» »

Tihi diski (120-160GB)

Tihi diski (120-160GB)

«
1
2

BaRtMaN ::

Ker opažam, da mi dva IBMova 40GB Deskastarja močno ružita, kupujem nov disk, ki naj bo kar najtišji. To seveda pomeni tekočinske ležaje, torej Western Digital kar odpade, saj imajo večinoma kroglične ležaje. Dobra izbira se mi zdita Maxtor ali pa Hitachi, s tem da imam pri Hitachi-ju pomisleke zaradi IBMove tehnologije. :\

Zaenkrat bi ostala še na PATA, ker naj bi bili problemi z navijanjem na Abitki NF7-S 2.0, v prhodnje bi pa lahko nenazadnje uporabil Serillel adapter. No, nisem pa še do konca odmislil SATA, tako da convince me! :)

Disk naj bo kar najbolj trpežen, da lahko preneša stalne uptime (24/7), da bo primeren za manjši server, p2p in f@h in občasne igre.:D

Hvala vsem za nasvete!

TheJack ::

Tudi jaz kupujem podobno kot ti. WDja sem že odpisal, maxtorja pa potem ko sem slišal 120 GB model (natančne oznake ne vem), tudi. Pri premikanju glav (branje/pisanje) se mi je namreč zdel obupno glasen.
Nekako sem zožil spisek na tele tri:
Hitachi Deskstar 7K250 (160GB, 8MB)
Seagate Barracuda 7200.7 (160GB, 8MB)
Samsung SpinPoint SP1614N (160GB, 8MB)

Seagate in samsung sta baje zelo tiha, ampak po testih sodeč ne najhitrejša ( http://www.hardwarezone.com, http://www.storagereview.com/). Hitachi 7K250 je zelo hiter (verjetno najhitrejši 7200 disk sploh), ampak ne vem kako glasen je.
Poleg tega je pri nas problem, ker precej trgovcev ponuja le maxtorje in WDje. Novih hitachijev 7K250 pri nas kolikor vem (v glavnem po cenikih na netu) sploh še ni, največ kar dobiš je zastareli 180GXP. Samsunge pri nas prodajajo večinoma le najcenejše modele, tja do 40 GB. Dobi se seagate 7200.7, ampak je ene pet jurjev dražji od ostalih 160 GB diskov.

kuglvinkl ::

Morda malo off topic, ampka svet, IMHO dober, je.

Po moje se splača kupit Raptorja za OS, aplikacije in dragocen data. Za filme, MP3, \download pa kamion, za katerega je povsem vseeno kolk je hitre znotraj 7200 razreda. In če hočeš, dokupiš še prikolico.
Your focus determines your reallity

BaRtMaN ::

Ja, za Maxotja sem že slišal da ni ravno tih. Hitachi bi kupil le novo 7K250 serijo, ker je ta prvo, ki ni le IBM z drugo nalepko.

Bom se pozanimal, če se da pri mas dobiti katerega od teh treh stvari.

kuglvinkl: Raptor mi ne deluje kot tih. Poleg tega pa nimam toliko denarja, da bi kupil 2 diska oz. bi rad za svoj denar dobil več prostora, kot ga ima 36GB Raptor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BaRtMaN ()

VASkO ::

Se jaz dodam nekaj.

Maxtor je od nastetih (Seagate, Hitachi, WD) tudi najhitrejsi in kot ste sami ugotovili, tudi kar glasen pri premikanju glav. Pri idleu je pa neslisen (nova serija DiamondMax 9 ima tekoce lezaje).

Fora je pa v tem, ker imajo ostali diski ze po defaultu vklopljen accoustic management - Seagate ga ima, v to sem 100% preprican in zato je tudi tako tih. Nepravicno bi blo, da bi oznacili maxtora kot glasnega, ker se tudi tu lahko vklopi razlicne stopnje accoustic managementa in potem je tudi neslisen kot ostali. Orodja za to pa dobite na straneh proizvajalcev od diskov.


