» »

Zgodba o uspehu ali kako učinkovito scvreti procesor

Zgodba o uspehu ali kako učinkovito scvreti procesor

Tom's Hardware - Pentium4 je že od nekdaj hudo opljuvan procesor, češ da Intel samo nateguje uporabnike s svojo "megaherz kampanjo" in da je Thunderbird/Palomino najboljši skupek tranzistorjev daleč naokoli. Po zmogljivosti morda že, vendar pa ne smete pozabiti, da Intel v marsikaterem pogledu upraviči malce višjo ceno svojih procesorjev, saj so v večini primerov zasnovani bolj kvalitetno, kot konkurenčni AMD-ji. Da je z Athloni/Duroni nekaj narobe, smo videli, ko so ljudje začeli množično poročati o poškodbah procesorjev, ki so nastale zaradi pregrobega hladilnika. Sicer so se lomili tudi Coppermini, vendar je medtem Intel svoje bolj zmogljive procesorje že zaščitil s kovinsko ploščico (Tualatin, Pentium4). AMD pa je še vedno ostal pri precej nezavarovanem jedru. Vendar pa kvaliteta izdelave ni edina stvar, pri kateri so AMD-jaši varčevali. Varčevali so tudi pri termalnih diodah. To se je pokazalo pri testu na Tom's Hardware, kjer so kurili procesorje tako, da so sneli hladilnik. Prvi na črni listi je bil Pentium4, ki je na odvzemanje hladilnika reagiral s kar opaznim zmanjšanjem zmogljivosti in še vedno z brezhibnim delovanjem. Kakor hitro je imel P4 na sebi spet hladilnik, je pospešil do normalne zmogljivosti. Preizkus so opravili še na 1 GHz Pentiumu 3, ki je preizkus sicer preživel, vendar je bilo treba nato nanovo zagnati operacijski sistem. Za poslastico pa nam je Tom pripravil še kurjenje Athlona in Palomina. Oba sta šla na test in oba sta popolnoma odpovedala (drugače povedano: od njiju je ostala le stopljena lužica silicija). Izgleda, da Intel kar upravičeno zviša cene svojim procesorjem in da AMD zelo rad prihrani kakšen dolar pri izdelavi procesorja. No, za vse procesorske sadiste, pa je Tom vse skupaj posnel še na video, ki si ga lahko snamete na isti strani, kot se nahaja test. Kakor bi rekli nekateri: od trdnega in lepega procesorja, do stopljenega zmeneta samo v nekaj korakih.

8 komentarjev

sirotka ::

Mislim da test vse pove-long live intel

alien-w ::

sam shit ej, kako se kr pokadi ven in stopi vso barvo pa vse! Ouch!

matevzm ::

Cmon, ce so AMDji slabi samo zato, ker je Intel prezivel ta test....
potem so najboljsi 386 in K6, ki so lahko delali brez ventilatorja in je vse ostalo naprej samo slab design.

Marjan ::

A ma Tom preveč dnarja al kaj 8-O

Drugač pa - super test!

Baja ::

Ja no, Intel -ovci, pol pa svoje coolerje dol vzemte, bomo jih AMD -jevci z veseljem kupli.[:\]

Binji ::

Ja in ce se stali brez coolerja? Sej ja noben nej tko fuknen da jih bo sou med delovanjem dol jemat (razen Toma off course:D)

slycer ::

Ne, to ne, vendar se je baje že zgodilo, da je cooler med prevozom kište padel dol. Ali pa pomisli, če slabo namestiš hladilnik, kaj potem sledi :D

undefined ::

AMD blows (or burns?>:D). Period.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD na 65 nm (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
627727 (5805) ricola78

(SPET) AMD vs. Intel (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
765082 (4324) kuglvinkl
»

pentium 4 ali athlon64 (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
544608 (3609) Jan987
»

Pentium 4 6XX (EMT64) (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
957878 (5248) Jaka83

AMD vs. INTEL

Oddelek: Strojna oprema
321956 (1416) V-i-p

Več podobnih tem