»

Taisolov Alpha-style hladilnik

Inside Hardware - Na Inside Hardware si lahko ogledate test novega Taisolovega hladilnika. Gre za naslednike njihovih popularnih CEK modelov, ki so zadnje čase navdušili OC skupnost. No, "posebnost" novega hladilnika je bakreni vložek v osnovi, ki izboljšuje prenos toplote med procesorjem in hladilnikom. Seveda vsi veste, da je Alpha dotično zadevo vpeljala že leto in pol nazaj, tako da bi temu težko rekli noviteta, obenem pa moram priznati, da je rešitev še kako efektivna. Kar oglejte si test...

0 komentarjev

Neng Tyi Subete Doda

Frosty Tech - Če se sprašujete kaj za vraga pa zdaj pomeni ta naslov, naj razkrijem, da gre za ime še enega hladilnika do zdaj anonimnega azijskega podjetja. Na Frosty Techu so zadevo testirali in moram priznati, da je kar zanimiva. Če ne zaradi drugega, pa zaradi dejstva, da je hladilnik popolnoma bakren. Toda zdi se mi, da se podjetja preveč zanašajo na material, saj bi hladilnik težko označili kot kakšno inženirsko čudo. Pač navadna hladilna rebra z velikim ventilatorjem... Več lahko izveste tukaj.

0 komentarjev

Maksimalne temperature procesorjev

Heatsink Guide - Sploh ne morete vedeti, kako sem Tillmannu hvaležen za ta članek. Ko človek dobi nekaj sto popolnoma enakih vprašanj, mu namreč počasi začnejo iti na živce (pa brez zamere...). Urednik ene izmed najstarejših strani, ki se ukvarjajo s hlajenjem, Heatsink Guida, je namreč sestavil kratek člančič, v katerem je navedel maksimalne varne delovne temperature različnih procesorjev. Seveda morate vedeti, da gre za neoverclockanje procesorje. Overclockani se lahko sesujejo že pri precej nižjih temperaturah, kot so navedene v njegovi razpredelnici. Ogled zelo priporočljiv!

1 komentar

AMD raste, Intel pada

več strani - AMD je danes objavil prihodke in zaslužke za zadnje četrtletje 2000. Kot bi si lahko mislili, je podjetje več, kot uspešno, saj je prodaja znašala skoraj $1.2 milijarde, čisti prihodek pa skoraj $180 milijonov. To je seveda rezultat več kot uspešne prodaje AMDjevih glavnih proizvodov, računalniških procesorjev in flash pomnilnika, ki se je v primerjave z istim obdobjem lani dvignila za kar 33%. To pomeni, da je prejšnje leto za AMDja bilo rekordno v vseh pogledih. No, če vas o podjetju in njegovih načrtih zanima več (s finančnega stališča...) kar pojdite sem.

Po drugi strani pa svet trenutno ni preveč svetel za Intela. Da se je podjetje začelo otepati s pravimi finančnimi težavami kaže vrsta ukrepov, ki so jih uvedli za leto 2001. Tako so zamrznili vsa dodatna zaposlovanja in širjenja poslovnih prostorov, največji udarec pa bo po vsej verjetnosti zaprtje portoriške PCB tovarne nekje v sredini tega leta. Kaj to pomeni za tamkajšnje gospodarstvo vrjetno ni potrebno posebej razlagati,...

11 komentarjev

Insane Hardwarova polomija

VIA Hardware - Insane Hardware si je v neskončni želji za svežimi in ekskluzivnimi novicami privoščil še eno polomijo (prva je bila v zvezi z Duroni brez nogic). Včerajšnje slike namreč niso slike Tualatin procesorja, ki bo nasledil Coppermine, temveč slike novega FC-PGA2 cD0 Coppermine procesorja, ki ga bo Intel kmalu izdal pri hitrosti 1GHz. Torej v bistvu gre le za novo pakiranje. Prav tako vas moram razžalostiti, saj je kar nekaj specifikacij, ki sem joh včeraj posredoval neresničnih. Tualatin bo tako deloval pri 133MHz zunanje frekvence, imel bo 256KB L2 predpomnilnika, Almador čipovje pa ne bo takoj podpiralo DDR pomnilnika. V bistvu ste prave specifikacije vedeli že dolgo, saj smo jih na Slo-Techu posredovali že kar nekaj krat, toda stvari se dandanes spreminjajo tako hitro, da sploh nisem posumil, da bi lahko bilo kaj narobe. Da so zgornje trditve resnične, lahko preverite tudi v samem Intelovem datasheetu za procesor. "Krivec" za razkrinkanje Insane Hardwarea je VIA Hardware....

1 komentar

Prve slikice Tualatina

3ag - Srečneži z Insane Hardware so si lahko med prvimi na svetu pobliže ogledali naslednika Coppermine procesorja s kodnim imenom Tualatin. Gre za procesor, ki ga bomo po vsej verjetnosti videli nekje na sredini tega leta, v srednjem tržnem segmentu pa bo zamenjal Pentium3 Coppermine. Zadevca bo predvidoma izdelana v 0.13 mikronski tehnologiji, delovala bo pri 1.2V, imela 512KB L2 predpomnilnika. Procesor bo podpiral DDR SDRAM in 200MHz zunanjo frekvenco. Zaradi vseh teh sprememb bo potrebno tudi novo čipovje, in sicer i830 ali Almador. No, kot vidite bo proc fizično precej drugačen od trenutnih Coppermine in Celeron2 procesorjev, saj bo čez jedro imel "IHS" ali Integrated Heat Spreader, ki naj bi omogočal boljši prenos toplote med jedrom in hladilnikom. No ja, kolikor jaz vem, so take zadeve imeli že stari Celeroni in Pentiumi in je ravno FC-PGA format in ukinitev aluminijaste zaščite vzrokoval za precej nižje temperature. Več lahko izveste tukaj.

vir: 3ag

vir: 3ag
...

3 komentarji

TBird @ 1728MHz

vir: DW3D
DW3D - Kaj se zgodi, če vzamete enega Thunderbirda 1200MHz, eno Gigabyte GA7DXC matično ploščo in malce tekočega dušika? Hja, po vsej verjetnosti novi rekord v overclockanju AMDjevih procesorjev. Kaj pravite na 1728MHz? Množilnik je seveda bil 12x, zunanja frekvenca pa kar 288MHz, kar pomeni 144MHz. Več lahko izveste tukaj.

4 komentarji