» »

konfiguracija racunalnika za obdelavo videa

konfiguracija racunalnika za obdelavo videa

masnca ::

nabavljam računalnik, ki naj bi služil tudi za obdelavo videa in zvoka. ne mislim se s tem na veliko ukvarjati, ampak tu in tam zapeči kak "družinski" DVD oz. zmiksano posneti na VHS, ne bi pa rad pri obdelavi enournega videoposnetka postal star ata.
predvsem sem imel v mislih plato (dvoprocesorska?), ram (1024?), procesor(-ja), video kartico, grafično kartico ipd.
moja trenutna mašina (matsonic, AMD duron 900 MHz, 512 MB rama-a, 40 GB disk, ATI 3D rage pro agp 2x) namreč pod enourno video datoteko "počepne", oz. traja in traja in traja...

Hvala za nasvet!
Ne morš stisnt pa prdnt!

pblaz ::

ja ..... o kakšnem procesorju pa razmišljaš? mogoče athlon 64? pa tudi, koliko približno nameravaš vložiti v mašino?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pblaz ()

masnca ::

o procesorjih mam bolj mal pojma, ker tega področja zadnje čase nisem najbolj spremljal, zato tudi sprašujem.
mislim pa, da bo za mašino že potrebno odšteti tam okol 20 cankarjev (vsaj toliko sem pripravljen).
Ne morš stisnt pa prdnt!

pivmik ::

64bit proc .... po moje ne, ker mora operacijski sistem/program podpirat, pa nekje sem prebral da z multimedijo 64bit nimajo prednosti oz. celo počasnejši.

Procesor je zelo pomemben, če se ti gre za čas. Prelivi, efekti, filtri rabijo procesorsko moč, prav tako encodiranje je odvisno od procesorja. Tudi live preview v video editing programu je odvisen od procesorja, live preview je zalo pomemben da je tekoč/mogoč in da ni treba vsakič čakat da najprej renderira video in šele nato ga lahko gledaš. To je zelo moteče in lasovno potratno.
Kupovati proc čez 50 000 SIT pa je brezveze, nima smisla.

RAM, ni toliko pomemben, glavno da ga je dovolj in da je hiter(DDR). Pretiravanje v gigabajte je nesmisel, 512 MiB je čisto v redu, 1 GiB popolnoma dovolj.

DISK:
Količina: Čim več GB!
Vsaj 120GB,
hitrost vrtenja 7200/min.
Kaki SCSI za ne-propfesionalno rabo nima smisla.

Grafična ni pomembna, glavno da ima TVout(ali še bolje video in/out) in je priznane firme(nvidia ali ati).

Monitor:
1. Dva LCD zaslona, košta dosti ampak... :)
2. Dva CRT monitorja.
3. Velik monitor, vsaj 19', pri višji resoluciji.
Pri obdelovanju pač prostora na zaslonu je vedno premalo.
Fino pa je imet preview na TVju zraven compa, preko TVout, ali preko:
PC - firewire - kamera(DV in) - kamera(video out) - Televizija.

FireWire kartica... vzami najcenejšo.

Program za videoobdelavo:
Jaz imam Sony Vegas 5, zame najboljši program za videoobdelavo, odličen!
LP, Gregor GRE^

All ::

na mojmu PIV 2,8 obdelava čist lepo luafa
rama je 512
disk 60G:'( (čaka na zamenjavo)
grafična FX5200.jo znajo programi lepo izkoristit in avtomatično pošiljajo video na drugi zaslon al pa TV
TV kartica Fly3000
firewire

programi od uleada i od intervidea

za home video je pomoje čist zadost

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: All ()

jype ::

Za video editing se ti splaca kupit Apple G5 in final cut pro ali kaj podobnega.

Ce rabis PC, potem bos bolj tezko prisel do dobrih aplikacij ki podpirajo dobre procesorje, je pa skoraj ziher najboljsa izbira dual AMD64, za software pa pojma nimam, verjetno je z linuxom lazje kot z windows, ker vecina windows video editing programov stane veliko in ne podpirajo 64 bitnih procesorjev.

pblaz ::

za 200 000 in tvoje potrebe bo v redu naprimer:
barton 2500+
abit nf7s (plošča ima že usb2.0, ieee1394 (firewire), sata, 5.1 zvok)
512 Mb TwinMos DDR 400
grafična kartica v cenovnem razredu do 40k z tv outom ter dvi in d-sub
dvd pekač (kupi dvoslojnega), dvd
malo več vloži v diskovje, naprimer 2x 160 Gb SATA Seagate (320 Gb bi moralo zadoščati)
TV Kartica (?)

