» »

Pomoč pri nakupu 120-aka!

Pomoč pri nakupu 120-aka!

Nocko ::

Ciao!

Kot sem že omeno v eni drugi temi, mi je včeraj nažalost "crknil" moj pomožni IBM-ov 60 giga deskstar!

No pustimo sedaj to, pač IBM kot IBM!

Sedaj pa sem prisiljen kupiti nekaj novega, odločam se med naslednjimi diski:

- Hitachi (IBM) Deskstar 180GXP 120GB (07N9549) (IC35L120AVV207-1)
- Maxtor 7200RPM Ultra Series Kit 120GB (L14P120)
- Maxtor DiamondMax Plus 9 120GB, 8MB Cache (6Y120P0)
- Samsung SpinPoint P80 120GB 8MB Cache (SP1213N)
- Seagate Barracuda 7200.7 Plus 120GB (ST3120026A)
- Western Digital Caviar WD1200JB 120GB Special Edition

Že lep čas nisem nič spremljal kaj in kako je z temi diski, kolk se še spomnim je ta WD bil oz. je kar dober disk (Se motim?)

No cene le teh so med 76 in 85 euri, tako da dvomim da ga bom pri nas kje ceneje dobo. Zanima pa me naslednje, kako je z tem meni osnovna plošča kjer bi naj bil ta disk podpirav bious samo do 137 giga, zanima me če bi se dalo to z nadgradnjo odpraviti, saj so razlike v cenah za malo večji disk minimalne!

No disk bom koristil za vse živo v prvi vrsti pa za glasbo in vido in nenazadnje obdelavo obeh!

Razmišljal sem tudi o SATA a ne vem, če se to res splača. ker potem bi še mogel nabavit kontroler, kupil bi ga če bi bila res opazna razlika med ATA in SATA! Kako je z tem

Prav tako imam name kupiti novo kišto, katera bi podpirala SATA pa me zanima (nisem se še informiral) če lahko na takšno osnovno ploščo priključim tudi navadni ATA diska ali je samo SATA?

Prav tako sem zasledil da nekateri diski podpirajo Fluid Dynamic Bearing, kako je z tem, se pozna kaj pri hrupu ali ne?ž

No hvala za pomoč že v naprej in če si lasti kdo od zgoraj naštetih diskov bi ga prosil za njegovo osebno mnenje, ker v te teste ne natu ne zaupam najbolj!

Š1 1x hvala!

@ Nocko

MadMax ::

1. Hitachi je še bolj ko ne IBM, zato bi me najbrž skrbelo za podatke :\
2. Maxtor 7200RPM Ultra Series ne poznam, upam pa da gre za izboljšano varianto diska vrstico nižje.
3. Maxtor DiamondMax Plus 9 120GB: točno takega si lastim slabih 9 mesecev. No ja, v bistvu dobrega pol leta, ker mi je prvi po dveh mesecih šel rakom žvižgat, z njim pa tudi 80GB podatkov. Le najnujnejših 5GB mi je uspelo rešiti, da nisem razmišljal o psihiatrični ustanovi ;( Sicer je pa ta disk počasnejši, predvsem pa mnogo glasnejši od IBM IC35 40GB, ki sem ga nekoč imel (pa btw še zmeraj deluje b.p. pri novem lastniku).
4. Samsung velja za enega tišjih, vendar na ta račun tudi počasnejših.
5. Seagate je menda posrečena kombinacija tišine in hitrosti.
6. WD je sicer tih med delovanjem (branje/pisanje, torej premikanje glav), je pa za moje pojme izredno moteč pisk/žvižganje diska med idlanjem.

Če bi torej imel Seagateja možnost preizkusit v praksi in bi se obnesel po predvidevanjih, bi ti ga priporočal, tako pa...
Počakaj na še kakšno mnenje.

