» »

AMD bo prenehal izdelovati AMD-760 nabor

AMD bo prenehal izdelovati AMD-760 nabor

X-Bit Labs - Inženirji pri AMD-ju so dokazali, da znajo narediti odličen nabor, vendar pa niso nikoli kazali interesa, da bi ostali v tem poslu, ampak so imeli vedno bolj podporno vlogo. Tako je bilo pri prvih naborih Irongadle za prve Athlone, ki so se izkazali za zelo dobre, vendar pa jih je AMD zaradi Viine ponudbe kasneje umaknil. Nekaj časa smo sicer kupovali plošče s hroščatimi VIA nabori, vendar pa je AMD kmalu izdal nov nabor, ki se je imenoval AMD-760 in je bil namenjen spodbujanju drugih proizvajalcev, da se opogumijo in podprejo pomnilnik DDR SDRAM. AMD-jev nabor se je spet izkazal za odličnega in izjemno hitrega, vendar pa ga bo AMD prenehal proizvajati. Razlog tiči v tem, da je na trgu že dovolj naborov drugih podjetij, kot so ALi, VIA, SIS in Nvidia, ki bodo zagotovili dovolj pestro paleto, da zadovoljijo vsakega uporabnika. AMD je sicer že dalj časa načrtoval opustitev proizvodnje AMD-760, vendar tega ni mogel storiti, saj se je velika večina uporabnikov še vedno pripravljala na prvo predstavitev svojih chipsetov. Tako se bo AMD lahko spet osredotočil na razvoj procesorjev, v katerem so roko na srce kar precej zaostali, saj je bil Athlon XP precej pozen odgovor na zmagovalni pohod Pentiuma4, Thoroughbred pa medtem, ko ima Intel na voljo že inženirske primerke Northwooda, še vedno ni nared.
Kljub slastnemu naboru chipsetov, ki nam jih bodo ponudili prej omenjeni štirje proizvajalci, pa bo marsikoga zaskrbelo, kakšni "umotvori" bodo prišli iz Viine in ALi-jeve tovarne (prva sicer obeta s KT266A, drugi pa se bo mogel še dokazati). No, še dobro, da imamo Nvidio in SIS, ki se je iz bednega razvijalca nizkozmogljivih integriranih rešitev razvil v razvijalca, ki zadnje čase žanje same pohvale s svojim odličnim SIS735 in zelo dobrim SIS645.
Medtem, ko AMD-760 počasi zamira, pa bo AMD ohranil proizvodnjo AMD-760MPX. Kaj pa v prihodnje? Po vsej verjetnosti, AMD ne bo še dolgo časa izdelal nobenega nabora, saj so vodilni mnenja, da bodo samostojni proizvajalci zagotovili dovolj kvalitetne izdelke. AMD se je odločil, da prav tako ne bo izdelal chipseta, ki bo podpiral DDR333. Mogoče bomo AMD-jeve nabore videli spet s prihodom Hammer procesorjev, vendar pa je izid teh še daleč, zato je še malce prezgodaj, da bi špekulirali o tem.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Abit KG7 ali KR7 ?

Oddelek: Kaj kupiti
321304 (937) kuglvinkl
»

--> Pomoč pri izbiri PC-ja <--

Oddelek: Pomoč in nasveti
151334 (1159) ItAk
»

VIA KT266 revision A (ddr)

Oddelek: Kaj kupiti
71018 (858) Malecky
»

ABIT DDR - platka

Oddelek: Kaj kupiti
491513 (1055) asPeteR
»

AMD Tbird 1.33ghz pa DDR Ram ? Kera plata ?

Oddelek: Kaj kupiti
271598 (1368) evoice

Več podobnih tem