»

Italijani prižgali zeleno luč za modifikacijske čipe

The Register - Danes vam bomo na Slo-techu, če bo šlo tako naprej, očitno postregli s samimi dobrimi novicami, ki se nanašajo na odnose Veliko Podjetje VS mali uporabnik. Tako je Gandalfar že poročal o legalnosti DeCSS-ja, sam pa sem zasledil, da so po sklepu sodišča v Italiji dovoljeni modifikacijski čipi za konzole.

Tako Register poroča, da je eno od italijanskih sodišč določilo, da je produkt, ki je že v lasti končnega uporabnika izven pravnega dosega proizvajalca, ki tako ne more več odločati, kaj se s produktom sme oziroma česa se ne sme delati. Odločitev je prišla kot posledica zaplembe modificiranega Playstationa 2, ki jo je sodišče presodilo kot nezakonito. Kot primer so navedli, da je odločitev Sony-ja, da je njihove konzole ne sme modificirati približno takšna, kot če bi se recimo Fiat odločil, da si lahko njihova vozila lastijo samo prebivalci Apeninskega polotoka, pa še ti ne bi smeli zamenjati prevlek sedežev.

Odločitev bo, kot kaže, imela velik vpliv na področju zaščite, saj je...

14 komentarjev

Sony PlayStation kmalu (slaba) alternativa PC-jem

več strani - O nadomestku za PC, ki naj bi ga predstavljal Sony PlayStation 2 je bilo na Slo-Techu že kar nekaj govora. Poročal sem o Runixu (bodočem opracijskem sistemu za PS2, ki temelji na Linuxu), raznih PC-jevskih pripomočkih (tipkovnice, miške, razdelilci, ...), vendar PlayStation 2 še vedno ni bil sposoben konkurirati PC-ju. Zakaj? Manjkal je ključni del, ki ga potrebuje vsak računalnik - trdi disk. Sony je namreč kar nekaj časa zavlačeval s predstavitvijo diska, vendar temu ne bo več tako. Po podatkih, ki sem jih dobil na tej strani, naj bi Sony predstavil dolgo pričakovani disk že 19 julija. PlayStation 2 HDD bo tako vseboval 40 GB disk in Ethernet adapter. Kupili bomo lahko vgradnjo ali zunanjo različico diska. Zraven diska bomo dobili tudi razne pripomočke, Music CD Player in DVD Player. Vendar bo kljub vsemu, Sony PlayStation 2 slaba alternativa PC-ju. Zakaj? Najpomembnejši razlog je, da Sony namerava prodati samo 10000 diskov (2500 internih, 7500 eksternih), kar pa je za uspešno...

2 komentarja

PlayStation 2 kot nadomestek za PC

Slashdot - Zadnje čase se veliko govori o PlayStationu 2, ki naj bi v bližnji prihodnosti delal konkurenco osebnim računalnikom. To da bi PS2 do neke mere nadomestil PC-je je navsezadnje zelo dobra ideja, saj PS 2 ponuja dobro osnovo. Ima nekaj skupnega z računalniki: ima USB, izhod za monitor, možnost priključitve trdega diska, ima vgrajen modem in seveda - za PlayStation so programerji napisali tudi operacijski sistem Runix, o katerem sem že pisal nekaj dni nazaj. Kaj je dosedaj onemogočalo razširitev najcenejših računalnikov? Predvsem zmogljivost. Poceni računalniki so največkrat vsebovali procesorje in grafične kartice s kronično računsko močjo. Sicer je res, da se da shajati tudi s šibkim računalnikom, vendar to ni to (igričarji, ki pokupijo večino najzmogljivejših desktop računalnikov, že vejo kako je s tem). PlayStation 2 je resda poceni, vendar je obenem prekleto zmogljiva stvarca - predvsem grafično (igre), tako de jo bomo v prihodnosti še vedno lahko uporabili tudi za zabavo in ne...

7 komentarjev

Festival upora

več strani - Konec naslednjega tedna se ne bodo dogajale le študentske demonstracije, pač pa tudi demonstracije v zvezi s srečanjem Busha in Putina. Festival upora se bo zgodil v soboto 16.6 v parku Tivoli ob 14:00. Dva odločata o usodi ostalih šestih miljard ljudi, hkrati pa bosta dva miljona odločala o usodi nekaj žensk, tukaj je nekaj narobe.
Skratka, v protestu se združujejo vse žive formacije od okoljevarstvenikov do anarhistov. Računalničarjev je zaenkrat še bolj malo, a se počasi zbirajo. To bo prav napet konec tedna. Sicer se pojavlja vprašanje, a bi bilo smiselno narediti kak poseben transparent o softwarskih patentih, RIAA, holywoodu, decss itd. Bi to sploh kdo razumel? Mogoče pa bo nekomu uspelo shekat v uradno stran obiska, verjetno bi se potem več ljudi dejansko zamislilo, da je z ameriško kapitalistično vizijo interneta nekaj narobe (sicer pa tule najdete prvih 10 dosežkov Busheve vladavine :).
Mogoče se vidmo na festivalu, kakšna piščalka ali raglja ne bo škodila. Ko smo že pri...

21 komentarjev