Vem o cem govorim - imam doma novega SATA maxtorja 120GB 8MB cache, Diamond Max 9 in malo starejso Seagate Barracudo 4 60GB. Maxtorja je pri branju in pisanju res slisati - ampak ima izklopljen AM, Seagate pa je neslisen, vendar ima AM na polovici (sem preveril, ze ob nakupu je imel vklopljen AM). Je pa res, da je Seagate tudi 2x POCASNEJSI!

Da pa se disk utisati tudi brez vklopa AM in s tem zmanjsanja performans. En cajt sem maxtorja imel nepriskrnjenega v ohisje, polozen je bil na eni knjigici (ker nisem dobil nosilcev za 5.25" rezo - ni placa v kisti drugje) in j bil prakticno neslisen - ne morem verjeti, koliko je odvisno od kiste, kak je disk na koncu glasen.

Z 24/7 uptime pa tudi ni problemov pri obeh diskih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VASkO ()

glinik ::

Dečki,čist malo ga pa že sirjete :)

Jaz imam Samsunga 120GB,kolega pa 160GB.Moj disk je občutno počasnejši,po meritvi in po občutku.Zato se ne more rečt,da so Samsungi hitri ali počasni,predvsem je odvisno od modela katerega kupiš.Oba pa sta zelo zelo tiha!

Te moje trditve je tudi potrdil nemški CHIP!Zato hitro na:

www.chip.de

Malo se je treba poigat da se najde prava zadeva :D

Lp

mortal ::

Imel sem WD 120 GB 8MB in vrtenje diska je bilo zelo zelo moteče.
Nato sem kupil Seagate Baracuda V 120 GB 8MB , kateri je neslišen v 'IDLE' stanju , medtem ko bere ni več tak tih.
Sedaj pa imam Samsunga 160 GB 8 MB in ta disk je pravi balzam za ušesa, neslišno vrtenje, ter prav tako skoraj neslišno branje podatkov , pa še hiter je. (trenutno imam enega 2MB in enega 8MB)

Vsi ti diski so bili testirani pri zelo tihi mašini (vodno hlajen CPU in NB , ter 2 ventilaroja 80mm na 5V, en za napajalnik, drugi za hladilnik vode).

chucki ::

samsunga sm meu doma 120gb 8mb pa je kr neki mleu,pa pocasen je,sm ga vrnu pa rajs hitacija vzeu in sm bol zadovolen!
AMD Ryzen 1700/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 16gb/SSD M.2
EVGA GTX 1080 Superclocked/SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + PS4 PRO + VR <3 + Nintendo Switch

mortal ::

Disk sploh ni počasen !!!
Evo test Samsunga 160GB 8 MB. :D

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: kuglvinkl ()

BaRtMaN ::

MoRTaL, kje si ga kupil?

mortal ::

V Avstriji. Peluga

BaRtMaN ::

Uf, predaleč zame.

glinik ::

Saj pravim Samsung 120GB je počasen kot polž.Samsung 160GB pa je zakon !!!!!!!!!!

Lp

tropinovec ::

SAMSUNG 160 GB zmagovalec na testu:

klik!

slučajno ga tudi sam imam! :D

Fury ::

evo jest tut kupujem disk.. pa sem odkril hudo zadevo na storage review.. in lahko primerjas diske med sabo direktno :)

Seagate 7200.7 VS IBM 180GXP VS Maxtor +9 VS Samsung V80 VS Hitachi 7k250

zanivimo... overall ce gledamo po tej tabeli bi najraje kupil 180GXP... ma kdo iskusnje s 180GXP?

Vasko: NE MORES primerjat 60 in 120GB disk iz cist razlicnih generacij, ker je un ful starejsi in ful manjso gostoto ma.. zato je 2x pocasnejsi...

