» »

Zamenjava v vrhu Telekoma

Zamenjava v vrhu Telekoma

STA - Na današnji seji je nadzorni svet Telekoma Slovenije razrešil Petra Graška z mesta predsednika uprave Telekoma. Kmalu zatem je z mesta direktorja SiOL-a odstopil tudi Miran Kramberger. Za vršilca dolžnosti direktorja SiOL-a je bil imenovan Matevž Turk, vodja tehničnega področja (SiOL), Telekom pa bo do imenovanja nove uprave vodila Darinka Virant, dosedanja podpredsednica uprave Telekoma.

Razlog za razrešitev je po vsej verjetnosti nestrinjanje dosedanjega predsednika uprave Petra Graška in ministra za informacijsko družbo glede pripojitve SiOL-a Telekomu, kar bi naredilo razmere na slovenskem trgu internetnih storitev še bolj nepregledne, kot so sedaj, ko je SiOL samostojno podjetje z lastno bilanco.

Po besedah ministra za informacijsko družbo Pavla Gantarja pa je edini evidentirani kandidat za novega predsednika uprave Telekoma Libor Vončina, ki naj bi bil na mesto prvega moža Telekoma imenovan 1. marca. Libor Vončina je v decemberski zamenjavi na vrhu Telekoma na položaju člana uprave zamenjal odstavljena Antona Majzla in Mirana Krambergerja. Eno mesto pa je ostalo izpraznjeno.

Libor Vončina je bil do nedavnega zaposlen v podjetju Avaya, ki med drugim prodaja tudi opremo za IP telefonijo, ki naj bi jo v kratkem pričel ponujati Telekom (ali SiOL). Nedavno je glasoval proti pridružitvi SiOLa Telekomu.

Namesto, da bi se razmišljalo o tem, da bi Telekom od SiOL-a le prevzel obstoječo opremo za IP telefonijo, se kot alternativa vzpostavljanju nepreglednega monopola (Telekom + SiOL) kaže le možnost, da bi Telekom na novo kupoval svojo opremo za IP telefonijo, kar bo Telekomu prineslo dodatne stroške, nekomu pa dodaten zaslužek.

31 komentarjev

ToniT ::

Če se ne strinja z lastnikom, ima da gre. Tako je to v kapitalizmu!

poweroff ::

Če dobro pogledaš novico to v njej tudi piše. :D
Zanimiv konflikt interesov...

cekr ::

Me prav zanima, pri kateri firmi bo sedaj Telekom naročil opremo za IP-telefonijo.

Verjetno bo sedaj prišlo tudi do pritiskov na povečanje cen ADSL-a.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Klemenn ::

em...k lako povečajo cene...mislim, tem uporabnikom ki imajo pogodbe že sklenjene? :\

Jux ::

ne ne morjo. ziher ne. sej tud telekom ne dviga naročnine al pa cene enga inpulza. ANE? >:D >:D Be afraid, be very afraid!
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

kuglvinkl ::

Evo, prav naveličan sem živet v RS. Ven bo treba, če ne zaradi drugega, pa zaradi higiene.

Haliburton. Al pa ES. O tem teh frimah recimo se splača razmišljat. Resno mislim.
Your focus determines your reallity

CaqKa ::

zakaj je sploh prišlo do razdružitve.... mislim to mi je tak glupo... človek sploh neve al adsl prodaja telekom al siol...

JustVi ::

24 plač, to ni stimulacija za iskanje kompromisa....je sredstvo za doseganje nadsvetlobne hiitrosti. >:D

BSD-jas ::

A bojo spet od nekje potegnili Podobnika? :D

TheBeeZee ::

CaQka, do združitve SiOLa in Telekoma je prišlo zaradi člena v prejšnjem Zakonu o Telekomunikacijah, ki je točno to zahteval.

Vlada pa se je končno začela obnašati kot vlada celotne Slovenije in ne kot lastnik delniške družbe in je poskrbela, da je izginil Miran Kramberger, človek ki je odgovoren za vso škodo, ki je nastala na področju telekomunikacij v Sloveniji. Peter Grašek je bil samo marioneta, ki jo je vodil Miran Kramberger.