Tody ::

hmm jest se striinjam z picnickom, z tem če maš kak tolar preveč, si kupi video kartico ki ima čip posvčen stiskanju videa. Ker to da 7 minutni video stiska zadeva pol ure na 2,5 giga je too much. Grafična pomoje tuki nima kake velke uloge saj ko rendraš video (kar pobere največ časa poleg presnemavanja iz kaseste) ne kaže nobenih filmčkov... lahko jih sam men se zdi samo potrata moči...
Delam v vegas 5 in je dost cool program...

Tody ::

aja pa še to... Kere kodecke so najboljši za kompresijo in kake nastavitve morjo imeti ? Ker jest sem stisnu 7 minutni filmček pa mi je prišlo 80 mb kar je pomoje too much.

Kak je kak standard da bi človek reku to je pa cool razmerje med kvaliteto in velikostjo fileta. Sej dokler zadevo pečeš na CD DVD in snemaš nazaj na kaseto je cool sam če bi pa rad delil z kom to prek neta pa....

pivmik ::

Pomanjšaj velikost na polovico DV PAL: 360x288
Pretvori v MPEG4, ki je najbolj primeren za nizke bitratee in mislim da podpira interlaced posentke.
Ali pa uporabi kodek XviD(avi), samo pri tem moraš deinterlaceat, ker zgleda da interlaced način kodiranja v XviDu ne dela (pravilno).

PA seveda encodiraj v two-pass načinu, tako boš lahko natančno določil velikost končne datoteke.
LP, Gregor GRE^

masnca ::

Najprej hvala za vse nasvete in pomoč! Imam še vprašanje v zvezi z video kartico.
Kaj to pomeni, da dela "v realnem času"? Mar to pomeni, da video, opremljen z glasbo, efekti,... stisne na za "peko" primerno velikost v realnem času? Torej dobro uro namesto sedem, osem ur, če nimaš video kartice?

pivmik ::

Če misliš video kartico za zajemanje iz različnih analgonih vmesnikov(s-video, a/v...) potem ta kartica verjetno ima svoj procesor, ki zakodirava v realnem času - med zajemanjem v določen format. Večinoma je to MPEG2. Milsim pa da danes so procesorji dovolj močni in ne potrebujejo dodanih kartic/procesorjev na karticah.
In pa tudi brezveze je skrčevat video direkt v MPEG2, ker pride do izgube kvalitete, problemi so z nadaljnim obdelovanjem...
Če že res želiš skrčiti zajeti video ga skrči v DV format/kodek, kateri je optimiziran za ohranitev kvalitete(tudi po treh prekodiranjih ni opazne izgube klvaitete). Pa tudi je optimiziran da porabi čim manj procesorske moči.

Verjetno pa se da procesor na tej kartici uporabit tudi za hitro skrčevanje, kot si ti rekel za peko na CD ali DVD. Sicer ne vem kako se to da nastavit, verjetno je tudi odvisno od gonilnikov in tudi programa za kodiranje. Moraš pa tudi gledat KVALITETO zakodiranih posnetkov ne samo čas.


Morda pa slučajno misliš "Video" kartico katera ti preračunava prehode/efekte v realnem času s svojim procesorjem. To pa je za moje pojme denar vržen proč.
LP, Gregor GRE^

Tody ::

Hja zdej odvisno kok časa denarja imaš.... v eni prejšnih tem (dolg nazaj) smo govoril o tem... Današnji procesor +2Gb je rabu za eno uro okol 6 ur medtem ko rabi kartica uro ali pa še manj... Torej če maš čas stiskat potem je kartica brezveze...

Jebiveter ::

Ce ti ni skoda denarja in ce operacijski sistem ni ovira ti priporocam Apple PowerMac G5 dual 1.8GHz. Lahko ti povem, da ni konkurence na tem podrocju sploh. Final Cut Pro/Express pa sta programa, s katerima je uzitek obdelovat DV in video nasploh. Mislim, da se ze zaradi tega splaca sprobat.
Priporocam, da kontaktiras E.P.L. in se zmenis za preizkus. Sele ko bos sprobal tole se bos lahko odlocil.

Ce pa se ti zdi skoda dajat toliko denarja za novega G5 probaj kje staknit kaksnega rabljenega Dual G4 (mislim, da je max. 2x 1GHz ), ki je se vedno dost boljsi za obdelavo videa kot pa PC.

