» »

Plinski kondenzacijski kotel_glasnost in nastavitve

Plinski kondenzacijski kotel_glasnost in nastavitve

Dr.S ::

Zdravo, no pa ga mam končno zmontiranega. Vaillantovo kondenzacijsko peč ECOtec.
Ker imam kombinacijo s kaminom, smo po nasvetu mojstra namestili samo notranji termostat (in ne zunanjega termostata) ostala regulacija pa z termostatskimi ventili na radiatorjih.

ALI KONDENZACIJSKA PEČ RES OBVEZNO POTREBUJE ZUNANJI TERMOSTAT ?
(kolega pravi, DA saj se s tem temperatura same peči uravnava po zunanji (okolje) temperaturi?

KAKO STE NASTAVILI TEMP. NA PEČI?
(imam Temp.VODE=50* / Temp.CENTRALNA=50*, Delovna Temp.PEČI=?)

KAKO GLASNA JE VAŠA PEČ?
(pri meni sam gorilnik dela tiho, VMES pa se slišijo glasnejši preklopi (KLIP-KLIP)?

Evo, že na prvi dan uporabe kup vprašanj.
:) S

Tody ::

Hmm tvoj prijatelj je smotan milo rečeno. Če nisi lih bogataš ki serje keš ti je itak pomembno koliko je NOTRI in ne koliko je vzunaj. Torej če je notri 20 stopinj (in na toliko naštiman termostat) je vseeno ali je vzunaj -50 ali +50 če bo temperatura v hiši padla se bo pač peč prižgala, drugače ne.

Mi imamo vodo naštimano na 60 stopinj

laguna ::

Zdravo

Glede kondenzacijske peči bi rekel toliko. Zunanje tipalo sploh ni namenjeno samo kondenzacijski peči. Jaz sam imam kondenzacijsko plinsko peč Junkers z zunanjim tipalom in ti povem, da če imaš zunanjo tipalo prihraniš vsaj pri meni pri primerjavi s sosedom, ki nima zunanjega tipala ter približno isto hišo (izolacija,velikost, režim ogrevanja) od 20 - 30 %.

Bistvo regulacije z zunanjim tipalom je ta, da peč dovaja v radiatorje samo potrebno energijo in nič več, fina nastavitev za posamezni prostor pa se opravlja s termostatskimi ventili. Jaz v hiši nimama nobenega termostata, imama samo termostatske ventile, in rečem ti, da je glede na uporabljeno zunanjo regulacijo ne potrebuješ, ter dobiš za isti znesek namesto notranjega termostata zunanjo regulacijo. Če imaš notranj termostat se ti ob izklopu termostata v enem prostoru ugasne peč, torej ne moreš regulirat druge prostore. Kot pišeš imaš v tem prostoru kamin in termostat. Ko bo ta prostor ogret, se bo peč izklopila in bo ostala hiša hladna.

Bistvo reguliranja z zunanjim tipalom je ta, da si nastaviš krivulju ogrevanja.
Torej, če je zunaj npr +10 C, rabi hiša, da ohranja tempreraturo npr. temperaturo vode v radiatorju (toplotna izguba zgradbe) npr. pri meni 34 C, če je 0 C je potrebno dovajati npr. 45 C, če pa zelo hladno npr. - 15 C, pa peč dovaja npr. 55 C toplo vodo v radiatorje. Torej hladneje je, peč dovaja za zagotavljanje približno enakomerne temperature toplejšo vodo, saj so toplotne izgube pri nižji temperaturi stavbe večje, kot pri višji temperaturi. Fina regulacija posameznih prostorov pa se uravnava s termostatskimi ventili na radiatorju. Z zunanjo regulacijo se tudi zmanjša potreba po pogostem vklopu in izklopu peči, kar podaljša življensko dobo peči.

Torej lahko primerjaš tvojo regulacijo in zunanjo regulacijo z vožnjo avtomobila in sicer: pri tebi je recimo takole: vožnja 120, pa zaviranje do 80, pa spet 120, pa spet 80, ... . ; pri zunanji regulaciji pa je konstantna vožnja npr. 90. Že iz tega lahko razbereš, da je drugi način vožnje dosti ugodnejši in tudi precej manj goriva se porabi. Isto je to z zunanjo regulacijo.

