» »

Slovenščina

Slovenščina

madmitch2 ::

Glede na to, da je ta stran javna in da odraža nivo in kulturo obiskovalcev, bi predlagal uporabo čim bolj pravilne rabe slovenščine.
Res je, da večina računalniških izrazov izhaja iz angleščine. To še ne pomeni, da je potrebno tudi vse ostale izraze in besede prevajati v kakšen tuj jezik in jih nato še naposati v stilu Vuka Karadžića. Sam sem verjetno med starejšimi obiskovalci na tej strani, a še vedno ne tako zelo star, da ne bi razumel mlajših. Ne razumem pa, da se tako mučijo z izzumljanjem novih nepotrebnih izrazov in besednih in stavčnih zvez.
Meni osebno je namreč naravnost mučno brati prispevke nekaterih članov, saj so tako rekoč neberljivi.

Morda sem malo preveč tečen, vendar si ne morem pomagati, moti me, kar se počne s slovenščino. Ne samo tu, branje slovenskega tiska je milo rečeno fizičen napor.
Verjamem ali pa vsaj upam, da bo tudi v mojem prispevku kdo našel prenekatero napako. Sem pač strojnik in ne slavist, se pa vsaj trudim.

Mitch

R0K ::

tudi jaz se strinjam, ampak včasih se mi pa neda iskati pravilnih izrazov in napišem kar po domače :D

Elemen_T ::

Sproščen govor je tuki najpomembnejši, večina se med sabo razume in men je tak jezik prav všeč. Že tako moram vse bolj govorit čim bolj slovensko relevantno in takole pisat je prav še ena posebna relaksacija 8-)

Binji ::

Mah dokler se zastopmo pol je ql kaj. Pisem pa ne pravilno slovensko ku mam pol obcutek da sm pr testu od slove (in sicer pri kasnem eseju).
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

luni ::

mitch ce mislis forum, potem tukaj res ne moremo in ne mislimo izvajat neke kontrole govora... kdor ne bo pisal razumljivo pac ne bo dosegel osnovnega namena svojega pisanja - sporocanja svojega misljenja drugemu

ce pa mislis novice in clanke pa verjemi, da se trudimo, ampak na zalost nimamo lektorja :/
Artificial Intelligentia

teac ::

Ja, to pa je ćisto res. Nekateri res pišejo v nekem čudnem jeziku.
Npr.

ja tikat nism vedu ms pebi odgvorte na tread madona na vpr

Pa da neboste mislili, da sem jaz to besedilo kaj spreminjal!!!
A mi lahko kdo to "odkodira"!!!

R0K ::

vse vem razen tistega ms in vpr

whatson ::

mitch se popolnoma strinjam s tabo... vcasih bi rad razumel doloceno stvar pa je ne morem - zaradi narecja, tujk,....
res je da ne rabimo nobenih striktnih pravil, ampak osnov slovenscine bi se pa prenekateri lahko naucili in jih uporabljali.... :D
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

MadMax ::

Hja, tezka je ta...
Novinec se res stezka navadi dolocenih izrazov, toda vsaka stroka ima nekaj svojega.
Kater strojnik npr. rece "vijacni sveder", saj vsi vemo, kaj je spirala in kaj vijacnica. Kdo npr. rece "navojni vreznik" in ne sveder, kajti zadeva vrezuje navoje in ne vrta luknjo...

Tisto kar je teac napisal je res extrem, ampak ce je bilo tisto vprasanje, potem pac nek osebek ni dobil vseh moznih odgovorov...

Nekako pa sem istega mnenja kot Elemen_T in luni.
Koncno lahko vsak vprasa za "podnapise", ce cesa ne razume.

teac ::

Ja, to je res da lahko nekdo vpraša če ne razume, vendar pa ni res, da se vsak nebi mogel vsaj MALO potruditi in pisati v "normalni" slovenščini. Pa saj ni tako težko malo daljših besed pisat.
Npr.
kaj bi bilo, če bi vsak pisal v svojem narečju (gorenjci v gorenlščini, prekurci v prekmurščini itd....KAOS.
Nobeden nebi nobenega NIČ razumel.
Zato bi bilo lepo, če bi se vsak vsaj malo potrudil in pisal tako, da ga bodo(mo) vsi razumeli (saj ne rabi pisat čisto slovensko, ampak toliko, da bo razumljivo).
LP

MadMax ::

Koncno si lahko primerjas starost in izobrazbo forumasev, ki imamo to za hobi, nato pa vse skupaj primerjas z visokoizobrazenimi politiki, kateri na sluzbenem mestu klofajo vsak po svoje.....

aja: saj malo se pa le trudimo, a ne? (zaenkrat se ni kaosa...)

btw: "nebi" se pise "ne bi", pred "da" pa das lahko tut vejico...

teac ::

Ne ni še kaosa in tudi nisem mislil tega povedati. Dak sem samo primer, kaj bi bilo, če bi vsak pisal v svojem narečju!!!
Ja, nekateri se res trudijo, nekateri pa sploh ne!!!

OK, za nebi se opravičujem, pred "da" pa sem vseposod dal vejico.
Sicer pa nisem imel v mislih vejice ipd. ampak razumljivo napisan post!!!

MadMax ::

Ah, saj se ti ni treba opravicevat, ceprav bi moral dat vejico pred prvi "da" in tudi prvi "ce" v postu... Pa itak sem vse napisal bolj za salo, ker si pac zagovornik SKJ (slovenskega knjiznega jezika).....