Miran Kramberger je človek, ki je poskrbel, da sta Telekom in Siol kršila veljavno zakonodajo, da je veljavno zakonodajo kršila tudi Agencija za telekomunikacije in da v Sloveniji nimamo omembe vredne konkurence na področju ADSL-a in telefonije. Dolgoročno je ta človek naredil toliko škode, da jo bo Slovenija odpravljala še leta. Povzročil je, da smo v razvoju konkurence na področju telekomunikacij leta za drugimi državami pristopnicami v Evropsko Unijo.

Hvala bogu, da sta šla. Odprite šampanjec, prižgite ognjemet, to je zgodovinski dan. Krambi, rot in hell!

poweroff ::

Kolikor vem, Kraberger ostaja v Siolu. Samo direktor ne bo več.
Pa tudi nisem prepričan, da je on edini, ki je za vse kriv... verjetno je treba krivce iskati še kje drugje. Tako v vladi, kot tudi v politiki in konkurenci.

Sergio ::

Eh, če ne bi bilo njega, bi danes za ADSL 256/64 plačevali krepko nad deset jurjev. Pa televizija? Daj no daj, sanje. Pa IP telefonija? Ah kje. :)

>:D
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

TheBeeZee ::

Kramberger lahko ostane v Siolu, ampak moči odločanja več ne bo imel. Upam. Glavni krivec pa je on, vse negativne poteze Telekoma in Siola so njegove, seveda pa ima soodgovornost tudi država, ki je potrebovala tako dolgo, da ga je ustavila. Potreben je bil intervju na prvi strani Financ, v katerem je Kramberger direktno povedal "ljudje, odpovejte ISDN, kaj boste z njim", da je vlada ugotovila, da Kramberger dela škodo in da je dokončno ušel izpod vajeti.

Moč Krambergerja je bila najbolj očitna na posvetu s predstavnikom Evropske Komisije, ki je bil pred mesecu v Centru Evropa v Ljubljani. Na njem so bili prisotni vsi, ki v slovenskih telekomunikacijah kaj pomenijo. Prisotna sta bila tudi Grašek in Kramberger. Na vprašanje, ki ga je predstavnik EU zastavil Telekomu, je seveda govoril Kramberger, Grašek, ki je sedel ob njem, pa je samo nedoložno gledal, ker tako ni razumel, o čem se pogovarjamo. Skratka, Telekom je iz zakulisja vedno vodil Kramberger, pa ni važno če je bil predsednik uprave Adolf Zupan, Marjan Podobnik ali Peter Grašek in če je bil Kramberger v upravi, ali pa direktor hčerinske družbe.

Velik krivec za nastalo situacijo glede konkurence pa ima tudi Agencija za telekomunikacije in predvsem njen direktor, za katerega sem prepričan, da bo v kratkem sledil korakom Graška in Krambergerja. Zelo težko se namreč obdrži direktor agencije, proti kateri je bila vložena serija tožb na upravnem sodišču, ker je Agencija kršila postopke in veljavno zakonodajo. Ta ista Agencija je Evropski Uniji poslala poročilo, v katerem je zapisala, da v Sloveniji že imamo enega konkurenčnega operaterja, ki se je poslužil razvezave lokalne zanke. Agencije je pozabila omeniti, da je ta operater Siol in da je v lasti državnega monopolista, kar izniči namen razvezave lokalne zanke.

TheBeeZee ::

Sergio, če ne bi bilo Krambergerja, bi danes obstajala omembe vredna konkurenca, ki bi cene zbila vsaj na trenutni nivo, če ne še nižje. Obstajala bi samo ena razlika, glede na trenutno situacijo: imel bi izbiro, sedaj je marsikje v Sloveniji nimaš.

Če se strinjaš z monopolom Telekoma in Siola, potem si verjetno tudi glasoval proti vstopu Slovenije v Evropsko Unijo, je tako?

Jakka ::

Bi se preselili na forum? ;)

ferdo ::

ja, in kaj lahko zdej pričakujemo????

Thomas ::

WiFi.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Sergio ::

Za EU. In za Nato. Tukaj imam zelo odprta stališča.

