» »

LED luč (za motor)

LED luč (za motor)

snow ::

Ok ne ravno motor, moj moped spet... pa moram poštimat k so počitnice. :)

Če majo pri Yamahi : http://www.bikez.com/bike/pictures.php?id=20393, zakaj nebi še jaz mel na mojem mopedu LED luči?

Zdaj kaj rabim vedet je:
1) Kako moč to majo te ledice? Oziroma pač takšne da bi dovolj osvetile zadeve, ter kolko jih rabim.
2) Cena
3) Kakšno napajanje rabijo 5V to kao vem, pa kakšno moč kurijo?

Sicer je že polno tem okol glede ledic, ampak tega nisem našel oziroma se spomnil, da je to že bilo.

Tnx. :)
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

alesrosina ::

hm, predno se lotis bi se jst vprasal, ce bo zadeva prsla cez tehnicni na tak nacin ...

moj moped ne hodi tehničnega, je narejen za vožnjo po travnikih/gozdovih/njivah...

...sicer sem pa spraševal o ledicah in ne ali bi zadeva prišla čez tehničnega ;(

LotoZgubitek ::

Če imaš denarja na pretek potem se kar spravi k delu - dobre bele led-diode imajo kar lepo ceno...se ti bolj splača kaj drugega!
Poglej tukaj!
Ne,ne,ne...vode ne pijem jaz...rabi jo računalnik...

Zgodovina sprememb…

hm, v HTE je ena bela dioda 430SIT. Potem moras se pazuit kako jih zvezes (koliko jih hoces sploh met gor?), mors zmert kolk zdej daje stroma za luc itd. Pol kako bos pa pol ta sistem prsraufu na sam motor je pa cist odvisno od tvoje domislije, kaksen "nosilc" si si zamislu. Pomoje najbl simpl narest kej iz vezane plosce pa pol prestrihas.

Se link: http://b2c.hte.si/article.asp?ArticleID=13386

Pa sorry ker sem ti to svetoval, nekako sem mislil da bos meu moped za voznjo po cesti (hm, res nenavadno da sem tako razmisljal, le kaj mi je bilo :D ).

Aha, sam tele ledice porabijo manj toka kot navadna žarnica a ne?

hja, po vsej verjetnosti ja .... odvisno, kaj jemles kot navadna zarnica :) ampak definitivno, ce gledas glede na svetilnost, pol ledice "pokurjo" manj ....

Drugace pa za tocne podatke (kolk W,A) pa poklic v HTE ti bodo pomagal. Al pa pejt kr tja.

Brane2 ::

LEDice načeloma nimajo boljšega izkoristka od žarnic, tako da bi znal biti s to predelavo razočaran.

Full enga dnarja z bolj plavoledi efekt. :\

Gizmo_X ::

"LEDice načeloma nimajo boljšega izkoristka od žarnic, tako da bi znal biti s to predelavo razočaran."

Tako so tudi nas učili v šoli.:'( Ampak mogoče le ne bo tak slab učinek, ker bo toliko LEDic?:\

Hm no kolk pa je poraba ene take močne ledice, ki so naprimer v tistih obeskih, ki presenetljivo dobro sveti z eno samo ledico.

Saj zadeve bi se lotil bolj zaradi tega, ker bi 'zgledalo kul', pa zaradi radovednosti.

T0RN4D0 ::

Jao, preden se lotiš mal še prechekiri ja. :\

veš kao da rabjo 5V... KAO... ker v resnici boš večino ledic skuru pr 5V :)

Ultra svetle rdeče pridejo nekje 60-70 sitov, omejit jim moraš pa tok... padecnapetosti je 2V, tok pa lahko 20mA oz še več daš... :) Bele in modre majo padec večji, recimo 3V (ne vem točno) pa tudi tok lahko večji prenesejo...)

potem, LED ni žernica, tvoj moped pa ma najbrž ozmenično napetost.. če je tako (nisem ziher)raibš tako v osnovi najprej greatzov mostič (lahk za 20 sitov nardiš iz 4 1n4007 diod) pa en regulator, ker napetost precej niha pr mopedih kolkr vem... (brez akumulatorja) Revimo vzameš 7805, pol pa LEDice s tem da jim moraš primerno omejit tok.. (uporčki :) )

pol sipa zmagu, samo to po mojem pride v poštev za zadnjo luč, s sprednjo si bopš ponoč bol mal pomagu se mi zdi...
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

QuickShot ::

Poraba "povprečne" super svetleče ledice je okoli 20 - 50mA pri 3 - 4V.
Jst sm mel naprimer bele ledice s svetilnostjo 10Cd in je ena porabila 25mA pri 3.4V

Hvala obema za informacije!

quickshot kje pa si nabavljal te tvoje ledice, pa kolk so ble?

QuickShot ::

Kupu sem jih v IC elektroniki in so bile po 430 sit, kar je poceni, če pogledaš, da so skoraj iste v conradu čez 1000 sit.
Rabil sem jih pa za homemade svetilko...5 ledic in 3je AAA akumulatorji sveti 7 ur :D pa še ful močna svetloba je, pomoje čisto dovolj za tvoj moped.

No ravno pet sem tudi jaz imel v mislih :))

conrad je itak nekaj super drag?

T0RN4D0 ::

Conrad ma nekako dvojne cene ja. :) Tist je bol izhod v sili. ;)

Jst moram zdej za zadi na motorju (125 ) nardit iz ELDic al pa neki, ker menda žarnca prevečkrat pregori...

a kod ve če je tam izmeničn tok al ne? Po mojem ni, ker ma zadeva akumulator pa vse... :)

ak da bom dal samo en regulatorček, moram 7805 la pa 06 (ta dva mam pr roki) pa par LEDic pa sem zmagu. >:D
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spajkalnik ali spajkalna postaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5414054 (12303) VolkD
»

Spektralni analizator (strani: 1 2 3 )

1218143 (6492) gumby
»

modanje miške

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
101202 (1049) ;-)
»

utripanje ledice

155195 (4753) Azrael
»

KJe bi dobil kakovostno namizno lečo z vdelano svetilko ?

344968 (4463) Brane2

Več podobnih tem