» »

DDR ali ne DDR?

DDR ali ne DDR?

The inquirer - Medtem, ko luni zelo zavzeto pripravlja test dveh sistemov z 1.333 GHz Tbirdom ter primerja DDR ter ne-DDR rešitve, se ustavimo še malo pri tem problemu. Pri Inquirerju so ugotovili, da je večina tajvanskih proizvajalcev (Asus, Gigabyte, MSI), nehala s proizvodnjo osnovnih plošč, ki bazirajo na podpori pomnilniku DDR. Problem naj bi ležal v tem, da je Intel drastično znižal cene procesorja P4, skladno s tem se je pocenil tudi RDRAM pomnilnik. Prodaja P4 naj bi sedaj strmo rasla, medtem ko je DDR doživel padec. Torej, vprašanje leži: Ali se je Intelova strategija, ki je kratkoročno pomenila kup rdečih številk v prodaji, izplačala in začela obirati svoje težko prislužene sadove?

15 komentarjev

Radiant ::

V vsakem primeru je RDRAM tehnicno boli od DDRa in poleg tega je P4 tudi ta boljsi procesor kajti ga bos lahko imel se kar lep cas medtem ko TBird ni vec perspektiven.Ce pa se dosti delas z CAD ali video aplikacijami kot jaz je SSE in SSE2 bozje darlilo za razliko od 3dnow>:D

OldSkul ::

Tako se govori!


INTEL!!!!!!!!!!!!8-O

R0K ::

ti se boš smejal do takrat ko na policah ne bo Athlona 4, potem pa se boš skril

OldSkul ::

Athlon 4 pa se bo skril ko bo ven prišel P4 northwood!

zizi ::

Sadarj ti kr sanji..:D
Athlon 4
rula!!!!!!!!!!!!!!

||_^_|| ::

to kaj rula bomo pol govoril:)

Luka Percic ::

Obetajo se nam še dodatne pocenitve!! Jupi!!
:))

hatch ::

Ocitno nekateri nimajo pojma o arhitekturi procesorjev P4 in Athlon 4...

Athlon 4 se po svojih zmogljivostih ne more niti primerjati z Pentiumom 4.... Ce bo P4 delal dobro z DDR-jem, bo gotovo najboljsa izbira

Intel je dobesedno zajebal AMD, s svojim nenadnim izzidom P4, ker pa je po stevilkah TB zgledal boljsi, se AMD ni nic podvizal, da bi cimprej spravil 0.13um athlona ven... Pozabili pa so, da so bili tisti testi brez optimizacij, in niso niti priblizno izkoristili zmoznosti Pentiuma 4.

DDR pa Athlonu takoalitako nic ne pomaga... 100% hitrejsi pomnilnik, pa se pozna le 5% ali manj v performancah... torej DDR + athlon -> hell... sicer pravijo, da so Athlona 4 optimizirali, da bo bolj izkoriscal DDR pomnilnik.. no ja, bomo pocakali na kake dobre teste.

In ne smemo pozabiti, da utegne biti Pentium4 se hitrejsi z DDR-jem, kot je z RDR-jem. Vse bo jasno v roku enega meseca...

NiggerBob ::

kratek pogled 7, 8 let nazaj nam kaže, da software nikakor ne dohaja hitrosti razvoja procesorjev. Dober primer so Win 3.0 ali 3.1, 16-bitni OS, ki smo ga poganjali na 32-bitnih procesorjih (npr 386.....).
Ko bodo programi znali izkoristiti prednosti P4, bodo v prodaji že novi procesorji, P4 pa zastarel čip, ki se bo prodajal po 5 Ksit.

--Switch-- ::

Dej fantje umirte se, verjetno ste pozabili lepe čase intela ko je bil na vrhu in ni mel konkurence.Potem je prišel AMD izdal je dva nova procesorja in prišel na VRH.Lahko se če eno leto ali manj spet obrne in kaj boste takrat govrili:INTEl RULZ, AMD SHIT in podobno.Na splošno mi grejo zelo na kurac tisti ki se zapičijo v eno podjetje, druga pa sovražijo potem pa pridejo fraze vn:MICROSFT SUX...itd.
Jst bom zmeraj kupoval kar se mi zdi v tistem trenutku boljše in bolj ugodno, pa me nič ne zanima ali bo takrat to Amd,Intel ali pa kakšen X procesor do takrat neznanega proizvajalca.
Zdej je trenutno Amd najboljši vendar ga bo prej ali slej Intel dobil, saj se mi zdi neumno da se bo tako veliko podjetje kot je intel pustilo povoziti od konkurence.
To je moje mnenje!

