» »

SSE2 v AMD procesorjih?

SSE2 v AMD procesorjih?

The inquirer - Kot veste, je ena od razlik med Thunderbird-C ter Athlon XP procesorji tudi ta, da je v serijo XP implementiran skupek ukazov SSE podjetja Intel. Dodatka k ukazom SSE, poimenovanega SSE2, katerega je Intel predstavil s oznanitvijo Pentiuma 4, pa nameravajo AMDjevci vgraditi v prihajajoče strežniške procesorje Hammer. Intel se pa po drugi strani noče prenagliti, saj razmišlja, da to leto še ne bi podeljeval licenc za uporabo SSE2. To bi pomenilo, da bi v primeru izdaje Hammerja že to leto, AMD zagotovo občutil nazadovanje, saj se SSE2 zanesljivo uveljavlja. Sicer so pa pri AMDju skoraj prepričani, da do izdaje Hammerja to leto ne bo prišlo. V vsakem primeru - kaj bi naredili vi na mestu kakšnega od izvršnih direktorjev Intela? Prodali licenco AMDju ter si s tem zagotovili razširjenosti skupka ukazov ter dobro ime v softverskih krogih? Ali bi postavili AMD na hladno ter upali, da se bodo razvijalci programske opreme odločili prav za vas?

4 komentarji

Daedalus ::

Verjetno bojo pri Intelu malo počakali z licenco za SSE2 ukaze, da si pridobijo vsaj nekaj prednosti

Boeing ::

kolker vem, se da to naredit tudi na "črno"... se pravi brez licenc... popravite me, če govorim bedarije!LP

Brane2 ::

A ni mel AMD že pri MMX svojo izvedenko ?
Zakaj si ne bi mogli omislit svoje, rahlo spremenjene verzije SSE-2 ?

WarpedGone ::

Inkvajerer pogosto kako neumnost pihne.
AMD že ma licenco za SSE2. Kdo pameten bi si upal kej tazga naglas oblublat brez licence? Časi 486 so minili. Težava je da je SSE2 prijavlen kot patent. Ni tuki več dela na črno. 3d-now je že vključeval neki tazga podobna, prefeč ukazi so mel enake opkode kot sse prefetch ukazi. Kaj je to amdju pomagalo? Nič cela nič. 0.0. Če ni uradne podpore, kolk softwerskih hiš to uporab? Kolk kompajlerjev to podpre? Nič?
XP ma uradno podporo za SSE pa se media encoder še vedno odloča na podlagi firme in ne na podlagi SSE zastavce v cpuid. Sicer pa, SSE2 je še kr samo 64 bitn. Za IEEE kompatibilnost še vedno nucaš good old x87 enoto. Kjer je pa moj 866 durončk, ko sm nazadne gledu, huj ko P4 na 1.8ghz. intel, ne hvala, ne nucam.

Sicer pa, AMD bo razširil SSE2 z dodatnih 8 registrov na skipno 16, ampak ti bojo na voljo samo v 64bitnem načinu. V 32 bitnem načinu bo čisto navadna sse2 enota. Upu bi pričakovat, da hitrejša kot intelova na isti frekvenc. Kot ponavad...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prihaja SSE4

Oddelek: Novice / Procesorji
143505 (2778) Vesoljc
»

Bodočim 64 bitnim Athlonom se obeta podpora SSE3

Oddelek: Novice / Procesorji
82274 (2274) Mr.B
»

Kaj je Hyperthreading?

Oddelek: Novice / Procesorji
51830 (1830) Brane2
»

Intel napada s P4 Celeroni

Oddelek: Novice / Procesorji
71815 (1815) OZZY
»

Athlon 4

Oddelek: Novice / Procesorji
311584 (1584) BigFoot

Več podobnih tem