Aja, sam sem si pred 10 dnevi omislil 2 (v RAID1) 160GB Hitachija-akcija v JAE. Slabost je le 2MB predpomnilnika, a za 22.590,00SIT in 3 letno garancijo ne moreš pričakovati čudežev.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Daedalus ::

>1. Hitachi je še bolj ko ne IBM, zato bi me najbrž skrbelo za podatke

Bullshit. Jaz ti priporočam prav Hitachija ampak ne 180GXP serije ampak 7k250 serijo. Disk je hiter, tih in zanesljiv, vsaj po mojih izkušnjah. Sam uporabljam 80Gb različico in nimam pripomb. Edino, kar se sliši je občasno "mjavkanje" ki nastane zaradi kalibracije glav. Meni deluje 4 mesece bp praktično brez premora.

Na plato, ki podpira SATA diske se da bp priklopit tudi ATA disk, ker še vedno imajo tudi ATA vodila vgrajena. Poleg tega zaenkrat med SATA in ATA diski razen vodila ni nobenih razlik, tako da SATA če že maš veselje, drugač pa ATA.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Caligula ::

Vzami Hitachi 7k250 serije. V JAE imajo za 22.500 SIT 160 giga verzijo (ATA) z triletno garancijo. To je najboljsi nakup.

Jux ::

Jst bi ti priporočal seagata, garancija je po novem PET let na vse seagateove diske poleg tega pa so najtišji. Te 7k250 Hitachiji so res najihtrejši, vendar danes med vsemi temi diski ni neke blazno velike razlike (beri max 5%).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

suntrace1 ::

Segate ali WD imata po 5 let garancije, izberi med njimam (jaz bi vzel za spremembo Segate namesto 5ega WDja v ohišju). Aja, en res piskamed idlanjem, sam to je 3 minute po zagonu dokler se ne ogreje, potem je ok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: suntrace1 ()

MadMax ::

Daedalus:
Bullshit? Dej, prosim te, preberi še enkrat moj post.
1. točka se je nanašala na konkreten model diska (- Hitachi (IBM) Deskstar 180GXP 120GB (07N9549) (IC35L120AVV207-1)
), tako kot vse nadalnje točke za nadalnje diske.
180GXP pa je še vedno "IBM". Se ne strinjaš?

In ker se na diske že tako dobro spoznaš, še enkrat-ponovno preberi zadnji del mojega posta, pa boš videl, da sem kupil prav 7k250 serijo. Preveč očitno pa človeka ne morem silit v nekaj sedmega, če je naštel 6 diskov, med katerimi se odloča.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Daedalus ::

Uf, se opravičujem:8) Pa se mi je še zdelo čudno, da bi kdo novejše Hitachije metal v isti koš kot IBM. Za GXP serijo vem, da je bol IBM kot Hitachi. Sem malo površno bral0:)

p.s. - ziher je bolš, da se mu ponudi tud sedma opcija, sploh če je bolša od prej naštetih;)
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Kaufmann ::

Mene predvsem zanima kakšna je razlika med 2 in 8 MB predpomnilnika. Koliko hitreje to v praksi deluje? Ali se z 8MB manj fragmentira?...

DjTonic ::


Če bi torej imel Seagateja možnost preizkusit v praksi in bi se obnesel po predvidevanjih, bi ti ga priporočal, tako pa...
Počakaj na še kakšno mnenje.

Jaz mam že skoraj tričetrt leta ravno tega Seagatea pa sem z njim zadovoljen. Pred tem sem že imel WD ter Maxtorje, ampak tišjega diska še nisem videl. Tudi ko kaj nalaga ga slišiš le, če daš glavo blizu diska. No malo kasneje sem kupil še Hitachija 7k250 in je glasnejši od Seagatea. Glede zmogljivosti branja/burst speed je Hitachi malo hitrejši (Razni HDTach testi,..) a le za odtenek se pravi par MB/s. Oba sta dober nakup, odvisno je pač kaj ti je pomembnejše.

