Intelu njegov P3 povzročal težave - ni hotel delovati na večjih frekvencah, kot AMD - je bila situacija obrnjena. AMD je navijal za megaherce, Intel pa ne. Sedaj se nam spet obeta sprememba pri pomembnosti emhazejčkov, saj se nezadržno bliža izid AMDjevih Hammer procesorjev, ki bodo delovali na do dvakrat višji frekvenci kot Intelovi Itaniumi 2. In kaj bosta sedaj Intel in AMD naredila? Preprosto - Intel bo kupce prepričeval, da hitrost ni pomembna, AMD pa, da je številka še kako ključnega pomena. Ah ja - ko bi se le že enkrat odločila, kako in kaj.

5 komentarjev

luni ::

Vsekakor so v prednosti tisti, ki trdijo da so megaherci verodostojna metoda oznacevanja hitrosti, enostavno zato, ker je prepricanje globoko zakoreninjeno med ljudmi. Poglejte samo Motorolo, ki ze 10 let prepricuje, da so njihovi CPUji kljub nizji frekvenci hitrejsi od Intlovih in AMDjevih, pa jih vseeno nihce ne uposteva. Upam, da se ne bo enako zajebal AMD.
Artificial Intelligentia

zdravcc ::

Megaherci so zelo pomembni, saj dolocajo koliko s koliko bitnimi operandi operacij bo procesor izvedel v sekundi to so MIMD ukazi, in tisti ki poznajo programiranje so vecino za RISC arhitekturo, saj procesor enostavno ne mora iti v specializacijo dolocenih ukazov, saj je teh ukazov prevec ce bi se sli idealista jih je neskonco in vsak si jih interpretira po svoje in tako je tudi prav. 64 bit rhitektura je hitrejsa zato ker potrebuje manj ciklov da izracuna operacijo, lahko narei dve v eni urini periodi ali pa eno medtem, ko 32 bit naredi oprecijo eno 32 opreacijo v eni periodi ali celo v dveh preiodah ce je opreacija z 64 bitnimi opreandi. Zelo logicno je, da je procesor pri vecih MHz hitrejsi, ce uporblja iste ukaze kot drug procesor.
Motorolin procesor G4 ima mocne SIMD ukaze, ki lahko v enem ciklu preracunajo priblizno 4*4 veliko polje oprerandov, za kar so lahko hitrejsi od navadnih procesorjih do okoli 8* pri isti frekvenci, ampak le ce program izkorisca te SIMD ukaze, drugace pa pri normalnih ukazih je G4 se vedno hitrejsi saj ima 128 bitne registre in lahko v eni urini periodi izracuna, do 4* vec, seveda spet, ce program to izkorisca.

dr.J ::

Jah, 99,9% ljudi misli, da je več tudi bolje. To je res samo znotraj iste firme, medtem ko med njimi ne moreš primerjati.Po mojih izkušnjah je AMD hitrejši od Intela.

tha_man ::

Tudi po izidu Hammerja bo Intel še vedno v frekvenčni prednosti. Hammer bo sicer dosegal veliko večje frekvence kot Athlon, a vseeno bo poudarek predvsem na učinkovitosti.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

WarpedGone ::

Ma ja. Stvar je jasna. Bigger is better. Longer dick means stronger orgasm.
Ampak pri CPUjih imajo MHzji smisel samo znotraj enega modela procesorjev.
Primerjat P3 in P4? Northwoode in Willamete? Nesmisel.
Athlone in P4 na osnovi MHzjev? Jej, jej, ojoj...

Zdravcc: Sej obvladaš, ful obvladaš, sam buh ne dej da te Kodek sliš... Kdaj slišu za cevovod? Pa letenco? Pa prepustnost? Pa neugodna zaporedja ukazov? Pa zatikanja ukazov zarad zasedenosti izvajalnih enot?
Noben procesor nima več kompleksnih ukazov realiziranih v enem ciklu. Ne pri 1GHz, kamor je končno priplezal tut G4.
G4 je močn procesor a ga je povozu čas.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD za december obljublja 2,5 gigaherčne štirijedrnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
516938 (5261) Vlady
»

Kateri procesor ? AMD al INTEL ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
716037 (5154) frenk
»

Athlon XP 3000+: končno procesor, ki prehiti P4 3,06 GHz?

Oddelek: Novice / Procesorji
372355 (2355) morphling1
»

Bartoni

Oddelek: Novice / Procesorji
362588 (2588) Gejmer
»

Se AMD-ju obeta stečaj?

Oddelek: Loža
151341 (1020) root987

Več podobnih tem