» »

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

TechPort - Potem ko se je Intel prvič v zgodovini odločil slediti AMD-ju in razkril namero o podpori naboru ukazov AMD64, je tudi Advanced Micro Devices predstavil nov korak k večji podpori konkurenčnih naborov.

Po predavanju Kevina McGratha, vodje razvoja arhitekture procesorja s kodnim imenom Hammer, sodeč, bo v novejših inačicah kar nekaj novosti. Posvetili so se optimizacijam tranzistorjev, tako da bo novi procesor tekel še hladneje.

Nova inačica procesorjev pa ne bo samo kup obližev, ampak ji bodo dodali tudi nov delež funkcionalnosti. Tako bo v Hammerja vključena podpora Intelovemu naboru operacij SSE3, ki omogočajo npr. hitrejše kodiranje video formatov.

Predavatelj se ni želel točneje izraziti, kdaj naj bi te novosti prišle v serijsko izdelavo, vendar AMD očitno ne želi ponoviti napake, ki jo je zagrešil ob Intelovem izumu SSE2, ko mu je podporo v svoje procesorje vključil rahko pozno. Pričakovati bi bilo, da bo največji delež novosti prišel s prehodom na izpopolnjeno 90 nanometersko tehnologijo izdelave jeder.

Novico v angleškem jeziku si lahko preberete tu, lahko pa si tudi ogledate (sicer nizkokvalitetno) video reportažo.

8 komentarjev

Tic ::

Koncno neka pametna poteza AMDja :)
persona civitas ;>

Zheegec ::

LOL, stara novica, če bi bral temo o Hammerjih v forum/strojna oprema bi videl da sem že zdavnaj dal link na ta filmček ter tudi napisal vse izboljšave ki bodo dočakale novo revizijo.
AMD naj bi tudi vsakih 6 mesecev izdal nov stepping Hammerja.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

dr.J ::

> Koncno neka pametna poteza AMDja

Prej bi rekel, da je implementacija AMD64 ukazov končno neka pametna poteza Intela. S tem, da bi bili še precej bolj pametni, če bi prekopirali vse. Tako so spustili HW kontrolo nad izvajanjem ukazov (NX bit). Zdaj se bodo virusi širili hitreje po Intel kot po AMD platformah. :D

http://www.theregister.co.uk/content/4/...
http://www.aceshardware.com

Jux ::

A mi lahko kdo da link na sajt, ki tocno pove "Intel bo uporabljal AMD64 razširitve" in ne "Intel bo uporabljal 64 bitne razširitve". Stvar je lahko zelo problematična za amd, če bo intel uporabil 64 bitne razširitve, a nezdružljive z AMDjevimi. Konec koncev ima Intel vodilno roko nad x86 (ostali samo posnemajo Intelovo IA32) in taka poteza bi zanimivo vplivala na prodajo AMD64 procesorjev.

Že vidim: "To run this program you need IA32/64bit extensions enabled processor."
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Mr.B ::

Problem ni v nekaj malih spremembah v delovanju registrov, problem je v tem, da bo uporabljal SSE3. Če do izida prescota ni noben razmišljal o sse3 in ostalih optimizacijah za Prescota, sedaj bodo. To je težava za AMD-ja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Jux ::

Problem ni v nekaj malih spremembah v delovanju registrov, problem je v tem, da bo uporabljal SSE3. Če do izida prescota ni noben razmišljal o sse3 in ostalih optimizacijah za Prescota, sedaj bodo. To je težava za AMD-ja.


Težava za AMD? Ne razumem, sej nameravajo SSE3 podprt. Ostale optimizacije za Prescotta so itak skrite v notranjosti procesorja in itak nimaš dostopa do nekih "naprednih funkcij" prescotta. Res je sicer da prevajalniki lahko izdelajo kodo ki upošteva 33 stopenjski cevovod prescotta in ostale spremembe v arhitekturi, vendar to lahko počnejo že sedaj z optimizacijami za Netburst P4-ke. Tako da se edina nevarnost še vedno skriva samo v tem da 64 bitne razširitve ne bodo združljive, kar pomeni da AMD z svojim tržnim deležem ne bo mogel zapovedati oblike 64 bitnih sprememb in te v sedanji obliki AMD64 enostavno ne bodo uporabne v praksi.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

dr.J ::

A ste pozabili, koliko časa je trajalo, da je softver znal uporabljati SSE2? Par let. Precej predno se bo pojavil softver, ki bo znal izkoriščati SSE3, ga bo imel že tudi AMD zapečenega v čipih.

Aplikacije je treba vsaj na novo prevesti, če ne še kako drugače spremeniti. Edina prevajalnika, ki podpirata SSE3, sta v tem trenutku Intelov C/C++ ter Fortran. To so brilijantni prevajalniki! Zaenkrat še nisem zasledil, da bi kdo poročal o kakih znatnih pospeških zaradi SSE3 ukazov. Nekateri optimisti si obetajo samo par procentov.

Podpora 64 bitnim Intelovim razširitvam je v razvoju Linux jedra prišla dobesedno čez noč. Če bi šlo za povsem novo arhitekturo, bi ustrezno podporo čakali kako leto. Sicer je pa o tem bilo v preteklih dneh ogromno novic. Vzameš kernel 2.6.4-rc2 in evo, zadeva podpira I32e.

Microsoft tudi že dokončuje (beri: zavlačuje) 64 bitno verzijo Windowsov za AMD64. A mislite, da bo šel na novo razvijati special edition za Intela? Vsaj čez noč zanesljivo ne, časa pa Intelu malce primanjkuje.

Mr.B ::

Cevovodi itd podobne zadeve so definicija za marketing, mikrokoda je pa za proizvajalce razvijalce itd z vključno s kompajlerjem.SSE3 pa je uradno sprescotom prišel ven, šele naslednji AMD bo podpiral SSE3, ali je to aprilski ali poznejši je nepomembno, pomembno je to da bo podpiral sse3.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Oddelek: Novice / Matične plošče
114923 (2854) Jst
»

AMD Phenom (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
6210076 (6236) Brane2
»

UltraSparc T1 aka Niagara: prvi rezultati

Oddelek: Novice / Procesorji
243666 (2345) phantom
»

Apple se odloča za Intel (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
11312685 (9029) lopov
»

ABC o Intelu in AMDju!!

Oddelek: Strojna oprema
91117 (872) Mr.B

Več podobnih tem