SodVina ::

med 2mb in 8mb je (vsaj po testih sodec) kar razlika. Razlika je tudi v garanciji. 2mb imajo 2 leti, 8mb pa tri, no nekateri celo ze vec.

Nocko ::

Hmm, najprej hvala vsem ki ste mi priskočili na pomoč!

Hmm, še pred kakim letom ko sem to z diski malo bolj spremljal je bil WD res to to, saj je prvi prisel ven z 8MB predpomnilnikom!

Hmm, trenutno imam doma Maxtora 20 giga (pač zlata rezerva) in tako tihega diska še nisem imel, dočem ta IBM-ov deskstar je bil kar glasen, v normalnem delovanju, ko pa si kaj prenašal in kopiral pa se je ta zvok podvojil!

Hmm, kako je kaj z temi posebnimi lagrči, ki ga ma Maxtor ali kdo že? Se to kaj pozna!

Hmm, načeloma mi hitrost veliko pomeni, saj dnevno veliko prenašam podatko, prav tako pa bi rad izkorsitil Plextora 712 tako da mi je titrost pomembna ob enem pa cenim in želim tudi tišino, samo mislim da če imaš disk noter v ohišju da ne bi smel biti taki problem, dočem tega deskstara sem imel v reku ki mi je brnel v neposredni bližini glave!

Hmm, kaj vem temu IBM-u ali Hitachi-ju ne zaupam več, saj me je že sedaj 2 na cedilu pustil.

Joj, tako daleč smo da je sama odločitev že tako težka!

@ Nocko

Daedalus ::

>Mene predvsem zanima kakšna je razlika med 2 in 8 MB predpomnilnika. Koliko hitreje to v praksi deluje? Ali se z 8MB manj fragmentira?...

Pri kopiranju velikih datotek ni neke razlike, je pa razlika pri kopranju velike količine malih datotek, ki jih pri 8Mb več stlači v buffer. Načeloma neke hude razlike v praksi ni, razen garancije.

@Nocko - Hitachi je trenutno bestbuy, 7k250 serija pa itak nima več veze s starejšimi IBM diski. Vsaj zaenkrat še ni bilo nekega pritoževanja čez te diske, tako da pomojem ne morš faliti z nakupom. Odloči se pač sam...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Nocko ::

Hmm, na oni strani ko je najbolj znana za teste diskov Stora.... sem malo po forumu pogledal in sem videl da zelo hvalijo ta Hitachi samo na SATA nič pa ne piše o ATA, malo me muči ta SATA, samo me kontroler stane pol disk, tako da ne vem ne!

Hmm, saj če bi pri nas kupo ta disk pol ne bi bilo problema, se pa že več let poslužujem nakupov v sosednji Avstriji in Nemčiji in ne bi rad pol pošiljal nazaj če ne bi bilo vse OK, hmm garancija je 3 leta ne?

Hmm, še bom vse skupaj malo prespal, ker se ne bi rad "NASRAL"

Nocko

Daedalus ::

>Poleg tega zaenkrat med SATA in ATA diski razen vodila ni nobenih razlik, tako da SATA če že maš veselje, drugač pa ATA.

Evo citat mojega lastnega posta. Zdaj pa se odloči. Jaz ti rečem, da če nimaš SATA krmilnika na plati, je brezveze kupovat SATA disk in še PCI SATA kartico. Lepo navaden ATA nabavi, pa bo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

MadMax ::

Glede S-ATA vs. ATA se strinjam z zgoraj napisanim Daedalusovim mnenjem.