Ce pa ze mora bit PC potem pa bi ti tezko svetoval, ker imam z video obdelavo na PC/win slabe izkusnje (sesuvanje, slab performance, problemi z zvokom, kodeki,...) .
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

pivmik ::

'Računalniki' z miško, ki ima en gumb se mi zdijo smešni. Oz predvsem delanje s tako miško je smešno in zamudno - še posebej če si v Windowsih doma. Sesuvanje velja samo za Win98, problemi z zvokom, kodeki, itd itd... so pa samo plod neznanja in morda uporabe Premiere-a.


Tody
Procesor 2Gb - za dvo-gigabitne procesorje pa še nisem slišal. :)
če kodiraš v super-počasnem TMPGEnc-u potem rees porabi 6 ur, če ne pa je lahko encodiranje skoraj real-time(MainConcept MPEG Encoder).
LP, Gregor GRE^

Jebiveter ::

PicNiK: Kje pa pise, da mors uporabljat Apple one-button mis?! Na Maca lahko priklucis cisto vsako USB misko z vec kot 1 gumbom. (Jest na svojem ravnokar uporabljam Logitech MX500 in prav lepo delujejo vsi gumbi - 8). Pa se to, delo ze enim gumbom niti ni zamudno niti ne nerodno, ker je OS tako narejen, da zelo redko rabis desni klik. Je pa res, da se da z navadno (3+ gumbi) misko zelo udobno delat.

Sesuvanje pa velja z Win 2k SP2, problemi z zvokom in kodeki pa so plod slabega OSa in slabega Premiera. Sicer je ze dolgo tega, vendar odkar obcasno kaj naredim v Cineleri (na Linuxu) se nisem imel problemov ne z zvokom niti ne s kodeki - xvid (razen seveda z hitrostjo).
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

pivmik ::

JA, ampak software ki je pisan za Man je pisan za eno-gumbno miško.
Sej vidimo kakšno smet od vmesnika ima Adobe- programi so dobri, vmesnik pa v Windowsih živce parajoč.


Sesuvajo se vsi windowsi pred Win2K.
Win2000 SP2?.... slučajo je SP4 že dosti časa zunaj.
Win2K ni za mulitimedio, dej si raje WinXP. Če hočeš imet strežnik pa si pusti Win2000.
Uporabljaš Premiere? no sej sem vedel, sej sem rekel.

Kar lepo inštaliraj WinXP + Sony Vegas 5, pa potem poročaj.

Urejanje direktno v XviDu pa je itak počasno. Priporočam pretvorbo v DV format pred kakršnim koli urejanjem, montiranjem in obdelovanjem.
LP, Gregor GRE^

ru7 ::

Heh, za domačo uporabo ne rabiš neko beštijo met doma. Jst mam bartona 2500+ pa 512MB rama pa mi odlično dela. Sam uporabljam Pinnaclove programe (mam tudi njihovo firewire kartico) in mi odlično delajo. So narejeni glih za tako domačo uporabo. Enostavni so, to pa tudi pomojem rabi.

Res pa je, da vzemi VELIK disk (ker ga hitro zmanjka:8) ). Jst sm skuru za en ~30min projekt okoli 30GB nekje (takrat sem delu še na 600Mhz, kompresiral je mislim, da ene 12ur na tej starini). Vzemi 2*512MB rama, pa kak 160GB disk 7200obr. pa bo. Procesor pa lahko 2500+ (in ga na 3200+ naviješ) ali pa dražji 3200+ (boš mel čisto dosti).

Moje skromno mnenje

Jebiveter ::

PicNiK: Ma moj racunalnik ne bo vidu vec MS programske opreme, vsaj dokler sem jest ziv ne! :\
Ne uporabljam Premiera ze dolgo tko da tle ni frke, Cinellera kr v redu opravlja svojo nalogo (ima tudi "crash-protection"8-) ). Drgac pa je normalno, da obdelujem video v DV formatu al pa lossless huffyuv, in kasneje stisnem v xvid:\
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Online Video Editing and Converting

Oddelek: Zvok in slika
111109 (906) Jst
»

Firewire kartica (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
697271 (6419) BadWolf
»

Kako "narediti" arhiv video posnetkov?

Oddelek: Zvok in slika
202462 (2121) #000000
»

Premiere 1.5 in Movie export problem

Oddelek: Zvok in slika
5975 (930) marS
»

Kako iz DV narediti DIVX?

Oddelek: Zvok in slika
392380 (1767) marS

Več podobnih tem