» »

Izdelava strani z Dreamweaverjem in Photoshopom

Izdelava strani z Dreamweaverjem in Photoshopom

suntrace1 ::

Prijatelj je začel z proizvodnjo karbonskih izdelkov in sva se zmenila da naredim zanj internetno stran, kjer bi imel predstavljene izdelke. Seveda sem popoln začetnik in sem izziv sprejel predvsem zaradi želje po znanju, vendar se mi je kaj kmalu začelo zatikati. Nekako se mi zdi ta forum najprimernejši za nasvete, večino strani, ki so namenjeni predstavitvi ustvarjanju strani sem si že ogledal in sem se odločil da:

- bi bil site narejen v Dreamweaverju, ker se mi html koda zdi prezapletena za učenje
- bi za slike in polago na strani uporabil Photoshop, ker vem, da ga vas večina najraje uporablja in je na netu ogromno tutorialov
- da bo stran registrirana na domeno .com

Shematiko strani že imam urejeno, imela naj bi 10 strani in predstavljena v treh jezikih - Slovenski, angleški ter nemški. Stran bo vsebovala slike, že samo na začetku jih bo preko 40 in me zanima sledeče:

- ali bo 10 Mb prostora na strežniku zadosti
- kakšna naj bo velikost slik in kateri format je najprimernejši
- če bo spisana v treh jezikih, ali je potrebno potem izdelati vse ''gumbe'' za podstrani posebej

Toliko za enkrat.

Ferplay ::

Zdravo!

- ali bo 10 Mb prostora na strežniku zadosti


Krepko dvomim


kakšna naj bo velikost slik in kateri format je najprimernejši


Velikost slik bo čisto odvisno kako se boš ti odločil. Največkrat se uporablja fomat .GIF ali .JPG

- če bo spisana v treh jezikih, ali je potrebno potem izdelati vse ''gumbe'' za podstrani posebej


Predvidevam da ja. Tak kot boš moral prevajati tekst is slo v ang. ali nemšč. (upam da sem te tukaj prav razumel če ne se opravičujem)

LP, Ferplay
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

bergers ::

Z dosti volje ti bo uspelu. Tudi midva s punco sva začetnika pa sva naredila stran , ki mislim da je kar vredu.

Lahko si jo grete pogledat na:
http://users.volja.net/romatik
Bergi

Ferplay ::

Kaj sta tole v Wordu delala?
--------------------------------------------------------------------------
Človeško se je motiti, neumno pa je vztrajati v napaki

nodrim ::

ugh :(

dejte se rajš naučit HTML, ki ni tko zakompliciran kot pravte ... lepo čez en mali tutorial pejte in ste zmagal .. vsaka stran, ki jo boste potem naredili bo bolj urejena, datoteke bodo zasedle manj prostora .. nad vsebino in obliko boste imeli več nadzora ...

sam uporabljam DreamWeaver samo še za hitro grajenje osnovne kode, ki si jo potem prekopiram v drug urejevalnik in tam naprej delam lepo na roke ...

vidva romantika: takšna stran je še lahko sprejemljiva za osebno predstavitev.. za predstavitev podjetja pa nikakor ne .. kr neka okna se odpirajo na novo... ozadje se na večjih monitorjih začne ponavljat ... fonti in linki so razmetani naokol.. barvna usklajenost ni ravno usklajena .. na uradni strani pa mora to vse štimat ... pa narejeno mora bit tako, da bo normalno izgledalo na večini ločljivosti .. to ponavadi rešiš s tabelo ...

v glavnem: raje pejte čez en tutorial za HTML pa bo vse skp veliko boljše ... pri oblikovanju pa se držite enostavnosti in preglednosti in šele nato neke hude šminke ...

JOKER ::

@ SUNTRACE 1 :
Kot je že eden omenil, glavni orodji sta DW in Photoshop. No, odvisno kaj komu paše.
Zaljubljenca Mateja in ... lahko bi se potrudla preden sta poslala stran v javnost. ;((

Suntrace1 mene predvsem zanima ta tvoj kolega, ki izdeluje te stvari iz karbona.
Kaj že obratuje ali bo začel ? Dela izdelke po naročilu ?
Daj mi pošlji po ZK sporočilu njegov naslov oz. kako ga lahko kontaktiram.
Ajde, lep pozdrav vsem.
________________________________________________________
Ka te češ ....

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JOKER ()

darh ::

Kake race... (v glavnem to leti na Ferplay-a)


- ali bo 10 Mb prostora na strežniku zadosti
Popolnoma zadosti :) Če praviš da boš imel 40 slik v katalogu - priporočena velikost je itak pod 100k/sliko, you do the math.