In, kot sem že omenil, imam 2 omenjena Hitachija v RAID1 mirroring polju, tako da mirno spim... ;)
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Sami ::

Doma sem imel že polno IBM diskov in probleme sem imel samo s 40 in 60GB diski, ni važno katera serija. Zdaj pa imam IBM 120GB ATA100 7.200rpm in dela super hitro, tiho in ohlajeno, gor sta usmerjena dva 80mm coolerja + HDD coller in sem imel največ 34 stopinj na disku. Priporočam pa Hitachi 7K250 serijo, ker so res zakon. Kupi Hitachi 7K250 160GB v JAE za 22k pa imaš super disk.8-)
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Nocko ::

Hmm, ja ugodna vjanta, sam kaj če mi plata podpira 137Giga, kako je sedaj z tem, baje da ti razlike ne kaže na računalniku npr. sedaj malomanj kot 30 giga!

Ne vem, nikoli nisem flashal plošče in je še sedaj ne upam oz. ne znam, tako da bi se dal mogoče kako ta problem rešit, ker drugače mi ni finte da mi 30 GIga ne gre uporabljat!

Daedalus ::

Daj napisat, kero matično maš in kdaj si jo kupil, pa bom prevero, kako je s podporo >137 Gb diskov. Drugače ni flashanje BIOS-a kakšen bavbav, samo pazit je treba, da ne sfali štroma>:D Če se pa bojiš flashat BIOS pa kupi 120Gb Hitachi, pa bo. Čeprav, če se striktno držiš navodil in paziš, da izbereš pravi BIOS za plato, ni problema. Če pa fališ recimo BIOS, pa maš problem, to pa ja...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Sami ::

Moj prijatelj ima celerona 1200 in pa eno staro plato, ki podpira do 137GB, pa sva dala noter Hitachi 160GB pa je v BIOS-u napisalo, da je disk velik 137GB v Windovsih pa je bilo 160GB, tko da vpraši če lahko sprobajo. Drugače pa ni problema flashati BIOS, samo sledi navodilom...
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

Nocko ::

Vem da ni nič kaj tekega flashat plato, a se tega še nisem posluževal.

Gre se za Asusuovo CUSL2 plato, še nekaj podatkov:

System BIOS
Vendor: Award Software, Inc.
Version: ASUS CUSL2 ACPI BIOS Revision 1001.A
Date: 06/21/2000
Size: 256 KB

Sem na uradni strani pogledal pa je uradno izdana verzija 1009 Final drugače pa je tudi beta verzija 1012 Beta 002, nekaj sem našel tudi na tej strani http://www.x86-secret.com/articles/twea...

Moja matična je brez zvočne, zanima pa me še če je kaki program, z kateri mi lahko čisto natančno ocenil verzijo in model plošče, ker v knjižici ne piše nič kaj druga kot da se gre za CUSL2 je pa brez zvočne.

Daedalus mislim da za tako malo cenovno razliko ne bom nikjer dobo skoraj 40 giga prostora!

SodVina ::

win2000 in winxp imajo svoje prepoznavanje diskov. Z biosom to nima veze. Ker drugace bi ti vedno bios zaznal isto kot windows-i. Meni bios zazna 160gb, winxp pa brez popravkov ne. Torej si winxp in bios, vsaj kar se tice diskovja, med sabo ne izmenjujeta podatkov.

Nocko ::

tako, ste me nekako prepričali za nakup Hitachi 7K250 serije, sedaj še morem sam bios preverit če bo se dal še tu kaj rešit, verjetno bom vzel 160 giga, o ceni pa malo kasneje, morem še mal v Avstrijo poklicat, za kak popust ali rabat!

@Nocko


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri trdi disk za nakup mi priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
939099 (6054) dela
»

Tihi diski (120-160GB) (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
575778 (3930) Grimlord
»

Kateri 200GB disk izbrati?

Oddelek: Kaj kupiti
452737 (1949) Dr_M
»

Kje v SLO dobiti Hitachi 7k250 diske najceneje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
755699 (3447) boštjan
»

Disk IBM 7k250 moj najboljsi nakup letos. Priporocam bolj kot karkoli drugega. (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Kaj kupiti
25113393 (7290) e-marko

Več podobnih tem