» »

LCD za vse ...

LCD za vse ...

AnandTech - ... oziroma kako vzljubiti tekoče kristale. Tako so na Anand Techu poimenovali članek, ki so ga napisali za vse, ki jih zanima LCD tehnologija -- tako za začetnike, kot tudi za tiste bolj izkušene.

Začeli so pri sami tehnologiji, razložili primerjavo analognega in digitalnega priključka, nato pa odgovorili na pogoste dileme lastnikov in vseh, ki o nakupu še razmišljajo. Članek priporočam vsem začetnikom in tudi tistim, ki bi o LCD-jih radi izvedeli še več. Klik!

20 komentarjev

Mate ::

Tukaj pa neopraviceno ni nobenega komentarja :P

Clanek je dober in vreden branja.:)

morphling1 ::

Jep super članek, sem ga prebral takoj, ko je prišel. Zanimiv je predvsem podatek, da so LCD paneli več ali manj enaki, 16ms pa sploh, vse dela en proizvajalec.
Me res zanima kakšna bo Samsungova X serija :)
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

undefined ::

Meni še vedno lepše zgleda slika na navadnem monitorju s tubo, kot pa na LCDjih, kjer se vse nekam blešči (kristali). Zame je veliko lepše imet en Trinitron 19", kot pa LCD, kateri je od prvega občutno dražji, tudi malo manjši. Je pa res, da je sama (zunanja) velikost LCD monitorja prou sexi. :)

ender ::

Od kar imam LCD se mi zdi slika na klasičnih monitorjih (tudi trinitroncih) motna...
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

Road Runner ::

dejstvo je da oci dost mnj bolijo po gledanju v LCD kot pa CRT, sploh ce mas lece notr (ne ne znam razlozit kaj ma to veze, sam k da bi mel bl suhe oci & lece pr CRTju o.O)

swar ::

Mislim da sem nekje zasledil da crt monitorji susijo oci..

para-site ::

Jst sm mel en večer (po celem dnevu za pc-jem) kompletno krvave oči pa sm zafasal starega CRT v klet in odšel drugi dan v Italijo po Iiyama LCD 15" za 200 evrov. Tolko so pa ja vredne moje oči...

undefined ::

Monitorji "sušijo" oči? Ah ne ga srat, fantje. Pomembno je le, da je frekvenca na 100Hz ali višje. Vse drugo so neke kmečke neresnice. :)

BaRtMaN ::

Še zmeraj se mučim na butastih 75 Hz na 15 palčnežu. :|

Sicer pa to ni res, da so 19" LCDji občutno dražji od CRTjev! Vsaj v Monitorju sem bral, da so ti LCDji celo cenejši od CRTjev!

AtaStrumf ::

Jaz bom še kako leto teral CRT-ja (19" 1280x1024@100Hz), pol bojo pa cene kvalitetnih 17" LCD-jev dovolj padle, da si ga bom tudi sam privoščil.

undefined ::

17" LCD:
PHILIPS 170B4BS TCO99 123.480 SIT

19" CRT FLAT:
PHILIPS 19 109B FLAT XSD 62.280 SIT

Razlika je očitna, tako v colah, kot v tolarjih. :)

flipflop ::

Jst tudi čakam da cene padejo.

morphling1 ::

Boš čakal še malo, vsemogočni dolar je ponovno v dvigovanju...
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

C_maniak ::

mah, malo so me razočarali lcd-ji. sm bil zadnjič pr enem frendu, pa ma 17" LCD-ja. laufa ga na 1280x1024. pa ofnem irc, pa so ble črke takoj take zamažane. mislim, matrat sm se mogu, da sm bral. da ne govorim o naprezanju ob odprtju options okna v ircu... glavo sm meu čist zroun, da sm kej prebral. to se mi ne zdi normalno. sumim sicer, da ma kakega slabega (en sony je, nism se v detajle spuščal), sam vseeno... ni pustu dobrega vtisa pri meni. mogoče bi ga mogu na manjši resoluciji laufat. sicer sm probu 1024x768, se je stanje izbolšalo, sam ni pa to še CRT. kot pravim, lahk, da je nekvalitetn ekran.
vseeno grem pa takoj, ko pride kej dnara v nabavo LCD-ja, če ne zarad drugega, zarad mojih oči. bojim se, da bom rabu očala slej ko prej...8-) :D

Tomi ::

Imam prenosnik, in sem se tako navadil, da sedaj težko delam na CRT-jih. Tudi za doma počasi računam z enim LCD-jem...
metrodusa.blogspot.com

mare_ ::

Od kar imam LCD se mi zdi slika na klasičnih monitorjih (tudi trinitroncih) motna...
meni tudi

undefined ::

Kdo vas plačuje za take pro-LCD izjave? ;)

flipflop ::

Kdo vas plačuje za take pro-LCD izjave?


Kdo pa tebe za tvoje komentarje?>:D

bradek ::

maniak: verjetno ni imel na native resolucijo, ampak kako vmesno kjer je vse spacano in interpolirano.

Mr.B ::

Fantje, res mi je žal da morate reklamirati, oz forsati LCD-je. Je res da je zaslužek večji. Trenutno ni LCD-ja ki bi bil v istem cenovnem razredu kot CRT, ki bi bil primerljiv s CRT-jem razen po ostrini.
Vem da je večina od vas kupovala ti. Best buy CRT-je oz. jajca itd. Pa je jajc LCD pravi blagor za oči v primerjavi s takim CRT-jem. Gospodje dobri 19colarji CRT-ji se začnejo tam okoli 100k, tako da je bestbuy tam nekje 70k. Seveda z BestBuy-ji je vedno kompromis. Svojega Sony-a 19colarja žal ni noben LCD, ki je trenutno na trgu v SI, sposoben razen po ostrini in khmg. geometriji prekašal.
Pa fantje delam v firmi, ki izključno prodaja Sony monitorje, pa tudi ne reklamiram da je ta Sony LCD fenomenalen, kot kak Samsung fen. Nazadnje sem doma štirinajst dni testiral 350k vreden LCD, pa mi je prav žal ampak UT2k3, ko se začne akcij od bližine prav nič igralen, se lahko desetkrat okoli osi obrneš, pa ne boš videl tistega ki te strelja seveda ko se začneš počasi obračati ga končno vidiš. Prav tako filmi so sploh zanimivi, vsaj divixi in TV. Ponavadi si v akciji videl da so bile nekako pravokotne pasovi z zamikom, sedaj dobiš še dve in več črt oz. pasove še v vodoravni dolžini monitorja, tako da je akcija sploh kritična….In stiček tom je pravilno nastavil zvezdice, da nebo kdo razočaran. Prav tako poznam bolj malo ljudi, ki se konkretno ukvarjajo z grafiko oz. risanjem, ki bi delali projekte na LCD-jih ki so kakor pravite oh in sploh.
Pa da nebo kdo rekel da imam jajc mašino. Testiral sem na P4@2.3GHz s 768MB Rambusom R9700PRO DVI izhod.

Če ste slučajno spregledali, preberite anandtech!
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Transcend začenja novo serijo SSD trdih diskov

Oddelek: Novice / Diski
125184 (4093) Dr_M
»

Acer AL2216W

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
314900 (3522) zcetrt
»

AM2 vs. s939

Oddelek: Novice / Matične plošče
344985 (3510) Tarzan
»

pc za graficno oblikovanje

Oddelek: Kaj kupiti
172164 (2013) HyperGL
»

Intel Developer Forum 2005

Oddelek: Novice / Procesorji
153128 (2655) xenon74

Več podobnih tem