» »

wireless mreža

wireless mreža

gasperxp ::

hej

zanima me kaj nj s sosedom nabaviva da se postaviva wireless lan. kere mrežne plate so za kupit. razdalja cca. 100m. bajti se cisto vidjo. nobenih dreves, itd.

lp

billyka ::

Khm...0:)
Moj cenjeni sosed bi rad povedal, da bi zgradila WLAN baziran na standardu 802.11g + SuperG mode. Pa me zanima a se ta SuperG obnese v praksi, a ma ze kdo izkusnje?
Nameravava se povezat z dvemi PCI karticami, se ne splacjo razni access pointi ker bo bolj na easy omrezje.
Verjetno bova stestirala Planetove WL-8310 kartice, so cenovno kar ugodne (~10k).
Vgrajene antene zadoščajo za tako razdaljo (1oo m) ali si bo treba omislit usmerjene? Ce niso vgrajene v redu a se sploh nebo povezalo vseskupaj ali bo samo hitrost prenosa trpela?

Hvala za odgovore, LP.

YenLoWang ::

Vajina povezava bo torej takoimenovana Ad-Hoc.
Najboljse da si sposodita 2 kartici in bosta videla ce deluje. Kakor pravis je vidna razdalja brez ovir, torej bi moralo delovati. Planet WL-8310 uporabljam tudi sam, vendar ne v SuperG modu, ker moj AP nima te moznosti, tako da nevem kako deluje teh 108Mbps v praksi.

lp, Yen

pujsek_ ::

Jah, z karticama bosta vidva le sanjala super G mode... Kartice so namenjene za takšne lol hitre povezave in se v praksi na daljše razdalje ne obnašajo najbolje!
Če hočeš dobro povezavo boš pa že mogel razkirati še 10ksit več, da na eni strani postaviš AP oz. ruter. Za 100m boš potreboval tudi zunanje antene dodaten strošek. Planet oprema iz mojih izkusenj ni najboljša varianta, če že gledaš na ceno ti priporočam raj najcenejše PCI cliente (Canyon PCI), v BoFu npr. 7ksit, preverjeno solidno delovanje.

Pri superG mode, nimaš opcije za prenos 108Mbps to je duplex povezava, ki malo sfrizira cipset 54Mbps opreme, drugače pa tako moraš imet že za povezavo na pasovno širino 54Mbps (super-super) dobro povezavo, da ti zadeva ne steka...
Najbolje se mislim da ta super mode obnese pri D-Linku SuperG, ki ga naši uvozniki ne uvažajo več, so preklopili raje na 3x slabšo varianto G+!

Kaj nabaviti za mrežo 100m;
Dostopno točko; D-Link dwl-624+, Linksys wrt54g, Asus wl-500g, Belkin ruter cca 25k
PCI Client; PCI Canyon ali Asus cca 10k
Externe antenne; neke homemade 2x 10k
Welcome shop.wlan-sat portal...

TribesMan ::

Jest sem si danes omislil WiFi mrezo po bajti... Sicer sem vzel brez AP ali routerja, ker WiFi rabim samo za povezljivost laptopa na internet, tako da sem vzel 2 Canyon 54G WiFi mrezne kartice (eno PCMCIA za laptop in drugo PCI, ki je v moji glavni masini...) Zadeve sem lepo instaliral (trajalo je 5 minut za obe kartici... res pohvalno narejen software) potem pa sem kartici spravil v Ad-Hoc nacin delovanja... Zaradi varnosti sem vklopil se neko enkripcijo mislim da neki WEP al WPA sej ne vem tocno... :D.
Zadeve seveda delajo brez vsakih tezav... Doseg zadeve me je se najbolj presenetil. Racunalnik z dostopom na net je pritlicju, pod mizo z zelezno konstrukcijo (antena je postavljena direktno na tla, ker je kabel prekratek da bi jo dal kam drugam) z laptopom pa cruiseam po bajti gor pa dol... odvisno kje sem lociran v dolocenem trenutku. No seveda sem na zacetku najprej prehodil celo hiso in pretaknil vse kote ter opazoval moc signala... Vse kar lahko recem je to da je zadeva SUPER!!! Na podstresju (2. nadstropje, do pritlicja so 2 zelezobetonski plosci) zadeva lovi brez vsakih problemov, kvaliteta signala je vedno nad 80% moc pa se giblje okoli 40%. Res si nisem niti v najbolj optimisticnih sanjah upal predstavlajti da bo tako dobro lovilo. Sprehodil sem se tudi v bliznjo okolico hise... in zadeva lovi okoli 100m stran od hise, res da hitrost povezave pade sam se vedno se da komot uporabljat internet in prenasat zmerne kolicine podatkov. Skratka kar se tega tice sem ultra happy.