To, kar pa govorite o prihodu konkurence -- trg je odprt! Kateri koli ISP lahko pride v Slovenijo ter poskusa z lastnim prodorom na trg. Politika, ki jo oznacujete za "monopolno", bi se izvajala z ali brez Krambergerja.

Je pa res, da je tip imel vizijo, da bo Slovenijo po internetni pokritosti ter cenah in pasovnih sirinah pripeljal v Evropo. Je prisel tja, pa je hotel vec -- TV. Kot prvi resni v EU. Je prisel tja, naslednji korak IP telefonija.

Ce kdo misli, da je bila zamenjava Graska ter posledicno Krambergerja kaj drugega kot politicno naravnana zamenjava -- si mece pesek v oci. Ali bi se zgodilo to, ali bi pa Gantar moral odstopiti zaradi svojih OverMyDeadBody izjav, ki so zadevale zdruzitev Telekoma in SIOLa. Sedaj pac bo prislo do ponovne zdruzitve, a bo minister lahko rekel, da je slo vse po regelcih.

Navkljub hitremu internetu je nekaj gnilega v dezeli Kokoski.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

ferdo ::

telekom bodo prodali. Združit se hočejo, da bodo meli več keša, da ga bodo lahko za večji dnar ali pa lažje za isti keš prodali....
neki se cmari tam zadej za odrom, akterji se pa skrivajo in igrajo slepe miši, raja pa nima pojma.

TheBeeZee ::

Sergio, tvoje izjave kažejo na popolno nepoznavanje trga telekomunikacij v Sloveniji.


To, kar pa govorite o prihodu konkurence -- trg je odprt! Kateri koli ISP lahko pride v Slovenijo ter poskusa z lastnim prodorom na trg. Politika, ki jo oznacujete za "monopolno", bi se izvajala z ali brez Krambergerja.


Trg v Sloveniji ni odprt. Odprt je na papirju, v praksi pa ne. Želiš nekaj primerov:

- RIO (reference interconnection offer) bi moral biti objavljen že zdavnaj, pa Telekom še sedaj ni proizvedel RIO, ki bi bil v skladu z veljavno zakonodajo. Zaradi tega stoji medomrežna povezava z drugimi operaterji, ki tako ne morejo ponuditi konkurenčne storitve. Po veljavni zakonodaji, bi vse to moralo biti urejeno že leta 2002.
- razvezava lokalne zanke se ponuja po ceni in pogojih, pod katerimi nihče (dobesedno nihče) ne more ponuditi storitve končnim uporabnikom, ker je sama lokalna zanka dražja od končne storitve, ki jo kot celoto ponujata Telekom in Siol (beri: ADSL). To je nekako tako, kot če bi mlinarji prodajali moko po večji ceni, kot je nabavna cena kruha.
- kljub dvakratni odločbi Agencije za telekomunikacije, Telekom ne vzpostavi medomrežne povezave s konkurenčnim operaterjem
- Mobitel je zahteval in od Agencije za telekomunikacije dobil odločbo v zvezi s predizbiro in izbiro operaterjev, ki je v nasprotju z veljavno zakonodajo

Če ti temu praviš odprt trg, potem ne živiš v Sloveniji.

Je pa res, da je tip imel vizijo, da bo Slovenijo po internetni pokritosti ter cenah in pasovnih sirinah pripeljal v Evropo. Je prisel tja, pa je hotel vec -- TV. Kot prvi resni v EU. Je prisel tja, naslednji korak IP telefonija.


Kramberger je imel vizijo, kako spraviti čimveč denarja v svoj žep. Kako lahko nekdo, ki je stalno pred očmi javnosti, sprejme podkupnino? Hja, preprosto. Telekom nabavi opremo ali storitve, za njih plača prodajalcu, mimogrede pa Krambergeju preda še črni kovček. Ni naključje, da je bil Kramberger viden pred okencem avstrijske banke prav trenutku, ko se je v tej isti banki nahajal tudi predstavnik večjega avstrijskega telekomunikacijskega podjetja (ugibaj, katerega). Krambergerja prav nič ni brigal razvoj telekomunikacij, zelo dobro pa je vedel, da brez nabav ne bo podkupnin.

