» »

Prve slikice Tualatina

Prve slikice Tualatina

3ag - Srečneži z Insane Hardware so si lahko med prvimi na svetu pobliže ogledali naslednika Coppermine procesorja s kodnim imenom Tualatin. Gre za procesor, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli nekje na sredini tega leta, v srednjem tržnem segmentu pa bo zamenjal Pentium3 Coppermine. Zadevca bo predvidoma izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, delovala bo pri 1.2V, imela 512KB L2 predpomnilnika. Procesor bo podpiral DDR SDRAM in 200MHz zunanjo frekvenco. Zaradi vseh teh sprememb bo potrebno tudi novo čipovje, in sicer i830 ali Almador. No, kot vidite bo proc fizično precej drugačen od trenutnih Coppermine in Celeron2 procesorjev, saj bo čez jedro imel "IHS" ali Integrated Heat Spreader, ki naj bi omogočal boljši prenos toplote med jedrom in hladilnikom. No ja, kolikor jaz vem, so take zadeve imeli že stari Celeroni in Pentiumi in je ravno FC-PGA format in ukinitev aluminijaste zaščite vzrokoval za precej nižje temperature. Več lahko izveste tukaj.

vir: 3ag

vir: 3ag

3 komentarji

Loki ::

Intel is back - ce bo slo vse kot nacrtovano.

Mate ::

Samo neki se mi zdi cudno. A ni to jedro mal velko? Ce je narjen v 0.13 mirkonih bi mogu bit ful majhen. Razen ce je to seveda kr neki ;).
Se vedno pa mislm da PIII copperminei FC-PGA najbols zgledajo :), lepo modro.

TESKAn ::

Je pa večje jedro sam zato, k ma pač večji kos bakra gor, kar je nekak logično, saj se tko toplota z procesorja boli razporedi po dnu hladilnika, rezultat pa je boljše 'odvajanje' toplote z proca in torej boljše hlajenje. Lahko pa tut, da so se ustrašli, da bi se kako jedro prelomilo, kot je to pr Duronih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najmočnejši pentium 3 in najboljši hladilnik

Oddelek: Kaj kupiti
13995 (787) budi
»

ABIT BE6, staró ja...

Oddelek: Kaj kupiti
251430 (1209) dvokolaš
»

BX440 in Celeron 1000 ???

Oddelek: Pomoč in nasveti
81051 (837) Spajky
»

BX in Celeron - do katere frekvence?

Oddelek: Pomoč in nasveti
101248 (1107) jerry2000
»

Za vse Intelaše

Oddelek: Novice / Procesorji
61885 (1885) njok

Več podobnih tem