Edino kar me moti je zaenkrat to, da v Ad-Hoc nacinu ne morem uporabljati hitrosti nad 11Mbps... nevem tocno kaj je sam msilim da sam Ad-Hoc nacin ni bil nikoli misljen za hitrosti nad 11Mbps... bom se malo posurfal okoli na to temo... da vidim al je problem samo v karticah ali pa je problem bolj "globalen".

Kar se tice prenosov... pri 11Mbps povezavi sem poizkusil prenastai en film... izmerjena je bila povprecna hitrost 800kB/s kar je okoli 60% ucinkovitost povezave... in to neglede na to kje v hisi sem... Zdej nevem kako je ponavadi s temi prenosi, sam men se zdi to kar "ugoden" rezultat... sploh ker je povezava misljena v glavnem za surfanje po spletu.

Kar mi je bilo pa najbolj vsec pri vsem skupaj je pa to da sta me obe kartici kostali usivih 10kSIT... res smesna cena glede na to kaj ponujata kartici. Jutri bom sprobal zadevo se na faxu... kjer so ravnokar zaceli z preizkusanjem "eduroam" omrezja (free wireless internet za studente in zaposlene).

Jah to je to... definitivno ena boljsih investicij v zadnjem casu :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Taras_Bulba ::

humm tudi jaz rabim en nasvet. na sliki je videti kako sva s "sosedom" postavljena. njegov računalnik je rdeča pika v zgornjem pravokotniku, moj je rdeča pika v spodnjem. možno bi bilo prestaviti oz. postaviti še računalnik tam kjer je modra pika. Zeleni krogi so drevesa, med nama je okoli 100 m razdalje. Router bi bil pri njemu. A je zadeva sploh izvedljiva zaradi dreves, ali bi rabila kakšne usmerjene antene ali bi bilo dovolj če bi v modri piki bil postavljen računalnik z mrežno karto? Med obema rdečima pikamama je pa železnobetonska stena.

Hvala za nasvete.

Evo slike

rfmw ::

@Tribes

več kot 60% izkoristka kanalnega bitrate-a ne boš dosegel in že to je zelooo lepa številka >:D . Tudi sam imam Canyon PCI 54Mbps mrežne in prav lepo delajo tudi na višjih bitratih, kot 11Mbps. Sam ne uporabljam driverjev, ki so prišli zraven, ampak najnovejše (ralinktech.com), kjer imam v wireless aplikaciji zavihek, v katerem se nastavi adhoc hitrost (ali 802.11b only ali 802.11b/g). Poskusi najti, sigurno boš našel... btw, v katerem labu delaš?
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

TribesMan ::

Taras_Bulba... glede na moje izkusnje bom rekel da ne bi smelo bit problema z dosegom. Ce te pa skrbi za domet pa vzami kartico ki omogoca priklop zunanje antene in jo postavi na zunanjo stran stene.... pol bi moglo 100% delat.

Drevesa pa niso problem, stene so veliko bolj restriktivn.

rfmw

Hvala za nasvet z driverji... bom probal ce bo kaj boljse... Sam malo me skrbi, ker PCMCIA karta ki jo imam v laptopu nima gor istega cipa kot PCI karta v stacinarni masini... in je treba najbrz tud kaksne novejse gonilnike. Ce se prav spomnim v programu za konfiguracijo PCI kartice lahko izbiram b oziroma b/g mix... pri PCMCIA pa teh nastavitev sploh ni.
No sej danes na faksu sem probal povezljivost na eduroam in zadeva dela super... povezava 54Gbps in signal super kvalitete. Vsec mi je tudi to ker niso blokirani protokoli za irc in internet radio :D.