Radiant ::

No k optimizacijam!

vsak nvidiont bo rekel da ima Ati slabo softwarsko plat ne! no pa poglejmo MultiMedia center za All in Wonder (dobesedno) graficne kartice:

Za mpeg2 IPB komresijo rabis se pri hardwarkem encodingu Raga Theater cipa (ja locen cip za video na vseh Ragih128 in Radeonih)dober procesor ki ima vredu menedzment za zapisovanje podatkov.
pa vzamimo prakticen primer :

za mpeg2 IPB 4Mbps 640-288 interlaced rabis najman PIII 450 z SSE instrukcijami ali pa 700 MHZ Atlona za snemanje brez framelossa!To sem sam ugotovil po dolgem testiranju!

In ves zakaj !Ker je program optimiran za sse in tudi 3Dnow instrukcije a v praksi se vidi cigave instrukcije so ta bolje !!Poleg tega sem malo sekcal po programu in ima ze integrirano podporo za SSE2!!!

P4 je perspektiven medtem ko je Atlon4 neka malo naterana varijanta TBirda z kvazi SSE 1 instrukcijami!!!DDR RAM pa tak niso nikol koristli kot bi ga lahko!

P4 + RDRAM RULZ!!!>:D

dr.J ::

Malo je za počakati, saj so drage tudi plošče in napajalniki. P4 je bolj zmogljiv od AMD, tu ni
dvoma. Vprašanje pa je, koliko je Intel vložil v
promocijo P4. Mislim, da jih bodo morali prodati kar precej... Drugo vprašanje pa je, kdo rabi tako zmogljive procesorje. Za običajne pisarniške posle prav gotovo ne...

BigFoot ::

hehe. kako mene P4 in T-Birdi (in tud A4) spominjajo na GF MXa in KyraII. ok, P4 in A4 sta v vrhu po hitrosti, medtem ko sta KII in MX nekje v sredini. samo podobnosti pa so: P4 in MX imata v sebi veliko bolj napredno tehnologijo, medtem ko imata KyroII in A4 bolj hitrost, optimizacije za prihodnost pa ni. je pa res da ko bodo ven prišli programi (in igre) ki bodo dobro izkoristili tako MXa kot P4 bosta oba že prepočasna (MX bo seveda 'odpovedal' prej kot P4 ki bo zgleden proc še kaj nekaj časa, ampak takrat bodo zunaj hitrejši proci kot P4).

OZZY ::

Nekaj o tem:
Na japonskih internetnih straneh so objavili članek o prvih 64bitnih AMD procesorjih, ki bi znali biti dokaj zanimivi, ker pa članek temelji na govoricah, jih je treba jemati z rezervo.
Če se vseh nepotrebnih podatkov znebimo in izluščimo le najpomembnejše stvari, bo imel novi Hammer sledeče lastnosti. Zelo verjetno bo imel DDR SDRAM kontroler povezan na procesorsko jedro preko sredstev HyperTransporta.
Pri izdelavi jih je vodila ideja, da bi izboljšali dostopnost do spomina,kar je bistvenega pomena za multiprocesorske sisteme, zato so uvedli t.i.NUMA (Non-Uniform Memory Access) tehnologijo, ki naj bi poskrbela za pravilno organizacijo spomina in multiprocesorske konfiguracije in tako omogočala procesorjem dostop do svojega spomina kot tudi do spomina drugih
procesorjev.
Prvi procesor, imenovali so ga ClawHammer, naj bi prišel ven čez kakšno leto, osnovan bo na 0,13 mikronski SOI tehnologiji, osnovna frekvenca pa bo 2GHz. Podpiral bo verjetno tudi popolne SSE2 inštrukcije.
Ne pozabite pa, da je to vse osnovano na govoricah.

No glede na to bi se lahko zgodilo, da bo amd uvedel sse2 tehnologijo tudi v svoje procesorje. če bi se to zgodilo intel ne bi imel več prednosti in bi vse temeljilo na tehnologiji izdelave samega čipa. Kdo bo zmagovalec bomo videli.

Lahko pa bi se proizvajalci že odpovedali sdram čipšom in bi ostal sam še ddr in pa rdram. Ddr je že tok pocen, da bi stvar lahko nadomestila sdram.

einstein2 ::

PIIII je procesor prihodnosti, o tem ni dvoma.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD - Intel, DDR2 - DDR3 ?

Oddelek: Kaj kupiti
191622 (1286) Meizu
»

DDR oz. DDR2

Oddelek: Strojna oprema
162124 (1961) mtusar
»

DDR zmaguje!!!!!!!!!!!

Oddelek: Strojna oprema
261714 (1334) hatch
»

DDR ali ne DDR?

Oddelek: Novice / Pomnilnik
151851 (1851) BigFoot

Več podobnih tem