- kakšna naj bo velikost slik in kateri format je najprimernejši
To je bolj odvisno od same vsebine slike kot od tebe. Preproste, male slike z napisi in preprostimi barvnimi flehami - GIF, "zapletene slike", torej slike kakih izdelkov, pokrajin oseb - jpg, z kvaliteto 60, 70 kar je čez glavo dovolj za web.

- če bo spisana v treh jezikih, ali je potrebno potem izdelati vse ''gumbe'' za podstrani posebej
Zakaj bi silil texte v slike? Za logotip še ne rečem. Raje se izogibaj takim stvarem in se drži pravila KIS - Keep it simple. :)


-----
- bi bil site narejen v Dreamweaverju, ker se mi html koda zdi prezapletena za učenje
HTML ni koda in ni prezapleten, pravzaprav je čisto preprost :)


- bi za slike in polago na strani uporabil Photoshop, ker vem, da ga vas večina najraje uporablja in je na netu ogromno tutorialov
!NE! dajaj čudnih podlag na stran, ker to prav fino teži k temu da bo sajt neberljiv zaradi čudnih slik v ozadju.
Vse kar boš s slikam moral počet je resizanje - tej nalogi je kos tudi kak bolj light-weight program.

- da bo stran registrirana na domeno .com
Saj predstavljaš company ane :) Hitro kupi dokler je še tam.
Sicer pa, če ima kolega podjetje, naj pošlje podatke na Arnes (tam piše katere podatke rabiš poslat) in boš dobil top-level domeno .si
Excuses are useless! Results are priceless!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: darh ()

Tody ::

ja in pojdi si še pogledat CSS, ki ti bo v veliko pomoč sploh pri tako obsežni in ponavljajoči zadevi...

aVToV|S|On ::

ewo... moja druga stran ubistvu :D

http://www.allwaysonsk8.tk


kot vidte bl preprosto ne more bit... ja pazte to... dreamweaver mi neki jebe... narjena je v FRONTPAGU... pa itaq še moji poprauki u kodi... sam... kok preproste strani se da narest brez kakršnihkol komplikacij a? :)

tko d... sj je splošno pravilo. simpl je najbolš, ampak simpl je tut teško dobr narest :\
Spletno in grafično oblikovanje | http://www.css-oblikovanje.com

suntrace1 ::

Potrebujem nasvet:

Izdelke bi rad razvrstil v tabelo in dodal na koncu linke do slik, kot v Excel tabeli z hyperlinki, če pa je možno pa tako, da se odpre novo okno v kateri se nahaja slika. Je to izvedljivo smo z DW ali res potrebujem dinamično stran?

McAjvar ::

najbolj enostaven (in spartanski :) ) nacin je, da ko naredis link, mu dolocis za target vrednost "_blank". dw ima v orodni vrstici moznost izbire za target. se primer v kodi:
<a href="japke.png" target="_blank" alt="japke" height="100" width="100">beseidlo linka</a>
"[...] the advance of civilization is nothing
but an exercise in the limiting of privacy."
- Isaac Asimov

pitagora ::

@suntrance1
res je bolje da začneš z html in css.
bo boljse.10000%.
pojdi na tole stran,
tukaj imas tutoriale kako začeti.
za slike je pa najbolje eno free galerijo dobit. potem jo pa modificiras,
za to pa obišči tole stran

@zaljubljencema.
dejta si stran popravit na nekaj bolj preglednega.

pa
lep dan
lp pitagora

pitagora ::

tule imas stran kjer delajo tehnicno blago.
mogoce ti pride prav pri dizajnu
aja
oglasevnje pa ne vem ce je lahko?*
stran
lp pitagora

Law_Enforcer ::

- ali bo 10 Mb prostora na strežniku zadosti?

Verjetno ja... Nasvet: poglej kakšne cheap virtual hosting plane, npr. Bronze plan tukaj.

- kakšna naj bo velikost slik in kateri format je najprimernejši

Slike naj bodo pod 200KB, še boljše pod 100KB; format .jpg in .gif (NE eksperimentiraj s Flashom)

- če bo spisana v treh jezikih, ali je potrebno potem izdelati vse ''gumbe'' za podstrani posebej

Da.


Aja.. Drži se Dreamweaverja in Photoshopa -> odlični orodji (zaradi česar tudi nosita takšno ceno, kot jo).