Aja... jest nisem zaposlen na fakulteti... studiram na FE, 3. letnik elektronike.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

rfmw ::

@Tribes

če ti PCI mrežna dela dobro (in ti ne prekinja linka) ne menjaj driverjev! Najbrž pa imaš gor RT2500 čipset, za katere dobiš driverje na zgornjem naslovu.
Legendary 8RDA+ (reCAPed ;), XP1700+ 2108 @ 1.84 V, SLK900A AS3 @ 2500 rpm
1,5GB Samsung DDR333+Geil DDR400+SuperTalent DDR400 @ DC 200 MHz @ 6-3-3-2.5

pujsek_ ::

@Taras_Bulba

Možakar za tvojo povezavo boš potreboval kar dve zunanji anteni, brez itak ni šans da bi šlo skozi 2steni + drevesa, vprašanje je pa tudi kako bi zadeva letela z eno zunanjo anteno.
Welcome shop.wlan-sat portal...

mpucel ::

hello!

Mene pa zanimam kako se povezat v eduroam na FRI-ju.
Mam kartico jaht wn-4054p ki jo je testiral arnes, mam win xp ,SP2, secureW 2.2.0 ma v glavnem vse kar piše v navodilih za priklop, pa se še edno ne morem povezat(omrežje mi zazna)

Mislm da je problem pri enkripciji, k naj bi bila WPA, jst mam pa na izbiro le WEP.
Kako naj dobim ta WPA(kartica naj b ga podpirala)

bradek ::

http://wlan.fri.uni-lj.si/
http://www.arnes.si/bio/nastavitve/nastavitve_secure_w2.html
Si sel po teh navodilih in izklopil ter vklopil vse tocno tako kot pise? Mal mors kombinirat oboje ker je na arnesu se stara verzija SecureW2 na friju pa stara verzija winXP (brez SP). Aja, pa mal je se buggast tale network baje :)

lp
MM

TribesMan ::

Če maš na sistemu SP2 so zadeve malo drugačne kot v navodilih, ki jih najdeš na domači strani naše fakultete.

Hec je v tem ker ima SP2 nekak drugačen postopek za dodajanje omrežij in priklapljanje na njih.

Ubistvu je vse zelo podobno. Gres v properties od Wireless network Connectiona... izbereš zavihek "Wireless Networks" In tukaj klikneš gumb Add... Pod "prefered networks"seznamom in potem narediš nastavitve tako kot pise v navodilih...

SSID: eduroam
Authentication: WPA
Encryption: TKIP

na drugem zavihku "Authentication" iz drop down menuja izbereš "SecureW2", vse ostale nastavitve izklopis.... Potem klikni gumb Properties. Od tukaj naprej pa vse tako kot v navodilih ki jih najdeš na straneh FE/FRI fakultete... una navodila na Arnesu so za starejso verzijo klienta...

In tako mora delat...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

CoCkTAil ::

Zanima me kako se da vzpostaviti povezavo med laptopom in računalnikom z ADSL-om... V računalniku je kartica Belkin 11Mbps Wireless Desktop Network Card 802.11b v laptopu pa imam Intel PRO/Wireless 2200 BG Network Connection.

Nikakor mi ne uspe zadeve uspostaviti, pa se že sprašujem če je to sploh mogoče...

TribesMan ::

Je izvedljivo.

Vse kar moraš storiti je to da na obeh računalnikih narediš "profil omrežja" in računalnikoma poveš naj se povezujeta v takoimenovano Ad-hoc omrežje. To je nekakšen ekvivalent crosslink kablu pri UTP omrežju. Z crosslinkom se tam znebiš switcha, tukaj pa odpate access point.

Nastavitev je zelo podobna kot v prejšnjem primeru. Gres v properties od "Wireless network Connection"... izbereš zavihek "Wireless Networks" In tukaj klikneš gumb Add... Pod "prefered networks"seznamom. Odpre se ti okno za konfiguracijo omrežne povezave. V prvem zavihku "Association" izberi ime omrežja (SSID, ki mora biti enak na obeh računalnikih) Po potrebi izberi tudi način autentikacij in enkripcije (sam uporabljam WPA-PSK (pre selected key) in TKIP) Odvisno od authentikacije boš moral nastaviti še geslo omrežja (če nimaš je prazno) in na spodnjem koncu zavihka moraš obkljukat še "This is computer-computer (ad hoc) network; wireless access points are not used". Na zdanjem zavihku "Connection" obkljukaj še možnost "connect when this network is in range", tako da se bo povezava avtomatsko vzpostavila...

