» »

256 GB na A4 listu

256 GB na A4 listu

Slashdot - Tukaj ne govorimo o magnetni plošči ali optičnem mediju v velikosti A4, gre za dejanska mrtva drevesa. Sainul Abideen je namreč iznašel tehnologijo, s pomočjo katere lahko poljubne podatke zapišemo v obliki geometrijskih vzorcev različnih barv, ki jih nato preprosto natisnemo na papir, ko želimo podatke prebrati, pa jih najprej poskeniramo in nato pretvorimo v prvotno obliko.

Gostota zapisa pisanega papirčka bi tako naj bila kar 2.7 GB na kvadratni palec, stvar pa ima tudi druge prednosti - tovrsten medij je možno izdelati mnogo ceneje kot danes najbolj razširjene optične diske iz polikarbonatov in osrečuje tudi Zelene, saj je biorazgradljiv. Več na Slashdotu.

77 komentarjev

«
1
2

M-XXXX ::

To pa je novica! Boš šel v računalniško trgovino pa reku: "5 kil lipovega lesa! Ne, ne kar hrastovega mi dajte!">:D

Spc ::

Zanimiva ideja in koncept.
:))
 

Kolos ::

Scam

matejv ::

sam papir ni ravno obstojen, tako da bo to bolj za kratek rok. boš ga pa enostavno uničil, en vžigalnik in bo ceu žur.

3p ::

Joj, sem bral o tem včeraj. To je čisto mimo.
Ne moreš spravit (brez kompresije) več podatkov na list, kot jih lahko z "navadnim" binarnim kodiranjem. Recimo: Imaš list A4 in printer s 6 barvami, ki lahko tiska tako, da je ena piksel (oz. droplet) preko drugega (v idealnem primeru). Skener lahko prepozna vse kombinacije barv (spet idealizirano). Torej lahko z enim "pikslom" zakodiraš 64 (2 na 6) različnih vrednosti. Pa recimo, da ima printer ločljivost 2400DPI. Torej lahko na en kvadratni inč spraviš okoli 64*5760000 bitov oz. okoli 43 MB na kvadratni inč.. A4 je velik približno 8*11 ali koliko že inčev, torej na A4 lahko na ta način natlačiš okoli 4GB (seveda v idealiziranem primeru). Potrebuješ seveda skener, ki ima vsaj dvakrat tako ločljivost. Problem pa je praksa. Barvne packe se prelivajo, napak je dejansko ogromno... V praksi dobiš gor dosti manj. Pa lahko gor rišeš trikotnike in krogce ali pa zdravemarije.

Wirko ::

Pa kaj je to tacga? Če križaš barvno 2D črtno kodo, arabsko pisavo in stenografijo, je jasno, da boš dobil čudo, ki po desni prehiti matematiko.

...:TOMI:... ::

Ideja je zanimiva, vendar mislim da se ne bo obdržala. Še zmeraj je v prednosti zapis na plošče (cd,dvd), saj je zapisan z laserjem, ki je po moje bolj natančen kot pa en tiskalnik.
Tomi

Brane2 ::

Heh. To ni še nič. Počakte, da se bo tip spmnil printat na printable DVDje in se bo lahko šopiru kako je spravil dodatnih 40 Gb na DVDjko... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Izi ::

Me se tudi zdi teoretično čisto izvedljivo, čeprav praktične uporabnosti zaenkrat ne vidim, ker kot piše tam rabiš poseben čisto nameski scanner, ki to uspešno poskenira in nato spet rabiš namenske programe, ki znajo te slikce pretvoriti nazaj v kodo.
Tudi printer verjetno ni kar neki inkjet, pri katerem se pikice med seboj precej prelivajo.
Papir je verjetno tudi poseben namenjen za visoke resulucije in ne kar navaden pisarniški, kjer vlakna barvo vedno potegnejo za par pikic levo ali desno.

In tak papir ne smeš nič prepogibati, drugače bodo takoj napake pri skeniranju, A4 pa ni ravno majhna stvar za nosit okoli če ga ne smeš vsaj 2-rat prepogniti.

Torej zaminivo ampak neuporabno.

