»

Prekletstvo sodobnih procesorjev

Tech Report - včeraj sem malce premišljeval o tem, kako srečni smo lahko bili Včasih računalniški navdušenci, saj proizvajalci procesorjev še niso povsem zapopadli novih označevanj svojih procesorjev. Dobro, Cyrix se je resda šopiril nekaj z oznakami P+, ki naj bi kupcem njihovih CPU-jev skušale prikazati, kako hitro njihovi skupki silicija izvajajo poslovne programe v primerjavi z enako hitrimi Pentiumi, vendar pa je bila zraven še vedno prisotna dobra stara oznaka v megahercih. Stvari so se začele komplicirati, ko se je AMD odločil, da bo svoje Athlone XP začel označevati s starimi oznakami PR. Marsikdo je vihal nos nad vsem skupaj, vendar pa so stvari še vedno bile znosne, pa tudi malce preračunavanja PR-jev v megaherce nikoli ni škodilo sivim celicam [:D]. Stvari so se močno zakomplicirale, ko je AMD predstavil nove Athlone, ki so temeljili na novih jedrih in so se med sabo lahko razlikovali tudi po količini predpomnilnika in hitrosti vodila. Tako se je lahko zgodilo, da sta se različna...

12 komentarjev

Benchmarki Athlona 64

ComputerBase - Na Computerbase so objavili teste verjetno najbolj pričakovanega AMD-jevega procesorja, ki bo deloval tako v 32- kot v 64-bitnem načinu. Procesor z imenom Athlon64 bo namenjen predvsem domači uporabi (64 bitov za vsakogar [:D]), uradno predstavitev pa bomo lahko videli v prvi četrtini leta 2003. Uporabljal bo čisto novo podnožje.

Ker procesor še ni doživel končne verzije so na test dobili A1 steping procesorja, obstajata pa tudi A0 stepping (ki ni ravno stabilen) in B0 stepping (novejši od tukaj testiranega), tako da lahko test vzamemo z veliko rezervo. Test je seveda potekal samo v 32-bitnem načinu, sodelovali pa so: AMD Athlon64 1.2 GHz, Athlon XP 1.2 GHz in Intel P4 2.2 GHz.

Rezultati so kar zanimivi: recimo v Q3:A je na prvem mestu Athlon64, za katerega ne smemo pozabiti, da ima 1 GHz manj kot P4, ki je bil drugi. Tukaj!

7 komentarjev

Prva plošča za Hammerje

Tom's Hardware - Kljub temu, da so Hammerji še daleč od masovne proizvodnje ter prodaje, smo dobili že prvi test njim namenjene osnovne plošče. Na Tom's Hardware so si ogledali AOpen AK86 Tube imenovano ploščo, ki bazira na čipovju VIA K8T400M, posebej pripravljenem za Hammerje. Test te osnovne plošče je rahlo smešen, saj ploščo težko resno testirati brez procesorja, a Tom je moral narediti ravno to, saj Hammerji, razen na papirju, sploh še ne obstajajo. Kljub temu je test dokaj zanimiv, saj si lahko preberite vse o Hammerjih, njihovem PR indeksu, zgradbi čipovja ter plošče in še in še. Klik!

Celih 754 pinov

9 komentarjev

Benchmark Clawhammerja

The inquirer - Nek bralec The Inquirerja je v centru Moscone "srečal" mašino s procesorjem Clawhammer in ker nikogar od pristojnih ni bilo v bližini je pognal benchmark, ki je vgrajen v Linux sistem. Procesor se je identificiral s 797,7MHz in 256k predpomnilnika, poganjal pa je sistem Mandrake Linux (kernel 2.4.18-24mdk).

Nedobudni računalničar je zadevo pognal in si hitro zapisal rezultate, nato pa jih je primerjal s Celeronom pri 400 megahercih. Če vas zanimajo rezultati si le oglejte tole.

0 komentarjev

Megaherci: so pomembni ali ne?

2CPU - Kot najbrž vsi veste, obstajata glede meganihajev dve mnenji: da so pomembni in da ne. Pristaš prvega mnenja je Intel, za drugega pa navija AMD. Pogled na trg procesorjev pove, zakaj - Intel ima trenutno (po MHz) hitrejše procesorje, AMD pa počasnejše. Vendar ni bilo vedno tako - ob splavitvi Athlonov z hitrostjo čez 1 GHz, ko je Intelu njegov P3 povzročal težave - ni hotel delovati na večjih frekvencah, kot AMD - je bila situacija obrnjena. AMD je navijal za megaherce, Intel pa ne. Sedaj se nam spet obeta sprememba pri pomembnosti emhazejčkov, saj se nezadržno bliža izid AMDjevih Hammer procesorjev, ki bodo delovali na do dvakrat višji frekvenci kot Intelovi Itaniumi 2. In kaj bosta sedaj Intel in AMD naredila? Preprosto - Intel bo kupce prepričeval, da hitrost ni pomembna, AMD pa, da je številka še kako ključnega pomena. Ah ja - ko bi se le že enkrat odločila, kako in kaj.

