» »

AAC vs MP3 - vaša mnenja

AAC vs MP3 - vaša mnenja

iso2000 ::

Ker se iPod-i širijo kot gobe po dežju se posledično širi tudi format, ki ga "Jabolčniki" podpirajo - aac. Ker me je zanimalo malo več o tem zapisu sem se malo ozrl po spletu in našel same pohvalne besede v primerjavi z mp3 formatom. Predvsem naj bi dosegale datoteke aac (mp4), v primerjavi z mp3, enako kvaliteto zvoka pri manjši velikosti datotek. Sam se za enkrat o tem še nisem prepričal. Še vedno svoje cd-je kodiram s pomočjo Lame presetov (VBR, preset extrem). Me pa zanima, ali mi lahko kdo iz lastnih izkušenj napiše kaj več o aac/mp4 formatu in razlikah, ki jih je morebiti opazil v primerjavi z mp3. Ravno tako me zanima kaj znalci priporočate kot optimalne nastavitve za kodiranje z aac kodekom?

Hvala za odgovore!

LP

Clone ::

AAC je zakon prav tako mi je všeč OGG ter Mp3PRO, edini problem je ta kar se ga ljudje nočejo navadit zaenkrat, moje mnenje je enako kot za Wma (če bi prišel malo prej bi požel veliko slavo). Sam sem probaval formate čisto iz radovednosti. In sicer vse formate sem encodal v 64kbps 44khz stereo razen zavaden mp3 v 22khz. In po vrstnem redu gredo takole ampak to čisto tako lajično MP3->WMA->AAC ali MP3 PRO-> OGG.

Če boš snemal v ACC ti priporočam vsaj 96kbps ali VBR na NORMAL (HIGH), pa seveda na HE in encoding qualiti HIGH, to je malo bolje kot Mp3 VBR 128kbps.

Zanimivo pri formatu mp4 je to ja lahko vsebuje Video s Chapterji, zvok (ACC) ter podnapise v večih jezikih, ta opcija me je najbolj presenetila, edin problem je ta da ga lahko gledaš zaenkrat le v Nero ShowTime.

Kaj pa ostalim kako se vam zdi ta zadeva?

largie ::

aac je po moje audio format bližnje prihodnosti, enaka kvaliteta kot mp3 pri nižjih bitratih, možnost pravega 5.1 zvoka, možnost DRM-ja, podpora industrije (ipod, podpora mp4 containerju v samostojnih mpeg4 video predvajalnikih, aac komadi na dvd audio diskih).
mp3 je z odličnim lame encoderjem dosegel svoj vrhunec, aac ima še rezerve.
nastavitve za pretvarjanje audio cd-jev, odvisno kako dober posluh imaš. če si navajen mp3 pri lame alt-preset standard je dobra izbira pri nero encoderju že vbr transparent preset. je pa tako da so v praksi bitrati ki jih dobiš malo višji kot ti ki so napisani v neru. z opensource faac encoderjem pa se še nisem igral.

DSmidgy ::

MP3 si kodiral z 22.000 Hz ostale pa z 44.000 Hz in potem trdiš, da je MP3 najslabši?
Muziko moraš zmeraj kodirani z 44.000 Hz. Spreminjaš samo bitrate.

Clone ::

Mp3 sem kodiral pri 22khz zato ker mi encoder s katerim sem delal ni dopuščal 44khz 8-O

Pa tudi nisem še zasledil da bi mp3 pri 64kbps lahko kodiral pri 44khz, no vsaj meni z Lame-om ne rata.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Clone ()

kockish ::

mp3 so ze vsi pohodili, a je se vedno najbolj razsirjen in podprt. se dolgo bo med nami. Svoh je predvsem v nizjih bitratih (do 128kbps).

Rezultate testov za razlicne bitrate si lahko ogledate na tej strani.
Recimo za 128kbps:


Drugace pa je najbolj verodostojen vir informacij www.hydrogenaudio.org .


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pretvorba mp3 v cd kvaliteto

Oddelek: Zvok in slika
459354 (3561) kuall
»

Microsoftov odgovor na iPod (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
13412308 (9635) BigWhale
»

[Hi-Fi] - Kako kompresirate svojo glasbo?

Oddelek: Zvok in slika
123144 (2682) neres
»

nero digital

Oddelek: Zvok in slika
141896 (1447) gumby
»

Kaj je bolše: *.MP3 ali *.WMA?

Oddelek: Zvok in slika
312643 (2212) San

Več podobnih tem