Zaključek: Moj predlog in verjami mi da se izplača, je regulacija peči z zunajnjo regulacijo (nič notranjega termostata v enem prostoru) ter za fino regulacijo termostatski ventili na radiatorjih. S tem dosežež velik prihranek plina in pridobiš ugodje, torej željeno temperatura v vseh prostorih, in ne samo v tistem, kjer imaš termostat.
lagunaaaa

Buggy ::

laguna: malo me sedaj zmedlo, ali potemtakem notranji termostat, ki je lociran v neki sobi (recimo dnevna soba v pritlicju) nekompatibilen (se izkljucuje) z termostatskimi ventili na radiatorjih po drugih sobah stanovanja (recimo spalnice v mansardi). Nekaj sem zasledil pri eni od ponudb za nizkotemperaturni kotel na olje, da imajo vremensko regulacijo ter tudi notrani termostat v prostoru. Potemtakem se ne rabi termostatskih ventilov na radiatorjih?
Bega me to kako z sobnim termostatom, ki je v eni sobi lahko reguliras toploto po vsej hisi (zgoraj in spodaj)

laguna ::

Buggy, pravilno razmišljaš.
Če imaš termostat v prostoru in je ta vezan na peč, torej z njim izklapljaš ali gorilnik ali obtočno črpalko, je seveda normalno, da če se dvigne temperatura v centralnem prostoru, torej kjer je nameščen termostat, da se s tem preneha ogrevanje ostalih prostorov. Vendar pa praviloma naj ne bi bil termostatski ventil na radiatorju, kjer imaš nameščen termostat. Tako, da če imaš pritliščje in mansardo, in imaš recimo v centralnem prostoru še kak drug vir ogrevanja (kamin, veliko gostov, močne luči) bodo ostali prostori praviloma hladni, saj se bo prej ogrel centralni prostor na temperaturo izklopa (ter se dologo ne bo ohladil na temperaturo vklopa), kot pa bodo ostali termostatski ventili zaprli dovod vode v ostalih prostorih.

Zato kot pravim je po mojem prava kombinacija zunanje tipalo in termostatski ventili brez notranjega termostata.

Ja še odgovor Dr. S.:
- Zunanji termostat ni obvezen, je pa zeeelooo priporočljiv.
- Temperatura vode: 55 C (vodni kamen); temperatura centralna: od 30 - 60 C (zunanja vremenska raegulacija - mora biti na severni strani, mogoče na zahodni); temperatura peči: odvisno kateri krog se mi ogreva (voda ali centralna) - imama pretočno peč Junkers 8 - 22 W; Glasnost peči je na ravni šuma

Tody:
tvoja trditev načeloma drži glede na temperaturo v prostoru, vendar so tu še vidiki porabe goriva, ki je pri tvojem sistemu zelo potraten.
lagunaaaa

Buggy ::

Laguna: ce ni skrivnost kaksno pa imas porabo plina:stroskovno (zemeljski, UNP), kaksno povrsino ogrevas in kaksna je kaj toplotna izolativnost tvojega doma.

laguna ::

BUGGY:
Površina ogrevanja je naslednja:
- cca 45 m2 se ogreva na temperaturo 21 - 23 C (dnevni prostori - dnevna, jedilnica, kuhinja)
- cca 120 m2 se ogreva na temperaturo 19 - 21 C (pomožni prostori, spalnica, hodniki, stopnišče,....
- cca 15 m2 se ogreva na temperaturo 23 -25 C (kopalnica, wc)

Omenjena temperatura se vzdržuje med tednom od 5.00 do 6.30 ure zjutraj ter od 15.00 do 21.00 SIT.

V ostalem terminu se ohranja cca 5 - 6 C nižja temperatura.

Hiša je novo gradnja, etaža plus mansarda, grajena leta 2001 z 30 cm porothermom, demit fasada 5 cm, mansarda proti strehi izolirana z 19 cm stekleno volno (gips plošče), okna so iso okna z prevodnostjo 1,1 w/m ter z vgrajenimi roleti. Z isto centralno se ogreva tudi voda. Med letom, ko se ogreva samo voda, znaša poraba med 25 in 35 m3 na mesec.

Poraba na letni ravni je cca 1480 m3 zemeljskega plina, zneskovno to na področju Murske Sobote znaša med 115 in 120 tisoč na leto.
lagunaaaa

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: laguna ()

laguna ::

BUGGY: Dodajam še da se na omenjene temperature ogrevajo tudi prostori čez vikend in praznike med 6.00 in 21.00 uro.:\
lagunaaaa

Buggy ::

Laguna: Zelo zelo ekonomicno hiso imas - cestitke. Stroski pri meni naj bi bili po izracunih cca 8 litrov Kurilnega olja na m2/sezono (Montazna hisa - debelina zunanje stene 24cm) kar bi zneslo slabih 1000l olja na sezono se pravi cenovno tudi tam nekje kot tebe. Tukaj pa se ni vsteto ogrevanje sanitarne vode kadar se hisa ne ogreva, za kar pa bi se odlocil za toplotno crpalko zrak/voda, ki pride z 300l bojlerjom in odsteto subvencijo cca 200ksit.