Sami ::

Moj IBM (Hitachi) 123,5GB ATA100 7.200rpm mi deluje zelo hitro in pa tiho, gor mam pa še en cooler, da se nebi kej pregrelo.:D
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

perci ::

http://www.storagereview.com/articles/200303/20030320WD360GD_6.html
Tole o tem, kolk je raptor hrupen. Jst ga mam zdele pri odprti kišti in morm rečt, da se mi zdi glasen kot en obični disk. Ne bi pa hotel spat zraven njega, sam jst tut zraven baracude ne morem spat, ce ni ekstra utisana s pripomocki ;).

pluto ::

Jest ti ne priporočam maxtorja(120GB,8MB) ker se dere ko hudič še bolj kot kaksen WD.
Priporočam pa ti Seagate -odlični diski tihi in ne prepočasni

boštjan ::

Jest ti ne priporočam maxtorja(120GB,8MB) ker se dere ko hudič še bolj kot kaksen WD.

no ja,dere se glih ne,se pa ga sliši ko začneš kaj kopirat ali defragmantirat,a tudi to ni tako moteče.sicer pa se ga da utišati tudi;)

Fizikalko ::

A mi lahko kdo pove, kje se v SLO kupi Samsunga 160GB? Nikjer ga nimajo... a kdo ve? LJ ali Gorenjska.

RC14 ::

glede samsunga js ne vem,lahka pa ti povem da je maxtor 120 GB 8MB zelo glasen tako kot je napisal Boštjan.Sem ga sprobal pri treh kolegih pa je vsepovsod glasen. Js mam doma WD 80GB 8MB pa je dosti tišji. Ni primerjave. Tk da ne vem kk lahka eni pravijo da je ta maxtor tih. Al pa je res vsak disk drugačen.

Smorny ::

Imam Seagate Barracuda 7200.7 PLUS 120GB 8MB in Western Digital Caviar WD1200JB 120GB, 8MB in lahko mirne duše povem, da je WD za moje uho preglasen. Seagate pa laufa 24/7 in se ga skoraj ne sliši. Oba pa definitivno prekašata starega IBM 30G, ki mu niti AM ne pomaga kaj dosti.;((
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Smorny ()

@ljash ::

boštjan: kako lahko utišaš maxtorja? Pa ne mislm tako močno, da ne bi več delu....:D

BaRtMaN ::

S programom za AAM, ki ga najdeš na Maxtorjvih straneh.

Seagate ima AAM na sojih novih produktih zaklenjen, kar je pravzaprav zelo čudno, ker naj bi bil AAM odprtokodna zadeva. 7200.7 PATA diski so nastavljeni na quiet, 7200.7 SATA diski pa na performance, torej so SATA glasnejši. Verjetno so hoteli s tem doseči, da so SATA diski hitrejši kot PATA, saj so trenutno enako hitri ali celo izenačeni, ker ni native kontrolerjev.

Smorny ::

Seagate ima AAM na sojih novih produktih zaklenjen


jaz sem pa mislil, da sem jaz kje kaj zaj*#$, ker sem nekaj čaral z diski sem in tja, pa mi je napisalo da ni podprti AAM. Bad:(
Motiti se je človeško.
Ampak, če hočeš stvar totalno zajebati potrebuješ računalnik!
http://www.smorny.com/

TribesMan ::

Trenutno je greh sploh pomisliti na kaj drugega kot Hitachi 7k250 serijo diskov. Zadeva je dobesedno morilska, z lahkoto povozi ostale konkurenčne produkte, zraven pa je še tih in tudi pregreva se ne. Kar bi težko trdili za Maxtor (vroči) in WD (piskajoči)....

180GXP pa je prejšnja generacija hitachija, ki je zunaj glih 1 leto. Jest ga mam že od takrat ko je ven prišel in moram rečt da ni nobenih problemov z njim, je tudi izjemno tih, segreje se pa maksimalno do 32°C (merjeno na ohišju diska z industrijskim senzorjem)... med delovanjem seveda :))

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

boštjan ::

bmw-f1, z matojevim utilitiem se ne bo dalo. v tej temi je vasko podal link do programa s katerim utišaš maxtorjev sata disk.