Lahko pa bi zadevo bistveno poenostavili na precej manjšo resolucijo in bi tako lahko zamenjali črtno kodo. Na izdelkih bi imeli nalepke z raznoraznimi slikcami, ki bi jih na blagajnah ali v skladiščih skenirali z ročnimi skenerji in bi tako lahko vsebovali precej več podatkov kot sedaj tiste uboge črtne kode.

3p ::

"Izi: Nekaj tekga misliš?

Loksorr ::

3p: lastnosti enega skenerja za 35k iz bolhe.
· Optična ločljivost: 4800 dpi
· Najvišja barvna globina: 48-bit

Če opaziš lahko ta skener v enem pikslu pobere 48-bit in na inčo 4800 pikslov.(Se mi zdi da to to pomeni.)
Recimo da imajo printerji podobne statistike, ker se mi ne da gledat. sledi da ana kvadratno inčo lahko stlačiš veliko več bitov kot ti računaš. ;) v idealiziranem primeru seveda. Potem imaš pa še povezave med sosednjimi piksli, ki ti pove lahko predcej.
Živi in pusti umreti

...:TOMI:... ::

Za skladišča in trgovine bodo namesto črtnih kod uporabili RFID(slo) ali RFID(en). Črtne kode bodo po vsej verjetnosti odpravljene, ker je rfid poceni in ima veliko prednosti npr. v čipu bo shranjen rok uporabe, ali podatki o oblačilu(kako prati...) in stroj bo sam prilagodil program za pranje.
Tomi

Brane2 ::

Not so fast.

RFID ima tudi ogromno slabosti.

Recimo:

- visoka cena

- problemi pri branju tagov na kupu. Če imaš na paleti 200 izdelkov, vsak pa je sestavljen iz 20 delov in na vsakem je RFID, kako na takem kupu prebereš tag palete same ?

- komplikacije z antenami

- komplikacije z ne/predvidljivostjo odčitavanja. Pri barcodeu poemriš v tao, kar bi rad odčital. Pri RFIDju lahko odčitaš zadevo, ki jo sloh ne vidiš.

- problemi s tajnostjo. Barcode prikriješ tako, da ga pokriješ. Kako prikriješ RFID ?

- problemi z varnostjo. Kako preprečiš nepooblaščenim vpis na RFID ali njegovo spremembo ? Kako preprečiti nekomu v sosednjem prostoru ali celo stavbi da bi spremljal tvoje odčitke ? Kako preprečiti mafiji, da bi odčitala RFID z robe v tovornjaku kar med vožnjo in vedela, kateri tovornjak oropati ?


Pa še kaj bi se našlo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

3p ::

Loksorr: Ja, saj 4800 DPI skener rabiš, da lahko vsaj upaš, da boš prebral 2400 DPI tisk (poravnava mora štimat). 48-bitna barvna globina ti nič ne pomaga, ker je v vsakem pikslu ne moreš spravit gor. Že za 6-bitno barvno globino se mora tinta iz 6 kartuš točno prekrit... Iz kombinacij med sosednjimi piksli, pa ne moreš nič odkrit. En binarni bit, pač lahko da enko ali ničlo. Iz kombinacij med dvema sosednjima bitoma, pa lahko dobiš štiri različne vrednosti (in nič več) - kar pe je upoštevano v zgornjem izračunu. So pa vse tiste vrednosti idealizirane. V praksi bi verjetno bile za nekaj razredov manjše.

trstenjak ::

To so verjetno zato objavili, da bodo lahko še na papir tisti svoj butasti davek na GB globili?

Thomas ::

Bull.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jumping Jack ::

Saj res, koliko bo zdaj stal zavoj 500 listov, upoštevajoč novi davek? Predvidevam, da okrog milijon? 8-O Če je tole res, potem je SAZAS-ovcem res padla sekira v med :\

iskra ::

Mene ne bi nič motilo, če bi nosil s seboj mapo s 50 listi po 2GB recimo. Namesto, da dobiš tehnične risbe zraven izdelka na papirju, jih dobiš "na papirju" v 3D obliki. Firma te reči recimo dobi na sejmu, sestanku, whatever in nato "doma" to na hitro prečitajo. Masovno printanje prospektov/fajlov z neko ločljivostjo po moje sploh ne bi bil problem. Playboy ima recimo kar dobro ločljivost :D

Kak arhiv fotografij bi lahko brez težav hranil v mapah po 100 listov v kakem pred soncem in ognjem varnem predalniku.