Zato si je ves čas prizadeval, da bi nabave ostale v njegovi domeni. Ne nazadnje je bil v upravi Telekoma zadolžen prav za to. In potem so ga vrgli iz uprave. Njegov odgovor je bil intervju na prvi strani Financ, v katerem javno poziva k uničenju Telekoma ("ISDN priključek boste lahko kar odpovedali"). No in kot nagrado mu Grašek ponovno preda pooblastila v zvezi z nabavami. Saj ni čudno, da so Graška odžagali.


Ce kdo misli, da je bila zamenjava Graska ter posledicno Krambergerja kaj drugega kot politicno naravnana zamenjava -- si mece pesek v oci. Ali bi se zgodilo to, ali bi pa Gantar moral odstopiti zaradi svojih OverMyDeadBody izjav, ki so zadevale zdruzitev Telekoma in SIOLa. Sedaj pac bo prislo do ponovne zdruzitve, a bo minister lahko rekel, da je slo vse po regelcih.


Ločenost Telekom in Siola je nujno potrebna, zaradi higiene. Že tako ali tako se na veliko pred očmi javnosti pretakajo finančna sredstva iz enega podjetja v drugega. Vprašaj se na primer, kdo je kupil in financiral sprejemno postajo, iz katere se napaja Siol TV. Ne, ni bil Siol.

Navkljub hitremu internetu je nekaj gnilega v dezeli Kokoski.


Vsaj v nečem se strinjava. Smrdi že v nebo in to tako visoko, da je prismrdelo celo Ropu pod nos.

Thomas ::

Lokalec (Sergio) im v bistvu prav.

Globalci - kot recimo tudi jest, ki smo proti monopolom, ali tisti "ki so proti monopolom" - bi pa ne smeli biti tako naivni.

Minister je vseeno večji mnogo negativec od "Krambergerja", ki si je v okviru "predevropske ustanove" prizadeval, da bi prehiteli Evropo.

Kura ki nese tehnološka zlata jajca bo ubita zaradi birokratskega cinizma.

Odtod nekateri črpamo sovraštvo in prezir do neokomunistov. Ker so sposobni v imenu kapitalizma uničevati njegovo bistvo. Tehnološki napredek. Ker ga ne priznajo.

Vsaka internetna TV je zanje daleč manj pomembna, od njihovih igric.

To lahko tako dela kakšen občinski uradnik. Ministru za ID in Tončku Ropu pa bi moralo biti bistvenega pomena, da se dobri projekti ohranijo. "Legalizacija EU standardov" bi morala biti izvedena tako, da se ti ohranijo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Siol TV (in mogoče še kaj), je zlato jajce. Koliko rok se bo pa oprijelo rešetk in koliko bo kdo plačal zaradi klevetanja koga, pa ni pomembno.

Slovenci pač ne bomo imeli Internetne Televizije, kot eni prvih na svetu. Zato bodo "legelisti" poskrbeli.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

TheBeeZee ::

Minister je vseeno večji mnogo negativec od "Krambergerja", ki si je v okviru "predevropske ustanove" prizadeval, da bi prehiteli Evropo.


Minister je samo nesposoben, to je vse. Spomni se, kaj je nazadnje delal ta minister. V Sloveniji je zelo malo ljudi, ki be se resnično spoznali na telekomunikacije, tisti ki pa se, pa si nočejo umazati rok s politiko.

Kura ki nese tehnološka zlata jajca bo ubita zaradi birokratskega cinizma.


In tu je tvoja zmota. Trdiš, da Siol nosi zlata jajca. V resnici pa Siol zapravlja denar, ki ga je zaslužil Telekom z drugimi storitvami (kar je, mimogrede, protizakonito). Zapravlja nenazadnje denar davkoplačevalcev, saj je Telekom v državni lasti.


Odtod nekateri črpamo sovraštvo in prezir do neokomunistov. Ker so sposobni v imenu kapitalizma uničevati njegovo bistvo. Tehnološki napredek. Ker ga ne priznajo.


Tvoj moto je torej tehnološki napredek za vsako ceno?