TheJack ::

Hja, ampak kje dobiti 7k250? Jaz bi ga že kupil (160 GB IDE), če bi vedel kje in za koliko....

Fury ::

ne vem.. 7k250.. mene zelo zelo skrbi za tiste zvoke kalibracije... tut ce se sam mal slis.. mot ker izstopa.. mogu bi nekak probat :|

baal24 ::

Fizikalko Samsunge prodajajo pri Anni-ju (www.anni.si).

8-O
lp, b.

mlakar ::

Kako je pa zdj z temi oljnimi ležaji, ki jih če se ne motim imajo pri WD-ju?
Kje bi se pol dalo dobit Hitachi 7k250 serijo?

Jst mam zdj not Maxtor 120giga pa ga imam možnost zamenjat, za ker disk ga naj zamenjam, da bo tih in hiter?

LP

[SkA] ::

Hm, jaz mam dva Seagate Barracuda 7200.7 120GB 8MB SATA, pa sem z njima čisto zadovoljen. V idle mode sta neslišna. Ko delata s polno paro se ju seveda sliši ampak nista moteča - zvok ni preveč visok, tako da se ga hitro navadiš in neha motiti. Je pa bil zvočni šok na začetku, ko sem prešaltal iz IBMov (40gb, neverjetna kričača), ampak to zgolj zato ker je bil novi zvok drugačen in ga nisem bil navajen.
Priporočam :)

JohnyB ::

Ja zdej mam not Maxtorja SATA 8 mega 120GB in se dere k norc če kej delaš, recmo da prstavlaš kakšne fajle !

Tko da razmišljam o zamenjavi za Samsunga 8 mega 160GB !

VIdm da ste eni zadovolni s tem diskom. Ker mam not ATA WD 8 mega 80GB in Maxtorja 80GB pa je blo že očitno da je navadn Maxtor glasnej k sm ga dal za WD-jem not!

Sam SATA, kr je preveč je pa preveč

;((
Apple iMac

smartie ::

trenutno imam doma Samsunga 160Gb/IDE/7200 in sem z njim zelo zadovoljen.
sem pa pred nakupom pogledal malo teste in mislim, da sem se kr za pravega odlocil. (hiter,tih) :)

imam pa eno vprasanje. kupil sem novo plato, katera podpira SATA diske. namen imam kupit
dodatni SATA disk za sistem. kaj predlagate ??? se enega Samsunga 160Gb SATA 7200, ali Raptorja 36Gb,
kateri je pa celo za malenkost drazji od Samsunga, ga je pa sam 36Gb.
Je ta Raptor res tolk hitresji ? ker ce gledas kapaciteto je hudo drag disk za moje pojme. je res tolk hitrejsi, da se ga splaca
kupit, ce pac imas namen dat tolk denarja za disk ? Glede glasnosti se prevec ne sekiram.

lp, Miha

Fury ::

pomoje se raptorja ne splaca. 4x drazji je k navadn 7200 disk pa ni niti 2x hitrejsi.

JohnyB ::

A je mogoče kdo kupu oz dobu SATA Hitachi Deskstar 7K250 (160GB, 8MB) ?
Apple iMac

glinik ::

SATA Hitachi Deskstar 7K250 (160GB, 8MB)

V Avstriji še jin nimajo, ko pa jih bodo imeli TAKOJ LETIM IN KUPIM!!!

Lp

JohnyB ::

Pr ns naj bi jih dobil drug teden !

Sam jest sm glih dobu ATA Hitachi Deskstar 7K250 (160GB, 8MB) :D

Sm se odloču da še mal počakam z SATA ;(
Apple iMac

BaRtMaN ::

In kje je to, pri nas?

