»

AMD napovedal nabor ukazov SSE5

Ars Technica - V dokaz temu, da še niso umrli, so pri AMDju pred kratkim predstavili njihov nov nabor ukazov pod imenom SSE5. V dokumentaciji (PDF) je nov 128-bitni nabor ukazov podrobno opisan. Dodanih bo več kot 100 novih ukazov, ki bi naj opazno pospešili račune, saj se zgledujejo po AltiVec naboru, ki omogoča računanje z več kot dvema operandoma. Jasno je, da hoče AMD ponoviti zgodbo z x86-64 naborom, kjer je Intel kasneje prevzel njihovo tehnologijo. Zlobni jeziki pa pravijo, da bo zadeva verjetno bolj podobna 3Dnow!, saj SSE5 ni v celoti kompatibilen s prihajajočim Intelovim naborom SSE4 (Zabavna poimenovanja, kajneda?), kar pomeni da bo eden izmed standardov skoraj gotovo moral prepustiti...

11 komentarjev

64 proti 32, bitov namreč

t - break - Gotovo je večini uporabnikov znano, da Athlon 64 omogoča uporabo tako 32-, kot tudi 64- bitnega načina delovanja. Na strani t-break so se lotili zanimivega preizkusa in primerjali oba načina. Uporabili so Athlona 64 3400+ z 1 GB pomnilnika Corsair DDR 400 in Geforce FX 5900 ter ga preizkusili v beta-različici prihajajoče 64-bitne inačice operacijskega sistema Windows XP in v najpopularnejših programih in igrah za tovrstno preskušanje. In kaj so ugotovili?

3 komentarji

Strežniki: AMD proti Intelu

AnandTech - Če ste se odločili za nakup strežnika, vam utegne koristiti preskus z zbirkami podatkov, ki so ga opravili na AnandTech. Primerjali so siteme zgrajene na Intelovih jedrih Prestonia in Gallatin ter AMD-jevih Opteron. Ogledali so si omejitve, ki jih prinašajo Intelove kratkoročne rešitve, kar se zelo jasno kaže na rezultatih testov.

Zanimivo branje, ki pokaže samo en izhod. Če kupujete strežnik za resnejše namene, posezite po Opteronu. Cenovno ugoden in največkrat hitrejši od Intelov se ponuja kot odlična izbira, vse dokler Intel ne izda novih različic procesorjev, ki bodo podpirale hitrejša vodila FSB. Prijetno branje.

3 komentarji

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

TechPort - Potem ko se je Intel prvič v zgodovini odločil slediti AMD-ju in razkril namero o podpori naboru ukazov AMD64, je tudi Advanced Micro Devices predstavil nov korak k večji podpori konkurenčnih naborov.

Po predavanju Kevina McGratha, vodje razvoja arhitekture procesorja s kodnim imenom Hammer, sodeč, bo v novejših inačicah kar nekaj novosti. Posvetili so se optimizacijam tranzistorjev, tako da bo novi procesor tekel še hladneje.

Nova inačica procesorjev pa ne bo samo kup obližev, ampak ji bodo dodali tudi nov delež funkcionalnosti. Tako bo v Hammerja vključena podpora Intelovemu naboru operacij SSE3, ki omogočajo npr. hitrejše kodiranje video formatov.

Predavatelj se ni želel točneje izraziti, kdaj naj bi te novosti prišle v serijsko izdelavo, vendar AMD očitno ne želi ponoviti napake, ki jo je zagrešil ob Intelovem izumu SSE2, ko mu je podporo v svoje procesorje vključil rahko pozno. Pričakovati bi bilo, da bo največji delež novosti prišel s prehodom na izpopolnjeno 90...

