» »

Pečenje procesorjev drugič

Pečenje procesorjev drugič

Tom's Hardware - Vendar tokrat ne v živo, ampak predvsem iz teoretičnega vidika, saj je Tom s svojim člankom spravil v zadrego celo podjetje AMD. Slednje je takoj reagiralo in povabilo ekipo strani Tom's Hardware v svoje laboratorije, da jim obrazložijo, zakaj so njihovi procesorji pri odstranitvi hladilnika podlegli vročini. Za Thunderbirde je bilo sicer jasno, da nimajo praktično nobene zaščite, za AthloneMP (ki so bili od nekdaj narejeni na podlagi jedra Palomino) pa se je vedelo, da vsebujejo termalno diodo, vendar so se ob odstranitvi hladilnika prav tako spekli v lastnem soku. Zakaj? AMD razlaga, da so v procesorje vgradili dobro diodo za preprečevanje popolnega pregretja, vendar pa proizvajalci matičnih plošč niso reagirali in še vedno niso ponudili plošče, ki bi podpirala tovrstno zaščito procesorja. Zato bo AMD v prihodnje poizkušal navaditi proizvajalce, da postopoma začnejo v svoje izdelke vgrajevati tudi vezje, ki ga AMD-jevi Palomino procesorji zahtevajo za učinkovito zaščito pred pregrevanjem.

1 komentar

aky ::

Po mojem testiranju TBirda 1330@1560 na Asus A7V133 se je izkazalo, da zadeva nekako deluje. Plosca nadzoruje termalno diodo na CPUju in pri doloceni temperaturi ugasne racunalnik.

Hladilnik sem imel ves cas pritrjen na racunalnik (kar je ok, saj je skoraj nemogoce, da bi se tu hladilnik snel). Ce sem med delovanjem odklopil ventilator se je masina ugasnila. Ce sem ventilator snel z hladilnika (in ga se vedno pustil vrteti) se je masina ugasnila pri temperaturi CPUja nekje nad 75 st. C. Toliko je tudi meja, ki sem jo nastavil v BIOSu.

Menim, da so ti rezultati v real-lifeu cisto sprejemljivi in sem pomirjen. [:\]
Vseeno pa verjamem, da ce bi se hladilnik snel, bi CPU sel po gobe, saj BIOS ne bi dovolj hitro reagiral.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se samodejno ugasne po 15ih sekundah

Oddelek: Pomoč in nasveti
91703 (1129) solatko
»

problemi z radeonom

Oddelek: Strojna oprema
221256 (996) jest10
»

Thoroughbred

Oddelek: Strojna oprema
331343 (946) Tilen
»

Zgodba o uspehu ali kako učinkovito scvreti procesor

Oddelek: Novice / Procesorji
81849 (1849) alien-w

Več podobnih tem