Ostalim, ki mu predlagate (popolni začetnik), naj se gre učit "peš pisanja" html kode. Pa kaj ste resni? Potem bo stran izgedala taka kot od "zaljubljencev".

rokpok ::

Law_Enforcer - da bi peš napisal stran "zaljubljencev" bi rabil veliko veliko časa >:D.
Rad bi bil pingvin.

overman ::

Eh, jaz sem stran naredil z Namo Webeditor, ki ga lahko DL-jas na njihovi uradni strani (30 dnevni trial). Je zelo, zelo enostaven program in imas ze narejene sablone. Rabis se kaksen IrfanView za spreminjanje slik (velikost, format) in to je to. Za primer pa se moja stran narejena v dveh popoldnevih: tukaj
10 Mb pa je vec kot prevec...jaz imam kar nekaj slik, pa je prostora se ohoho;)

lp

leinad ::

Suntrace1, ja saj pa samo daš v željeno celico link (Insert>link) do strani s sliko ali te jaz ne razumem?

suntrace1 ::

Hmmm, po mojem bo primer najlepše prikazal kaj želi.

www.avto.net - Bentley case :)

Če bi recimo obiskovalec kliknil na link, naj bi se mu odprlo novo okno kjer se slika nato nahaja in imaš opcijo ''Zapri okno''.

Drugače pa je tema malce stara in sem se vmes že malce naučil Photoshopa (priporočam tole stran ), v Dreamweaverju pa se še lovim.


Hvala za pomoč, vsem.

overlord_tm ::

onClick="window.open('link','ime','dodatne lastnosti')"

za zapret je pa verjetn window.close :P

njok ::

A ne bi raje kontrolo nad okni prepustili uporabniku?

suntrace1 ::

Hvala za dober nasvet, njok.

Zgodovina sprememb…

mte ::

- če bo spisana v treh jezikih, ali je potrebno potem izdelati vse ''gumbe'' za podstrani posebej

No ni nujno - odvisno na kakšen način to narediš. Če ti je dovolj kak osnovni font, ki se nahaja v več ali manj vseh sistemih, lahko tudi narediš v photoshopu samo okvirček za gumb oz. ozadje gumba, tekst pa dodaš s cssjem. Če je gumbov veliko lahko kar prišparaš na velikosti prenosov ker se prenese le ena slikica (ali več, če so gumbi različni - ampak vsekakor manj kot bi brez tega). Ampak to niso več take osnove, če se ti ne da vložit malo truda v učenje (x)html in css.



njok: sicer v večini primerov je res boljše pustiti uporabniku kontrolo nad okni ampak mislim da v tem primeru je čist ok. Recimo da ima tam v tabeli thumbnaile (pomanjšane slikice) - meni je tečno če se povečava izvrši v istem oknu, nekako navigacija izgubi rdečo nit. Tako da za večino uporabnikov mislim da je bolj primerno če se odpre novo okno (priporočam da se ob kliku na povečano sliko okno kar zapre), "napredni" uporabniki pa itak večinoma ne klikajo na slikice kar vsepovprek ampak jih ponavadi odpirajo "z desnim klikom", da imajo možnost izbirati način odpiranja. kaj misliš o tem?
lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mte ()

njok ::

mitjaje ::

Glede na to, da si začetnik ti predlagam kakšni pripravljen template, ki ga enostavno potegneš dol in malo preurediš. Slike spremeniš, grafično podobo tudi, če te kaj moti, napišeš text, prirediš linke in jih dodaš ... Dodaš še kakšen pregledovalec slik in podobno ...
Torej v google vpiši free web template(s). Zadeva zgleda nekako takole: link primer free templates, imaš pa seveda opcijo, da prekopiraš kakšno stran, a glede na to da bo to uradna stran, ti tega NE priporočam!!

Upam da sem ti kaj olajšal zadevo ... Po mojem je lažje nadaljevat pripravljen začetek, kot pa vse zno itd..

Seveda template odpreš z Macromedia Dreamwear in shraniš pod željen format... bodisi php ali htm(l) ali ...

LP
www.ultrasplet.net


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Uvod v izdelavo spletnih strani (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Izdelava spletišč
271243212 (41473) r1ok
»

Firefox in memorija

Oddelek: Programska oprema
141446 (1200) jan01
»

nakup photoshopa

Oddelek: Programska oprema
342467 (1915) just_a_cook
»

Približna cena izdelave (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
997023 (4986) JanezekNovak
»

Photoshop - layerji

Oddelek: Programska oprema
401876 (1558) #000000

Več podobnih tem