» »

64 bitni procesor?

64 bitni procesor?

Whatkoli ::

Ali se splača kupiti 64bitni procesor (ce malo odmislimo ceno)? A nea bo cez nekaj (oz. še prej) let že na voljo programi in sistemi, ki bodo bolje delovali na 64 bitnih procesorjih?

Black Dragon ::

ja se splača če en let sam zdej pa absolutno MOBILE BARTON8-)

Zheegec ::

Saj Linux že bolje deluje na AMD64, samo WindowsXP AMD64 še čakamo... price/performance se seveda ne splača, tako kot se nikoli ne splača high-end zadev kupovati, če si pa pripravljen dati 60K za procesor, potem pa se splača A64, seveda ne zaradi tega ker je tudi 64-biten (AMD64), ampak zato ker je hiter že v 32-bitnem "legacy" (:D) modu
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Oblivion ::

Danes sem dobil procesor in sicer 3000+ z 512 level2 cache.
Gre za steping:
ADA3000AEP4AP
CAATC 0404UPMW
9813565B40116
U ponedeljek pa dobim se plosco MSI K8N Neo Platinum z NForce 3 250Gb, pa da stestiramo, ce je to res taka "zverina" kot se pravi. Zanima me pa se ta zadeva. Vceraj sem si pobral iz microsofta free razlicico WIN XP 64 zadeva je se v preizkusni fazi, kot pa tudi vsi gonilniki, pa me zanima ali splaca stestirat masino z temi windowsi al naj ne poizkusam in instaliram kar "obicne" XP-je?

Dr_M ::

brez skrbi lohk das navadne winXP gor in gonilnike. ze v 32 bitnem nacinu zadeva trga :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mchaber ::

Oblivion, probaj "nekje" zrihtat Windows 2003 64-bit. Defenitivno bolje od WinXP64 beta.;)

Zheegec ::

Težko jih boš dobil, poleg tega pa imajo en MAJHEN bug -> Win 2003 64-bit edition so že zunaj, samo to je IA64 verzija, Windows 2003 for 64-bit extended systems (po domače Win 2003 AMD64) so prav tako beta kot WinXP for 64-bit extended systems (AMD64).
Drugače so WinXP AMD64 še beta, driverji so tudi še beta (vsi driverji), če spljoh so zunaj (recimo kakšna zvočna, mrežna,...). WoW še ne dela dobro, tako da kar navadne WinXP 32-bit daj gor.

Boš mogole ubodel še kakšen RAID?! Bi lahko še to testiral....
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

ČIP 008 ::

Tale plata MSI K8N Neo Platinum nForce 3 250 in procesor AMD 64 je res prava raketa. Po moje tudi z navadnimi WIN XP 32 trga. Oblivion nestpno čakamo ponedeljek in rezultate.

Oblivion ::

Zal tale MSI nima raida razn sata, imam pa diske ata 133. Tako da zal ne bo slo :'( Razen ce bi posebej nabavil kontroler, sam imam dva diska 160GB in 80GB, kako bi tole zgledalo u raidu? A bi mi prepoznalo kot en disk od 160GB (80+80) ali bi delalo, pa bi mi prepoznalo 240Gb disk? Nekje sem prebral, ne spomnem se kje, da "delata samo" dva diska iste velicine oz. ce imas enega vecjega, se tale zreducira na velikost manjsega. Ne vem, ce mi daste kaksen dober nasvet, vam bom hvalazen :). Glede os-a pa ok, bom probal v 32bitnem nacinu. Kar se driverjev za 64 bit tice, dobil sem za graficno (Fx 5900) ter za chipset, za zvocno ga ni (Audigy 2 ZS). S cim vsem pa naj testiram? Kaksni programe naj uporabim? Standardne 3dmark 2k1 ter 2k3, Aquamark, Super PI, Sisoft sandra? Se to dejte povedat, kar vas zanima.

Edit: Se nekaj me zelo zanima, morem pod obvezno kaksen boljsi ram nabavit, ker mam "standardne" 2x512 PC3200. Pa bi kaj bolj konkretnega nabavil, recimo do nekje 50-60k. Zasledil sem Geil 1x512 za 28k klik. Kaksno mnenje se prosim glede rama, sicer bo bol malo navijanja 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Oblivion ()

ganzi ::

Neki me zanima a bo tole hirejša mašina kot kaki P4 3,2 GHz na Asus P4C800-E Deluxe 875 z ramom v dualu pa HT?
Pa da nebi bla nič navita sistema.

Aja pa kaka bo pohitritev tazga sistem ko bodo npr operacijski sistemi zoptimizirani za 64 bit?
A pa se bo to poznalo že v današnjih igrah (ko bo OS 64 bit) al bodo šele potem začeli delati take igre za to?