Namenski skener? Pač žrtvuješ tistih 50k za neko mašino z avtomatskim podajalnikom. Saj so tudi CD in DVD snemalniki stali toliko pred leti pa ni bilo nekega hudega jamranja.

Edit: pozabil sem omeniti še tisk: ja, doma ne bi bilo poceni. Če pa bi recimo u foto trgovinah tako shranjevali cele spominske kartice na 10x15 (ali več) fotografije, ki jih doma poskeniraš in prevedeš v 256 MB fotografij, se ne bi branil - tehnologijo imajo.

Vse skupaj me malce spominja na mikrofilme :)
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: iskra ()

ALTbla ::

3p, no offence, ampak predpostavljam da tipi ki so pogruntal ta nacin malo vec vejo o nacinu, ki so si ga zamislili za shranjevanje podatkov in kolko bi na taksen nacin lahko spravili na en A4 list.. ideja se tut meni zdi zanimiva, ceprav sami A4 listi ne.. lahko bi pa na listek kot je vizitka se vedno stlacili par GB podatkov, kar je se vedno vec kot prevec za vsakaksne potrebe.. mogoce še z kakšnim nanosom zaščitili da nebi bil občutljiv na prepogibe in podobne stvari in imaš verzijo cd-ja, ki se ne vrti in shrani dosti več podatkov.. pa še priročni bi bili..

KoMar- ::

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KoMar- ()

Keyser Soze ::

Hej, hej. Pač mu je uspel najt ultimativen vzorec za super duper kompresijo podatkov.:D

Druga teorija: Tipo je napreden in uporablja nanotehnologijo. d00h :P
OM, F, G!

nono ::

Ko to odkrijejo naši uradniki bo vsak list papirja obdavčen kot 250 Gb nosilec podatkov (po tisti bedasti uredbi o nadomestilu za piratiziranje) :D

3p ::

@ALTbla: Že, samo to ni stvar tega kako pametni so... To je bolj stvar osnov teorije informacije (ki sem je sicer ogromno pozabil :( ) - torej iz časov nekje takoj po II. sv. vojni. In nobeni trikotniki pa krogi tu ne spremenijo nekaterih dejstev, kvečjemu tako čudno trikotno okroglo kodiranje verjetno naredi kod še manj optimalen kot če bi kar bite prej po kakem huffmanu zakodiral potem pa to lepo v piksle neposredno spremenil.

Jux ::

turbo scam. kot je 3p napisal - ni teoretičnega ozadja za njegovo tehnologijo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Pesimist ::

Cool Sej da papir ni obstojen ni vazno. Sevedno mas backupe na disketi gor potem pac sprintas ko rabis pa si pol rit obrises :D. Kolko Kb pa zasede da zadeva na racunalniku za sprintat?

Ampak to bo prepovedano ker bomo se zadni dezevni gozd in zivali stem pobili. :O

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

ALTbla ::

in torej misls da ni boljsega nacina kot 6bitni zapis za vsak pixel? ta ideja se ze meni zdi neumna.. ce ne drugega lahko isti pixel z razlicnimi izmed teh 6ih barv pobarvas in tako dobis nove odtenke, kar znatno poveča količino podatkov ki so lahko shranjeni.. in se lahko dobi se veliko stevilo odtenkov ki bi jih scaner lahko razbral brez tveganja da pride do napake..

Dragi ::

Brane2, kolikor vem o rfid mislim da si ti ene par stvari naflancal...
Čip se lahko bere na nekje razdalji 1meter
Ko ga enkrat zapišeš ga ne moreš več prepisvat
Antene?? Od kdaj ma tisti mali čip anteno (razen če si mislil tisti ovoj okoli samega čipa)?

Če se motim naj me prosm kdo poprav ker res ne vem preveč o tem (kolikor smo v šoli nahitro omenil).