Wad@ ::

@JohnyB: Najbrž bom tud jat kupil tak disk kot ti(s sato ne bi šel zdaj...)...pa me zanima kako si zadovoljen..tihost, hitrost8-)

JohnyB ::

Ej glih k sosed mečem filme itd. :D da pospravim disk, da bom lahko dal tega not!

K bom bom takoj poročal!
Apple iMac

JohnyB ::

Aja disk sem kupil v SunRise, kjer so mi rekl da SATA dobijo drug teden če je za verjet !?:\
Apple iMac

JohnyB ::

Glih prvi zagon z frišnimi Winsi, in zadeva zaenkrt rulzzzz!

Neslišn ne galam kukr prejšn SATA Maxtor 120GB!

Več bom pa lohk pol povedov.
Apple iMac

ziviky ::

Se strinjam, sem zamenjal 120GB SATA MAxtor za 120GB SATA 7K250. Razlika je neverjetna. Tisji je vsaj 2x in ni vroc kot maxtor (7k250 45C, MAXTOR 62C).

Caligula ::

Dobro, temperature diska so tudi stvar senzorja in to ni nujno merodajno je pa dobro vedet, da si zadovoljen. Ze mene pocasi mika kak tak IBM.
Kje in koliko pri nas stane ATA verzija? Cimceneje se razume ;)

TribesMan ::

No končno se umirja fobija proti IBM/Hitachi diskom, saj so ti diski trenutno res špica v vseh pogledih. Zgleda da se bo Hitachiju poteza z nakupm diskovnega oddelka še izplačala.

No zadnjič ko sem bil v JAE-u sem videl da imajo kar lepo zbirko Hitachijev... tako ATA kot SATA, pa tudi cene so bile ugodne... najbolje da greš tja pogledat... Opcija pa so še BOF, Mlacom itd.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

RC14 ::

Js sem dal za 120 Gb ATA 8MB 24.900 SIT pred kakim mesecom v BOF-U.
In je res hiter,sam vsakih 6 min se sliši da kalibrira,sam to men ni moteče.

Lp

BaRtMaN ::

No, jaz grem tudi kupit ta teden enga 7K250, samo še vedno ne vem, al naj vzamem 120GB, al 160 GB model. Vsekakor bi mi prav prišlo 40 GB več prostora, plošč je v obeh modelih isto, le da je pri 120GB modelu nad drugo le ena glava. Na to kalibracija sem že navajen, ker imam enga IBMa 120GXP, ki isto sem pa tja malo zamjavka.

turok ::

Kaj pa tale disk:
HITACHI 7K250 80GB 7200 SATA 8MB 17.520 SIT

JE ta tut hiter pa tih ?....A je sploh kaka razlika med 80 Gb, 120 Gb, 160 Gb diski iste znamke in oznake ?
Life is life .... na na na na na

turok ::

Jest bi drgač kupu en disk, ki naj bi biu hiter, hrup diska me pa ne moti.Hkrati naj bi biu disk vzdržljiv in varen pred izgubo podatkov.

Kot slišim, Maxtor 120 Gb 8MB sploh ni zanesljiv in se vedno neki kvar...Kaj naj torej kupim...

Je zgoraj omenjeni dost hiter in zanesljiv?
Life is life .... na na na na na
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri trdi disk za nakup mi priporočate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
939103 (6058) dela
»

Kateri tihi,zanesljivi in hiter disk priporočate?

Oddelek: Kaj kupiti
342459 (1585) Grimlord
»

Pomoč pri nakupu 120-aka!

Oddelek: Kaj kupiti
221435 (1082) Nocko
»

OK kateri SATA DISK ?

Oddelek: Kaj kupiti
271768 (1422) Caligula
»

160gb sata disk: WD, Maxtor ali Seagate? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
634775 (3347) Jaffa

Več podobnih tem