To lahko tako dela kakšen občinski uradnik. Ministru za ID in Tončku Ropu pa bi moralo biti bistvenega pomena, da se dobri projekti ohranijo. "Legalizacija EU standardov" bi morala biti izvedena tako, da se ti ohranijo.


Država je jasno dala svoj bistven prispevek k nastali situaciji. Namreč z nesnago (Krambergerjem) niso počistili, ko je to še šlo brez večjih izgub. Če bi to naredili pravočasno, bi danes prav tako imeli tehnološki napredek, ampak ne zaradi enega skorumpiranega monopolnega giganta ampak zaradi delujoče konkurence. Problem je v tem, da so bili preveč zaposleni z nastavljanjem svojih žepov, da bi ugotovili, da bo dolgoročno takšna politika problem za njih.

Thomas ::

> Tvoj moto je torej tehnološki napredek za vsako ceno?

Tehnološki napredek je vreden toliko, kolikor pozitivne qualie prinese. Nič več in nič manj.

Siol TV je nekaj, ni nič. Četudi so imeli "nelegalen transfer sredstev", je bil ta mnogo manjši, kot je legalni transfer pri nekaterih evropskih in ameriških gigantih, ki pa vseeno niso ponudili "Siol TV".

Jest ne vem, kakšno imajo knjigovodstvo, kaj se tam gredo, kdo je kradel, kdo ni ... Vem samo, da so neokomunisti slabši od komunistov. Oni bi vsaj pogledali "če so tovariši pa mogoče z domačim znanjem kaj naredili, kar bi prišlo prav v nadaljnem razvoju socialističnih produkcijskih in družbenih odnosov".

Neokomunistov to ne zanima. Njih zanima samo, kako bi skupaj z Nemčijo in Francijo bili v "Evropi prve hitrosti". Kako postati del vrhovne Evropske birokratske kaste.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Dajte biti prosim pazljivi z izjavami, ki so težko dokazljive. Recimo izjave o sprejemanju podkupnin. Če so resnične, je to kaznivo dejanje in bi nekdo moral za to odgovarjati. Če pa niso, je pa to obrekovanje in lahko spet kdo nasrka zaradi tega.
Sicer je pa tako, da je Siol-Telekom s svojim monopolom res naredil veliko škode za uporabnike na splošno. Ampak vseeno je treba priznati, da so bili prvi, ki so izdali namestitveni CD za internet (prej je bilo vpisovanje internetnih nastavitev opravilo za lokalnega guruja >:D) in da so storili marsikaj za razširitev interneta med uporabnike. OK, če je bilo to namenoma ali ne( ali jih skrbi za uporabnike ali le za lastno rit) je drugo vprašanje, dejstvo pa je, da so prvi začeli ponujati nekatere storitve. Zakaj jih konkurenca ni, je pa drugo vprašanje.

In ja - zakaj je lahko Volja uspela z brezplačnim internetom, ostali ISPji pa niso? Najbrž ni samo Siol kriv za to...

P.S. Nočem zagovarjati ene ali druge stvari, samo je treba zadeve gledati malce bolj večplastno.

Mate ::

Zanimivo branje, nadaljujte :)

Ufo ::

Thomas,

govoriti o neokomunistih in podbnem je ne samo neslano temvec kar bebavo. Zamenjava Graska in posledicni odstop Krambergerja je bilo najboljsi prispevek k nadaljni informatizaciji Slovenije. In kot smo razbrali iz Kantarjevih izjav do zamenjave ni prislo zaradi dogodkov v preteklosti, tevec zaradi prihodosti. V tem mu dam celo prav.

Sicer pa razumem, da se zmerjas ljudi s komunisti, ce si na blizu politicnim strankam, h katerim gravitira tudi Kramberger. Z njegovim odstopom so izgubile velika denarna sredstva.

Seveda pa zamenjava ne bo nic prinesla, ce liberalizacija telekomunikacijskega trga ne bo napredovala. Do zdaj je bilo stanje podobno do zdaj v letalskem prometu, ko so bile letalske karte mpr. do Londona veckrat drazje kot v Trstu ali Celovcu. Po 1.5. pa se bo s prihodom konkurence to spremenilo. Upam, da bo tako tudi na trgu telekomunikacij. Ce bo bo minister upravicil obstoj MID-a, uporabniki pa bomo imeli celo izbiro.