Npr. ali bi to kej vplival na igranje Far Cry? (64bit procesor in zanj izdelan operacijski sistem?)
LP

Dr_M ::

Oblivion: skupna velikost bi bla tok, kot je najmanjsi disk x2.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jurcy ::

mene tud zanimajo testi, ker mislim čez dobr mesec kupit nov računalnik>:D

Oblivion ::

@Dr_M: Hvala, se pravi, da bi izgubil 80gb diska s tem. Nc, bom sou nabavit se en disk od 160gb, saj sem ga imel v planu, da bi imel 2x160. No, ko nabavim disk, bom pa se raid postavil, najbrz drug mesec.

SasoS ::

Aja pa kaka bo pohitritev tazga sistem ko bodo npr operacijski sistemi zoptimizirani za 64 bit?

Pohitritev bo le pri 64bitnih operacijah (recimo seštevanje in množenje števil nad 4 miljarde) ker lahko to 64bitni procesor zračuna u enmu "šusu", 32bitni pa operacijo naredi v dveh korakih. Pri vse ostalih operacijah so 64bitni procesorji POČASNEJŠI. Zakaj? Zato ker mora obdelati 2x več podatkov. Če recimo sešteješ 2+2 bo 32bitni procesor moral sešteti 2*32 bitov, 64-bitni pa 2*64...zaradi večjega adresnega prostora so tudi ukazi daljši, kar pomeni večjo kodo, več porabljenega pomnilnega prostora, etc...Ampak to še ne pomeni da so taki procesorji avtomatično slabši. Isto je bilo pri prehodu iz 16 na 32-bitno arhitekturo, pa danes noben ne uporablja 16-bitnih računal, ker večji adresni prostor hitro prevaga negativne posledice (spet do neke mere...dandanes bi bilo brezveze uporabljat recimo 512 ali 1024 bitne računalnike ker bi bili enostavno prepočasni).
AMD je tu zadel žebljico na glavico - namreč procesor je tudi v 32-bitnem načinu hudo hiter. In TO so prednosti ki jih prikazujejo današnji testi. Jaz bi rekel takole - zaenkrat se 64-bitnost procesorja ne pozna nikjer. Če bi AMD64 blestel v 64-bitnem načinu, v 32-bitnem bi bil pa nesramno počasen bi projekt zagotovo propadel (zakaj mi tu pride na pamet procesor od konkurenta :D)...tako se pa lahko slab GHz počasnejši procesor kosa z Intelovim P4, 64bitnost gor ali dol.

A pa se bo to poznalo že v današnjih igrah (ko bo OS 64 bit) al bodo šele potem začeli delati take igre za to?
Npr. ali bi to kej vplival na igranje Far Cry? (64bit procesor in zanj izdelan operacijski sistem?)

Da izkoristiš vse prednosti 64bitne arhitekture mora biti vsa koda prevedena za 64bit! To pomeni drug OS, drugi driverji...in drug špil! Če pogledaš recimo Linux distribucije je 64-bitni sistem na svojih cedejih. Kako bodo to rešili izdelovalci iger - ne vem. Po vsej verjetnosti bo vsak cede vseboval 2 .exe fajla - enega 32 in enega 64 bitnega (in seveda pripadajoče .dll datoteke).

Zheegec ::

SasoS- ni čisto tako:
Če mora AMD64 procesor (torej A64 + 64-bitni OS) sešteti 2+2 bo moral sešteti še VEDNO 2*32 bitov, saj je default dolžina kode še vedno 32bitov, RAZEN če je številka večja od 2¨32, za to je AMD uporabil preffix pred številkami - torej so pri AMD64 števila večja samo za en bit-za preffix. Bom probal poiskati link.
Se pa pozna razlika zaradi GPR - General Purpose Registers, ker x86-32 jih ima premalo (8), zato se uporaba 16 GPR kar pozna, ZATO dejansko bo AMD64 (Athlon64 + WinXP For 64-bit extended systems) ki poganja 32-bitno aplikacijo hitrejše kot ista konfiguracija, samo da deluje v 32-bitnem modu.
Dandanes se to že pri BETA WinXP AMD64 in BETA driverjih pozna (recimo WinRAR 32-bit je hitrejši, prav tako Sandra pokaže višje rezultate), seveda ne bodo vse 32-bitne aplikacije hitrejše brez recompilanja. Zato bo tudi 32-biten Far Cry deloval hitreje pod AMD64.
Bo pa seveda native AMD64 aplikacija delovala še hitreje.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

SasoS ::

Jaz sem govoril na splošno o razliki 32-64 bit :D. AMD64 v tem pogledu i guess ni pravi 64-bitni procesor, saj se še vedno močno naslanja na x86 arhitekturo. Je pa res da o arhitekturi x86_64 nisem še veliko prebral...Se pravi da če laufaš 2 32-bitni aplikaciji pod 64 bitnim operacijskim sistemom lahko uporabljata različne registre? Jaz se mislil da se samo prvih 8 uporablja za 32-bitno emulacijo...ali to velja če je tudi OS 32-bit? Ker potem ja, tukaj pridobiš precej ker ti ni treba menjavat registrov (čeprav...odkar je cache na die-u to swapanje vrednosti v registrih precej hitrejše).