To nastavitev ponovi na obeh računalnikih... pazi da boš nastavil popolnoma isto! Predvsem SSID in načine avtentikacije. Ker drugače se ne bo hotelo povezati. No in to je ubistvu vse. Če se ti ne bo hotelo takoj povezat za vsak slučaj še restartaj obe mašini... Potem bi moglo delat.

Če pa hočeš na laptopu uporabljati še internet, moraš nastaviti še internet connection sharing. Odpri properties od ADSL povezave in pod Adwanced obkljukaj "Allow other network users to connect trough this computers internet connection". In to je to... Sam pazi da boš imel nastavitve od TCP/IP na laptopu na DHCP... da bo avtomatsko nastavil gateway in pridobil pravilen IP.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

pujsek_ ::

Ja zadnje čase je veliko proizvajalcev te wifi opreme in zato je vse več nekompatibilnosti in težav pri pri povezavah z različnimi proizvajalcami. Če si že stvar nabavil potem boš se mogel že malo potrudit in zadevo spokat skupaj - saj ni take panike, drugače pa folku raj svetuem kot te ad-hoc povezave, da raj kupijo kak poceni rabljen ali nov AP za 10-15ksit in cliente...
Welcome shop.wlan-sat portal...

fusioman ::

A potem se ne splača te Planet wl-8310 kartice kupit, so boljše Canyon?

gasperxp ::

hej

ja koncno sva nabavila te kartice Planet wl-8310. zadeva u bistvu vleče, res pa da sva oba comp postavila na okenske police. signal je slab tako da bova naredila (kupila) usmerjene antene. kot je ze bilo rečeno je vidna razdlja cca 100m. kakšne antene je možno narediti za cim manj denarja in PROSIL BI ZA NAČRTE za izdelavo anten?!

lp

tnx za odgovore

Se opravičujem, če je že kje kšn podoben post.....

sinko999 ::

http://qdg.sorbs.net/qdgant.htm

Ena večja zbirka anten. Greš dol do 2.4 home made pa greš pogledat kaj je tebi najbolj enostavno narediti.

LP
Ni? ni ve?no !

blackfly666b ::

Da še jaz pristavim svoj lonček. Trenutno kupujem novo masino, ki jo bom postavil v sosednjo sobo on seveda morata biti tale masinca in 'tanova' povezani.

Obenem pa bi rad (enkrat kasneje, cez par mesecev) povezal dva soseda nase... in sicer stanujemo eden za drugim v ravni vrsti, s tem da sm jaz prvi v tej vrsti. Kaksne vidne povezave med masinami naj ne bi bilo.

Kaj morm sedajle nabavt, da bom pozneje lahko enostavno povezal se kolege in mi ne bo treba menjat pol opreme?

pujsek_ ::

@gasper
Če boš pa potreboval kak material pa se lahk tukaj vglasis...>:D wifi

@black
Če bo stvar delala brez vidne linije v cca. 20m max 2.steni, potem si ubodi ene ruter, kaj vem (linksys, asus, d-llink, belkin....) in kartice oz. če ne boste potrebovali zunanjih anten so celo boljši USB client adapterji.
Vendar bodi previden, od ruterja oz. dostopne točke morajo biti clienti max do 20m in dve steni, včasih deluje še več, vendar dosti krat pa se to ne!

Poglej si malo na spodnjem forumu, kakšne so postavitve in kaj se kaj kupi za tak primer...:\
Welcome shop.wlan-sat portal...

gasperxp ::

tnx obema.


@pujsek_

ta link mislim da ne dela:P
bom dam probal, na fax-u ne odpre.

LP

pujsek_ ::

Server je padu dol, bo zvečer porihtano...:\
Welcome shop.wlan-sat portal...

blackfly666b ::

Se pravi da ce si uvedem Belkin 54g dekstop PCI in Belkin Wireless 54G router bo vse v redu dokler bosta kompa v sosednjih sobah ali nadstropjih recimo?
'If there's anything more important than my ego around,
I want it caught and shot now.'

pujsek_ ::

Ham no ja to bi sosednji sobi moglo komot delat! Nastropja, pa če niso po diagona tudi...
Welcome shop.wlan-sat portal...