Highlag ::

http://www.techworld.com/storage/news/index.cfm?newsid=7432

Če se komu da brat :D

Drugače pa je papir verjetno bolj zdržljiv kot kakšni cd/dvd ploščki. Primerno hranjen lahko zdrži par tisoč let. (Papirus...) kakšni CD mediji razpadejo že po kakšnem letu...
Never trust a computer you can't throw out a window

...:TOMI:... ::

Poznamo več vrst RFID in sicer:

-v potnih listih npr. je read and write tag (lahko pišemo in beremo)
-za skladišča in trgovine pa so ponavadi tagi readonly (samo branje)
Tomi

Pesimist ::

Papir barvo spreminja cez cas. Enkrat mas belega cez 10 let bos mel rumenega. Kak bo skener zdaj na to reagiral kaj mislis. Mam te knjihe od Ostrska in Lesija doma ki so stare da so ze skoraj vidne luknice not hehe. Kak bos hrano? A si bos brezracn prostor zgradil? Mislim da je brezveze zviljenska doba papirja kaj cemu pa? Sej pa tak en file ki se raztegne na 255GB nemore kaj vec kot 1-2 disketo zajemat?

To so sanje vsakega internet pohotneza. Downloadas 1Movie z 56k modemom v 5 minutah :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

3p ::

@Altbla: Ne, da za vsak piksel porabiš šest bitov... V vsak piksel lahko spraviš šest bitov (pod predpostavko da imaš 6 katuš in vsaka izmed tint lahko je ali pa ni skrita v tem pisklu). Kar ti da število_tint*DPI*DPI bitov na kvadratni inč izpisa (idealizirano)... Tistih 64 tam zgoraj sem ga lepo vsekal, zato gre še manj podatkov gor... V praksi pa seveda zaradi razlivanja barv in drugih napak še dosti manj...

Keyser Soze ::

Majke mi. Samo res ane. Shraniš celo pr0n stran na en list papirja, ga poskeniraš, shraniš ko jpeg (tako na najvišji kvaliteti), jo daš na disketo. In voila!! Fakn loads of porn HI-RES movijev na eni disketi. :))
OM, F, G!

Pesimist ::

Sej pevo bos jo rabil v digitalni obliki tak da sprintat pa potem skenirat spet nima smilsa. Sam svoj rep lovis :D

A ni Microsoft naredo en drugi format ko zgleda slika 10x lepsa in zasede pol majn al nekaj takega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Jux ::

3p: V resnici bi lahko zapisoval z naprimer sivinami - 256 odtenkov ali pa z še več barvami. Problem je potem tako stvar prebrat. Za sivine še lahko pričakuješ da bodo kvalitetno prebrane (torej brez napak), za barve je pa to absolutno nemogoče. Pa saj je vsakemu jasno da je digitalen zapis neprimerno boljši od nekega analognega, sej po kablu tudi ne prenašamo podatke v miljavžnt različnih voltažah ampak samo nekaj različnih (če že nista samo dve stanji, nizko in visoko).

Tole je navadna buča, šele ko bom videl bom začel gojit zdrav skepticizem.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@razni kljukci z idejami, bomo potem dal jpg na disketo:

Kaj vam ni jasno? Če informacija zasede določeno število bitov, jo ne moreš stiskat na papir, skenirat in potem upat da boš skompresiran jpg (ki je btw loosy format) nosil naokrog. Če bi bilo tako, bi ljudje ki izumljajo kompresijske algoritme že davno ta postopek matematično opisali in ga uporabljali za kompresijo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Keyser Soze ::

@Jux

Uuuuu, You are soooooo Smart. Me bow to Jux.:P
OM, F, G!

ALTbla ::

sj nism reku da za en pixel porabis 6 bitov, ampak si ti napisu da en pixel lahko drzi 6 bajtov.. js ti pa trdim, tko kot ze nekdo prej z sivinami, da lahko se mesas barve in dobivas odtenke, torej ogrmne količine bajtov.. sicer bi moral določit kako fine odtenke se še splača uporabljat, kolko morajo biti različni si, da jih lahko brez težav potem razbereš.. v tem je po moje point, se znebit dvojiškega zapisa in uporabit takšnega z velikim številom različnih možnosti.. ti pa zračunaj koliko različnih odtenkov bi moral razbirati (če se ti da, očitno imaš veselje računat) da vidiš kako zapisati 256GB...

