» »

Italijani prižgali zeleno luč za modifikacijske čipe

Italijani prižgali zeleno luč za modifikacijske čipe

The Register - Danes vam bomo na Slo-techu, če bo šlo tako naprej, očitno postregli s samimi dobrimi novicami, ki se nanašajo na odnose Veliko Podjetje VS mali uporabnik. Tako je Gandalfar že poročal o legalnosti DeCSS-ja, sam pa sem zasledil, da so po sklepu sodišča v Italiji dovoljeni modifikacijski čipi za konzole.

Tako Register poroča, da je eno od italijanskih sodišč določilo, da je produkt, ki je že v lasti končnega uporabnika izven pravnega dosega proizvajalca, ki tako ne more več odločati, kaj se s produktom sme oziroma česa se ne sme delati. Odločitev je prišla kot posledica zaplembe modificiranega Playstationa 2, ki jo je sodišče presodilo kot nezakonito. Kot primer so navedli, da je odločitev Sony-ja, da je njihove konzole ne sme modificirati približno takšna, kot če bi se recimo Fiat odločil, da si lahko njihova vozila lastijo samo prebivalci Apeninskega polotoka, pa še ti ne bi smeli zamenjati prevlek sedežev.

Odločitev bo, kot kaže, imela velik vpliv na področju zaščite, saj je podoben primer tudi regijska zaščita DVD-jev, pa še kaj bi se našlo. Klik.

Še je upanje na tem svetu.

14 komentarjev

swar ::

Hahaha hudoo! >:D Se upam it stavit da ma sodnik doma ps2 z modcipom :D

Edelweiss ::

Slišal sem,da je v Italiji bilo to zakonsko prepovedano modificirati oziroma trgovine so imele prepoved modificiranja konzol in jih naprej prodajati končnemu uporabniku.
Konec koncev vsak ,ki bi hotel imeti modificirano konzolo bi to storil pač kasneje.Podpiram te stvari,in se strinjam da so se tako odločili v Italiji.
Nekateri bodo rekli,da je to piratstvo ! Ne ni !!
Čipi ko so Messiah , Magic II ..... itd so v prosti prodaji, tako da ni tukaj nobenega piratstva,vse je legalno.Čip je namenjen temu,da lahko uporabnik uporablja svoje varnostne kopije ne pa piratske zadeve.
Konec koncev pa ko človek postane lastnik predmeta za katerega je odštel kar nekaj denarja lahko z njim počne za svojimi stenami kar hoče.
Točno tako kot je napisal Tomi : kupiš avto pa ne smeš preoblek zamenjat,kam bi pa prišli !!
Kako pa je v naši državi glede teh čipov pa ne vem.Jaz sem pred kratkim v trgovini kupil konzolo že modificirano z garancijo na čip in konzolo,tako da predvidevam,da še naši poslanci niso definirali zakona o MOD čipih,če pa bodo bi pa bilo dobro,da si vzamejo vzgled po sosedih.

tiborrr ::

Bravo makaronarji, lep udarec DMCA! :D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

nsignific ::

No ja no, potegnimo malo glave iz riti in priznajmo, da modchipi v PS2 niso *NITI FAKING PRBLIZNO* primerljivi s preoblekami za avtomobilske sedeze.

Mislm, kaj vse ne preberes 8-O

Tomi ::

Ok, potem pa avtoradio, nov uplinjač, nov čip motorja. Bo to bolj realno?
metrodusa.blogspot.com

tiborrr ::

Tako je ze blizje, ja. Sicer pa za nov chip na glavi motorja tudi ne rabis homologacije 0:). Our Golf TDi 1.9 runs at 130HP instead of 110 >:D.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

nsignific ::

Glede na to, da tudi brez kakrsnihkoli (dostopnih) modifikacij lahko brez problema krsis zakon v avtomobilu, TO SE VEDNO ni niti PRIBLIZNO enako kot funkcionalnost modchipa v PS2.

Ce bi bil na voljo dodatek, ki bi ob prevozu bencinske instantno pretocil 70 litrov bencina v rezervar zastonj, bi ze bili na pravi poti.

thramos ::

ja, sam bi bil nelegalen ta dodatek. Ne mors samo zarad tega kr lahko na avto namonteras npr. top, prepovedat vse ostale dodatke...

DSmidgy ::

A če ti modčip namontiraš v PS2 je to isto kot krast bencin? Če namontiraš modčip v PS2 to še ne pomen da si software kradu.

Lepo je blo povedano. Ko kupiš PS2 lahko z njim narediš karkoli. Lahko vgradiš modčip in naložiš Linux, svoje kopije originalov gor špilaš (da ne uničuješ originalov - kar je pomoje zelo pametno početje), konzolo razbiješ z macolo (ker je pač tvoja in ne od Sony-ja), ... Seveda pa ne smeš posestvovat in igrat piratskih igric.

madmitch ::

Če bi razsodili drugače, bi proizvajalci lahko določali tudi, koliko časa moramo njihove igrače uporabljati, v nasprotnem primeru bomo kršili kakšen aboten člen.
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

RookY ::

Če je prepovedan PS2(al pa kaka druga konzola) z mod čipom, potem bi moral biti tudi vsak PC, ker že v osnovi podpira piratske kopije.
Če kupiš mod čip, še ne pomeni da si pirat, kakor ne pomni da si že morilec, ko kupiš pištolj.
Juhu juhu spet bom bruhu

DaneViz ::

Mislim da če bi bili tudi v Sloveniji 100% legalni mod chipi ne bi bilo toliko slabo, a ne? :\ :D
<<OC-ENTHUSIAST TEAM>>
2500+@2834MHz by prommy // abit nf7-s // adata 2x256 BH5 // sapphire 9500np128
amd32 + 9500np = 21772, record v kategoriji // superPI 1Mb: 35"

poweroff ::

Glede avtomobilov mogoče ne bo odveč tale podatek: kakšna je razlika me 80 KM in 115 KM Passatom?
Razlike ni! Obe razlicici imata enak dieselski motor, šibkejša različica pa ima elektronsko blokado. Odstranitev te blokade, oz. modifikacija čipa stane 400 EUR.

In prednosti: avto je enako hiter kot 115 KM, a si ga dobil ceneje, pa tudi registracija je cenejša, ker v prometni pač piše da je manj zmogljiv.

Pa se ti čipi čisto lepo menjajo...

tiborrr ::

Tako je, tako deluje nas golfek >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft prekršil patent

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
194228 (3246) PersonaRudis
»

Nemčija bi poostrila nadzor nad neželeno pošto

Oddelek: Novice / Zasebnost
132431 (2431) BigWhale
»

Prodaja glasbe v porastu

Oddelek: Novice / Ostale najave
102207 (2207) Pyr0Beast
»

Prve izkušnje s 64-bitno inačico Windowsov XP

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
252267 (2267) Brane2
»

Se Registru obeta propad?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
61882 (1882) Jeebs

Več podobnih tem