8 komentarjev

Intel Developer Forum

News Forge - Od 17. do 19. februarja je v Moscone Centru potekal Intel Developer Forum, vsakoletno srečanje soustvarjalcev in podpornikov Intela. O revolucionarnih novostih ne bomo poročali, ker jih pač ni bilo, govora pa je bilo predvsem o spremembah cen. Še najpomembnejši dogodek je verjetno bil, da je Intel končno razkril načrte o razširitvi nabora ukazov x86 s 32 na 64 bitov. Tako je AMD vendarle dobil priznanje za svoje delo s procesorji Opteron, ki so prvi poganjali 32-bitne aplikacije in hkrati tudi 64-bitne. No ja, Intel v dokumentaciji ni niti omenil podjetja Advanced Micro Devices, kar je razjezilo tudi Linusa Torvaldsa, ki je v enem izmed sporočil na dopisnem seznamu pokazal svojo ogorčenost nad egoizmom Intela.

0 komentarjev

AMD dobavlja več procesorjev

The inquirer - Med tem ko AMD počasi migrira na 90 nanometersko tehnologijo izdelovanja procesorjev, ima pri dobavi le-teh in drugih modelov še vedno precejšnje težave. Obljubljenih milijon AMD64 procesorjev v četrtem četrtletju 2003 verjetno ni bilo doseženih, saj AMD tega ni ne potrdil in ne zanikal, pač pa je podal izjavo, da "so zadovoljni, kjer so". Za prihajajoča četrtletja načrtujejo, da bodo dobavili milijon ali več AMD64 procesorjev narejenih v 13 mikronski tehnologiji, popoln prehod na procesorje, izdelane v 90 nanometerski tehnologiji, pa naj bi se zgodil v prvi polovici tega leta. Klik!

5 komentarjev

Procesor Prescott najavljen za 2. februar

AnandTech - Po precej dolgotrajnem čakanju na prihajajočega Intelovega paradnega konja, procesor Presscot, je sedaj končno znan datum izida - 2. februar. Za nekatere rahlo pozno, saj je Intel na veliko objavljal, da bo jedro Presscot prislo na trg že proti koncu tega leta 2003. A nekaj časa nazaj je malce potihnil glede tega; nekateri so špekulirali, da ima poizvodnje težave.

Najverjeteje je res nekaj na tem, saj bo prihajoči Presscot temeljil na 90 nm proizvodnem procesu. Frekvence delovanja prvih Pressotov ne bodo zelo udarne - najhitrejši izdelek bo namreč tiktakal na 3,4 GHz, vsi pa imajo 1MB drugonivojskega in 16KB prvonivojskega pomnilnika ter nove inštrukcije SSE3, seveda pa bodo vsi opremljeni z izboljšanim Hyper Threadingom, kar lahko le pozdravljamo. Izdane različice pa bodo še: 3,2, 3,0 in 2,8 GHz. Slednji bo tudi zelo zanimiv, saj bo stal približno toliko, kot sedaj 2,6 GHz "Northwood" v Sloveniji.

14 komentarjev

SSE2 v AMD procesorjih?

The inquirer - Kot veste, je ena od razlik med Thunderbird-C ter Athlon XP procesorji tudi ta, da je v serijo XP implementiran skupek ukazov SSE podjetja Intel. Dodatka k ukazom SSE, poimenovanega SSE2, katerega je Intel predstavil s oznanitvijo Pentiuma 4, pa nameravajo AMDjevci vgraditi v prihajajoče strežniške procesorje Hammer. Intel se pa po drugi strani noče prenagliti, saj razmišlja, da to leto še ne bi podeljeval licenc za uporabo SSE2. To bi pomenilo, da bi v primeru izdaje Hammerja že to leto, AMD zagotovo občutil nazadovanje, saj se SSE2 zanesljivo uveljavlja. Sicer so pa pri AMDju skoraj prepričani, da do izdaje Hammerja to leto ne bo prišlo. V vsakem primeru - kaj bi naredili vi na mestu kakšnega od izvršnih direktorjev Intela? Prodali licenco AMDju ter si s tem zagotovili razširjenosti skupka ukazov ter dobro ime v softverskih krogih? Ali bi postavili AMD na hladno ter upali, da se bodo razvijalci programske opreme odločili prav za vas?...

4 komentarji