3p ::

Jux: Problem je v tem, da so sivine (vsaj za laserje) vzorci belih in črnih pik in ne posamezni zares siv piksel.

@LOL ::

Lejag Sawyer spet pametuje

Jumping Jack ::

Samo nekaj v razmislek. Sicer ne trdim, da je tole vse res, ampak tu nihče ne pravi, da imamo opravka s klasičnimi printerji in skenerji, pač pa samo to, da je nekomu uspelo spraviti določeno količino podatkov na papir - nič ni rečeno, s kakšno metodo. Klasični XXXX DPI printerji in skenerji res niso sposobni spraviti toliko podatkov na list papirja, kaj šele jo potem brez napak prebrat, ampak sama fizika papirja dopušča zapis še mnogo večje količine podatkov. Predstavljajte si npr., da vsak elektron hrani en bit. Kaj takega sicer verjetno ni izvedljivo, ampak prav gotovo pa je teoretična omejitev bistveno višja od števila bitov, ki gredo v 2400 DPI.

Tudi z analogno telefonsko linijo se je z dovolj domiselno modulacijo dalo doseči bistveno večji pretok podatkov, kot če bi po liniji prenašal samo gole "digitalne" vrednosti.

EDIT: Še to. Znanec (nekateri ga gotovo poznate) je pred dobrimi 10 leti v srednji šoli za zaključno nalogo naredil delujočo napravo za backup, s katero je bilo moč na video kaseto shraniti 12 GB podatkov in jih tudi prebrati. Če bi računali po medotah "teorije informacij" in pri tem upoštevali, koliko zasede en film na DVDju (ki je poleg tega močno kompresiran), in kakovost zapisa na video kaseti, ki je vse prej kot brez izgub, bi se nam to zdelo ravno tako nemogoče...

Zgodovina sprememb…

Pyr0Beast ::

Čez nekaj časa se bojo pojavili tiskalniki: DualSide Multi-layer toilet paper Ready!

To bi bilo res hudo. Daš šest slojno rolico noter in backupneš cel data server :D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Brane2 ::

Brane2, kolikor vem o rfid mislim da si ti ene par stvari naflancal...
Čip se lahko bere na nekje razdalji 1meter



Kar seveda ni bog ukazal ampak je rezultat lasntosti odčitovalnika in njegove antene, RFID značke in razpredistve le teh ( pa še česa) v prostoru.

Kdo pravi, da z bolj usmerjeno anteno in občutljivejšim sprejemnikopm doseg ne more biti večji ?

Poleg tega, to velja, če te zanima odziv RFIDa, ne pa recimo same postaje, ki ima ene 110 db (IIRC) močnejši signal. In ker mor abiti vsak RFID v praksi enkrat vpisan, lahko poslušaš kar oddajnik, ki ga bo vpisal.

FAE izdelovalca opreme nam je razlagal, da v praksi lahko en soliden transceiver s packom anten "sliši" drugega ( ob nekaj "ugodnih" ) pgojih na do 5 km !

Ko ga enkrat zapišeš ga ne moreš več prepisvat



Ni res. So tudi prepisljivi, vendar kot vem, se vpisane vsebine ne da zaklenit pred spremembo, razen z ukazom "zapeci dokončno", ki potem naredi iz zadeve samo bralno značko.

Antene?? Od kdaj ma tisti mali čip anteno (razen če si mislil tisti ovoj okoli samega čipa)?


1. In kaj je to drugega kot antena ?

2. Če si ga pobliže pogledaš, boš videl, da se tu RFIDi med seboj razlikujejo. Mnogi imajo prav dodelane "ovoje", i s optimizirani za ene in totalno škripnejo v drugih pogojih.

3. To veš, da vsakega RFIDa ne moreš kar tako zalimat na prevodno podlago ( recimo kovinsko površino ali prevodno folijo )?
Zakaj ne ? Hja, ker mu to totalno zje*e lastnosti antene, med drugim. Za to rabiš RFID na posebni neprevodni blazini in posebej prilagojen za to.