Dr.S ::

No precej pozno se pridružujem debati, ampak nekaj moram POPRAVIT:
tudi s KAMINOM imam možnost ogrevanja tako hiše (vode v radiatorjih) in ne samo ene same sobe, kot tudi sanitarne vode (150L bojler-LENTHERM). Torej gre za dvojni sistem ogrevanja KAMIN-PLIN za oboje.

ZDAJ PA ME PREDVSEM ZANIMA,
-ALI naj po nasvetu mojstra (?), ker pač imam dvojni sistem ogrevanja, uporabljam samo NOTRANJI termostat (in tako pridem v konflikt s termostatskimi ventili na radiatorjih)

-ALI naj dodam še ZUNAJI termostat za plinsko peč?
(:\ če prav razumem se temperatura same peči uravnava po zunanji temperaturi (okolje) - ČE JE ZUNAJ HLADNEJE, DELUJE PEČ (JE NJENA MOČ) NA VIŠJI TEMPERATURI IN OBRATNO, TOREJ ZNA ŠPARATI S PORABO, hMM:\ )

-KOLIKO JE TO OBSEŽNA ($) INVESTICIJA (hMM)? Zagotovo se hitro povrne?


Ja glede najine hišice in PORABE,je pa tkole: NE MOREM POVEDAT, KER NE VEM (živiva v nji komaj 4 mesece). Stara je 15 let, grajena na ključ - ZIDANA, brez kleti, pritličje in mansarda (ki je slabše izolirana, ugotavljam zmeraj bolj), skupaj 110m2. Na višini 600 nadmorske.

lalan ::

Malo iz konteksta pa vseeno.Sem pred menjavo 25 let stare kombinirane Štadlerce (trda goriva/olje).Dimnik je iz tuljav q20 se mi zdi.Zunaj imam v zemlji 4000l cisterno.Imamo pa na hiši tudi že plinski priključek.Hiša je enonadstropna,dve gospodinjstvi.
Ker se starši plina "bojijo",bom verjetno montiral novo nizkotemperaturno peč na olje,treba bo sanirati dimnik (menda pridejo neke tuljave.Najbrže bo potrebna tudi kontrola cisterne.
Sem dal narediti predračun za Buderusovo (Logano G115)in bi z gorilcem,zunanjo regolacijo in dimnikom prišlo okoli 1.000.000 sit.Menda kasneje na to peč lahko montiram plinski gorilec.
Zanima me,kaj menite o tej varijanti in na kaj naj bom pozoren.
V naprej hvala za nasvete.8-O
ATHLON 64 3200, 939DUAL,Ram DDR 2X 512 MB,gf 7600 gt,(120 GB, 7200 RPM),fiaGTR

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lalan ()

Dr.S ::

laguna ti gotovo veš!?

laguna ::

odgovor DRs
Razmišljaj takole: dnevni prostor s termostatom, naj bo še na jug (opoldansko sonce), soba se ogreje na nastavljeno temperaturo, termostat izklopi, sobe na vzhod, sever in zahod se bodo tudi avtomatsko prenehale ogrevati, ne glede na nastavljene termostatske ventile na radiatorjih. Tudi sam imam potegnjene žice, ki pa nebodo nikoli ugledale termostate :D . To je pač slabost centralne regulacije s termostatom v eni sobi. Druga možnost pa je regulacija s zunanjo regulacijo, ki kot že rečeno dovaja samo približno toliko toplote, kolikor pač hiša potrebuje, fina nastavitev pa se opravlja na termostatskih ventilih na radiatorjih, tako, da imaš prostore ogrete na temperaturo, kot je nastavljeno na termostatskih ventilih:) . Koliko je investicija za tvojo peč ne vem, lahko pa ti povem, koliko je stala mene pred dvema letoma. Vprašaš, če jaz gotovo vem. Odgovor je da ne, vendar ti govorim iz lastnih izkušenj ter nasveta mojega prodajalca in motažerja spodaj omenjenega sistema.

Sedaj pa odgovor MNACu in delo DR.s.
- kondenzacijska peč JUNKERS cerasmart ZB 7 - 22 A (normni izkoristek 109 %) cena (244.000), bojler junkers ST 120 EB (104.000), dimnik za ta sistem CCA 80.000 (6 metrov), regulacija - programska ura za bojler in ogrevanje ter zunanja regulacija cca 20.000 sit, ter ostali material z montažo približno 100.000 do 150.000 sit) tako da bi prišla investicija v kurilnico (brez radiatorjev ter njihovih razvodov) ood 700.000 do 800.000 sit - vključen tudi dimnik za omenjeno peč, tako de se ne rabi predhodno sanirati stari dimnik!!!!!:\ ). Glede plina pa, to ni plin pod velikim pritiskom, kurilnica mora biti predpisano zračena, in je možnost eksplozije minimalna oz. nična;) .