Tisti, ki se ne trudijo, pa po moje niso delezni vecje pozornosti, saj jaz tudi ne berem necesa, za kar bi potreboval slovar.

btw: kdo so "prekurci" in kaj je "gorelnscina"?;)

MTB ::

Se 100% strinjam s tabo. Zadeve kot je npr. grafikulja in podobno so res težko prebavljive. Sicer nisem proti nazivom, kot so softver in hardver, pisano z navadnim v in ne dvojnim, ob kakšni tlačenki in mamaplati se pa človek res zamisli.

RS

madmitch2 ::

MadMax, ni največji problem razumevanje tujih izrazov in njih izpeljanke v slovenščini (grafikulja se mi recimo za rabo v tem forumu zdi celo posrečena), vendar prispevki brez repa in glave, pisani v "narečju". Po branju takšnih prispevkov - postov, največkrat ne vem, kaj je pišoči hotel.

Kar pa se tiče pisanja, govorjenja in izražanja politikov, novinarjev in njim podobnih samooklicanih pravičnikov in poštenjakov, raje ne bi na tem ali katerem koli drugem mestu izgubljal besed, saj se mi že tako prevečkrat obrača želodec, ki jih poslušam ali berem njihove umotvore. Sploh pa ni, da bi se po njih zgledovali.

Mitch

madmitch2 ::

Luni, mislil sem na forum in na samokontrolo tistih, ki v forumu objavljajo svoja mnenja in predloge. Povsem jasno mi je, da nihče ne more imeti kontrole nad pisanjem v forum in prav je tako.

`DoC ::

Kaj nam torej preostane? Toporišiča lahko ubodemo>:D za lektorja.
+°´°+,¸¸,+°´°~What We Do In Life, Echoes In Eternity~°´°+,¸¸,+°´°+

Yohan del Sud ::

ka pa kle lapate ke u 3krasne

kapišem tutal zero

Thomas ::

Dve konfliktni pravici sta - prva je pisati kot se ti zljubi - tadruga čistunska pa ne obstaja! :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tomi ::

Vsekakor je forum ena od stvari, kjer pravilna slovenščina ni tretja skrb, zato se samo tega bolj ali manj držim ( včasih me celo kakšna grda slovnična napaka v postih drugih moti, včasih jih celo popravim ).
Sicer me ne moti, da drugi pišejo malo čudno, ampak ko pa pridejo v narečja in podobne zadeve, pa postanejo stvari nerazumljive, kar pa seveda ni dobro.
Konec koncev, glede na to, kdo mi predava enega od glavnih predmetov letos, je uporaba pravilne ( sicer ne knjižne ) slovenščine, nujna:D ( če slučajno veste, Krbavčič z FFA )
metrodusa.blogspot.com

lordgreg ::

okej.. sicer tale zadeva ne bi smela sem noter.. ampak.. meni se zdi, da vsi Slovenci zapostavljamo slovenske besede oz. črke... dober primer:
recimo, pišete nekaj po točkah:
a)
b)
c)
d)
e)..

in tako jih dela velika večina!!! kdor pa tega ne razume... "potle bo ove mačeče gesti džou"

whatson: kolikor vem, bi ti moral to vedet ;)

Rott-von-weiler ::

mič pa kwa si ti neki nacionalista zakaj pa pol hodiš na morje k hrvatom a je tam tud tezko je heheheeee:O
-------------------------------
piši kao što govoriš

madmitch2 ::

Rott-von-weiler, kadar grem na Hrvaško, govorim Hrvaščino, v Dalmaciji v zelo čistem korčulanskem narečju (tam sem namreč nekaj časa delal), da me razume vsak. Mene bolj skrbi to, da bom v Sloveniji kmalu moral pisati in govoriti v kakšnem od tujih jezikov ali pa v Slovenščini, ki ne bo podobna ničemer. Jaz temu ne bi rekel nacionalizem marveč del splošne kulture.

Mitch

Mr.-Viko ::

Nevmesno vprašanje: kaj pa tisti, ki imamo v šoli slabe ocene? (:() Kaj pa, če ne znamo nekaterih besed pravilno napisati (slovnica, moj najljubši del pri pouku slovenščine. Yeah, right :D)?
Sicer pa, naj ljudje pišejo kakor hočejo, vendar če bo pa narečje vmes, potem pa uhuhu... kriza.

(upam, da nisem imel zadnje besede v tem topicu, ker zadnje čase ljudje ne odgovarjajo na veliko postov, ko jaz kaj napišem. Or is it just my imagination??)
No comment, really

madmitch2 ::

Mr.-Viko, dovolj je že, če se trudiš. Mislim, da ti nihče ne bo zameril slovničnih napak, kakšne tujke... Mene in kot vidim tudi marsikoga drugega - tudi tebe - moti brezbrižno maličenje jezika.

Morda sem jaz pri rabi slovenščine še toliko bolj občutljiv, ker pri svojem delu večinoma uporabljam tuje jezike.

Freak ::

Ja ko se enkrat navadiš na tako pisanje se sploh ne moreš odvadit, ti pač pride v podzavest!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raba predloga s/z (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11113661 (11237) jype
»

Novinarji v Sloveniji in njihova neslovenščina. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6817814 (15594) phantom
»

Knjižna slovenščina (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11512082 (10490) koyotee
»

Razumljivost sporocila...

Oddelek: Loža
422532 (1982) ]Fusion[

Več podobnih tem