Ti si mogoče kaj slišal od prfoxa o tem, jaz pa sem dal skozi kako predavanje ljudi, ki izdelujejo to premo, poslušal poročila ljudi, ki so jo testo v SLO zmontirali, postavil kar nekaj vprašanj (ravno o tem) na katera sem dobil kar nekaj odgovorov in mogoče objavil članek ali dva... :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

mare4444 ::

Četudi tega ne bi uporabljal za printat in skenirat, bi bla dobra metoda za stiskat podatke npr. namesto Winrar-ja. Imel bi A4 format čudne packarije, ki bi zasedel npr. 10 MB, vseboval pa bi 250 GB podatkov.

Že to bi blo super. :\

vidi ::

Res ne razumem, kakšen nateg naj bi to bil? Če gre za neko super duper novo vrsto kompresije, OK. Ampak to, da bodo sedaj pa namesto današnjih medijev, ki so že tako poceni in na katere bi spravil ne vem koliko poskeniranih A4 listov - brez kompresije, za shranjevanje podatkov uporabljal papir, ta je pa huda! Kaj pa če se mi malo zmečka, kaj pa če mi kapljica gor pade, kaj pa če mi printer malo popači zadevo, kako bo zgledal, če na draft printam..... Že vem, mogoče bomo pa spet običajne filme za fotoaparat rabil, da bomo te slike po možnosti kot diapozitive shranil.
Prodajam bučke!
Dej kup si liziko!

uporcek ::

Joj fantje eni ste pa res budale do konca!

V tajnih agencijah to gotovo obstaja in še kaj drugega kar navadni smrtniki sploh ne znamo pomislit da obstaja.

Kar se tiče tega sistem anatisneš skeniraš shraniš na disketo... to je BEDARIJA!
Če bo nek uporabnik shranil celotno sliko diska ali cdja v sliko, to ne pomeni da so vse rumene pikice enake, in da so v razmerju 10 ali 1 % barvne spremembe enake in na kupu. predstavljajte si da je treba za vsako piko na papirju določeno količino podatkov, in s tem ko bi neko vsebino cdja sprintali bi na samem rač potrebovali sploh dovolj prostora da bi računalnik ustvaril virtualno sliko oz pomnilnik za njo.

če bi tako delovalo kot ste si nekateri zamislili, tiskalnik->skener->disketa.... potem sploh nebi potrebovali teh postopkov in bi samo potrebovali en majhen programžek winzip ali winrar ali drugega in bi vse to on nekako stisnu v sliko.

Pyr0Beast ::

V tajnih agencijah to gotovo obstaja in še kaj drugega kar navadni smrtniki sploh ne znamo pomislit da obstaja.

.. nekateri nismo navadni smrtniki >:D
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

Keyser Soze ::

Smo übermenschi, ki peljemo na kopriwe scat marsikaterega uprabnika S&T.

Le kdo je med njimi.:P
OM, F, G!

Brane2 ::

Hja zanimivo.

Najprej mi zavrnejo novičko o obetajočem novem konceptu fuzijskega reaktorja dr. Bussarda z razlago, da "Perpetuum Mobile" pač ne sodi na ST, nato pa objavijo tole. :D

In related news, compact paper data medium formats A5,A6,A7 and A8 are still in development and will be available shortly... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Pesimist ::

In kaj je s tvojim prompeler mobilom ce smem vprasat? :D Vcasih so take bedne novice ki nimajo niti male veze z racunalnistvom pa jih dajo gor. Reje bi o prompeler mobilu bral :D
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nove revolucionarne baterije

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
173464 (2365) gzibret
»

Japonsko v angleško - med fotokopiranjem!

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
133586 (2508) NorK
»

Najhitrejsa interneta povezava- kako se ji rece?

Oddelek: Omrežja in internet
162345 (1433) Spc
»

Toshiba predstavila troslojne nosilce DVD/HD-DVD

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
254626 (3880) T-h-o-r
»

Trdi diski v obliki LEGO-kock

Oddelek: Novice / Diski
314132 (2985) antonija

Več podobnih tem