Torej če imaš pri hiši zemeljski priključek na plin in moraš iti v investicijo peči, bi se jaz na tvojem mestu odločil za kondenzacijsko peč z zunanjo regulacijo, ne glede na to, da je hiša mogoče slabše izolirana.

Kot rečeno, to so moje izkušnje in ne teorija, vendar pa mislim, da tudi strokovna javnost zagovarja kondenzacijske peči z zunanjo regulacijo.:P
lagunaaaa

Dr.S ::

Jao meni. Tolk enih debat s kolegi in sosedi in tetami in strici o tej regulaciji centralne, PA VSAK PO SVOJE.
Kolk mamo v Sloveniji enih strokovnjakov to ni res!?

PA ŠE KAR NE VEM A BI DAL ZUNANJI TERMOSTAT A NE?

ZADNJA UGOTOVITEV:
če poznaš krivuljo nastavljanja peči (za ogrevanje vode v radiatorjih v odvisnosti od zunanje temperature) IMAŠ REŠITEV?
Rešitev brez zunanjega termostata.
KAKŠNA JE TA KRIVULJA???? Poznate? V navodilih nastavitev peči tega ni!!!

Ampak to NI PRAVA REŠITEV ZA NAJIN DVOJNI SISTEM, SAJ po moje:
ko bo zunaj MRZLO, bo PLINSKA PEČ začela greti vodo za radiatorje na višjo temperaturo, vendar pa pri tem ne bo zaznala notranje temperature, katero bo pa dal KAMIN in bo tako SUPER PORABA NE? Ogromno skurjenih drv in porabljenega plina.

Ha ha to bo super, ata bo pa nočne začel delat pa bo -- VAŽN JE DA NAM BO TOPLO!

Aja, pa kaj še.

:-) S.

Featur ::

Morbiti bo vam pomagalo pri razumevanju problema. LINK

laguna ::

DR.S

Saj pravim, da moraš imeti v prostoru kjer je kamin tudi termostatski ventil na radiatorju, pa nič vroče, nič preveč skurjene kurjave in plina. Ta višja temperatura ne bo nič višja kot pa bi imel ti nastavljeno na svoji peči. Prav tako, pa ne bo nič več skurjenega, če boš imel tudi ostale prostore ogrete na nastavljeno temperaturo na radiatorjih, bodo tako zaprti vsi krogi (radiatorji) in bo odprt krog recimo okrog 40 cm cevi premera 3/4 cola, po katerem bo krožila ta ogreta voda. Če imaš te cevi izolirane, bo torej toplotna izguba skoraj nična in ne boš skuril nič.

Za podrobno razumevanje pa si res poglej link od FEATUR, mogoče ti bo kaj bolj jasno.
lagunaaaa

Dr.S ::

Sem pisal na stran firme zgornjega linka, VENDAR brez odgovora!

TOREJ ZUNANJI TERMOSTAT, DA / NE (za najin dvojni sistem)?

tratto ::

Manc: "Zanima me, kaj menite o tej varijanti in na kaj naj bom pozoren. V naprej hvala za nasvete."

Preveri se firmo DeDietrich. Prodaja jo podjetje Veto d.o.o. iz Brenciceve iz Ljubljane. Sam sem se tudi nagibal k nakupu Buderusa, toda je predrag. Odlocil sem se ya DeDietricha in ni mi zal.

Ce pa imas moznost priklopa plina, potem ti predlaga, da se raje odlocis za plin (seveda zemeljskega in nikakor ne utekocinjeni naftni plin, ki je predrag).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tratto ()

Dr.S ::

Ja, zgleda da nas premalo uporablja plin!?

Itak denar je tako hitro pošel, da bodo nove investicije bl okrog božička.
PO KOLK STE KAJ PLAČALI ZA KOND.PLINSKO PEČ
midva za Vaillantovo ecoTEC 24, 480.000 SIT.


Lp
:-)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ogrevanje

Oddelek: Loža
443881 (459) zpza
»

Zalogovnik 500l DA ali NE

Oddelek: Loža
358446 (7268) jero_no1
»

Software za design centralnega ogrevanja ipd...

Oddelek: Programska oprema
354069 (2796) Lukzii
»

ogrevanje hiše s termostatskimi ventili

Oddelek: Loža
4821303 (13148) vinetu
»

Vremensko vodena regulacija da ali ne

Oddelek: Loža
96042 (5648) sese12

Več podobnih tem