» »

WLAN - problemi z dometom..

WLAN - problemi z dometom..

MrBrdo ::

re..
mam WLAN AP (Access Point oz. dostopna tocka) od NetGeara in sicer WG602v2 ( Info) in se do njega povezujem z notebookom (ne vem katera kartica tocno je notr, vem pa da se externe antene ne da pritrdit.. notebook je Acer Aspire 1501LMi je pa zdruzljiv z 802.11g), vcasih pa tudi z temle. V obeh povezava dela normalno samo če ni vmes zida (ki pa je pr nas doma betonski). to me zlo nervira ker ne vem kaj mi pomaga wlan ce niti iz ene sobe v drugo ne lovi..
zanima me, ce je resitev da kupim boljso anteno za WLAN AP? ali je treba zamenjat antene tudi pri sprejemnikih (pri notebooku se ne da, pri tistem ta drugem pa tut ne tko da to ne bo slo). ce zamenjava antene samo na APju ne bo pomagala, a ima kdo kaksen predlog kako bi lahko vsaj mal izboljsal domet cez zid? v bistvu javi kot da je hitrost OK (tam 20Mbit\s), vendar je packet loss ogromen.. latency je dober, vcasih tudi pod 1ms, samo mi 0 ne pomaga ker je recimo 70% oz. še večji packet loss če je vmes beton in je vsaka stvar ki jo hoces naredit prek WLANa muka..
ce kdo kaj ve nej pove.. :)

lp

CCfly ::

Antena na AP bi pomagala, ceneje pa bi bilo že če bi poskusil najti boljše mesto za AP. Jaz ga imam kar zunaj nameščenega.

MrBrdo ::

ma ja samo tok slabo lovi čez zid da nima smisla.. sm probu že čez celo hišo postavljat pa je zlo mal razlike..
a potem ni važno kakšne antene majo clienti? samo AP?

TyKee ::

Ja kaj okna imate tudi betonska?
Oz. jih nimate ;)?

Kot je reko CCFly bi zate bila "vrjetno" res najboljsa izbira nekje zunaj.... :)

Sicer se ne spoznam kaj prevec na WLAN, ampak laicno gledano bi skoraj moralo pomagat...

CCfly ::

Obe vozlišči v mreži morata biti sposobni oddajati in sprejemati. Kar pomeni da se morata videti. To pomeni da ti izboljšava signala na eni strani ne bo pomagala, če ti vozlišče na drugi strani ne more odgovoriti.

Če imaš seveda anteno od AP zunaj bi bil učinek enka, kot če ven postaviš AP. Glede na cene se bolj splača iti po ohišje za nadometno montažo in do tam speljati UTP kabel. Pri nas bo ravno eno leto odkar je AP zunaj in zgodilo se mu ni še nič. Samo malo se potrudi da ne bo voda tekla v AP in pa da ne bo zgorel poleti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: CCfly ()

MrBrdo ::

v bistvu je steklo zanic za WLAN signale ker jih odbija in je zato res skoraj tako kot da bi imel betonska okna ja..
CCfly: a potem mislis da kej drugega razen da probam drugam postavit AP (ceprov sm reku da sm probu ze prakticno povsod) nimam kake druge moznosti?

lp

CCfly ::

Steklo in beton niti nista tak grozen problem. Problem so kovine. Kakšna nosilna stena je še posebej problematična.
Poskusi AP postaviti na kakšno okensko polico in se s prenosnikom malo sprehodi po hiši. Imaš program NetStumbler, ki ti lepo riše graf moči signala.

MrBrdo ::

CCfly: to sem ze vse probal.. pa je vedno (se posebej med nadstropji) bil zanic signal.. ampak ne zanic v tem smislu da bi bila (vsaj prikaze se ne) majhna hitrost, ampak da je prevelik packet loss.. se posebej je zanic signal med 1. nadstropjem in pritlicjem..
glede antene pa potem pravis da nebi blo kej dost vpliva ce bi jo zamenju na APju..?

lp

CCfly ::

Ne če zamenjaš anteno na AP in jo postaviš na pravo mesto boš definitvno izboljšal signal. V bistvu je to popolnoma enaka zadeva kot če bi tja postavil AP, seveda če ne upoštevaš morebitve večje moči antene. Problem je da moraš upoštevati tudi signal od prenosnika. Kar pomeni če boš naredil uber anteno za AP pa prenosnik nima dovolj močne vgrajene antene (nekateri prenosniki jo imajo na zadnji strani zaslona) da bi signal prišel do antene na AP nisi naredil ničesar. Se pravi če imaš močan signal z ene strani in nič signala z druge je konec. Signal med nadstropji je lahko problematičen, ponavadi je najmočnejši direktno pod AP-jem. Malo poglej.

Aja packet loss je dokaj normalen pojav, ker radijski signal ni tako trpežen kot dobre stare žice (primerjaj vendar zrak in baker kot prenosna medija; preprosto ne gre zato pa hitrejše wireless zadeve uporabljajo po več kanalov in frekvenčnih pasov). Ponavadi dobiš kvečjemu nekje okoli 60% deklarirane širine. Se pravi pri 11Mbit potegneš ven kvečjemu nekje 6Mbit. Sicer ni znanstveno utemeljena zadeva ampak bolj izkustvena.
Če hočeš z WiFi pokriti celo hišo boš moral morda poskusiti kar še z enim AP-jem v drugem nadstropju. Če imaš pa močan signal se nič ne sekiraj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linksys WRT54GL (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
516301 (2656) Senitel
»

PCI ali USB mrežna kartica?

Oddelek: Pomoč in nasveti
475026 (4584) Gerhardt
»

wirless antena

Oddelek: Omrežja in internet
63249 (3028) guslovd
»

Koliko nese WLAN?

Oddelek: Omrežja in internet
201552 (956) pujsek_
»

wireless mreža (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10412324 (8878) pujsek_

Več podobnih tem