» »

AMD je predstavil svoja Kladiva

AMD je predstavil svoja Kladiva

AnandTech - Izgleda, da se tudi pri AMD-ju stvari le premikajo naprej. Danes je stric Anand na svoji strani objavil članek o svojem prvem snidenju s čisto pravima Hammerjema. Gre seveda za Clawhammer in Sledgehammer, najnovejša AMD-ja čuda na področju mikroprocesorjev. Kot najbržr že veste, gre za novo generacijo procesorjev, ki temeljijo na x86-64 (hibridni 32, 64 bit-ni) arhitekturi in so izdelani v 0.13 mikronski in SOI (Silicon On Insulator) tehnologiji. Sledgehammer je "malce" bolj nabildana verzija Clawhammer-ja, kar je vidno že na zunaj, saj ima kar 940 pin-ov, medtem ko jih ima Clawhammer "le" 754. Napram Xeon-ovim 603 pin-om tudi to ni slabo. Dodatne nogice naj bi Sledgehammer potreboval zaradi dveh dodatnih Hyper Transport povezav in dvojnega, namesto enojnega pri Clawhammerju, 64-bitnega DDR spominskega vodila. Na pogled zadevi izgledata zelo podobno novim socket 478 Pentiumom četrte generacije, le da sta baje še težji. Mene teža niti ne moti preveč, žalosti pa me dejstvo, da se bomo z novimi procesorji lahko poslovili od barvanja tako zelo priljubljenih L1 mostičkov, saj se Hammerji skrivajo pod kovinsko zaščitno kapico, ki služi kot mehanska zaščita in kot razporejevalec toplote. Tudi sistem za pritrjevanje hladilnika, je zelo podoben Intelovemu in morda ga bo AMD v prihodnosti celo poenotil z njihovim in bomo končno tudi AMD-jevci uživali ob tihih računalnikih. Seveda potrebujeta tako inovativna procesorja tudi nov nabor čipovja. To je po dolgem času novo AMD-jevo čipovje AMD-8000. Sestavljeno je iz AMD-8151 HyperTransport AGP3.0 Graphics Tunnel z podporo AGP-8X in AMD-8111 HyperTransport I/O Hub. Kaj pa Software? Ker je, vsaj Clawhammer, namenjen tudi navadnim smrtnikom, najbi deloval tudi pod 32-bitnimi programi, kar je bilo demonstrirano s poganjanjem Word-a in Excel-a pod nemodificiranimi Win XP. Baje se zadeva cel dan ni niti enkrat sesula, kar je precejšen dosežek za tako zgodnji silikon. Procesorja sta iz čisto prve serije A0, kar pomeni da nista stara niti en mesec. Edina stvar, ki ni bila ravno pretirano navdušujoča, je bila stabilna frekvenca delovanja, saj se giblje tam od 800 MHz do 1GHz, vendar pa naj bi končne verzije, ki bodo izšle nekje v 4. četrtini leta tiktakale pri 2GHz. Že komaj čakam!

6 komentarjev

_Mortal_ ::

Kdo pa ne

||_^_|| ::

me both!

Realist ::

In kaj bo pol? K bo prsu vn? A ga bos kupu?
Ne vem kaj mas tle za komej cakat. Sicer pa "me both" ? kaj si mislil s tem?

Matri[X] ::

Mene predvsem zanima kako visoka bo cena in koliko časa bo trajalo, da bodo prišle prve 64-bitne igrce :D

eland ::

Zanima me koliko stare strojne opreme bo kompaktibilno s to zadevo-recimo grafična-in programske, recimo Avtocad, Excel in igre? Predvsem mislim na Sledgehammer in ali je ta sploh namenjen 'navadnim uporabnikom'?
P.S.:To so vprašanja in ne kritike!

AtaStrumf ::

Zaenkrat je še veliko neznank okoli teh Hammerjev. Če bo delal star hardware ali ne ne vem. Malo pobrskaj po WWW-ju, najbrš boš kaj našel. Jaz sem na www.overclockers.com prebral zanimivo kritiko novih Hammerjev. Problem je namreč v tem da ima že vgrajen spominski kontroler, ki podpira do PC2700 oz. DDR 333. Vprašanje pa je, kaj po potem, ko pride ven kaj hitrejšega? Že sedaj VIA napoveduje KT400 čipovje, ki bo podpiralo DDR 400. No saj do predstavitve je še daleč, bomo počakali pa videli.

Tebi Realist pa samo en komentar. Zelo dober nick imaš.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Gretje Athlon 3700+

Oddelek: Strojna oprema
171630 (1320) nsane
»

K8: Athlon64, AthlonFX, Opteron (strani: 1 2 3 413 14 15 16 )

Oddelek: Strojna oprema
76745473 (23342) RC14
»

Prihod Socket 939 Athlon 64 procesorjev

Oddelek: Novice / Procesorji
323477 (3477) AtaStrumf
»

AMD leta 2004

Oddelek: Novice / Procesorji
132283 (2283) Zheegec
»

DDR ali ne DDR?

Oddelek: Novice / Pomnilnik
151853 (1853) BigFoot

Več podobnih tem