Oblivion ::

Joj, cel dan problemov, predn sem usposobil masino. Stalno mi je zmrzovalo, sredi downloadanja iz windows update-a je masina kar friznila, metalo je iz 3d marka, takoj ku sm prsu v winse pa kar zamrznilo. Potem pa sem pogeldal kaj bi lahko blo. Ena palcka rama dela na zakasnitvah kar sem probal 2-3-3-6, druga pa ni sposobna niti 2,5-3-3-7, "hitrejsa" palcka je bla na prvem slotu in druga ni bla sposobna kaj tega vozit in je delalo probleme. Ko sem to ustimal, me je pa disk zezal, ker se je pregreval. Za si glavo odbit. Za hec sem pognal 3dmark 2k1 in vse na stock je dalo malcek vec kot 16800. Rabim obvezno boljsi ram, cene ne bo nc.

Bubrek ::

Jest mam trenutno 1 Gb Corsair TwinXPro ram. So peklensko hitri in so tud najboljši rami ta hip. Trenutno jih prodajam če te zanima?

Oblivion ::

Zal morem pocakat do naslednje place, okrog 15 drug mesec. Do takrat, pa morem pridno zbirat infromacije kaj nabavit. Ce jih bos imel se do takrat mi kaj sporoci. Hvala.

Zheegec ::

SasoS - saj potem tudi P4 ni pravi 32-bitni procesor, saj se še vedno močno naslanja na x86 arhitekturo, ki je bila najprej 16-bitna? Saj imajo tudi sedanji x86 procesorji legacy-mode za 16-bit, tako kot ima AMD64 legacy-mode za 32-bit. Athlon64 (oz Opteron) je 64-bitni procesor če ima 64-bitni OS in driverje, tudi če gor lavfa 32-bit aplikacija lahko tudi vsaka ima na voljo 4GB RAMa.
Tisto kar sem gor pisal itaq ne velja če uporabljaš 32-bitni OS, ker potem tistih dodatnih 8 GPR OS itaq ne uporablja.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Brane2 ::

Amd64 je "pravi" 64-bitni procesor. Nič slabši ni od PPCja denimo.

To, da ima za privesek x86 je pa doddatek. Ko vklopiš 64-bitni režim, stvar sploh ni več videti kot x86.

Dobiš univerzalne registre in ne vač strogo namenskih, kot pri x86 itd.

Edino naslovno vodilo je "samo" 40 bitno, kar pomeni zadosti za do 1 TB RAMa v tem trenutku.

Pa pe to je stvar ohišja. Vse do 64-bitov za naslavljanje je že v siliciju, a dodatnih linij niso poljali ven, ker so danes odveč.

Pri teh hitrostih in današnjih RAMih itak ne moreš toliko zmontirat na en CPU. Ko bo pa to problem, bo pa itak zunaj novo podnožje, ki bo imelo še vse kaj drugega poleg extra adresnih linij...

Brane2 ::

AJa, kar se "počasnosti" 64btnih operacij tiče, mislim, da to mogoče velja kvečjemu za operacije kot so množenje in deljenje, ne pa pri večini ostalih stvari.

Saj v teoriji je mogoče seštevanje dveh 64-bitnih števil počasnejše od 32-bitnega (v enaki geometriji itd) a tu se da večino razlik skriti. Pri množenju/deljenju je malo drugače.

Zato pa pri celoštevilčnih operacijah lahko 64-bitni CPU "pride na svoje". V vsakem registru lahko hrani dvakrat več bitov, kar lahko pameten compiler hitro izkoristi.

Poleg tega ima recimo tanov gcc opcijo, s katero lahkko rezerviraš želeno število registrov za prenos parametrov med funkcijami, tako da se ti podatki ne prenašajo več preko sklada. To je na x86 skoraj nemogoče, saj nima CPU registrov niti "za žvet", kaj šele da bi jih nekaj rezerviral za take stvari.
Ta opcija baje lahko prinese precejšnje pospeške na AMD64/Opteronu.

V glavnem, tisti ki ste si ubodli AMDja, si tudi če ste Windows freaki, vendarle pustite kako particijo za kak 64-bitni Linux- čisto toliko za probo... :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

32, 64 in 86 bitna različica

Oddelek: Operacijski sistemi
298369 (7509) OmegaM
»

Zmeda z 64 bitnimi procesorji

Oddelek: Strojna oprema
272330 (1794) Zheegec
»

Microsoftovih 64 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
517449 (5843) Zheegec
»

64 bitni procesorji

Oddelek: Kaj kupiti
212536 (1739) Blisk
»

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Oddelek: Novice / Procesorji
332998 (2998) Mr.B

Več podobnih tem