Bramac ^^ ::

Ravno zdaj sem postavavil AD-HOD povezavo z dvema računalnikoma, z canyon brezžično 54Mbps mrežno kartico. Moti me samo to:
Moč povezave je okoli 20-30% včasih več ali manj. Računalnika sta v istem nadstropji, 2-3 zidove narazen. Samo zakaj pa mi noče vklopit 54mbps ampak mi namesto da privzeto 11mbps.
Vključeno imam ADHOC_OFDM in Tx Burst (Tx rate 54mbps), Wireless mode pa je 802.11 B/G mix. Uporabljam pa driverje, ki so priloženi karticama. Imam pa WinXp PRO brez kakršnega koli service packa.

lp ;)

Zgodovina sprememb…

TribesMan ::

jani_ najbrz uporabljas se stare gonilnike za mrezno kartico, ki imajo bug in ne pustijo delovanja pri 54MBps v Ad-Hoc povezavi. Upgrade driverja rasi vse.

Driverje najdes na uradni strani proizvajalca čipov Ralink.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Taras_Bulba ::

@pujsek_ zadeva deluje brez zunanjih anten! Povezana sta wrt54g in canyon brezžična za 5kSIT. Upam, da bo tko tud poleti, ko bo listje na drevesih, če ne pa zunanje antene :D

Bramac ^^ ::

Nov problem. Na začetku je še internet delal na drugem računalniku zdaj pa še to ne.
Sem zbrisal driverje, vse namestil še 1x, ustvaril mrežo, ipje napisal po tem sistemu pa še kar ne dela!
Kaj moram še narediti? Računalnika se vidita med sabo, ADSL povezava ima naštimano naj deli internet na wireless omrežje internet pa nič!
Dela pa tudi na 54mbps.

Prosim za pomoč, se mučim že 5 ur in še več pa še kar ne dela!

Zgodovina sprememb…

Bramac ^^ ::

LOL!! Res glupa fora :)
Na drugem računalniku ki je sprejemnik ne smeš določiti ipjev v Wireless Network Connection ampak mu moraš določiti, da dobi podatke sam.
Pa še to. Povezava mi dela samo pri 11mbps, kar je več ne dela internet ali pa sprejemni računalnik zamrzne!

Vesel sem da sem rešil problem.

lp :))

pujsek_ ::

Določevanje IPja in podobno, ne rabiš, če na ruterju vključiš DHCP ali če šeraš celotno mrežo, na novo mrežo! Zakaj ti ne dela na 54Mbps, zato ker je prešibak signal, da bi lahko komponenti vzpostavili povezavo na 54mbitni pasovni širini!! (boljši je signal, večjo lahko vzpostaviš pasovno širino, to ni teorija, take so moje izkušnje)!
Welcome shop.wlan-sat portal...

Bramac ^^ ::

HM.. A ma ta kartica probleme z grafično na PCI. Mojemu bratu zaradi te kartice ne dela nobena igra. Napiše mu da pač ne more najti driverjev za grafično. Pa računalnik mu tudi zelo velikokrat zamrzne. Nevem a je mogoče kriv njegov sistem:
Celeron 1200, 184 rama, grafična 9200se(PCI). Mreža pa dela lepo, druge stvari pa ne.
Na mojem računalnik vse dela super!

Pojavil se mu je tudi ti. BlueScreen v XP? Kako je to možno? Med drugimi je tudi pisalo no physical memory.

Zgodovina sprememb…

Bramac ^^ ::

A pol bo mogu še RAM dokupit? Ima pa še SDRam.

pujsek_ ::

Jah te WiFi zadeve so kar problematične, vendar dvomim, da je od njih blue screan! :\
Ram tudi ne vem če je kriv...
Welcome shop.wlan-sat portal...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Wireless router canyon cn-wf514

Oddelek: Omrežja in internet
257173 (5178) jancus
»

router & wireless

Oddelek: Omrežja in internet
191549 (1236) amigo_no1
»

WLAN vprašanje hitrost???

Oddelek: Strojna oprema
51054 (931) pujsek_
»

Počasen Wireless LAN 54Mb/s med notebookom in namiznim

Oddelek: Pomoč in nasveti
91081 (988) pujsek_
»

wireless LAN (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
734529 (3282) pujsek_

Več podobnih tem