5 komentarjev

Kdaj Barton ter mobilni Hammer?

Slo-Tech - Po poročanju xbitovcev, imajo AMDjevci v svojih rokah že primerek delujočega Bartona, ki so ga razstavljali na letošnjem Computexu. Kot najbrž že veste, je AMDjev Barton 0.13 mikronski naslednik Thoroughbreda s kar pol megabajta sekundarnega predpomnilnika. AMDju očitajo, da se še ni s polno paro zagnal v trg procesorjev za prenosnike, kjer igrata največji vlogi Intel ter VIA. Če gre verjeti članku, se pa Bartonu še ne mudi, kar je tudi logično, saj je Thoroughbred komaj pogledal iz (a-khem) maternice. AMD tako napoveduje, da bo izdal Bartona simultano s prihodom Intelovega 3-gigaherčnega Pentiuma 4, do takrat bo pa z intenzivnim pritiskanjem na razvijalce izboril implementacijo za uporabo 3DNow! ukazov v programe, ki kanijo iziti. Poleg tega, da bomo v prenosnikih gledali Bartona, je rečeno tudi, da bomo tipkali tudi na prenosne Hammerje, in to že čez leto dni. Realna slika? Ne bi se veselil tako kmalu, zadeva se bo zavlekla, čeprav je AMD zelo strikten glede svojih roadmapov. Do...

0 komentarjev

Dell In Hammer

PC World - Dell je v Ameriki precej znana in ugledna firma, ki jo nekateri poznajo po skoraj fanatični privrženosti Intelu. Mogoče se kdo spomni govoric, ki so nakazovale, da naj bi Dell uporabil AMD-jeve prenosne Thunderbirde v svojih prenosnikih, vendar iz te moke doslej še ni bilo kruha. Kljub temu, da je posel z AMD-jem spodletel, pa govorice še niso povsem potihnile, saj jih je zopet spodbudil trenutno najbolj vroč AMD-jev procesor - Hammer, oziroma Opteron. Številni so nad pokazanim navdušeni, navdušenje pa je pokazal tudi Michael Dell, sicer prvi človek podjetja Dell. Kljub vsem pohvalam pa ne smemo pozabiti, da bo Operton najverjetneje dobil konkurenco v obliki Yamhilla, vendar pa ni izključena možnost, da bi Dell ponujal tako računalnike z Opterni, kot tudi Yamhilli. Kako pa se bo vse skupaj izteklo, pa bo spet povedal čas, oziroma četrta četrtina tega leta, ko naj bi AMD začel pošiljati svoje Opterone sestavljalcem računalnikov. Če bi AMD uspel pridobiti Dell na svojo stran bi bila...

1 komentar

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev

Novi podatki o Hammerjih

Ace's Hardware - Izgleda, da nam AMD pripravlja zares slastne procesorje Hammer, ki bodo med nas udarili od sredine, pa do konca letošnjega leta. Na Ace's Hardware so objavili analizo ClawHammerja, ki so jo naredili na podlagi članka na Golem.de in ugotovili, da naj bi bil ClawHammer v 32 bitnih aplikacijah pri isti frekvenci 20 do 25 % hitrejši od Athlona XP. Ugotovili so tudi, da naj bi ClawHammer pridobil še dodatnih 15 % na hitrosti, če bi kodo 64 bitnega programa posebej prevedli za ukaze x86-64 (hehe, Linux je kot nalašč za take stvari :)). Seveda pa ima ClawHammer nekaj prednosti pred Athlonom XP, saj bo narejen v 0.13 mikronski tehnologiji in tehnološko močneje izpopolnjen.
Kot manjši privesek naj dodam še to, da naj bi SledgeHammer vseboval 1 MB L2 predpomnilnika in 128 bitni DDR SDRAM pomnilniški vmesnik. AMD med drugimi tudi zanika, da bi razvijal večjedrne različice SledgeHammerja.
Za več informacij si preberite ta članek, ki je v nemščini. Če pa nemščine ne obvladate, pa se ne...

4 komentarji