TheBeeZee ::

Dajte biti prosim pazljivi z izjavami, ki so težko dokazljive. Recimo izjave o sprejemanju podkupnin. Če so resnične, je to kaznivo dejanje in bi nekdo moral za to odgovarjati. Če pa niso, je pa to obrekovanje in lahko spet kdo nasrka zaradi tega.


Zaradi napol anonimnega pisanja po forumu? Če nihče ne nasrka zaradi podpisanih in poštemplanih kršitev zakona, zakaj bi potem nekdo nasrkal, ker napiše nekaj na forumu?

Sicer je pa tako, da je Siol-Telekom s svojim monopolom res naredil veliko škode za uporabnike na splošno. Ampak vseeno je treba priznati, da so bili prvi, ki so izdali namestitveni CD za internet (prej je bilo vpisovanje internetnih nastavitev opravilo za lokalnega guruja ) in da so storili marsikaj za razširitev interneta med uporabnike. OK, če je bilo to namenoma ali ne( ali jih skrbi za uporabnike ali le za lastno rit) je drugo vprašanje, dejstvo pa je, da so prvi začeli ponujati nekatere storitve. Zakaj jih konkurenca ni, je pa drugo vprašanje.


Izgleda, da celo verjameš v to, kar pišeš. Samo žal ni resnično. Siol *ni* prvi izdal namestitvenega CD-ja, bila so podjetja, ki so ga izdala takrat, ko Siol še niti obstajal ni, Telekom pa se je ukvarjal z veleprojektom z imenom Videotekst. Avtor tega veleprojekta? Kramberger.


In ja - zakaj je lahko Volja uspela z brezplačnim internetom, ostali ISPji pa niso? Najbrž ni samo Siol kriv za to...


Kako lahko Volja uspe z breplačnim internetom, ki to ni? ;) Na enak način, kot uspe Siol z ugodno ponudbo, ki to ni. S prevaro.

Thomas ::

Neokomuniste nezmotljivo prepoznam po dvojem:

Da za svoje vedno govorijo, da "je človek nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže na sodišču". Za druge (kamor spadajo tudi njihovi, padli v nemilost), pa velja da so "pokradli milijarde", že preden se je sploh prikazal kakšen "virman".

Druga nezmotljiva sled je ta, da se radi kitijo s tujim perjem. ONI so zaslužni, ker je nek cenen prevoznik prišel v Slovenijo.

Zaslužen je samo tisti norec, ki je začel prodajati letalske karte "po cenah lokalnih avtobusnih." Ki je potem s tem preživel.

Neokomunisti so samo "sledili EU direktivam" in (ne sami) izglasovali zakon o odprtju tega tržišča, ki so ga hermetično zaprli njihovi "očketi".

Še tretja lastnost je, ki je zelo podobna mafijskemu običaju zanikanja Mafije. Vsak Mafijec pravi, da je Mafija samo stara legenda, v resnici je pa že zdavnaj ni več.

(Neo)komunisti - isto.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Herbie - hočem samo reči, da če je res Kramberger vpleten v korupcijo, bi rad videl epilog na sodišču. Da ne ostane pri trditvah, ampak da se sodišče dokončno izreče o zadevi.

TheBeeZee ::

Matthai, dvomim da boš kdajkoli videl epilog na sodišču. Verjami mi, da so črni kovčki varno spravljeni v kakšni švicarski banki in da so vsi dokazi spretno skriti. Žal.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zamenjava v vrhu Telekoma

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
313711 (3711) Mate
»

Ponovna združitev Telekoma in SiOL-a?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
313661 (3661) Bakunin
»

Anonimka tokrat proti direktorju SiOLa

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
72522 (2522) nodes
»

siol ADSL crknu po celi slo, ker je na siolu zmanjkalo štroma ?

Oddelek: Loža
492797 (1959) Tody
»

Vlada razrešila Podobnika!

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
402799 (2799) Boeing

Več podobnih tem